«Κόκκινος συναγερμός» για κόκκινα δάνεια και μείωση καταθέσεων

Αν επιβεβαιωθούν οι αρνητικές προβλέψεις, οι τράπεζες θα ξεκινήσουν υπό χειρότερες συνθήκες το 2018, έτος κατά το οποίο θα πραγματοποιηθούν νέα stress tests.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
«Κόκκινος συναγερμός» για κόκκινα δάνεια και μείωση καταθέσεων

Η μεγάλη μείωση των καταθέσεων και η αύξηση των «κόκκινων δανείων» οδήγησε ήδη την Τράπεζα της Ελλάδας σε νέα αύξηση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA ενώ όσο περνούν οι εβδομάδες χωρίς να βγαίνει λευκός καπνός από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων, η κατάσταση θα γίνεται ολοένα και χειρότερη.

Στην κυβέρνηση, έχουν ήδη φτάσει τα μηνύματα ότι από ένα σημείο και πέρα, θα μπει δυναμικά στο τραπέζι η πρόταση για «σφίξιμο» των capital controls.

Ο φόβος της ΤτΕ για καταθέσεις και κόκκινα δάνεια

Πίσω από την ανακοίνωση της ΤτΕ για την νέα αναπροσαρμογή του ορίου κρύβεται η εκτίμηση ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα οδηγήσει στην ταυτόχρονη απώλεια και των δύο βασικών στόχων της φετινής χρονιάς: και της αύξησης των καταθέσεων κατά 10 δις. ευρώ μέσα στο 2017 αλλά και της μείωσης του υπολοίπου των κόκκινων δανείων κατά επίσης 10 δις. ευρώ μέσα στο τρέχον έτος.

Αν επιβεβαιωθούν οι αρνητικές προβλέψεις, οι τράπεζες θα ξεκινήσουν υπό χειρότερες συνθήκες το 2018, έτος κατά το οποίο είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν νέα stress tests σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ήδη, η Τράπεζα της Ελλάδας έχει σημάνει συναγερμό για το γεγονός ότι από τις αρχές του χρόνου έχει αντιστραφεί η πτωτική τάση που είχε διαφανεί στο τέλος του 2016 στο υπόλοιπο των κόκκινων δανείων με αποτέλεσμα να διακυβεύονται οι στόχοι που έχουν τεθεί. Ήδη ο στόχος για μείωση του υπολοίπου στα 105,2 δις. ευρώ μέχρι το τέλος Μαρτίου πλέον έχει χαθεί οριστικά λόγω της αύξησης που καταγράφηκε ειδικά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Για το τέλος του 2017, τα κόκκινα δάνεια πρέπει να περιοριστούν στα 98,2 δις. ευρώ (περίπου 10 δις. ευρώ χαμηλότερα από ότι είναι σήμερα).

Και αυτός ο στόχος όμως μοιάζει πλέον πολύ δύσκολο να πιαστεί. Ακόμη και το νομοσχέδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού που –θεωρητικά τουλάχιστον- έχει συμφωνηθεί και στην τελευταία του λεπτομέρεια με τους θεσμούς, δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή για να πάρει μια προτεραιότητα και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διευθέτησης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων που είναι και η μεγαλύτερη κατηγορία.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του προγραμματισμού της Τράπεζας της Ελλάδας, στο τέλος του 2019, τα κόκκινα δάνεια θα πρέπει να περιοριστούν στα 83,3 δις. ευρώ και στο τέλος του 2019 στα 66,7 δις. ευρώ, δηλαδή 40 δις. ευρώ χαμηλότερα από ότι είναι τώρα.

Η νέα αύξηση του δανεισμού των τραπεζών μέσα από τον μηχανισμό έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) αποτέλεσε μια ακόμη απόδειξη ότι το κύμα φυγής καταθέσεων συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το υπόλοιπο των καταθέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, θα κλείσει στο τέλος Μαρτίου περίπου στα 117 δις. ευρώ όταν τον Δεκέμβριο ήταν στα 121,38 δις. ευρώ

Με βάση την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας, το ανώτατο όριο ορίστηκε στα 46,6 δις. ευρώ και είναι αυξημένο κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο όριο γεγονός που αντανακλά «τις εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα» όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το υπόλοιπο των καταθέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, θα κλείσει στο τέλος Μαρτίου περίπου στα 117 δις. ευρώ όταν τον Δεκέμβριο ήταν στα 121,38 δις. ευρώ και στο τέλος Ιανουαρίου στα 119,74 δις. ευρώ.

Η απώλεια των τεσσάρων δις. ευρώ είναι πολύ μεγάλη αν ληφθεί υπόψη ότι βρισκόμαστε σε περίοδο περιορισμού των συναλλαγών.

Αποδίδεται από τραπεζικά στελέχη στη «φυγή» καταθέσεων που είχαν επανέλθει μέσα στο 2016 μετά την ενεργοποίηση της ρύθμισης που προβλέπει «ελεύθερες αναλήψεις» για το φρέσκο χρήμα, στις «διαρροές» που γίνονται μέσω των ATMς αλλά και στη συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων για την εκπλήρωση υποχρεώσεων προς το δημόσιο.

Όσο θα περνούν οι εβδομάδες χωρίς να βγαίνει λευκός καπνός από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων, η κατάσταση θα γίνεται ολοένα και χειρότερη. Στην κυβέρνηση, έχουν ήδη φτάσει τα μηνύματα ότι από ένα σημείο και πέρα, θα μπει δυναμικά στο τραπέζι η πρόταση για «σφίξιμο» των capital controls.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΙΣ 4/8 03 Αυγ 2020 | 17:59

Συναλλαγές στις τράπεζες: Αλλάζουν όλα λόγω του κορονοϊού - Ποιες κόβονται από τα ταμεία

Τι αλλάζει από τις 4/8 στις συναλλαγές με την τράπεζα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 28 Ιουλ 2020 | 13:32

Κορονοϊός- Χαρδαλιάς: Αναλυτικά πού είναι υποχρεωτική πλέον η χρήση μάσκας

Δείτε που θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας λόγω κορονοϊού, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ 26 Ιουλ 2020 | 10:49

Νέες μορφές ηλεκτρονικής απάτης: Πως υποκλέπτουν στοιχεία και αποσπούν χρήματα

Ποιες είναι οι πιο διαδεδομένες απάτες και πως μπορούν να προφυλαχθούν οι πολίτες.

29.500 ΝΕΕΣ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 15 Αυγ 2020 | 09:09

ΟΑΕΔ: Αυξημένο το ενδιαφέρον των εργοδοτών για τα προγράμματα απασχόλησης - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Αυξημένο ενδιαφέρον των εργοδοτών για τα νέα βελτιωμένα προγράμματα απασχόλησης καταγράφει ο ΟΑΕΔ.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ 14 Αυγ 2020 | 10:59

Από σήμερα το επίδομα των 600 ευρώ στους πληγέντες της Εύβοιας

Τα πρώτα χρήματα που δικαιούνται οι πληγέντες από την θεομηνία της Κυριακής και ανέρχονται σε 600 ευρώ.

ΓΣΕΕ 13 Αυγ 2020 | 21:15

Δεκαπενταύγουστος: Πώς θα πληρωθούν όσοι θα εργασθούν το Σάββατο

Φέτος, η 15η Αυγούστου συμπίπτει με την ημέρα του Σαββάτου

ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ 13 Αυγ 2020 | 19:36

Διορισμοί αναπληρωτών: Άνοιξαν οι αιτήσεις - Πότε λήγει η προθεσμία

Διορισμοί εκπαιδευτικών: Από σήμερα, Πέμπτη 13 Αυγούστου έως και την ερχόμενη Τρίτη, 18 Αυγούστου 2020, ορίστηκε η προθεσμία για την υποβολή αίτησης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 13 Αυγ 2020 | 16:27

Τα ελληνικά τυριά εξαιρούνται των δασμών που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε προϊόντα της ΕΕ

Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε παράλληλα την ιδιαίτερη σημασία που έχει η ελληνοαμερικανική συνεργασία και σε αυτόν τον τομέα.

Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 13 Αυγ 2020 | 13:11

Κορονοϊός: Κατακόρυφη πτώση τζίρου πάνω από 90% καταγράφουν τα τουριστικά γραφεία

Πτώση τζίρου πάνω από 90% καταγράφουν τα τουριστικά γραφεία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού

ΕΜΦΑΣΗ ΣΕ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 12 Αυγ 2020 | 16:40

Πρωτογενές έλλειμμα στα 8,19 δισ. ευρώ - "Βουτιά" στα έσοδα από φόρους

Πρωτογενές έλλειμμα του προυπολογισμού ύψους 8,199 δισ. ευρώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου - Μικρότερη η μείωση των εσόδων απο φόρους τον Ιούλιο

ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΕΜΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ 12 Αυγ 2020 | 16:23

Μειωμένη προκαταβολή φόρου: Στις 238.288 οι επιχειρήσεις δικαιούχοι έως τις 10 Αυγούστου

Οι δικαιούχοι έλαβαν προσωποποιημένο μήνυμα στο λογαριασμό τους, στο myTAXISNET, ή/και e-mail, με αναλυτικές οδηγίες

ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ 600.000 ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ 12 Αυγ 2020 | 15:36

Τέλος επιτηδεύματος: Ερχεται κούρεμα 50% - Ποιους αφορά

Το όφελος που θα έχουν περισσότεροι από 600.000 φορολογούμενοι

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 11 Αυγ 2020 | 19:35

Φονικές πλημμύρες στην Εύβοια: Εννέα μέτρα για την αποζημίωση των πληγέντων

Το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε αποζημιώσεις, ενισχύσεις και παρεμβάσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην Εύβοια