Follow us

«Κόκκινος συναγερμός» για κόκκινα δάνεια και μείωση καταθέσεων

Αν επιβεβαιωθούν οι αρνητικές προβλέψεις, οι τράπεζες θα ξεκινήσουν υπό χειρότερες συνθήκες το 2018, έτος κατά το οποίο θα πραγματοποιηθούν νέα stress tests.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
«Κόκκινος συναγερμός» για κόκκινα δάνεια και μείωση καταθέσεων

Η μεγάλη μείωση των καταθέσεων και η αύξηση των «κόκκινων δανείων» οδήγησε ήδη την Τράπεζα της Ελλάδας σε νέα αύξηση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA ενώ όσο περνούν οι εβδομάδες χωρίς να βγαίνει λευκός καπνός από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων, η κατάσταση θα γίνεται ολοένα και χειρότερη.

Στην κυβέρνηση, έχουν ήδη φτάσει τα μηνύματα ότι από ένα σημείο και πέρα, θα μπει δυναμικά στο τραπέζι η πρόταση για «σφίξιμο» των capital controls.

Ο φόβος της ΤτΕ για καταθέσεις και κόκκινα δάνεια

Πίσω από την ανακοίνωση της ΤτΕ για την νέα αναπροσαρμογή του ορίου κρύβεται η εκτίμηση ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα οδηγήσει στην ταυτόχρονη απώλεια και των δύο βασικών στόχων της φετινής χρονιάς: και της αύξησης των καταθέσεων κατά 10 δις. ευρώ μέσα στο 2017 αλλά και της μείωσης του υπολοίπου των κόκκινων δανείων κατά επίσης 10 δις. ευρώ μέσα στο τρέχον έτος.

Αν επιβεβαιωθούν οι αρνητικές προβλέψεις, οι τράπεζες θα ξεκινήσουν υπό χειρότερες συνθήκες το 2018, έτος κατά το οποίο είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν νέα stress tests σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ήδη, η Τράπεζα της Ελλάδας έχει σημάνει συναγερμό για το γεγονός ότι από τις αρχές του χρόνου έχει αντιστραφεί η πτωτική τάση που είχε διαφανεί στο τέλος του 2016 στο υπόλοιπο των κόκκινων δανείων με αποτέλεσμα να διακυβεύονται οι στόχοι που έχουν τεθεί. Ήδη ο στόχος για μείωση του υπολοίπου στα 105,2 δις. ευρώ μέχρι το τέλος Μαρτίου πλέον έχει χαθεί οριστικά λόγω της αύξησης που καταγράφηκε ειδικά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Για το τέλος του 2017, τα κόκκινα δάνεια πρέπει να περιοριστούν στα 98,2 δις. ευρώ (περίπου 10 δις. ευρώ χαμηλότερα από ότι είναι σήμερα).

Και αυτός ο στόχος όμως μοιάζει πλέον πολύ δύσκολο να πιαστεί. Ακόμη και το νομοσχέδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού που –θεωρητικά τουλάχιστον- έχει συμφωνηθεί και στην τελευταία του λεπτομέρεια με τους θεσμούς, δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή για να πάρει μια προτεραιότητα και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διευθέτησης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων που είναι και η μεγαλύτερη κατηγορία.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του προγραμματισμού της Τράπεζας της Ελλάδας, στο τέλος του 2019, τα κόκκινα δάνεια θα πρέπει να περιοριστούν στα 83,3 δις. ευρώ και στο τέλος του 2019 στα 66,7 δις. ευρώ, δηλαδή 40 δις. ευρώ χαμηλότερα από ότι είναι τώρα.

Η νέα αύξηση του δανεισμού των τραπεζών μέσα από τον μηχανισμό έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) αποτέλεσε μια ακόμη απόδειξη ότι το κύμα φυγής καταθέσεων συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το υπόλοιπο των καταθέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, θα κλείσει στο τέλος Μαρτίου περίπου στα 117 δις. ευρώ όταν τον Δεκέμβριο ήταν στα 121,38 δις. ευρώ

Με βάση την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας, το ανώτατο όριο ορίστηκε στα 46,6 δις. ευρώ και είναι αυξημένο κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο όριο γεγονός που αντανακλά «τις εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα» όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το υπόλοιπο των καταθέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, θα κλείσει στο τέλος Μαρτίου περίπου στα 117 δις. ευρώ όταν τον Δεκέμβριο ήταν στα 121,38 δις. ευρώ και στο τέλος Ιανουαρίου στα 119,74 δις. ευρώ.

Η απώλεια των τεσσάρων δις. ευρώ είναι πολύ μεγάλη αν ληφθεί υπόψη ότι βρισκόμαστε σε περίοδο περιορισμού των συναλλαγών.

Αποδίδεται από τραπεζικά στελέχη στη «φυγή» καταθέσεων που είχαν επανέλθει μέσα στο 2016 μετά την ενεργοποίηση της ρύθμισης που προβλέπει «ελεύθερες αναλήψεις» για το φρέσκο χρήμα, στις «διαρροές» που γίνονται μέσω των ATMς αλλά και στη συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων για την εκπλήρωση υποχρεώσεων προς το δημόσιο.

Όσο θα περνούν οι εβδομάδες χωρίς να βγαίνει λευκός καπνός από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων, η κατάσταση θα γίνεται ολοένα και χειρότερη. Στην κυβέρνηση, έχουν ήδη φτάσει τα μηνύματα ότι από ένα σημείο και πέρα, θα μπει δυναμικά στο τραπέζι η πρόταση για «σφίξιμο» των capital controls.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 14 Ιουν 2022 | 14:06

Νέες καταγγελίες Πολάκη για κόκκινα δάνεια και χρέος - Εδωσε λίστα με τα funds

Ο Παύλος Πολάκης σε νέα του αναρτηση καταγγέλλει πως υπάρχει δικαστική "ομερτά" και "αφωνία της Δικαιοσύνης".

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 13 Ιουν 2022 | 08:20

Αγίου Πνεύματος: Πώς θα λειτουργήσουν σούπερ μάρκετ, καταστήματα και τράπεζες

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 12 Ιουν 2022 | 10:10

Αγίου Πνεύματος: Πώς θα λειτουργήσουν σούπερ μάρκετ, καταστήματα και τράπεζες

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

ΣΤΑ ΚΡΥΦΑ 01 Ιουν 2022 | 15:37

Αποκάλυψη: Δυο Τράπεζες ζήτησαν στα κρυφά, "χρυσά bonus" για τα στελέχη τους- Ποιος τα πάγωσε

Την αποκάλυψη για τις δυο Τράπεζες που ζήτησαν να δοθούν bonus στα στελέχη τους, έκανε ο Αλέξης Πατέλης

ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΑΝΟΔΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ 01 Ιουλ 2022 | 07:50

Τα ρεκόρ ακρίβειας του Ιουνίου: Ράλι 55% στο φυσικό αέριο και πανάκριβη αμόλυβδη σπρώχνουν τον πληθωρισμό προς το 11%

Η Eurostat θα ανακοινώσει τον εναρμονισμένο δείκτη για τον Ιούνιο και όλα δείχνουν ότι θα "πιάσουμε" ένα υψηλότερο ποσοστό από το 10,5% του Μαΐου.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΙΔΕΑ 01 Ιουλ 2022 | 07:34

i-mall Micro Market: Σε λειτουργία το πρώτο ρομποτικό κατάστημα μικρολιανικής στην Ελλάδα

Τα εγκαίνια του καινοτόμου καταστήματος i-mall Micro Market πραγματοποιήθηκαν χτες το απόγευμα, στην περιοχή της Νέας Σμύρνης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Ιουλ 2022 | 07:09

Πρεμιέρα σήμερα για την ψηφιακή κάρτα εργασίας: Οσα πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες

Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο ελεγκτής θα γνωρίζει, πριν από τον έλεγχο, πόσοι και ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται στον χώρο εργασίας.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΚΡΕΚΑ 30 Ιουν 2022 | 20:26

Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του "Εξοικονομώ 2021" - Τις 800.000 αναμένεται να φτάσουν οι αιτήσεις για την ανακύκλωση συσκευών

Από 1η Ιουλίου μειώνεται μόνιμα η αύξηση των τιμών ρεύματος κατά 80% σε όλα τα νοικοκυριά.

30 Ιουν 2022 | 19:01

Lamda Development: Μνημόνιο συνεργασίας με CGS και PRODEA Investments για την ίδρυση σχολείου στο Ελληνικό

Η Lamda Development έχει αναλάβει την ολοκληρωμένη μητροπολιτική ανάπλαση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ 30 Ιουν 2022 | 18:35

Υπερταμείο: Άμεσες επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ έως το 2024 στην ελληνική οικονομία - Τα έργα που "τρέχουν"

Η διοίκηση του Υπερταμείου παρουσίασε τους τρεις "mega" δείκτες απόδοσης για το 2024 που είναι συνδεδεμένοι άρρηκτα με την οικονομία.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ REUTERS 30 Ιουν 2022 | 17:22

Το Reuters αποκαλύπτει το μυστικό σχέδιο της ΕΚΤ: Γιατί θα αγοράζει ομόλογα από Ελλάδα και άλλες τρεις χώρες

Η ΕΚΤ έχει χωρίσει τις χώρες της Ευρωζώνης σε τρεις ομάδες -δωρητές, λήπτες, ουδέτερες- με βάση το μέγεθος και την ταχύτητα αύξησης των περιθωρίων των ομολόγων

ΕΡΩΤΗΜΑ 30 Ιουν 2022 | 15:28

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ερευνά "τα μυστήρια" με την τιμή της βενζίνης: Οι αυξήσεις περνούν αμέσως στα πρατήρια, οι μειώσεις...καθυστερούν

Το ερώτημα για την τιμή της βενζίνης αναλύεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και αναμένεται "κανονιστική παρέμβαση"

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 2002 30 Ιουν 2022 | 13:58

Ίδρυμα Vodafone: 20 χρόνια προσφοράς στον άνθρωπο και την Ελλάδα

Ο εορτασμός των 20 ετών αποτελεί ένα ορόσημο για το Ίδρυμα Vodafone.