Κόντρα ΝΔ-Τσακαλώτου για τη διανομή των 450 εκ. του πλεονάσματος

H αντιπαράθεση δεν μπορεί να γίνεται με… ανεμόμυλους, αλλά στη βάση της πραγματικότητας λέει ο Ευ. Τσακαλώτος απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κόντρα ΝΔ-Τσακαλώτου για τη διανομή των 450 εκ. του πλεονάσματος

Κόντρα ΝΔ-Τσακαλώτου για το πλεόνασμα και τα αντίμετρα με αφορμή τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη την Τετάρτη το βράδυ σε τηλεοπτικό σταθμό. Στη συνέντευξή του, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε πως τα πρόσθετα μέτρα που συμφώνησε ο Τσίπρας για το 2019 και 2020 δεν τα ζητούσαν οι δανειστές αλλά είναι το κόστος της καθυστέρησης στην διαπραγμάτευση. «Δεν υπογράφουμε τίποτα δεν ψηφίζουμε τίποτα» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης προκαλώντας τον κ. Τσίπρα να επιστρέψει τώρα το 0,5% από το πλεόνασμα - ήτοι 450 εκατ. ευρώ - ως ουσιαστικά αντίμετρα.

«Κάποιος που φιλοδοξεί να γίνει πρωθυπουργός οφείλει να γνωρίζει, τουλάχιστον, δυο-τρία βασικά πράγματα –μεταξύ των άλλων, βέβαια, και για το πώς λειτουργεί η οικονομία. Διαφορετικά γίνεται πραγματικά επικίνδυνος για τη χώρα του» τονίζει μεταξύ των άλλων σε δήλωση του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντώντας στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ειδικότερα ο υπουργός οικονομικών αναφέρει στη δήλωση του ότι «στη συνέντευξή του (Alpha TV 3/5/2017) ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «ο κ. Τσίπρας παρήγαγε [...] ένα πράγματι μεγάλο πλεόνασμα. Ρωτώ, λοιπόν: Γιατί σήμερα, όχι το 2019, δεν μπορεί ένα μέρος αυτού του πλεονάσματος να επιστρέψει στην ελληνική κοινωνία;». Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα.

1. Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι αν δοθεί σήμερα το οποιοδήποτε ποσό εγγράφεται στον προϋπολογισμό του 2017. Άρα, μπορούν αυτές οι δαπάνες να μειώσουν το πλεόνασμα του 2017. Η κυβέρνηση, λοιπόν, έδωσε τα 620 εκατ. ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους το 2016 γιατί το ποσό δεν μπορούσε να δαπανηθεί εντός του 2017. Τότε που μπορούσε η ΝΔ δεν ψήφισε τα μέτρα. Τώρα χειροτερεύει τη θέση της, προτείνοντας δαπάνες που φαίνεται πως δε γνωρίζει που θα καταλογιστούν.

2. Αν σήμερα αντιλήφθηκε το λάθος του, του δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία: υπάρχουν τα θετικά μέτρα που μπορεί κάλλιστα να υπερψηφίσει στη Βουλή, και ας καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα υπόλοιπα μέτρα… Από τα θετικά μέτρα μόνο η κοινωνία έχει να ωφεληθεί, κανένας άλλος.

3. Τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν χάνονται ούτε εξαφανίζονται, επειδή δεν μεταφέρονται! Μια υπεραπόδοση μπορεί να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο, αν οφείλεται σε μόνιμους και όχι έκτακτους παράγοντες –, αλλά αυτό θα το μάθουμε προς το τέλος του έτους.

4. Κάθε υπεραπόδοση –και το 2016 είχαμε υπεραπόδοση καθώς το ΔΝΤ αμφισβητούσε την απόδοση των μέτρων και δεν ενσωματώνει (ενν. τα μη παραμετρικά μέτρα) στις εκτιμήσεις του - πρέπει να επιστρέφεται στην κοινωνία με προτεραιότητα στους πιο αδύναμους. Αυτό έκανε η σημερινή κυβέρνηση, στο τέλος του 2016, έχοντας διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει καμιά απειλή στην επίτευξη των στόχων της».

Και καταλήγει σημειώνοντας σε υστερόγραφο πως «δεν θα ήταν διόλου άσκοπο να διεξαχθεί μια άτυπη ενημέρωση στη Βουλή, προκειμένου να ενημερωθεί και ο κ. Μητσοτάκης –αλλά και κάποιοι σύμβουλοί του– για το πρωτογενές πλεόνασμα, τα μη παραμετρικά μέτρα και άλλες βασικές έννοιες. Πραγματικά, κάτι τέτοιο θα βοηθούσε τον δημόσιο διάλογο, αφού η αντιπαράθεση δεν μπορεί να γίνεται με… ανεμόμυλους, αλλά στη βάση της πραγματικότητας».

Τι είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Πρόκειται για ένα 4ο μνημόνιο χωρίς μάλιστα χρηματοδότηση» επέμεινε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν πέτυχε τίποτα ούτε στο χρέος.

Ερωτηθείς αν μια κυβέρνηση ΝΔ θα σεβαστεί τη συμφωνία, τόνισε ότι το κράτος έχει συνέχεια, αλλά τα πλεονάσματα 3,5% για πολλά χρόνια είναι υπερβολικό βάρος για την οικονομία. «Το έχω θέσει εντός και εκτός Ελλάδας και θα συνεχίσω να το θέτω μετ’ επιτάσεως», σημείωσε.

Σε συνεννόηση με τους δανειστές εκτίμησε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα μπορέσει να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής που εφαρμόζεται.

Το πώς θα πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους είναι δικό μας θέμα. Δεν θα ακολουθήσουμε την πολιτική των συμβασιούχων στο δημόσιο, θα μαζέψουμε τις ΔΕΚΟ. Μετά μπορούμε να κάνουμε και παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων, με μείωση των φόρων, υπογράμμισε.

Ξεκαθάρισε πως δεν διαφωνεί με την μείωση του αφορολόγητου και τη διεύρυνση της φορολογικής αλλά θα έπρεπε όπως είπε να μειωθεί σημαντικά και ο πρώτος φορολογικός συντελεστής ο οποίος είναι σήμερα στο 25%. Και συγκεκριμένα είπε ότι θα μπορούσε να είναι στο 9%.

Διερωτήθηκε γιατί σήμερα δεν μπορεί ένα μέρος από το πρωτογενές πλεόνασμα πχ. ένα 0,5% περί τα 450 εκατ. ευρώ να επιστρέψει τώρα στην κοινωνία. «Τα αντίμετρα είναι ο φερετζές ενός πολύ σκληρού πακέτου» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Δεν ψηφίζουμε τα αντίμετρα γιατί θα είναι σαν να συνομολογούμε και τα μέτρα ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης. Αμφισβήτησε ότι θα επιτευχθούν τα πλεονάσματα 4,5% και άρα θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα. «Μπορούμε να συζητάμε ότι είναι αντίμετρο το συσσίτιο στο σχολείο; Δηλαδή, θα πρέπει να έχουμε πλεόνασμα 4,5%, για να ταΐσουμε τα παιδιά στο σχολείο;» διερωτήθηκε.

Και έδωσε τη λίστα που προτείνει η ΝΔ

- Όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς.
- Μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα
- Κατάργηση του φόρου στο κρασί
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι δεν θα δεχτεί να συνυπογράψει τα μέτρα, εάν κάτι τέτοιο ζητηθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Δεν υπογράφουμε καμία δέσμευση η οποία πηγαίνει πέρα από το 3ο πρόγραμμα το οποίο και εμείς, αλήθεια είναι, το έχουμε στηρίξει...«Εμείς λοιπόν δεν δεσμευόμαστε σε τίποτα εγγράφως, δεν υπογράφουμε τίποτα, δεν ψηφίζουμε τίποτα» ξεκαθάρισε.

Εξέφρασε επιφυλάξεις αν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα έχει θετικό αντίκτυπο αν και όπως είπε επί της αρχής δεν διαφωνεί. Για την ΔΕΗ σημείωσε ότι με την πολιτική της κυβέρνησης θα καταρρεύσει. Υπερασπίστηκε ως απολύτως σωστή τη θέση και το αίτημα της ΝΔ για εκλογές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 30 Νοε 2020 | 12:48

Βαρουφάκης: Επίκαιρη ερώτηση σε Μητσοτάκη για το εάν υπάρχει παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 καλεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προσέλθει στην Βουλή και για να απαντήσει εάν "λειτούργησε ή όχι παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ".

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 30 Νοε 2020 | 12:21

Μητσοτάκης για άρση lockdown: Εχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας - Μέχρι τέλος του έτους το εμβόλιο στην Ελλάδα

"Δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες για την άρση του lockdown, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα", είπε ο πρωθυπουργός.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 30 Νοε 2020 | 11:03

Κορονοϊός: Αυτό είναι το πρώτο ελληνικό rapid test – Ποιοι το υλοποίησαν

Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή στη μελέτη του ιού και την παραγωγή γνώσης για την αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης

30 Νοε 2020 | 08:33

Κυριάκο, δεν επιστρέφω...

Η απουσία κάθε είδους και έννοιας αξιολόγησης και ανταμοιβής της προσπάθειας έχει οδηγήσει στον αφελληνισμό της χώρας.

ΜΠΑΡΑΖ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ 30 Νοε 2020 | 07:37

Συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη το Υπουργικό Συμβούλιο: Τα θέματα που θα συζητηθούν

Στο Υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστούν από τους Υπουργούς τα επόμενα σχέδια και νομοθετικές πρωτοβουλίες.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ 30 Νοε 2020 | 07:31

Κρίσιμο 10ήμερο για την άρση του lockdown - Μειώνονται τα κρούσματα αλλά οι ειδικοί είναι διχασμένοι

Στο τέλος της εβδομάδας οι τελικές αποφάσεις για την άρση του lockdown. Διχασμένοι οι λοιμωξιολόγοι.

29 Νοε 2020 | 20:05
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 29 Νοε 2020 | 18:18

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Υπουργικό Συμβούλιο - Ποια νομοσχέδια θα παρουσιαστούν

Η συνεδρίαση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα γίνει στις 11.00 π.μ. μέσω τηλεδιάσκεψης,

ΡΕΒΕΓΙΟΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ 28 Νοε 2020 | 21:46

Χριστούγεννα με κλειστά εστιατόρια και καφέ το επικρατέστερο σενάριο - Τι λένε οι καταστηματάρχες

Αρκετοί επιχειρηματίες της εστίασης δεν θέλουν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους την περίοδο των Χριστουγέννων.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28 Νοε 2020 | 14:54

Μητσοτάκης: Καλώ τους πολιτικούς αρχηγούς να κάνουμε μαζί το εμβόλιο για τον κορονοϊό

"Πρώτος εγώ θα κάνω το εμβόλιo δημόσια μαζί με την οικογένειά μου" δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28 Νοε 2020 | 14:31

Μήνυμα Μητσοτάκη για το πώς θα περάσουμε τα Χριστούγεννα - Το πολύ με μία οικογένεια ακόμη

"Η εικόνα που έχουμε είναι ότι αρχίζει και μειώνεται πια αισθητά το ιικό φορτίο" ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 28 Νοε 2020 | 10:23

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: "Πρέπει να κάνουμε όλοι το εμβόλιο για τον κορονοϊό - Θα είναι δωρεάν"

Οι εργαζόμενοι στο "Ιπποκράτειο" υποδέχτηκαν με δώρα τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ 28 Νοε 2020 | 08:43

Οι λοιμωξιολόγοι βάζουν "φρένο" στην άρση του lockdown – Πιθανή έξοδος στις 14 Δεκεμβρίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου αλλά και τις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ - "Καμπανάκι" από τους λοιμωξιολόγους