Ογδοη στην υπερφορολόγηση η Ελλάδα

Στην 8η θέση μεταξύ των «28» της Ε.Ε. κατατάσσεται σε ό,τι αφορά τους φόρους σε ακίνητα και καύσιμα η Ελλάδα. Κι όμως τα φορολογικά έσοδα παραμένουν συγκριτικά χαμηλά. Εκθεση της Κομισιόν.

komision-8i-stin-uperforologisi-i-ellada
SHARE THIS
0
SHARES

Στην 8η θέση μεταξύ των «28» της Ε.Ε. κατατάσσεται σε ό,τι αφορά τους φόρους σε ακίνητα και καύσιμα η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύει σήμερα, Δευτέρα, η εφημερίδα «Τα Νέα».

Επισημαίνεται όμως ότι στην Ελλάδα, αν και μεταξύ των πιο υπερφορολογημένων χωρών, τα έσοδα από τους φόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένουν συγκριτικά χαμηλά

Η Ελλάδα κατατάσσεται 5η μεταξύ των «28» σε ό,τι αφορά τους φόρους στην ακίνητη περιουσία και 8η σε ό,τι αφορά τους φόρους στα καύσιμα. Στην έκθεση, που δίνεται σήμερα στη δημοσιότηητα στις Βρυξέλλες επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα, αν και μεταξύ των πιο υπερφορολογημένων χωρών, τα έσοδα από τους φόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένουν συγκριτικά χαμηλά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά μέσο όρο στην Ευρώπη των «28» αντιστοιχούν σε 39,4%, στην Ευρωζώνη σε 40,4%, ενώ στην Ελλάδα μόλις στο 33,7%. Κατά τις εκτιμήσεις, αυτό οφείλεται στη φοροδιαφυγή, σε συνδυασμό με τη βίαιη συρρίκνωση της οικονομίας, που προκλήθηκε από τα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Στέλεχος της Κομισιόν που συμμετείχε στην κατάρτιση της έκθεσης σημειώνει: «Παρά τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς από ό,τι δείχνουν οι επιμέρους φορολογικοί δείκτες, η Ελλάδα παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα όσον αφορά στην είσπραξη φόρων». «Πρόκειται για επίδοση αρκετά χαμηλά για ένα παλαιό μέλος της Ενωσης» παρατηρούν ειδικοί στις Βρυξέλλες και προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε φοροελάφρυνση θα ήταν σκόπιμο να επικεντρωθεί μόνο στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. 

Πηγή: Τα Νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook