Κοινωνικό μέρισμα: Πώς θα αποφύγετε τα λάθη στην πλατφόρμα

Χιλιάδες απορίες και παράπονα δημιουργήθηκαν μετά τη χθεσινή ενεργοποίηση της πλατφόρμας για το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα.

Κοινωνικό μέρισμα: Πώς θα αποφύγετε τα λάθη στην πλατφόρμα

Απορριπτική η απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα αλλά γιατί; Χιλιάδες απορίες και παράπονα δημιουργήθηκαν μετά τη χθεσινή ενεργοποίηση της πλατφόρμας για το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα. Το σύστημα που αναρτήθηκε στο www.koinonikomerisma.gr ναι μεν δίνει άμεσα την απάντηση στον ενδιαφερόμενο που καταθέτει την αίτηση για το αν δικαιούται ή όχι τα χρήματα, ωστόσο, δεν αιτιολογεί τις απορριπτικές αποφάσεις. Έτσι, από χθες το απόγευμα, τα ερωτήματα –ειδικά στα λογιστικά γραφεία στα οποία και καταφεύγουν χιλιάδες υποψήφιοι για την υποβολή της αίτησης- πολλαπλασιάζονται.

Πολλές είναι οι απορίες και τα παράπονα ειδικά από γονείς με ΑΜΕΑ. Σε άλλες περιπτώσεις το σύστημα αποδέχεται την αίτηση αν αυτή γίνει απευθείας με τους κωδικούς του ατόμου με ειδικές ανάγκες (αν διαθέτει), σε άλλες μόνο αν χρησιμοποιηθούν οι κωδικοί των γονέων και σε άλλες περιπτώσεις –όπως προκύπτει και από δεκάδες μηνύματα που αναρτώνται από το πρωί σε forum λογιστών- απορρίπτεται και στους δύο χωρίς οι γονείς να ενημερώνονται για τον λόγο.

Αρμόδιες πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το theΤΟC επισημαίνουν ότι θα γίνει μια προσπάθεια να βελτιωθεί η πλατφόρμα ώστε να ενημερώνεται ο πολίτης για τους λόγους απόρριψης του αιτήματός του. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά καθώς η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 26/12

Εκτός από τις προφανείς περιπτώσεις απόρριψης –υψηλότερο δηλωθέν εισόδημα από τα όρια που έχουν τεθεί με την υπουργική απόφαση ή μη εκπλήρωση του κριτηρίου της 7ετούς διαβίωσης στη χώρα- υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις που η απάντηση δεν είναι προφανής. Δικαιούται μακροχρόνια άνεργος το επίδομα αν το παιδί του γεννήθηκε μέσα στο 2019; Ποιο είναι το ποσό των τόκων που αντιστοιχεί σε καταθέσεις 20.000 ευρώ και με το οποίο πετάγεται εκτός μερίσματος κάποιος; Υποψήφιος εισέπραξε απορριπτική απόφαση γνωρίζοντας ότι έχει λιγότερα από 20.000 ευρώ στην τράπεζα γιατί το ποσό αυτό ήταν σε προθεσμιακό λογαριασμό και απέφερε περισσότερους τόκους από το επιτρεπόμενο όριο που έχει ορίσει η υπουργική απόφαση (χωρίς να το έχει ανακοινώσει). Άρα, στην πραγματικότητα δεν παίζει ρόλο το αν κάποιος περνάει τα 20.000 ευρώ ή όχι αλλά το αν προκύπτει κάτι τέτοιο από τους τόκους.

Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) έχει πάρει έτοιμες τις λίστες των δικαιούχων από την ΑΑΔΕ και δεν παρεμβαίνει στα στοιχεία. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά φέτος και έχει πλεονεκτήματα (σ.σ το γεγονός ότι η απάντηση από το σύστημα είναι άμεση) αλλά και μειονεκτήματα καθώς δεν υπάρχει αιτιολόγηση της απορριπτικής απόφασης. Επίσης, δεν έχει ανακοινωθεί στους πολίτες που θα πρέπει να καταφεύγουν για απορίες σχετικά με τους λόγους απόρριψης.

Ακόμη και αυτοί που εξασφαλίζουν την έγκριση του συστήματος, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αναγραφή του σωστού αριθμού IBAN. Σύμφωνα με την απόφαση, o αιτών φέρει την ευθύνη για τη συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού, ο οποίος είναι έγκυρος και ενεργός και στον οποίο είναι υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος, είτε συνδικαιούχος. Εάν ο ενδιαφερόμενος δεν είναι αποκλειστικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος στον αριθμό λογαριασμού που δήλωσε, δεν κρίνεται δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος και δεν πραγματοποιείται η σχετική πληρωμή, ακόμα και αν κατά τα λοιπά πληρούνται τα κριτήρια χορήγησής του». Σε περίπτωση που αριθμός IBAN που δηλώθηκε δεν είναι ενεργός, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πίστωση του λογαριασμού στον οποίο ο ενδιαφερόμενος είναι αποκλειστικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος, θα πρέπει ο ίδιος να μεταβεί στο οικείο πιστωτικό ίδρυμα τήρησης του εν λόγω λογαριασμού και να διευθετήσει το ζήτημα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων. Εάν ο ίδιος IBAN εμφανίζεται να έχει δηλωθεί δύο ή περισσότερες φορές σε διαφορετικές αιτήσεις και για διαφορετικούς δικαιούχους, ισχύει και είναι έγκυρη μόνο η πρώτη χρονικά υποβληθείσα αίτηση.

Προσοχή σε ΑΦΜ και ΑΜΚΑ: Όπως αναφέρει και η απόφαση: «Σε περίπτωση που προκύψει ασυμφωνία στοιχείων μεταξύ ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, ο αιτών ή το μέλος του νοικοκυριού στου οποίου τα στοιχεία εμφανίζεται η ασυμφωνία, πρέπει εντός της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων να αιτηθεί την αλλαγή στοιχείων του ΑΜΚΑ του στα ΚΕΠ και κατόπιν αυτού να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής της αίτησης».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙ Ο ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ 26 Οκτ 2020 | 08:00

Γιατί είναι fake η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πτωχευτικό - Τι προβλέπει για την α' κατοικία

Από τον Φεβρουάριο του 2019 με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει να υφίσταται η προστασία της κύριας κατοικίας.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 25 Οκτ 2020 | 10:46

"Διορθώστε και κερδίστε" για 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων - Μήνυμα στον υπολογιστή τους από την ΑΑΔΕ

Η ΑΑΔΕ καλεί τους αποδέκτες του μηνύματος να διορθώσουν τα λάθη που έκαναν κατά την υποβολή των δηλώσεων COVID.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ 23 Οκτ 2020 | 07:54

Οι "πρωταθλητές" των αναδρομικών: Ποιος είναι ο μεγάλος τυχερός που παίρνει 11.250 ευρώ

Ποιος είναι ο μεγάλος τυχερός. Ο συνταξιούχος που λαμβάνει 11.250 ευρώ σε αναδρομικά.

ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 22 Οκτ 2020 | 12:52

Αλλάζουν όλα στο επίδομα θέρμανσης: Επιδότηση και για όσους καίνε ξύλα ή πέλετ - Ποιοι το δικαιούνται

Με το νέο επίδομα θέρμανσης, τον Δεκέμβριο θα επιδοτούνται τελικά και όσοι καίνε ξύλα και πέλετ.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΔΟΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 22 Οκτ 2020 | 07:54

Νέο επίδομα θέρμανσης: Θα επιδοτείται και το τζάκι στα χωριά - Ποιοι το δικαιούνται

Πώς θα λάβουν το νέο επίδομα θέρμανσης όσοι δεν διαθέτουν καυστήρα πετρελαίου θέρμανσης. Τα κριτήρια.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΣΤΑ 2-2,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 21 Οκτ 2020 | 11:49

Νέο 15ετές ομόλογο: Η Ελλάδα ξανά στις αγορές - Άνοιξε το βιβλίο προσφορών

Με νέο ιστορικό ρεκόρ, κάτω από το 1,3%, άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 15ετές ομόλογο.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ 21 Οκτ 2020 | 07:45

Πάγωμα εισφοράς αλληλεγγύης: Κέρδος x 2 μέχρι και το… 2022 - Ποιους αφορά, αναλυτικά παραδείγματα

Πάγωμα και αύξηση μισθού και μείωση φόρου στο εκκαθαριστικό της εφορίας – Πότε κερδίζουν και οι συνταξιούχοι του δημοσίου αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 20 Οκτ 2020 | 16:04

Εισφορά αλληλεγγύης: Καταργείται για το 2021 με τροπολογία στη Βουλή - Ποια εισοδήματα αφορά

Κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή για την εισφορά αλληλεγγύης προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών.

ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ 20 Οκτ 2020 | 12:53

Oι "πλούσιοι" της Ελλάδας: Ποιοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ

Δηλώνουν ετήσιες αποδοχές άνω των 100.000 ευρώ. Υπάρχουν και αυτοί στη σημερινή Ελλάδα.

ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΓΥΡΟΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ 19 Οκτ 2020 | 09:13

Κωδικός "χριστουγεννιάτικο δώρο" - Ποιοι θα πάρουν "ζεστό χρήμα" λίγο πριν από τις γιορτές

Στο τραπέζι οι απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να συγκεντρωθούν οι "πηγές χρηματοδότησης" της χριστουγεννιάτικης ένεσης ρευστότητας. Ποιους αφορά.

ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥΣ 18 Οκτ 2020 | 10:17

Στην αναμονή για τα αναδρομικά 170.000 κληρονόμοι συνταξιούχων – Ποιοι θα λάβουν έως και 11.000 ευρώ

Εγκύκλιος θα περιγράφει τη διαδικασία καταβολής των αναδρομικών στους κληρονόμους, ενώ "κλειδί" αποτελεί το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 17 Οκτ 2020 | 09:36

Σε ποιους και πότε θα χαρίζει δανεικά το δημόσιο - Στις "κόκκινες" περιοχές λόγω κορονοϊού

Ζεστό χρήμα ρίχνει το ΥΠΟΙΚ στις περιοχές που είναι στην κατηγορία 4 λόγω κορονοϊού. Πότα θα χαρίζονται δανεικά.