Κούρεμα ενοικίων: Πρόβλημα με τους δικαιούχους της μείωσης - Το πρόγραμμα των πληρωμών

Από την Δευτέρα ξεκινάει ένας μαραθώνιος καταβολής αποζημιώσεων ο οποίος θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις αναμένεται να έρθουν από την Δευτέρα χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι θα περιμένουν να βρουν χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ως "αποζημίωση" για το κούρεμα που υπέστησαν στο ενοίκιό τους αλλά χρήματα δεν θα κατατίθενται.

Πρακτικά, από την Δευτέρα ξεκινάει ένας μαραθώνιος καταβολής αποζημιώσεων ο οποίος θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαρτίου καθώς τα "κουρέματα" ενοικίων για τα οποία οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αποζημιωθούν τοις μετρητοίς αφορούν ήδη σε ένα τετράμηνο (Νοέμβριος, Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιοι δικαιούνται "κούρεμα"

Το πρόβλημα συνίσταται στο ότι ο κάθε ενοικιαστής "κουρεύει" γιατί νομίζει ότι το δικαιούται και όταν έρχεται η ώρα να αποζημιωθεί ο ιδιοκτήτης, προκύπτει από το σύστημα ότι ο ενοικιαστής δεν είναι πληττόμενος. Το πρόβλημα ανέκυψε ξεκάθαρα κατά την πρώτη καραντίνα καθώς δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες έμειναν χωρίς επιστροφή φόρου παρά το γεγονός ότι υπέστησαν μείωση ενοικίου.

Τώρα αναμένεται να γίνει ακόμη εντονότερο καθώς το σύστημα της ΑΑΔΕ ελέγχει ποιος ενοικιαστής είναι πληττόμενος και ποιος όχι… κατόπιν εορτής (μετά δηλαδή το κούρεμα). Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Ομοσπονδία των ιδιοκτητών ζητάει από την ΑΑΔΕ να προσαρμόσει την ηλεκτρονική εφαρμογή με τέτοιο τρόπο ώστε με το πάτημα του ΑΦΜ του ενοικιαστή, να προκύπτει αν δικαιούται ή όχι κούρεμα ενοικίου.

Ειδικά για τα ενοίκια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, το πρόβλημα θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Συμπληρώνεται το πρώτο 15νθήμερο και ακόμη δεν έχουν δοθεί οι οδηγίες για το πώς θα γίνει το κούρεμα του Ιανουαρίου. Έχει εξαγγελθεί ότι δεν θα καταβάλουν ενοίκιο οι επιχειρήσεις που έχουν παραμείνει υποχρεωτικά κλειστές μέχρι τις 11 Ιανουαρίου. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αναστολή, το κούρεμα θα είναι 40% και όχι 100%. Προς το παρόν, αυτές οι κυβερνητικές αποφάσεις δεν έχουν αποτυπωθεί σε νόμο ή απόφαση με αποτέλεσμα στην αγορά να κάνει ο καθένας ότι… νομίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι έχει συμβεί μήνα- μήνα

Σε κάθε περίπτωση, ο "χάρτης" όπως διαμορφώνεται μέχρι τώρα είναι ο εξής:

Νοέμβριος: Η καταβολή της αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων θα γίνει στις 18 Ιανουαρίου. Τα ενοίκια του Νοεμβρίου έχουν κουρευτεί κατά 40% για όλους και ο ιδιοκτήτης δικαιούται αποζημίωσης 50% επί της ζημιάς μόνο αν είναι φυσικό πρόσωπο. Αν είναι νομικό πρόσωπο δεν παίρνει αποζημίωση.

Δεκέμβριος: Η καταβολή της αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων θα γίνει στις 18 Φεβρουαρίου. Τα ενοίκια του Δεκεμβρίου έχουν κουρευτεί κατά 40% για όλους και ο ιδιοκτήτης δικαιούται αποζημίωσης 50% επί της ζημιάς μόνο αν είναι φυσικό πρόσωπο. Αν είναι νομικό πρόσωπο δεν παίρνει αποζημίωση. ΟΙ δηλώσεις COVID που πρέπει να γίνουν από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος Ιανουαρίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Ιανουάριος: Οι επιχειρήσεις που έμειναν υποχρεωτικά κλειστές έως τις 11 Ιανουαρίου απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου. Οι ιδιοκτήτες θα εισπράξουν αποζημίωση 80% επί του αρχικού ενοικίου αν είναι φυσικά πρόσωπα και 60% αν είναι νομικά πρόσωπα. Η καταβολή των χρημάτων θα γίνει στα μέσα ΦΕβρουαρίου. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται και οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα δικαιούνται κουρέματος 40% και η αποζημίωση του ιδιοκτήτη θα είναι 50% επί της απώλειας.

Φεβρουάριος: Οι επιχειρήσεις που έμειναν υποχρεωτικά κλειστές έως τις 11 Ιανουαρίου θα πληρώσουν το 80% του μισθώματος για τον μήνα Φεβρουάριο. Οι ιδιοκτήτες θα εισπράξουν αποζημίωση 60% επί του αρχικού ενοικίου αν είναι φυσικά πρόσωπα και 40% αν είναι νομικά πρόσωπα. Η καταβολή των χρημάτων θα γίνει στα μέσα Μαρτίου. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται και οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα δικαιούνται κουρέματος 40% και η αποζημίωση του ιδιοκτήτη θα είναι 50% επί της απώλειας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ 20 Ιαν 2021 | 13:35

Πώς κινήθηκε ο τζίρος των καταστημάτων τις δύο πρώτες ημέρες των εκπτώσεων

Σε κατάσταση αποσυμπίεσης βρίσκονται αγορά και καταναλωτές, από τη Δευτέρα όπου "επανήλθαν" σε μια νέα μορφή κανονικότητας μετά από δύο και πλέον μήνες καραντίνας.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ 19 Ιαν 2021 | 14:02

Αχτσιόγλου: Τα χρέη απειλούν την επιβίωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εργαζομένων

Το μόνο εργαλείο που δόθηκε στις επιχειρήσεις ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία είναι δάνειο αναφέρει η Έφη Αχτσιόγλου.

ΤΟ 50% ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΙΣΘΩΜΑΤΟΣ 18 Ιαν 2021 | 21:08

Μειωμένα ενοίκια Νοεμβρίου: Πιστώνονται σήμερα 15,3 εκατ. ευρώ σε 137.049 ιδιοκτήτες

Οι δικαιούχοι θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς που έχουν δηλώσει στο Taxisnet έως το βράδυ, ανάλογα με τις ροές πίστωσης της κάθε τράπεζας

ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ 18 Ιαν 2021 | 08:33

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ρεκόρ αιτήσεων - Η πλατφόρμα κλείνει την Τρίτη 19 Ιανουαρίου

Οι συμμετοχές έχουν σπάσει ήδη όλα τα ρεκόρ, αφού ξεπέρασαν ήδη τις 650.000 και κινούνται αυξητικά πλέον προς τις 700.000.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ 18 Ιαν 2021 | 07:49

Ανοίγει επιτέλους η αγορά - Τι ισχύει για κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής - Το ωράριο και το SMS

Λειτουργούν από σήμερα ξανά τα καταστήματα λιανικής με αυστηρά μέτρα και περιορισμούς.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 17 Ιαν 2021 | 15:14

Γεωργιάδης: Η κυβέρνηση ετοιμάζει πλάνο για την επόμενη μέρα των επιχειρήσεων

"Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται για όσο χρειαστεί", τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 17 Ιαν 2021 | 11:52

Παπαθανάσης: Δάνεια 30.000 - 50.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις με 90% εγγύηση Δημοσίου

Για το άνοιγμα της αγοράς, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι "πρέπει όλοι να τηρήσουν τα μέτρα για να έχουμε διάρκεια. Πρέπει να δουλέψει η αγορά για να μπορέσει να καλύψει κάποια από τα μεγάλα κενά που έχουν δημιουργηθεί".

ΠΟΙΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΑΝΤΕΧΟΥΝ 15 Ιαν 2021 | 13:24

ΕΛΣΤΑΤ: Απώλειες 13,1 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις το γ' τρίμηνο του 2020 - Καταστροφή στην εστίαση

Η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων μετά το νέο lockdown ανήλθε στο 1,6 δισ. ευρώ.

ΜΕΣΩ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ 13 Ιαν 2021 | 12:06

Μείωση ενοικίων: Στα "κάγκελα" οι ιδιοκτήτες, ετοιμάζουν μαζικές αγωγές

Μαζικές αγωγές ετοιμάζουν ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω των μειωμένων ενοικίων.

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ SOCIAL MEDIA 13 Ιαν 2021 | 11:26

Παγκόσμια δημοσκόπηση: Μειώνεται η εμπιστοσύνη σε κυβερνήσεις και ΜΜΕ εν μέσω πανδημίας

Η δημοσκόπηση επί δύο δεκαετίες έχει καταγράψει τις απαντήσεις χιλιάδων πολιτών σχετικά με την εμπιστοσύνη τους σε βασικούς θεσμούς.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ 11 Ιαν 2021 | 21:03

ΕΣΠΑ: Επιχορήγηση 5.000 ευρώ σε καταστήματα για δημιουργία e-shop

Προδημοσίευση του οδηγού της δράσης για επιχορήγηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ με ποσό έως 5.000 ευρώ για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop)