Τη σημασία των δημοσίων έργων στην ανάπτυξη της Οικονομίας και το 2023 επισημαίνει στη συνέντευξή του στο TheTOC ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλης. Τονίζοντας ότι μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει θέσει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων, συνολικού ύψους άνω των 13 δισ. ευρώ.
Τα μεγάλα έργα υποδομών, υπογραμμίζει, σημαίνουν εκτεταμένη μόχλευση κεφαλαίων, ευρεία κινητοποίηση πόρων, απορρόφηση εθνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων, νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Δημιουργούν μία ολόκληρη αλυσίδα αξίας. Και αποτελούν το πιο κρίσιμο προαπαιτούμενο για να έχουμε ανάπτυξη σε κάθε πτυχή της οικονομικής δραστηριότητας: Στη βιομηχανία, τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, τις εξαγωγές, την εξωστρέφεια.
Ιδιαίτερη σημασία δίνει ο Κώστας Καραμανλής στις επενδύσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Οι επενδύσεις αυτές, σημειώνει, βάζουν τη χώρα, στις ράγες της Ανάπτυξης. "Ο σιδηρόδρομος, προσθέτει, βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής μας για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που θα κάνει την Ελλάδα κόμβο υποδομών και θα δώσει νέες προοπτικές ανάπτυξης. Συνδέουμε λιμάνια, σιδηρόδρομο, αυτοκινητοδρόμους, στο πλαίσιο ενός συνεκτικού σχεδίου".
Αισιόδοξος για το 2023, σημειώνει ότι μόνο μια νέα κυβέρνηση Τσίπρα με δεκανίκια τύπου Βαρουφάκη, θα κινδύνευε να εκτροχιάσει ξανά την οικονομία
Η συνέντευξη του Κώστα Καραμανλή στο TheTOC
Ερ:Πόσο εφικτό είναι η Ελλάδα να διατηρήσει την αναπτυξιακή δυναμική της και το 2023;
H ελληνική οικονομία έχει αφήσει πλέον πίσω της τη δυσοίωνη εικόνα του παρελθόντος. Και αυτό δεν το λέω εγώ, το δείχνουν όλα τα επίσημα στοιχεία. Σας θυμίζω ότι το 2022 αναμένεται να κλείσει με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,6%. Δηλαδή διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό αποδεικνύει ότι η εθνική μας οικονομία, ακόμη και εν μέσω διεθνών κρίσεων, συνεχίζει αταλάντευτα σε θετική πορεία. Και όλα δείχνουν ότι αυτό μπορεί να συνεχιστεί το 2023.
Πάρτε τον κλάδο των κατασκευών, τον οποίον προφανώς γνωρίζω από πρώτο χέρι... Σε αυτή την πορεία, έχει συνεισφέρει τα μέγιστα. Γιατί τα μεγάλα έργα υποδομών σημαίνουν εκτεταμένη μόχλευση κεφαλαίων, ευρεία κινητοποίηση πόρων, απορρόφηση εθνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων, νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Δημιουργούν μία ολόκληρη αλυσίδα αξίας. Και αποτελούν το πιο κρίσιμο προαπαιτούμενο για να έχουμε ανάπτυξη σε κάθε πτυχή της οικονομικής δραστηριότητας: Στη βιομηχανία, τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, τις εξαγωγές, την εξωστρέφεια.
Γι’ αυτό και σχεδιάσαμε και θέσαμε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων σε ολόκληρη τη χώρα, συνολικού ύψους άνω των 13 δισ. ευρώ. Και μάλιστα, καταφέραμε να δημοπρατήσουμε έργα ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ. Κάτι που δεν έγινε -σε τόσο σύντομο χρόνο- ούτε πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κι από αυτά, έχουμε ήδη συμβασιοποιήσει έργα ύψους 4,2 δισ. ευρώ, όταν η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επί 4,5 χρόνια είχε συμβασιοποιήσει έργα μόλις 800 εκατομμυρίων.
Έτσι, με το πλάνο αυτό, πετύχαμε ένα "άλμα ανάπτυξης" του κατασκευαστικού τομέα, ο οποίος βγήκε από μία ιδιαίτερα προβληματική περίοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, ο κλάδος των κατασκευών, για πρώτη φορά μετά το 2008, αποτιμά ως θετικές τις προσδοκίες του για το μέλλον. Τα στοιχεία της ίδιας μελέτης δείχνουν ότι, βάσει του σχεδιασμού που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, η άμεση συνεισφορά των κατασκευών στο ΑΕΠ θα ανέλθει στο 7,7% ως το 2026.
Συνεπώς, τα μηνύματα για τον κλάδο και συνολικά για την ελληνική οικονομία είναι ενθαρρυντικά. Παρά το δύσκολο διεθνές περιβάλλον, μπορούμε και το 2023 να συνεχίσουμε το ίδιο θετικά. Το μόνο το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να ανακόψει αυτή την πορεία της οικονομίας μας, θα ήταν αν ο λαός λάμβανε μια διαφορετική απόφαση στις προσεχείς εκλογές. Μόνο από μια νέα κυβέρνηση Τσίπρα με δεκανίκια τύπου Βαρουφάκη, θα κινδυνεύαμε να εκτροχιαστεί ξανά η οικονομία -ειλικρινά, όμως, δεν πιστεύω ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί.
Ερ: Είναι εφικτή η ανάπτυξη, ακόμα και αν η Ευρώπη- όπως όλα δείχνουν- βυθιστεί στην ύφεση;
Η πατρίδα μας προφανώς επηρεάζεται και αυτή άμεσα από τις διεθνείς εξελίξεις. Γι’ αυτό άλλωστε, πρώτη η δική μας κυβέρνηση επέμεινε για τη λήψη κοινών ευρωπαϊκών μέτρων αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Η Ευρώπη βέβαια ορισμένες φορές αργεί… χαρακτηριστικά -και επικίνδυνα- να πάρει αποφάσεις. Από την άλλη, όμως, ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Ένωση μάς προστατεύει από τα χειρότερα και μας δίνει επιπλέον εφόδια. Όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και τα έργα που θα γίνουν με αυτό.

Μέσα σε αυτή τη διεθνή πραγματικότητα, η χώρα μας, όπως και κάθε κράτος μέλος, έχει τις δικές της πολιτικές, τη δική της στρατηγική. Σας ανέφερα προηγουμένως τα στοιχεία που μας κάνουν να αισιοδοξούμε παρά τις δυσκολίες. Μπορώ να σταθώ σε δυο σημεία ακόμα:
Αφενός η ενεργειακή κρίση καθιστά ακόμα πιο επίκαιρο το σχεδιασμό μας να καταστεί η Ελλάδα ένας κόμβος ενεργειακός, κόμβος υποδομών, μεταφορών και logistics. Θα μπορούσε μάλιστα η κρίση να σταθεί και αφορμή ώστε να επιταχύνουμε την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, άλλωστε ήδη προχωράμε με γοργά βήματα.
Και αφετέρου, βέβαια, η κυβέρνησή μας έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνία και την οικονομία, όπως έπραξε άλλωστε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτή είναι η πολιτική μας βούληση και την υλοποιούμε στην πράξη.
Ερ: Ποιές είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν να διατηρηθεί η αναπτυξιακή δυναμική;
Να σας αναφέρω ένα παράδειγμα από τον τομέα ευθύνης μου: Τα σιδηροδρομικά έργα, που βάζουν κυριολεκτικά τη χώρα στις ράγες της ανάπτυξης. Μέχρι πρότινος, είχαμε τις κατακερματισμένες εργολαβίες. Άλλος έκανε την επιδομή, άλλος έκανε την υποδομή, άλλος τα συστήματα τηλεπικοινωνίας και τηλεδιοίκησης. Και μετά όλες αυτές οι εργολαβίες έπρεπε κάπως να παντρευτούν μαζί για να γίνουν λειτουργικά τα έργα. Εν τω μεταξύ βέβαια είχαν περάσει χρόνια και το… είχαμε χάσει το τραίνο.
Ως υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τι κάναμε λοιπόν; Διαπραγματευτήκαμε επί δύο χρόνια με τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και καταφέραμε να αλλάξουμε τον τρόπο δημοπράτησης των σιδηροδρομικών έργων. Πλέον η δημοπράτηση γίνεται με τη διαδικασία της μελετοκατασκευής. Τέλος στις κατακερματισμένες εργολαβίες. Τα σιδηροδρομικά έργα γίνονται πλέον "με το κλειδί στο χέρι”.
Γιατί τα αναφέρω όλα αυτά; Γιατί ο σιδηρόδρομος βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής μας για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που όπως είπαμε θα κάνει την Ελλάδα κόμβο υποδομών και θα δώσει νέες προοπτικές ανάπτυξης. Συνδέουμε λιμάνια, σιδηρόδρομο, αυτοκινητοδρόμους, στο πλαίσιο ενός συνεκτικού σχεδίου. Σας θυμίζω μάλιστα, ότι τα σιδηροδρομικά έργα είναι το μέλλον, καθώς η ΕΕ παύει να χρηματοδοτεί πλέον οδικά έργα -ο τελευταίος μεγάλος αυτοκινητόδρομος με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είναι ο ΒΟΑΚ.
Ερ: Η επιδοματική πολιτική για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, μπορεί να υπονομεύσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα;
Εδώ να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Δεν είναι επιδοματική πολιτική η ουσιαστική στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι σε απρόβλεπτες εξωγενείς κρίσεις. Είναι μία πολιτική απολύτως αναγκαία για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να μην υπονομευτεί η αναπτυξιακή δυναμική.
Στη Νέα Δημοκρατία, όπως ξέρετε, αναγνωρίζουμε την ελευθερία της αγοράς, με τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους. Αυτό σημαίνει ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός. Ξέρουμε επίσης -και το αποδεικνύουμε διαχρονικά– να απαντάμε στις ανάγκες των καιρών, χωρίς δογματισμούς, αλλά κρίνοντας ρεαλιστικά τι είναι αναγκαίο και τι αποτελεσματικό.
Και βέβαια, φροντίζουμε να βρίσκουμε το δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξουμε την κοινωνία και την οικονομία, χωρίς ποτέ να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία. Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που τάζουν στους πάντες τα πάντα, ελαφρά τη καρδία. Εξαντλούμε όλες τις δυνατότητες, αλλά δεν τις ξεπερνάμε. Την κοντόφθαλμη πλειοδοσία κάποιων, την πλήρωσε η χώρα πολύ ακριβά στο παρελθόν.
Εάν επιλέγαμε να γίνουμε σήμερα πιο ευχάριστοι σκορπώντας χρήματα, θα έπρεπε αύριο να επιβάλλουμε νέους φόρους. Αντιθέτως, όμως, εμείς μειώνουμε τη φορολογία, μοιράζουμε το περίσσευμα της ανάπτυξης και κρατάμε τη λεπτή δημοσιονομική ισορροπία.
Ερ: Πόσο πιθανό είναι η ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια να επηρεάσει την ανάπτυξη της οικονομίας;
Όπως σας ανέφερα και νωρίτερα, δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει επί μακρόν πολιτική αστάθεια. Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε πίσω του μία πολιτική "νάρκη” με τη μορφή της απλής αναλογικής. Κι έτσι, όπως όλα δείχνουν, θα έχουμε διπλή προεκλογική περίοδο. Όμως με την ολοκλήρωση, της πιστεύω ακράδαντα ότι οι πολίτες θα δώσουν ξανά ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία.
Όλοι έχουν καταλάβει πόσο κρίσιμη είναι για τη χώρα αυτή η εκλογική μάχη. Κι εδώ θέλω με την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Ούτε και στις πρώτες εκλογές υπάρχουν περιθώρια της λεγόμενης "χαλαρής ψήφου”, αφού η πρώτη κάλπη ακόμη κι αν δεν βγάλει κυβέρνηση θα διαμορφώσει τις συνθήκες για τη δεύτερη και καθοριστική εκλογική αναμέτρηση.
Συνομιλώ καθημερινά με συμπολίτες μας, στην Αθήνα, στις Σέρρες, αλλά και σε όλη την Ελλάδα που επισκέπτομαι για τα έργα μας που βρίσκονται σε εξέλιξη. Και διαπιστώνω ότι, την ώρα που από τη μια μαίνεται μία διεθνής ενεργειακή κρίση και, από την άλλη, η Τουρκία προκαλεί όλο και περισσότερο, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών σίγουρα δεν θέλει περιπέτειες. Και βέβαια κανείς πλέον δεν πιστεύει όποιον υπόσχεται ότι δήθεν θα καταργήσει την ακρίβεια "με ένα νόμο και με ένα άρθρο”. Κανείς δεν θέλει πολιτική αστάθεια, που πράγματι θα ανέκοπτε την ανάπτυξη της χώρας. Οι Έλληνες πάθαμε και μάθαμε.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr