Κομισιόν: Πάνω από 11 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας το 2021

Η Κομισιόν υπολογίζει ότι τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας για το 2021 θα φτάσουν το 6,5% του ΑΕΠ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΥΠΟΙΚ

H Ελλάδα έκανε καλή πρόοδο όσον αφορά την υλοποίηση μίας σειράς μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεών της, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ένατη έκθεση προόδου στο πλαίσιο της προγραμματικής ενισχυμένης μετα-εποπτείας, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Ωστόσο η Κομισιόν χτυπάει καμπανάκι για πιο στοχευμένες δαπάνες σε μέτρα στήριξης ς ελληνικής οικονομίας τα οποία υπολογίζει πως θα φτάσουν για το 2021 το 6,5% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 11,2 δισ. ευρώ από 7,5 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η έκθεση αναγνωρίζει ότι τα μέτρα στήριξης είχαν αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία, σημειώνοντας ότι η ανεργία για το τρίτο τρίμηνο του χρόνου συγκρατήθηκε στο 16,2%. Ωστόσο η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική θα έχει ως αποτέλεσμα το έλλειμμα να φτάσει στο 3,9% του ΑΕΠ έναντι 3,4% του ΑΕΠ που υπολόγιζε η Επιτροπή στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ελληνική οικονομία αναμένεται ότι συρρικνώθηκε 10% το 2020, ενώ για φέτος προβλέπεται μερική ανάκαμψή της. Η κυβέρνηση συνέχισε την προσαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων για τη στήριξη των ανέργων και των μισθωτών, οι συμβάσεις των οποίων ανεστάλησαν, επιμήκυνε τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και υιοθέτησε νέα στοχευμένα μέτρα προστασίας των νοικοκυριών και των εταιρειών.

Έως τώρα, τα μέτρα προστασίας της απασχόλησης "φαίνεται να είναι αποτελεσματικά και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερό παρά τη σημαντική οικονομική συρρίκνωση", αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των ατόμων εκτός εργασίας αυξάνεται καθώς οι προσλήψεις νέων εργαζόμενων παραμένουν υποτονικές.

Η έκθεση σημειώνει ακόμη ότι οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι "επωφελήθηκαν από τα κρατικά μέτρα στήριξης", ενώ προσθέτει ότι η πλήρης έκταση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο εταιρικός - και ο χρηματοπιστωτικός - τομέας αναμένεται να φανεί μόνο αργότερα, όταν θα αρχίσει ο σταδιακός περιορισμός των μέτρων στήριξης, όπως και σε άλλα κράτη - μέλη. "Θα πρέπει να γίνει προσεκτική διαχείρισή του για να αποφευχθούν απότομες συνέπειες", τονίζει η Κομισιόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Αναιμική ανάκαμψη το πρώτο εξάμηνο του 2021"

Η έκθεση μιλά για αναιμική ανάκαμψη το πρώτο εξάμηνο του χρόνου και επαναλαμβάνει τις προβλέψεις των χειμερινών εκτιμήσεων για ανάπτυξη 3,5% του ΑΕΠ για το 2021 και 5% για το 2022.

Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων η έκθεση σημειώνει την πρόοδο που έχει γίνει στις δεσμεύσεις της Ελλάδας στον τομέα της παιδείας, της αναθεώρησης του επιχειρησιακού πλάνου του ΤΑΙΠΕΔ στον τομέα της ενέργειας και όσον αφορά στα δημόσια οικονομικά στην αναμόρφωση του ΠΔΕ.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι η μεταρρυθμιστική δυναμική επιβραδύνθηκε, αλλά αναγνωρίζει ότι αυτό συνέβη υπό τις δύσκολες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. "Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καλωσορίζουν τη συνεχιζόμενη στενή και εποικοδομητική ενασχόληση των Αρχών και τη συμφωνία σε μία σειρά αναθεωρημένων χρονοδιαγραμμάτων για κρίσιμης σημασίας μεταρρυθμίσεις", σημειώνει η έκθεση.

Ειδικότερα, η έρευνα αναφέρει πως παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας, οι Αρχές κατάφεραν να προχωρήσουν καλά σε μία σειρά τομέων, όπως της εκπαίδευσης, της διαχείρισης κρατικής περιουσίας, των ιδιωτικοποιήσεων και της ενεργειακής πολιτικής. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε δύο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εκπαίδευσης - η πρώτη αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και η δεύτερη την ανώτατη εκπαίδευση. Σημειώνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων όλων των κρατικών επιχειρήσεων, η οποία ήταν συγκεκριμένη δέσμευση.

Τι αναφέρει για τις ιδιωτικοποιήσεις

Για τις ιδιωτικοποιήσεις αναφέρει ότι προχώρησαν οι διαγωνισμοί με την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής για τη Μαρίνα του Αλίμου, ενώ σημειώνει ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για την ολοκλήρωση του σχεδίου για το Ελληνικό τους επόμενους μήνες και κάποια πρόοδος σε εκκρεμείς δράσεις που είναι αναγκαίες για την παραχώρηση της αξιοποίησης της Εγνατίας Οδού.

Οι μεταρρυθμίσεις, αναφέρει η έκθεση, συνεχίστηκαν και σε άλλους σημαντικούς τομείς, όπως της δημοσιονομικής διαχείρισης και της δημόσιας διοίκησης. "Μία σειρά αναλυτικών συγκεκριμένων οδικών χαρτών συμφωνήθηκαν για να προετοιμασθεί το έδαφος για αποφασιστική πρόοδο κατά την δέκατη έκθεση (αξιολόγησης) τον Μάιο", σημειώνει η έκθεση, όπως για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, την πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης για το προσωπικό της ΑΑΔΕ, την αποφυγή της δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες και τη μείωση του σημερινού επιπέδου τους. Επιπλέον, οι Αρχές δεσμεύτηκαν σε μία σειρά συγκεκριμένα βήματα στους τομείς της υγείας, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.

"Με δεδομένη τη σημασία της στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής για την ανάκαμψη, η μεταρρύθμιση στο τομέα της δικαιοσύνης πρέπει να ξεκινήσει ξανά, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με την αποτελεσματικότητα του συστήματος απονομής δικαιοσύνης συμβάλλουν στη διασφάλιση ταχείας υλοποίησης επενδύσεων", σημειώνεται στην έκθεση.

Σημειώνεται ότι κάποιες βασικές μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα έχουν καθυστερήσει, αλλά "συμφωνήθηκε ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για την επόμενη αξιολόγηση". Η Κομισιόν καλωσορίζει την επέκταση του προγράμματος "Ηρακλής" για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών. Όσον αφορά την άρση των αναγκαστικών μέτρων, περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η Κομισιόν σημειώνει ότι ένα γενικό "πάγωμα" όλων των αναγκαστικών μέτρων μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ταχεία και αποτελεσματική μεταχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τονίζει ωστόσο και τις καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση των οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, την ολοκλήρωση της στελέχωσης της ΑΑΔΕ, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την πρωτοβάθμια παροχή υγείας και το θεσμικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς.

Πηγές: Capital.gr, ΑΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 07 Απρ 2021 | 15:09

Έξαλλη η Ευρώπη με την αγένεια Ερντογάν που άφησε όρθια την Φον ντερ Λάιεν: Αυτό δεν θα επαναληφθεί

Ενοχλημένη η Ευρώπη από την απρεπή συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν έναντι της Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν

07 Απρ 2021 | 07:17

Μετά το δωρεάν δείπνο η "λάντζα"…

Με βάση μελέτες του ΟΟΣΑ αλλά και διεθνών οίκων οικονομικής αξιολόγησης περίπου το 25-30% των επιχειρήσεων πριν την επιδημία αξιολογούνταν σαν "ζόμπι" δηλ. εταιρείες που είναι "νεκροζώντανες".

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 06 Απρ 2021 | 16:38

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 3,8% του ΑΕΠ για φέτος και 5% το 2022 στην Ελλάδα

Το ΔΝΤ κατεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης για φέτος στην ελληνική οικονομία στο 3,8% από το 4,1% του ΑΕΠ τον Οκτώβριο και 5% για το 2022

ΚΑΜΠΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 04 Απρ 2021 | 19:30

"Θα τηρήσουμε τη νομιμότητα" λένε οι έμποροι της Θεσσαλονίκης - Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη για να καμφθούν οι αντιδράσεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελή Φιλιππίδη.

ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΠΟ 04 Απρ 2021 | 15:29

Ξενάγηση της ΠτΔ στη δράση "200 Χρόνια Ελλάδα - 40 Χρόνια Ευρώπη" και στην έκθεση " Η Ιστορία έχει πρόσωπο"

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 02 Απρ 2021 | 16:29

Μητσοτάκης: Εκτίμησή μου ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα

Η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την τριτολογία του στη Βουλή για το άνοιγμα της εστίασης

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ 02 Απρ 2021 | 13:08

Προαναγγελία Σταϊκούρα: Έρχονται πρόσθετες παρεμβάσεις στον τουρισμό - Τα μέτρα στήριξης θα διατηρηθούν όσο χρειαστεί

Ο υπουργός ανέφερε για τον τουρισμό ότι σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία "διευρύνουμε όσο μπορούμε στοχευμένα μέτρα επανεκκίνησης.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ 01 Απρ 2021 | 21:22

Πακέτο στήριξης στην εστίαση 330 εκατ. σε 34.000 επιχειρήσεις - Ενίσχυση έως 100.000 ευρώ μη επιστρεπτέα

Μητσοτάκης: Στήριξη της εστίασης με συνολικά 330 εκατ. ευρώ - Εκατό χιλιάδες ανά ΑΦΜ μη επιστρεπτέο - Τα κριτήρια ένταξης

ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 31 Μαρ 2021 | 12:14

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Αυτά είναι τα 170 εμβληματικά έργα - Πού θα διατεθούν τα 57 δισ. ευρώ

Πώς αναλύονται τα 57 δισ. ευρώ του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας - Οι τέσσερις πυλώνες, οι εμβληματικές επενδύσεις και οι στόχοι.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΦΙΑ 31 Μαρ 2021 | 10:10

Σταϊκούρας: Αλλαγές σε τεκμήρια και δόσεις - Παράταση σε μέτρα στήριξης

Τι είπε ο Χ. Σταϊκούρας για ενοίκια, Δώρο Πάσχα, Επιστρεπτέα Προκαταβολή και παράταση μέτρων

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 14 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 31 Μαρ 2021 | 09:35

Άνοιγμα αγοράς με κρατική χρηματοδότηση: Ερχεται νέο πακέτο για εστίαση, τουρισμό και επιταγές

Το οικονομικό επιτελείο θα ανακοινώσει το επόμενο πακέτο μέτρων στήριξης που θα ανεβάσει τον συνολικό λογαριασμό ακόμη και πάνω από τα 14 δισ. ευρώ

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ SURE 30 Μαρ 2021 | 15:16

Κομισιόν - πρόγραμμα SURE: Επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για προστασία θέσεων εργασίας και εισοδημάτων

Η Κομισιόν πρότεινε στο Συμβούλιο να χορηγήσει πρόσθετη χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 3,7 δισ. ευρώ σε έξι κράτη μέλη στο πλαίσιο του SURE.

ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ 695 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 30 Μαρ 2021 | 06:35

Τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας για τη στήριξη της αγοράς εργασίας τον Απρίλιο

Διατηρούνται σε ισχύ και τον Απρίλιο οι προστατευτικές ρυθμίσεις για εργαζόμενους και ανέργους, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για τα μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας.