Κορονο-οφειλές (και όχι μόνο) στα ασφαλιστικά ταμεία: Ο νέος χάρτης των ρυθμίσεων

Τα νέα μέτρα χωρίζονται σε τρία βασικά πεδία, τα οποία αντιστοιχούν σε αντίστοιχες κατηγορίες οφειλών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Χρέη

Ένα νέο τοπίο ρυθμίσεων για τα χρέη των επιχειρηματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση. Και αυτό όχι μόνο χάρη στα μέτρα στήριξης στις κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις προκειμένου να ανταπεξέλθουν στη δεινή οικονομική κατάσταση την οποία έχει φέρει η πανδημία, αλλά και λόγω της απόπειρας του υπ. Εργασίας να αντιμετωπίσει διαχρονικές αγκυλώσεις που εμπόδιζαν τη διευθέτηση χρεών του συνόλου των οφειλετών (κλειστών − πληττόμενων ή μη).

Τα νέα μέτρα χωρίζονται σε τρία βασικά πεδία, τα οποία αντιστοιχούν σε αντίστοιχες κατηγορίες οφειλών.

Κατά πρώτον, αφορούν τις οφειλές των κλειστών και πληττόμενων επιχειρηματιών οι οποίες γεννήθηκαν στο πρώτο lockdown, αλλά και τα ληξιπρόθεσμα ρυθμισμένα χρέη μόνο των κλειστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το δεύτερο πεδίο αφορά τα νέα χρέη, τα οποία προέκυψαν από δύο εκκαθαρίσεις εισφορών των μη μισθωτών (2019, 2020).

Κατά τρίτον, αναφορικά με τις οφειλές εκείνων των επιχειρηματιών που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, προ των πυλών βρίσκεται η εφαρμογή των παρεμβάσεων διευκόλυνσης της συνταξιοδότησης.

Πιο αναλυτικά, τα νέα μέτρα ανά κατηγορία ασφαλιστικών οφειλών έχουν ως εξής:

1. Χρέη πανδημίας και μη ρυθμισμένα χρέη κλειστών - πληττόμενων

Δύο είναι οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για τους επιχειρηματίες που ανήκουν σε κλειστούς και πληττόμενους κλάδους:

- Τρέχουσες εισφορές πρώτου lockdown: Οι τρέχουσες εισφορές των εργοδοτών και των επαγγελματιών που ανήκουν σε κλειστούς και πληττόμενους κλάδους κατά το πρώτο lockdown έχουν λάβει παράταση πληρωμής έως τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, ενώ εναλλακτικά μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 48 δόσεις (έως 24 άτοκες δόσεις ή 25-48 δόσεις με τόκο 2,5%). Η ρύθμιση μπορεί να "τρέξει" από τον Ιανουάριο του 2022.

Οι δυνατότητες αυτές (παράταση, ρύθμιση) αφορούν τις εισφορές των επαγγελματιών για το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαΐου 2020 και τις εισφορές των εργοδοτών για το διάστημα Φεβρουαρίου-Απριλίου 2020.

- Δόσεις Μαρτίου: Οι δόσεις των ενεργών ασφαλιστικών ρυθμίσεων αποκλειστικά των κλειστών επιχειρήσεων-εργοδοτών για τον μήνα Μάρτιο μπορούν να πληρωθούν έως 30 Απριλίου.

- Οφειλές εκτός ρυθμίσεων: Αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες −εκτός ρυθμίσεων− ασφαλιστικές οφειλές των κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων (εργοδοτών και αυτοαπασχολουμένων), από πλευράς Ταμείων έχει δοθεί άτυπη παράταση.

Σημειώνεται πως το "πάγωμα" των κατασχέσεων δεν αφορά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές των Ταμείων.

2. Οφειλές επαγγελματιών από παλιότερες εκκαθάρισεις

Οι εκκαθαρίσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη για τους μη μισθωτούς (πληττόμενους και μη) είναι δύο:

- Εκκαθάριση 2019: Για τα χρεωστικά υπόλοιπα της εκκαθάρισης των εισφορών των μη μισθωτών (επαγγελματιών, αγροτών) για το 2019 βρίσκεται σε ισχύ παράταση πληρωμής, η οποία λήγει τον ερχόμενο Ιούνιο, και πρέπει να πληρωθούν σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις έως τον Οκτώβριο του 2021. Ληξιπρόθεσμες θα καταστούν οι οφειλές αυτές, εφόσον δεν εξοφληθούν, μετά την 31η Οκτωβρίου.

- Εκκαθάριση 2020: Όσον αφορά την εκκαθάριση των εισφορών για τους παράλληλα απασχολούμενους επαγγελματίες για το 2020, αναμένεται −σύμφωνα με πληροφορίες − να ολοκληρωθεί τέλος του τρέχοντος μηνός. Βάσει αυτής της εκτίμησης, η 1η δόση, επί συνόλου 6, εξόφλησης των χρεωστικών υπολοίπων θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Μαΐου. Έτσι, τα χρέη αυτά θα πρέπει να εξοφληθούν έως τον ερχόμενο Οκτώβριο. Ληξιπρόθεσμες θα καταστούν οι οφειλές αυτές, εφόσον δεν εξοφληθούν, μετά την 31η Οκτωβρίου.

3. Οφειλές αυτοαπασχολούμενων πριν τη σύνταξη

- Όρια οφειλών: Με νέα διάταξη προβλέπεται αύξηση του ανώτατου "πλαφόν" ασφαλιστικών οφειλών για τους επαγγελματίες (πληττόμενους και μη) και τους αγρότες που θέλουν να βγουν στη σύνταξη.

Όσον αφορά τους επαγγελματίες τόσο του τέως ΟΑΕΕ (π.χ. έμποροι, βιοτέχνες) όσο και του τέως ΕΤΑΑ (μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί), θα ισχύει ενιαίο όριο στα 20.000 ευρώ, ενώ για τους αγρότες του τέως ΟΓΑ ανέρχεται στα 6.000 ευρώ (έναντι 4.000 ευρώ).

Πιο αναλυτικά:

- Για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΑΕΕ το όριο της κύριας οφειλής μπορεί πλέον ξεπερνά τα 14.000 ευρώ, φτάνοντας το "κατώφλι" των 20.000 ευρώ, αρκεί μαζί με τις προσαυξήσεις να μην ξεπερνά τα 20.000 ευρώ, όπως εξηγούν στελέχη των Ταμείων.

- Για τους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ το σύνολο της συνολικής οφειλής (κύριας και προσαυξημένης) δεν πρέπει να ξεπερνά τα 20.000 ευρώ (αντί για τα 15.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι τώρα).

- Το όριο της συνολικής οφειλής (κύριας και προσαυξημένης) για τους αγρότες του τέως ΟΓΑ θα ανέρχεται στα 6.000 ευρώ, έναντι των 4.000 ευρώ (με εξαίρεση όσους είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη έως 6.000 ευρώ).

Εφεξής, εφόσον οι συνολικές οφειλές ενός ασφαλισμένου (20.000 ευρώ για τους επαγγελματίες και 6.000 ευρώ για τους αγρότες) δεν ξεπερνούν το παραπάνω όριο και ο ίδιος έχει θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα, μπορεί να βγει στη σύνταξη.

Έτσι, θα δικαιούται προκαταβολή σύνταξης. Παράλληλα, θα είναι υποχρεωτική η λήψη προσωρινής σύνταξης ακόμα και για τους αγρότες. Η συνολική οφειλή θα μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ είτε σε έως 60 δόσεις μέσω παρακράτησης στη σύνταξη, αρχικά στην προσωρινή και έπειτα στην οριστική. Όποιος έχει συνολικές οφειλές πάνω από τα προαναφερθέντα κατά περίπτωση όρια θα πρέπει να πληρώσει τη διαφορά και έπειτα να βγει στη σύνταξη, αποπληρώνοντας το υπόλοιπο των οφειλών εφάπαξ ή σε έως 60 δόσεις.

- 120 δόσεις: Με τροπολογία την οποία κατέθεσε το υπ. Εργασίας, προβλέπεται παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου 2021 (αντί της 30ής Απριλίου) για την υποβολή αίτησης (2ο στάδιο) για υπαγωγή στις 120 δόσεις, για όποιους επαγγελματίες έχουν αιτηθεί προσδιορισμό χρεών (προ του 2017) έως τον Οκτώβριο του 2019. Ωστόσο, οι 120 δόσεις αφορούν και τις οφειλές μετά το 2017.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΤΕ ΘΑ ΛΗΦΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 05 Μαϊ 2021 | 15:26

Παιδικοί Σταθμοί: Γιατί δεν ανοίγουν στις 10 Μαΐου - Διευκρινίσεις από το υπουργείο Εργασίας

"Δεν υφίσταται θέμα ανοίγματος των βρεφονηπιακών σταθμών την Δευτέρα 10 Μαΐου" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας.

ΓΙΑ ΤΟ 8ΩΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ 03 Μαϊ 2021 | 17:40

Χατζηδάκης για την Εργατική Πρωτομαγιά: Αναβάθμιση των ελέγχων για την τήρηση της νομοθεσίας

Στο μήνυμά του για την Εργατική Πρωτομαγιά ο Κ. Χατζηδάκης σημειώνει πως έχει μεγάλη σημασία η αναβάθμιση των ελέγχων για την τήρηση της νομοθεσίας.

ΟΙ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟ 1 ΕΩΣ 12 ΜΑΙΟΥ 2021 29 Απρ 2021 | 18:42

Αναστολές συμβάσεων εργασίας και τον Μάιο: Όλοι οι κανόνες που θα ισχύουν - Ποιους αφορά

Τι θα ισχύει τον Μάιο για τις αναστολές εργασίας - Από 6/5 οι δηλώσεις

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 27 Απρ 2021 | 15:13

Με Astrazeneca εμβολιάστηκε η Δόμνα Μιχαηλίδου - "Είμαι πολύ χαρούμενη, σύντομα να αγκαλιαστούμε ξανά"

Με το εμβόλιο της AstraZeneca θωρακίστηκε σήμερα Τρίτη η Δόμνα Μιχαηλίδου.

ΔΙΑΛΕΥΚΑΝΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ 25 Απρ 2021 | 15:51

Γηροκομείο Χανιά: Επείγον αίτημα του υπουργείου Εργασίας για τις συνθήκες λειτουργίας της Μονάδας

Καθώς ενδέχεται να υπάρχουν ποινικές προεκτάσεις για το γηροκομείο στην Κρήτη, το υπουργείο Εργασίας απηύθυνε επείγον αίτημα ενημέρωσης στην Περιφέρεια Κρήτης.

4,2 ΕΚΑΤ. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ 25 Απρ 2021 | 15:10

Τσουνάμι καταβολών την Μ. Εβδομάδα: Πότε πληρώνονται Δώρο Πάσχα, συντάξεις και επιδόματα

Τι καταβάλλεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, e-ΕΦΚΑ, OAΕΔ και ΟΠΕΚΑ έως το τέλος Απριλίου.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 23 Απρ 2021 | 11:12

Απίστευτες κορονο-απάτες: Καφετέρια δήλωσε... 150 σερβιτόρους, εταιρεία θυμήθηκε... έσοδα δύο εκατ. ευρώ

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας στέλνουν στον εισαγγελέα περιπτώσεις εξόφθαλμης απάτης με στόχο τα λεφτά των μέτρων στήριξης.

Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ 22 Απρ 2021 | 17:11

Ο Χατζηδάκης καρφώνει τον ΣΥΡΙΖΑ: Αρνείται να στηρίξει την τροπολογία για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων

Επίθεση του Κωστή Χατζηδάκη στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν στηρίζει την τροπολογία για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων

ΠΟΣΟ ΥΨΟΥΣ 2.127.366 ΕΥΡΩ 19 Απρ 2021 | 13:43

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Καταβάλλεται την Τρίτη σε 4.226 δικαιούχους - Ποιους αφορά

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας καταβάλλεται αύριο, 20 Απριλίου, η αποζημίωση ειδικού σκοπού - Δείτε αναλυτικά ποιοι είναι οι δικαιούχοι.

ΣΕ 1.183.549 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ 18 Απρ 2021 | 12:57

Εβδομάδα πληρωμών: Ξεκινά η καταβολή των επιδομάτων αναστολών και των συντάξων Μαΐου

Την Παρασκευή 23 Απριλίου θα ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής των συντάξεων Μάϊου από τον e-ΕΦΚΑ.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 14 Απρ 2021 | 17:36

Τι αλλάζει στις απεργίες στις ΔΕΚΟ με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη- Θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας

Στις απεργίες στις ΔΕΚΟ θα πρέπει πλέον να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας το 1/3 των εργαζομένων

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 13 Απρ 2021 | 20:36

Πελώνη: "Ο κ. Τσίπρας υπόσχεται δόσεις, διαγραφές χρεών και ευρώ από το λεφτόδεντρο της Κουμουνδούρου"

"Ο κ. Τσίπρας υπόσχεται δόσεις, διαγραφές χρεών και ευρώ από το λεφτόδεντρο της Κουμουνδούρου", δήλωσε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη