«Κομφούζιο» με την εφαρμογή των μέτρων που ψηφίστηκαν

Μπορεί η κυβέρνηση να πέρασε τα μέτρα των 5,4 δις. ευρώ από τη Βουλή, οι δυσκολίες όμως δεν τελειώνουν εδώ. Αναμένονται μεγάλα προβλήματα στην εφαρμογή των μέτρων

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
«Κομφούζιο» με την εφαρμογή των μέτρων που ψηφίστηκαν

Μπορεί η κυβέρνηση να πέρασε τα μέτρα των 5,4 δις. ευρώ από τη Βουλή, οι δυσκολίες όμως δεν τελειώνουν εδώ. Η διαδικασία της εφαρμογής θα είναι εξίσου επίπονη. Μετά το ΕΚΑΣ, πολύ σύντομα αναμένεται να προκύψουν και άλλα προβλήματα κατά την εφαρμογή των μέτρων. Αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη στα εμπλεκόμενα υπουργεία, γνωρίζουν ότι οι τεχνικές δυσκολίες που αναμένεται να προκύψουν είναι τόσο μεγάλες, που μπορεί να προκληθεί σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση και καθυστέρηση στην είσπραξη των προβλεπόμενων εσόδων.

Η υπόθεση του ΕΚΑΣ, δείχνει ότι οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν καθυστερήσεις και λοξοδρομήσεις στην εφαρμογή των μέτρων. Ακόμη και στη χθεσινή πολύωρη τηλεδιάσκεψη, δεν βρέθηκε λύση καθώς οι θεσμοί επιμένουν να ζητηθούν εδώ και τώρα τα αναδρομικά από του συνταξιούχους. Σύντομα αναμένεται να ανοίξουν και άλλα μέτωπα:

1.Yποτίθεται ότι άμεσα θα πρέπει να γίνει η αναπροσαρμογή όλων των μισθών και των συντάξεων ώστε να υπολογιστεί η παρακράτηση φόρου με βάση τη νέα κλίμακα. Ακόμη η ΓΓΔΕ δεν έχει αποφανθεί αν ο υπολογισμός θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε η παρακράτηση να ισχύσει από την 1/1/2016 ή αν θα ισχύσει από τον μισθό του Μαίου (ή τη σύνταξη Ιουνίου) και μετά. Αν επιλεγεί να μην υπάρξει αναδρομική εφαρμογή, ο λογαριασμός θα έρθει στους φορολογούμενους με τα εκκαθαριστικά του 2017 ενώ το δημόσιο θα χάσει έσοδα από τον φετινό προϋπολογισμό. Η αναδρομικότητα, θα φέρει από την άλλη μεγαλύτερες μειώσεις στις καθαρές αποδοχές. Αποφάσεις δεν έχουν ανακοινωθεί και χιλιάδες λογιστήρια σε όλη τη χώρα περιμένουν οδηγίες για να βγάλουν μισθοδοσία.

2. Το ψαλίδισμα τουλάχιστον 300.000 επικουρικών συντάξεων –και μάλιστα σε ποσοστό 50%- καταλήξει και αυτό να γίνεται αναδρομικά. Ακόμη και αν εκδοθεί άμεσα η σχετική εγκύκλιος, είναι αμφίβολο αν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας θα μπορέσουν να κάνουν τους υπολογισμούς μέχρι το φθινόπωρο. Ο νόμος λέει ότι για όλους τους συνταξιούχους, θα πρέπει υπολογιστεί εκ νέου η επικουρική σύνταξη. Επί των συντάξιμων αποδοχών, θα υπολογίζεται η νέα επικουρική με συντελεστή 0,45% ανά έτος. Περικοπή, θα γίνει τελικώς σε όσους έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής ανω των 1300 ευρώ. Η πρακτική εφαρμογή αυτού του μέτρου, σημαίνει ότι τα ταμεία θα πρέπει να υπολογίσουν συντάξιμες αποδοχές για όλους τους σημερινούς συνταξιούχους. Η έλλειψη στοιχείων, θα περιορίσει την αναζήτηση των αποδοχών στο χρονικό διάστημα των τελευταίων 13 ετών δηλαδή από το 2002 και μετά. Και πάλι όμως, ο όγκος της εργασίας και η έλλειψη των στοιχείων είναι τέτοια που δύσκολα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν από το φθινόπωρο.

3. Με τον ΕΝΦΙΑ, οι υπάλληλοι της ΓΓΔΕ θα βρουν μεγάλο μπελά καθώς θα κληθούν για πρώτη φορά να υπολογίσουν τις φορολογητές αξίες των αγροτεμαχίων. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι τώρα ενώ γνώστες του θέματος φοβούνται ότι θα επαναληφθούν τα φαινόμενα του Αυγούστου του 2014 με τα εκατομμύρια λάθη και τους εξωφρενικούς φορολογικούς λογαριασμούς.

4.Το μεγάλο χτύπημα θα έρθει στις αρχές του χρόνου με τον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για ένα εκατομμύριο επαγγελματίες. Ο νόμος ορίζει ότι βάση υπολογισμού για τις εισφορές του 2017 θα είναι τα εισοδήματα του 2016. Όμως τα εισοδήματα του 2016 δεν πρόκειται να γίνουν γνωστά στις αρχές πριν από την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2017. Έτσι, μελετάται να υπάρξει προκαταβολή ασφαλιστικών εισφορών του 2017 η οποία θα στηριχθεί στον μέσο όρο των αποδοχών του 2013-2015. Για όσους αυτός ο μέσος όρος είναι πολύ υψηλός συγκριτικά με τα εισοδήματα του 2016, δεν αποκλείεται να πληρώσουν εισφορές που δεν θα τους αναλογούν και μετά να περιμένουν από το κράτος να τους επιστρέψει χρήματα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ 22 Ιαν 2021 | 09:59

Καμπανάκι ειδικών - Φοβίζει η Αττική: 20.000 ενεργούς φορείς δείχνουν τα λύματα - Η εικόνα στις 6 περιοχές

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Αττική - Θωμαΐδης: 20.000 ενεργά κρούσματα δείχνουν τα λύματα.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 22 Ιαν 2021 | 08:42

Σύψας: Πολύ άσχημη τροπή αν "σκάσει" η Αθήνα - Άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων προς 1η Φεβρουαρίου

"Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 5.000 ενεργά κρούσματα και στην Αττική είναι τα μισά", ανέφερε ο καθηγητής, κ. Σύψας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΠ 22 Ιαν 2021 | 08:20

Παγώνη: Τα σχολεία δεν μπορούν να μείνουν άλλο κλειστά - Να κάνουν τεστ μαθητές και καθηγητές

Κρίσιμη αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, όπου θα αποφασιστεί πότε θα ανοίξουν τα γυμνάσια και λύκεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΙΣ 22 Ιαν 2021 | 08:11

Επιφυλακτικός ο Εξαδάκτυλος: Δεν είμαστε κοντά στο άνοιγμα Γυμνασίων - Λυκείων και εστίασης

"Η επιστροφή στην κανονικότητα θα έρθει όταν αποκτήσουμε σχετική ανοσία", τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ 22 Ιαν 2021 | 07:31

Αυτό είναι το νέο σχέδιο συναθροίσεων: Τα 6 βήματα της κλιμάκωσης

Με τρεις ηχητικές ειδοποιήσεις η Αστυνομία πριν επέμβει για να διαλύσει μια διαδήλωση.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 22 Ιαν 2021 | 07:19

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2021: Πότε θα καταβληθούν - Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά ταμείο

Πότε θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των κύριων και επικουρικών συντάξεων Φεβρουαρίου.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΑΡΛ ΜΙΣΕΛ ΚΑΙ ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ 22 Ιαν 2021 | 07:10

ΕΕ: Να υπάρξει επιτάχυνση των εμβολιασμών - Να αποφεύγονται τα μη απαραίτητα ταξίδια

Να αποφεύγονται τα ταξίδια που δεν είναι απολύτως απαραίτητα συνιστούν Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 21 Ιαν 2021 | 22:59

"Προειδοποίηση" ECDC: Πάρτε αυστηρότερα μέτρα - Αυξημένος κίνδυνος από τη μετάλλαξη του κορονοϊού

Το ECDC αύξησε τους υγειονομικούς κινδύνους σε "υψηλούς/πολύ υψηλούς" λόγω του μεταλλαγμένου ιού.

ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ 21 Ιαν 2021 | 15:01

Ολοκληρώθηκε το φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα: Ανησυχία για τη μη τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό

Άνοιξαν οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας μετά την ολοκλήρωση του φοιτητικού συλλαλητηρίου

ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 21 Ιαν 2021 | 14:10

Κορονοϊός: 52 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα από την αρχή της πανδημίας - Εχουν εμβολιαστεί 900 αστυνομικοί

Από την πρώτη καραντίνα μέχρι και το τέλος του 2020 έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 52 εκατ. ευρώ για παραβίαση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού.

ΙΣΧΥΡΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ 21 Ιαν 2021 | 13:11

Αθήνα: Σε εξέλιξη το φοιτητικό συλλαλητήριο - Μαζική συμμετοχή, χωρίς αποστάσεις, πολλοί χωρίς μάσκες

Πραγματοποιείται φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ 21 Ιαν 2021 | 10:19

Γεωργιάδης για τα σαλέ και τα χιονοδρομικά: Τι να πούμε στους ανθρώπους, να πάνε να πνιγούνε, να πεθάνουν;

Ο Αδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο ζήτημα της επαναλειτουργίας, του χειμερινού τουρισμού, κάνοντας λόγο για "κοινωνικό κανιβαλισμό".

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΣΜΙΚΟΥΣ 21 Ιαν 2021 | 09:29

Τέλος τα πάρτι στο Ντουμπάι: Ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων - "Θρήνος" στην ελληνική σόου μπιζ

Οι αρχές του Ντουμπάι ανακοίνωσαν ότι αναστέλλονται οι μη απαραίτητες χειρουργικές επεμβάσεις για ένα μήνα καθώς και η ζωντανή διασκέδαση στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια μέχρι νεοτέρας, καθώς σημειώνεται ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων της covid-19.