Follow us

Κληρώνει για τους πλειστηριασμούς στον Άρειο Πάγο - Γιατί είναι κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση

Με απόφαση που έλαβε το Δικαστήριο του Αρείου Πάγου στις 31 Οκτωβρίου, η υπόθεση παραπέμπεται στην πλήρη Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου,

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αρειος Πάγος

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για την ομαλή λειτουργία της αγοράς κόκκινων δανείων, καθώς αναμένεται να συνεδριάσει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για να αποφανθεί εάν οι εταιρείες διαχείρισης (servicers) νομιμοποιούνται να επισπεύδουν πλειστηριασμούς για δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί και πωληθεί σε funds.

Με απόφαση που έλαβε το Δικαστήριο του Αρείου Πάγου στις 31 Οκτωβρίου, η υπόθεση παραπέμπεται στην πλήρη Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου που αποτελείται από 29 μέλη. Η απόφαση θα ληφθεί μετά από τη διάσκεψη και κατόπιν θα δημοσιευτεί. Η διαδικασία μέχρι την κοινοποίηση της απόφασης αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον τρεις μήνες, σύμφωνα με πηγές του κλάδου, οι οποίες πάντως αναφέρουν ότι στις κρίσιμες δικαστικές υποθέσεις ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα κοινοποίησης του διατακτικού νωρίτερα στα ενδιαφερόμενα μέρη.

Το ζήτημα που προέκυψε αφορά την παράλληλη και συνδυαστική ισχύ δύο διαφορετικών νόμων για το ίδιο ζήτημα, του νόμου 3156 του 2003 και του νόμου 4356 του 2015. Το ερώτημα που τίθεται από τους οφειλέτες είναι κατά πόσο έχουν οι servicers τη δυνατότητα να προχωρούν οι ίδιοι σε πράξεις εκτέλεσης για λογαριασμό των funds (στα οποία ανήκουν οι απαιτήσεις), όταν η μεταβίβαση των δανειακών απαιτήσεων δεν έχει πραγματοποιηθεί με τον νόμο για τα "κόκκινα δάνεια" του 2015 (4354/2015), αλλά με τον νόμο για την τιτλοποίηση απαιτήσεων του 2003.

Θυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί τουλάχιστον 11 αποφάσεις εφετείων και πρωτοδικείων οι οποίες αναγνωρίζουν την ικανότητα των εταιρειών διαχείρισης να επισπεύδουν πλειστηριασμούς έναντι των τιτλοποιημένων δανείων. Αυτό που έχει βαρύνουσα σημασία, ωστόσο, είναι ότι ο Άρειος Πάγος έχει εκδώσει, επίσης, απόφαση με αναλυτικό σκεπτικό, που απορρίπτει αυτήν τη δυνατότητα των servicers, γεγονός που προκάλεσε ισχυρούς τριγμούς στον μηχανισμό των αναγκαστικών εκτελέσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Αν και πρόκειται για νομοτεχνικό ζήτημα, ωστόσο, έλαβε πολιτικές διαστάσεις όταν ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας διάψευσε από το βήμα της Βουλής τον περασμένο Οκτώβριο τις προσδοκίες των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης για νομοθετική ρύθμιση που θα έλυνε άμεσα και οριστικά τη διγνωμία των δικαστηρίων.

Κατόπιν τούτου, η απόφαση παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο - διαδικασία χρονοβόρα και επίφοβη για την κουλτούρα πληρωμών εκ μέρους των οφειλετών, την οποία όμως η κυβέρνηση έκρινε αναγκαία δεδομένης της σοβαρότητας του ζητήματος αλλά και των δύο αποφάσεων του Αρείου Πάγου που δικαίωναν τους οφειλέτες.

Το αιτιολογικό της παραπομπής στον Άρειο Πάγο

Σύμφωνα με την πολιτική απόφαση υπ’ αρίθ. 1873 του 2022, ο Άρειος Πάγος κρίνει ότι "πέραν του ότι δημιουργείται ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος, είναι αναγκαίο για την ενότητα της νομολογίας να παραπεμφθεί η υπόθεση στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (…) προκειμένου να κριθεί εάν κατά την παράλληλη και συνδυαστική εφαρμογή των ν. 4354/2015 και ν. 3156/2003 οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις του ν. 4354/2015 διαθέτουν την κατ’ εξαίρεση νομιμοποίηση του άρθρου 2 παρ. 4 του άρθρου αυτού, έχοντας και τη δυνατότητα άσκησης διαδικαστικών εν γένει πράξεων, μόνον όταν η μεταβίβαση και η ανάθεση της διαχείρισης των απαιτήσεων στις εν λόγω εταιρείες πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω ν. 4354/2015 ή, αντιθέτως, διαθέτουν την ανωτέρω νομιμοποίηση ανεξάρτητα από το ειδικότερο νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο συντελείται, εκάστοτε, η μεταβίβαση των υπό διαχείριση απαιτήσεων, δηλαδή όχι μόνον όταν η μεταβίβαση και η ανάθεση της διαχείρισης των απαιτήσεων αυτών στις εν λόγω εταιρείες πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4354/2015 αλλά και όταν η μεταβίβαση των απαιτήσεων και η αντίστοιχη ανάθεση της διαχείρισης γίνεται με βάση τις διατάξεις για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων του ν. 3156/2003".

Καθυστερήσεις στους πλειστηριασμούς

Η βασική επίπτωση στη λειτουργία της αγοράς κόκκινων δανείων είναι ότι παρατηρείται σημαντική αύξηση στον αριθμό των δανειοληπτών που ασκούν ανακοπή στη διαδικασία του πλειστηριασμού, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση παρέπεμψε το ζήτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο επέφερε καθυστερήσεις στη διαδικασία των πλειστηριασμών, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν εκτελούνται κανονικά αφού εκδοθούν οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

Εκεί που παρατηρείται από τα δικαστήρια επιφυλακτικότητα και αναβολή της απόφασης μέχρις ότου αποφανθεί ο Άρειος Πάγος είναι στις περιπτώσεις της πρώτης κατοικίας για τις οποίες τα δικαστήρια, τόσο της Αθήνας όσο και της περιφέρειας, διστάζουν να αποφανθούν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η προεκλογική περίοδος που διανύουμε δεν ευνοεί τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, ενώ ούτως ή άλλως τα δικαστήρια παραμένουν κλειστά ορισμένες εβδομάδες πριν και μετά την ημερομηνία των εκλογών.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Μαρ 2023 | 07:55

Πλειστηριασμοί: Ποια γνωστά ακίνητα άλλαξαν χέρια και ποια έμειναν στα αζήτητα

Διενεργήθηκαν χθες πλειστηριασμοί. Τα ακίνητα που... έμειναν στα αζήτητα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ 02 Μαρ 2023 | 14:09

Νέα παρέμβαση Ντογιάκου για τα Τέμπη: Να μην περιοριστούν οι ευθύνες - Να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι όποιοι και αν είναι

Την γρήγορη απόδοση των ευθυνών για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ζητά με νέα παρέμβαση του ο Ισίδωρος Ντογιάκος.

ΑΚΙΝΗΤΑ "ΦΙΛΕΤΑ" 27 Φεβ 2023 | 08:52

Η βίλα Μεταξά, το αγρόκτημα Κοντομηνά και όλα τα "επώνυμα" ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί τον Μάρτιο

Ανεβαίνει το θερμόμετρο των πλειστηριασμών τον Μάρτιο καθώς μια σειρά από μεγάλα και "επώνυμα" ακίνητα είναι προγραμματισμένο να οδηγηθούν στον δρόμο της ηλεκτρονικής εκποίησης.

ΛΟΓΩ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ 24 Φεβ 2023 | 17:33

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν 4 δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων

Μέσα σε διάστημα 11 μηνών, από την πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, έχουν απολυθεί οριστικά από το δικαστικό σώμα 24 δικαστές και εισαγγελείς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 23 Φεβ 2023 | 10:41

Οι προτάσεις Ανδρουλάκη για δάνεια, οφειλές σε εφορία και ταμεία, πλειστηριασμούς και προστασία α' κατοικίας

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης μιλάει σε άρθρο του για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 22 Φεβ 2023 | 15:48

Γεραπετρίτης για εκλογές: Η χώρα ή θα πάει μπροστά ή θα μπει πάλι σε καθεστώς πειραματισμού

"Η χώρα θα πάρει μια θεμελιώδη επιλογή: να πάει μπροστά κεφαλαιοποιώντας ό,τι έχουμε πράξει ή να μπει πάλι σε ένα καθεστώς πειραματισμού" δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Φεβ 2023 | 10:23

Πώς σώζεις το σπίτι σου από τον πλειστηριασμό - Ολες οι αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό

H… υπερπληροφόρηση γύρω από το θέμα των πλειστηριασμών έχει προκαλέσει σύγχυση στους ενδιαφερόμενους. Tελικά προστατεύεται ή όχι η κύρια κατοικία;

GREEK-ALBANIAN FORUM 21 Μαρ 2023 | 21:03

Πρόσκληση Εντι Ράμα σε Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Αλβανία

Αναφέρθηκε στο σχεδιασμό πρωτοβουλίας για ιδιαίτερη μεταχείριση και επενδυτικά προνόμια σε ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στην Αλβανία

ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΟ ΥΠΟΙΚ 21 Μαρ 2023 | 20:42

Στα χέρια του εφοπλιστή Προκοπίου τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά - Επικυρώθηκε η μεταβίβαση

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι τα μεγαλύτερα της χώρας αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου.

ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ Η ΕΥΡΩΠΗ 21 Μαρ 2023 | 19:59

ΧΑ: Ισχυρές ανοδικές τάσεις 2,16%, στα 114,43 εκατ. ευρώ ο τζίρος - Στο επίκεντρο οι τραπεζικές μετοχές

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές.

ΑΝΑΛΥΣΗ 21 Μαρ 2023 | 17:56

Ποιοι εργαζόμενοι ωφελούνται μετά την ανακοίνωση του 9,4% παρότι δεν αμείβονται με τον κατώτατο μισθό

Διπλή ώθηση στον ιδιωτικό τομέα από την αύξηση 9,4% ακόμα και σε όσους δεν λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό

ΠΟΥ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ 21 Μαρ 2023 | 15:44

Συμφωνία για την τιμή του μπακαλιάρου της 25ης Μαρτίου - Θα πωλείται πιο φθηνά από πέρυσι

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε συμφωνία για συγκράτηση της τιμής του μπακαλιάρου.

21 Μαρ 2023 | 10:24

Πασχαλινή εξόρμηση στην Κέρκυρα και το Angsana Corfu Resort

Το Angsana προσφέρει την απόλυτη Πασχαλινή απόδραση.