Follow us

Η κόντρα για τις αυξήσεις στα διόδια της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου φέρνει μειώσεις για τις καθημερινές διελεύσεις

Κόντρες και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της Γέφυρας ΑΕ, της εταιρείας που έχει τη λειτουργία της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, να προχωρήσει σε αύξηση των διοδίων από 1η Ιανουαρίου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Κόντρες και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της Γέφυρας ΑΕ, της εταιρείας που έχει τη λειτουργία της Γέφυρας "Χαρίλαος Τρικούπης" (Ρίου-Αντιρρίου), να προχωρήσει σε αύξηση των διοδίων από την 1η Ιανουαρίου.

Οι αυξήσεις, παρά την άτυπη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ όλων των παραχωρησιούχων των μεγάλων οδικών αξόνων και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, να παγώσουν τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, όπως έγραψε το Capital.gr, "έσπασε" από τη Γέφυρα ΑΕ, που προχώρησε σε αυξήσεις στις διελεύσεις μέσω e-pass.


Στο θέμα παρενέβη το Υπουργείο, με τον Υφυπουργό Υποδομών Γ. Καραγιάννη να κάνει λόγο για αβλεψία του παραχωρησιούχου και για μείωση της τιμής, σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2022.

Οι αντιδράσεις και η επιστολή του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας στον Υπ. Υποδομών

Οι αυξήσεις στο e-pass της Γέφυρας προκάλεσαν την έντονη αντίδραση πολιτών που διέρχονται καθημερινώς από τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, των δημάρχων των γύρων περιοχών, βουλευτών αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Ν. Φαρμάκης με επιστολή του (βλ. συνημμένο) προς τον Υπ. Υποδομών ανέφερε ότι τα διόδια στη Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης αυξήθηκαν κατά 22% για το 2023, δηλαδή ποσοστό υπερδιπλάσσιο του πληθωρισμού.

Έτσι, το μηνιαίο κόστος των διελεύσεων για το 2022 καθώς και τα προηγούμενα έτη, ανέρχονταν στο ποσό των 242,56 ευρώ (5,51 ευρώ την ημέρα), από την 1η Ιανουαρίου 2023 διαμορφώθηκε στα 294,90 ευρώ (6,70 ευρώ την ημέρα). Δηλαδή, πρόκειται για μία αύξηση που υπερβαίνει τα 50 ευρώ τον μήνα ή τα 600 ευρώ τον χρόνο.

"Γνωρίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλετε στο υπουργείο προκειμένου να μην υπάρξουν αυξήσεις στα διόδια των υπό παραχώρηση οδικών αξόνων, αλλά και βέβαιος για την κοινωνική σας ευαισθησία, παρακαλώ να εξετάσετε το σοβαρό ζήτημα που απασχολεί δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες πολίτες της περιοχής μας (εργαζόμενοι σε ΕΚΑΒ, Νοσοκομεία, Σώματα Ασφαλείας, Εκπαιδευτικοί, υπάλληλοι ΟΤΑ, αυταπασχολούμενοι, κ.λπ.) οι οποίοι ουσιαστικά καλούνται να… επιδοτούν την εργασία τους ή -με άλλα λόγια- να μην μπορούν να καλύπτουν ούτε τις βασικές ανάγκες από το εισόδημά τους, μόνο και μόνο για να μπορούν να πηγαίνουν στην εργασία τους", σημειώνει ο κ. Φαρμάκης, καταλήγοντας πως η λύση στο πρόβλημα μπορεί να προέλθει είτε μέσω κάποιας συνεννόησης με την εταιρεία διαχείρισης του έργου, είτε μέσω κάποιας μορφής επιδότησης ή φορολογικής ελάφρυνσης".

Διαβάστε Επίσης


Είχε ανακοινώσει τις αυξήσεις από τον Δεκέμβριο η Γέφυρα

Παρά τις αντιδράσεις, οι αυξήσεις στο e-pass είχαν ανακοινωθεί από τη Γέφυρα ΑΕ από τα τέλη Δεκεμβρίου. Στην ανακοίνωσή της στις 28 Δεκεμβρίου ανέφερε ότι "οι τιμές απλής διέλευσης θα παραμείνουν σταθερές και οι χρήστες θα ενημερωθούν εγκαίρως για την ημερομηνία εφαρμογής νέων τιμών", αναφέροντας ωστόσο στην ίδια ανακοίνωση ότι "θα προβεί στην απευθείας λεπτομερή ενημέρωση των συνδρομητών "ΓΕΦΥΡΑ e-pass" για τις προσαρμογές που θα υπάρξουν από 01.01.2023 στα ηλεκτρονικά εκπτωτικά προγράμματα από τα οποία αυτοί εξυπηρετούνται".

Η παρέμβαση του Υπουργείου

Η κίνηση της Γέφυρας για αύξηση των διοδίων προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, την έντονη δυσθυμία του Υπουργείου, καθώς η κίνηση αυτή αφενός μεν διαφοροποιείται από τη συμφωνία που έχει γίνει με τους υπόλοιπους αυτοκινητοδρόμους για πάγωμα των αυξήσεων, όταν μάλιστα και αυτοί διαθέτουν εκπτωτικά προγράμματα (e-pass), αλλά και με τα όσα ξεκαθάρισε προσφάτως ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ότι δεν θα γίνουν αυξήσεις διοδίων στις εθνικές οδούς, ενώ σταδιακά θα αρχίσουν να μπαίνουν χιλιομετρικές χρεώσεις".

"Επειδή διαβάζω διάφορα περί αυξήσεων που έρχονται με τον πληθωρισμό, η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να γίνει αύξηση διοδίων", ανέφερε χαρακτηριστικά o κ. Καραμανλής.


Χτες το βράδυ ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ανέφερε ότι το πακέτο 44 διελεύσεων από τη Γέφυρα (για 22 εργάσιμες μέρες) κόστιζαν το 2022 συνολικά 242,56 ευρώ και χρησιμοποιούταν κυρίως από εργαζόμενους, οι οποίοι κάνουν καθημερινά τη διαδρομή Ρίο-Αντίρριο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας από 1/1/2023 το συγκεκριμένο πακέτο θα αυξανόταν σε 294,90 ευρώ. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Καραγιάννης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, "θεωρήσαμε ότι αυτή η αβλεψία έπρεπε να διορθωθεί και καλέσαμε την εταιρεία να το διορθώσει. Όπως πληροφορηθήκαμε, η εταιρεία θα ανακοινώσει αύριο πως η τιμή του πακέτου θα διαμορφωθεί τελικά σε 232,90 ευρώ, δηλαδή 10 ευρώ φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι".

Ο Υφυπουργός εξήγησε πως οι παρεμβάσεις του υπουργείου γίνονται για την τιμή της μοναδικής διέλευσης καθώς "τα εκπτωτικά πακέτα εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του υπουργείου". Ωστόσο, πρόσθεσε πως η σημαντική αύξηση της τιμής του πακέτου πολλαπλών διελεύσεων που απευθύνεται κυρίως σε εργαζόμενους ανάγκασε το υπουργείο να παρέμβει.

Διαβάστε Επίσης

Εν αναμονή των ανακοινώσεων της Γέφυρας ΑΕ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση της εταιρείας για το τι μέλλει γενέσθαι με τις τιμές των εκπτωτικών προγραμμάτων καθώς και αν θα υπάρξει τοποθέτηση για τα όσα ακούστηκαν αλλά και για τις έντονες αντιδράσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Το Capital.gr ζήτησε επανειλλημένως τη θέση της εταιρείας, απέφυγαν όμως οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ μας παρέπεμψαν στην επίκειμενη ανακοίνωση, η οποία αν και αρχικώς θα δημοσιευόταν τη Δευτέρα, τελικά μετά και τις σχετικές παρεμβάσεις του Υπουργείου, πήρε μετάθεση για σήμερα Τρίτη.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ 23 Ιαν 2023 | 21:56

Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου: Μειώνεται κατά 10 ευρώ το μηνιαίο κόστος διέλευσης - Παρέμβαση της κυβέρνησης

Το 2022, το πακέτο αυτό διαμορφωνόταν στα 242,56 ευρώ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του παραχωρησιούχου, και το 2023 θα ανέβαινε στα 295 ευρώ

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Ιαν 2023 | 09:58

Πότε καταβάλλονται οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Φεβρουαρίου με τις νέες αυξήσεις

Αυξήσεις στις συντάξεις τους πρόκειται να δουν οι δικαιούχοι για τον μήνα Φεβρουάριο.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 22 Ιαν 2023 | 15:01

Οι 3+1 παρεμβάσεις που αυξάνουν μισθούς και συντάξεις, το food pass και η παροχή "έκπληξη"

Θα προστεθεί πιθανότατα μία ακόμη παρέμβαση, την οποία επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και η οποία θα προέλθει από την καλύτερη του αναμενομένου πορεία της οικονομίας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 21 Ιαν 2023 | 11:15

Πότε καταβάλλονται οι νέες αυξημένες συντάξεις Φεβρουαρίου - "Ένας στους δύο με μία επιπλέον σύνταξη φέτος", λέει ο Χατζηδάκης

Ξεκινά η καταβολή της αύξησης κατά 7,75% με τις συντάξεις Φεβρουαρίου - Τετράμηνη παράταση στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Ιαν 2023 | 07:59

Σε 8 ημέρες οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις: Πότε και σε ποιους θα δοθούν

Οι εν λόγω αυξήσεις στις συντάξεις ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2023.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Ιαν 2023 | 15:15

Συναγερμός για το ύψος των ενοικίων - Νέες αυξήσεις προ των πυλών

Μέχρι στιγμής, τα ενοίκια δεν έχουν συμβάλλει καθόλου στην εκτόξευση του πληθωρισμού.

H ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ 02 Φεβ 2023 | 21:57

Attica Bank: Αποχώρηση της Ellington, το ΤΜΕΔΕ ελέγχει άμεσα και αποκλειστικά το 20,11%

H Ellington ανακοίνωσε την αποχώρηση της από την Attica Bank - Άνοιξε ο δρόμος για τους Μπάκο - Καϋμενάκη - Εξάρχου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ 02 Φεβ 2023 | 20:20

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο για τη στήριξη των αστέγων - 1.000 διαμερίσματα σε νέους, επιδότηση ενοικίου και μισθού

Δράσεις για τους αστέγους, συνολικού προϋπολογισμού 72 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤ1 02 Φεβ 2023 | 20:03

Δημοσκόπηση Marc: Η ακρίβεια στα τρόφιμα "καίει" τους πολίτες - 7 στους 10 δεν είναι ικανοποιημένοι από το "καλάθι"

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας ξεχωρίζει και στις απαντήσεις για το πού πρέπει να δώσει προσοχή η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση - Πώς αξιολογούν οι πολίτες τα μέτρα στήριξης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 02 Φεβ 2023 | 16:54

Καλάθι του νοικοκυριού: Εξήντα από 51 τα προϊόντα, μεταξύ τους και το μοσχάρι - Και ειδικά προϊόντα για τη Σαρακοστή

Αυξάνονται και τα επώνυμα προϊόντα στο καλάθι του νοικοκυριού - Ειδικά προϊόντα για την περίοδο της Σαρακοστής

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 02 Φεβ 2023 | 15:43

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε η ΕΚΤ - Επιβάρυνση για χιλιάδες δανειολήπτες

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι από τη σημερινή αύξηση θα είναι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που έχουν στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Ο ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 02 Φεβ 2023 | 15:39

Τέλη Μαρτίου οι πλατφόρμες για ηλιακούς θερμοσίφωνες και επιδότηση μικρών φωτοβολταϊκών

Ο οδηγός για το πρόγραμμα θα δημοσιευτεί το πρώτο τρίμηνο του έτους - Δυνατότητα κατασκευής μικρού φωτοβολταϊκού έως 10 kw μαζί με μία μπαταρία