Κοινωνικό μέρισμα: Πώς θα αποφύγετε τα λάθη στην πλατφόρμα

Χιλιάδες απορίες και παράπονα δημιουργήθηκαν μετά τη χθεσινή ενεργοποίηση της πλατφόρμας για το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα.

Κοινωνικό μέρισμα: Πώς θα αποφύγετε τα λάθη στην πλατφόρμα

Απορριπτική η απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα αλλά γιατί; Χιλιάδες απορίες και παράπονα δημιουργήθηκαν μετά τη χθεσινή ενεργοποίηση της πλατφόρμας για το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα. Το σύστημα που αναρτήθηκε στο www.koinonikomerisma.gr ναι μεν δίνει άμεσα την απάντηση στον ενδιαφερόμενο που καταθέτει την αίτηση για το αν δικαιούται ή όχι τα χρήματα, ωστόσο, δεν αιτιολογεί τις απορριπτικές αποφάσεις. Έτσι, από χθες το απόγευμα, τα ερωτήματα –ειδικά στα λογιστικά γραφεία στα οποία και καταφεύγουν χιλιάδες υποψήφιοι για την υποβολή της αίτησης- πολλαπλασιάζονται.

Πολλές είναι οι απορίες και τα παράπονα ειδικά από γονείς με ΑΜΕΑ. Σε άλλες περιπτώσεις το σύστημα αποδέχεται την αίτηση αν αυτή γίνει απευθείας με τους κωδικούς του ατόμου με ειδικές ανάγκες (αν διαθέτει), σε άλλες μόνο αν χρησιμοποιηθούν οι κωδικοί των γονέων και σε άλλες περιπτώσεις –όπως προκύπτει και από δεκάδες μηνύματα που αναρτώνται από το πρωί σε forum λογιστών- απορρίπτεται και στους δύο χωρίς οι γονείς να ενημερώνονται για τον λόγο.

Αρμόδιες πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το theΤΟC επισημαίνουν ότι θα γίνει μια προσπάθεια να βελτιωθεί η πλατφόρμα ώστε να ενημερώνεται ο πολίτης για τους λόγους απόρριψης του αιτήματός του. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά καθώς η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 26/12

Εκτός από τις προφανείς περιπτώσεις απόρριψης –υψηλότερο δηλωθέν εισόδημα από τα όρια που έχουν τεθεί με την υπουργική απόφαση ή μη εκπλήρωση του κριτηρίου της 7ετούς διαβίωσης στη χώρα- υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις που η απάντηση δεν είναι προφανής. Δικαιούται μακροχρόνια άνεργος το επίδομα αν το παιδί του γεννήθηκε μέσα στο 2019; Ποιο είναι το ποσό των τόκων που αντιστοιχεί σε καταθέσεις 20.000 ευρώ και με το οποίο πετάγεται εκτός μερίσματος κάποιος; Υποψήφιος εισέπραξε απορριπτική απόφαση γνωρίζοντας ότι έχει λιγότερα από 20.000 ευρώ στην τράπεζα γιατί το ποσό αυτό ήταν σε προθεσμιακό λογαριασμό και απέφερε περισσότερους τόκους από το επιτρεπόμενο όριο που έχει ορίσει η υπουργική απόφαση (χωρίς να το έχει ανακοινώσει). Άρα, στην πραγματικότητα δεν παίζει ρόλο το αν κάποιος περνάει τα 20.000 ευρώ ή όχι αλλά το αν προκύπτει κάτι τέτοιο από τους τόκους.

Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) έχει πάρει έτοιμες τις λίστες των δικαιούχων από την ΑΑΔΕ και δεν παρεμβαίνει στα στοιχεία. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά φέτος και έχει πλεονεκτήματα (σ.σ το γεγονός ότι η απάντηση από το σύστημα είναι άμεση) αλλά και μειονεκτήματα καθώς δεν υπάρχει αιτιολόγηση της απορριπτικής απόφασης. Επίσης, δεν έχει ανακοινωθεί στους πολίτες που θα πρέπει να καταφεύγουν για απορίες σχετικά με τους λόγους απόρριψης.

Ακόμη και αυτοί που εξασφαλίζουν την έγκριση του συστήματος, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αναγραφή του σωστού αριθμού IBAN. Σύμφωνα με την απόφαση, o αιτών φέρει την ευθύνη για τη συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού, ο οποίος είναι έγκυρος και ενεργός και στον οποίο είναι υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος, είτε συνδικαιούχος. Εάν ο ενδιαφερόμενος δεν είναι αποκλειστικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος στον αριθμό λογαριασμού που δήλωσε, δεν κρίνεται δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος και δεν πραγματοποιείται η σχετική πληρωμή, ακόμα και αν κατά τα λοιπά πληρούνται τα κριτήρια χορήγησής του». Σε περίπτωση που αριθμός IBAN που δηλώθηκε δεν είναι ενεργός, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πίστωση του λογαριασμού στον οποίο ο ενδιαφερόμενος είναι αποκλειστικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος, θα πρέπει ο ίδιος να μεταβεί στο οικείο πιστωτικό ίδρυμα τήρησης του εν λόγω λογαριασμού και να διευθετήσει το ζήτημα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων. Εάν ο ίδιος IBAN εμφανίζεται να έχει δηλωθεί δύο ή περισσότερες φορές σε διαφορετικές αιτήσεις και για διαφορετικούς δικαιούχους, ισχύει και είναι έγκυρη μόνο η πρώτη χρονικά υποβληθείσα αίτηση.

Προσοχή σε ΑΦΜ και ΑΜΚΑ: Όπως αναφέρει και η απόφαση: «Σε περίπτωση που προκύψει ασυμφωνία στοιχείων μεταξύ ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, ο αιτών ή το μέλος του νοικοκυριού στου οποίου τα στοιχεία εμφανίζεται η ασυμφωνία, πρέπει εντός της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων να αιτηθεί την αλλαγή στοιχείων του ΑΜΚΑ του στα ΚΕΠ και κατόπιν αυτού να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής της αίτησης».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 08 Οκτ 2021 | 08:07

Τρίτη δόση εμβολίου: Ανοίγει την Κυριακή η πλατφόρμα για τους άνω των 50 ετών

Την ερχόμενη Κυριακή, 10 Οκτωβρίου, ανοίγει η πλατφόρμα προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό οι άνω των 50 ετών.

AROGI.GOV.GR 06 Οκτ 2021 | 21:33

Σεισμός στην Κρήτη: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους πληγέντες - Τα ποσά και η διαδικασία

Έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση για τους πληγέντες από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη.

ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ TAXISNET 04 Οκτ 2021 | 20:15

e-ΕΦΚΑ: Άνοιξε η ειδική πλατφόρμα για τον επανυπολογισμό των συντάξεων

Οι συνταξιούχοι μπορούν να έχουν άμεση και προσωποποιημένη ενημέρωση αναφορικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους

30 Σεπ 2021 | 06:57

Λήγει η προθεσμία για επανένταξη στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την επανένταξη στις παλαιές ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων, για όσους τις έχασαν στην περίοδο της πανδημίας.

ΙΣΩΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 29 Σεπ 2021 | 06:52

Ανοίγει η πλατφόρμα για ρύθμιση χρεών της πανδημίας σε 36 έως 72 δόσεις - Ποιους αφορά

Καταβάλλονται προσπάθειες από την ΑΑΔΕ να καταστεί δυνατό το άνοιγμα της πλατφόρμας στο mybusinessSupport, να γίνει σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 16 Οκτ 2021 | 11:15

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Οδηγός επιβίωσης για το φετινό χειμώνα: Πώς θα πάρετε το επίδομα - Τα ποσά σε 130 περιοχές [Πίνακας]

Οδηγός επιβίωσης με δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις και αναλυτικά παραδείγματα για το ύψος του επιδόματος θέρμανσης

ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 50% 15 Οκτ 2021 | 10:34

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο πωλείται από σήμερα - Το επίδομα θέρμανσης σε 500 περιοχές - Αναλυτικός πίνακας

Ιδού πόσο πωλείται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης – Τα "δάνεια θέρμανσης" και οι εκπτώσεις – Δείτε πόσο επίδομα θα πάρετε σε 500 περιοχές της χώρας

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ 14 Οκτ 2021 | 09:59

Ο λογαριασμός της κρίσης: Συν 30€ τον μήνα η μετακίνηση με ΙΧ - Αύξηση 200 έως 518€ στη θέρμανση

Τα ελληνικά νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με μεγάλες αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια - Ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς.

Η ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 13 Οκτ 2021 | 08:35

Τσουνάμι αυξήσεων στην ενέργεια: Πόσο θα πληρώνουμε για ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο

Φέτος οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με… τσουνάμι αυξήσεων σε όλες τις πηγές ενέργειας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 11 Οκτ 2021 | 08:43

Πόσο ακριβαίνει ο λογαριασμός του ρεύματος - Από τι εξαρτάται η μείωση μέσω της επιδότησης

Από τι θα εξαρτηθεί το ύψος της επιδότησης που θα λάβει το κάθε νοικοκυριό για να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και το ύψος της πρόσθετης επιβάρυνσης που θα προκύψει φέτος.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ 10 Οκτ 2021 | 10:31

Βόρεια Εύβοια: Τα 12 μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων στις πυρόπληκτες περιοχές

Εν αναμονή ανακοινώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών για τα μέτρα που θα δώσουν "ανάσα" στις επιχειρήσεις στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 09 Οκτ 2021 | 09:12

Ποιοι δικαιούνται επίδομα θέρμανσης πάνω από 500 ευρώ και ποιοι θα πάρουν 100 ευρώ - Αναλυτικοί πίνακες

Το φετινό επίδομα θέρμανσης είναι αυξημένο έως και 181 ευρώ σε σχέση με πέρυσι - Τα ακριβή ποσά για τις οικογένειες που ζουν στις ορεινές περιοχές της χώρας

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ 08 Οκτ 2021 | 12:35

Μέτρα στήριξης: Επίδομα 100 έως 750 € για πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο - 18 € τον μήνα για ρεύμα

Πακέτο μέτρων στήριξης συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ παρουσίασε η κυβέρνηση. Το επίδομα θέρμανσης διευρύνεται. Το ποσό θα λάβουν πάνω από ένα εκατ. άτομα.