Follow us

Κούρεμα ενοικίου… a la carte από Γενάρη – Τι δικαιούνται ενοικιαστές και ιδιοκτήτες

Με την αλλαγή του χρόνου, εγκαινιάζεται και ο νέος μηχανισμός "κουρέματος" ενοικίων που θα καλύψει το πρώτο δίμηνο του έτους.

Οι Κινέζοι επενδυτές ανεβάζουν τις τιμές των ακινήτων αλλά και...τα ενοίκια

Πες μου ποιος είσαι να σου πω πόσο κούρεμα ενοικίου δικαιούσαι. Πες μου σε ποιον νοικιάζεις να σου πω πόση αποζημίωση θα πάρεις.

Με την αλλαγή του χρόνου, εγκαινιάζεται και ο νέος μηχανισμός "κουρέματος" ενοικίων που θα καλύψει το πρώτο δίμηνο του έτους. Η ζημιά που προκαλεί η πανδημία θα μοιραστεί και πάλι σε τρία μερίδια: ένα μερίδιο θα αναλάβει ο ενοικιαστής που θα πληρώσει ένα μέρος του ενοικίου το οποίο θα κυμαίνεται από 20% έως 60%.

Ένα δεύτερο μερίδιο θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης ο οποίος θα υποστεί κούρεμα στο ενοίκιο που θα εισπράξει από 40% έως και 80%.

Και το τρίτο μερίδιο θα πληρώσει το ίδιο το κράτος το οποίο αφενός θα αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη για το ενοίκιο που θα χάσει με ένα ποσοστό της τάξεως του 50-60% και αφετέρου δεν θα τον φορολογήσει όχι μόνο για το ενοίκιο που θα χάσει αλλά και για την αποζημίωση που θα λάβει η οποία για μια ακόμη φορά θα είναι ακατάσχετη μη συμψηφιστέα και αφορολόγητη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιος δικαιούται τι

Στο ερώτημα "ποιος δικαιούται τι" θα έρθει να απαντήσει νομοθετική ρύθμιση αλλά και υπουργική απόφαση που θα εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών. Τα ποσοστά κουρέματος δεν θα είναι οριζόντια αυτή τη φορά αλλά θα εξαρτώνται από την οικονομική κατάσταση στην οποία θα έχει βρεθεί η κάθε επιχείρηση ή ο κάθε εργαζόμενος μέσα στις γιορτές.

1. Στην πρώτη ταχύτητα θα καταταγούν οι επιχειρήσεις που παραμένουν υποχρεωτικά κλειστές μετά τις 16 Δεκεμβρίου καθώς εκτιμάται ότι αυτές χάνουν σχεδόν ολόκληρο τον εορταστικό τζίρο. Θα ενταχθούν όλοι οι κωδικοί της λιανικής παρά την εφαρμογή του click away και φυσικά οι επιχειρήσεις της εστίασης, της διασκέδασης, του πολιτισμού (σινεμά, θέατρα κλπ), γυμναστήρια κλπ. Αυτές οι επιχειρήσεις θα δικαιούνται το κούρεμα του 80% που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ενώ οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα πάρουν ως αποζημίωση το 60% του αρχικού ενοικίου.

2. Στη δεύτερη ταχύτητα θα καταταγούν οι πληττόμενες επιχειρήσεις που δεν θα έχουν μείνει κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου αλλά και οι εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής. Σε αυτές τις περιπτώσεις το κούρεμα του ενοικίου θα είναι 40% ενώ ο ιδιοκτήτης θα λαμβάνει ως αποζημίωση το 50% της απώλειας με κατάθεση των χρημάτων στον τραπεζικό του λογαριασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι να προτιμήσετε

Ποια από τις δύο ταχύτητες είναι η προτιμότερη; Για τους ενοικιαστές είναι προτιμότερη η πρώτη ταχύτητα για προφανείς λόγους: θα πληρώσουν το 20% του αρχικού ενοικίου αντί για το 60%. Το παράδοξο είναι ότι η πρώτη ταχύτητα είναι προτιμότερη και για τους ιδιοκτήτες.

Ο λόγος; Στην πρώτη ταχύτητα, για ένα ενοίκιο 1000 ευρώ ο ιδιοκτήτης εισπράττει 200 ευρώ από τον ιδιοκτήτη και 600 ευρώ από το κράτος σύνολο 800 ευρώ. Όμως φορολογείται μόνο για τα 200 ευρώ. Στην δεύτερη ταχύτητα, ο ιδιοκτήτης εισπράττει 600 ευρώ από τον ενοικιαστή (αν τα πληρώσει) και 200 ευρώ από το κράτος. Και πάλι 800 ευρώ δηλαδή. Μόνο που αυτή τη φορά εκτός από την αβεβαιότητα για το αν θα εισπράξει τα 600 ευρώ από τον ενοικιαστή έχει να αντιμετωπίσει και τον φόρο εισοδήματος επί των 600 ευρώ που προφανώς είναι μεγαλύτερος συγκριτικά με τα 200 ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ 31 Αυγ 2022 | 08:24

Σε απόγνωση οι ενοικιαστές: Εως 420€ για μια γκαρσονιέρα στου Ζωγράφου - Αυξήσεις 25% στα ενοίκια

Ολοένα και μεγαλύτερο γίνεται το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης στη χώρα μας, με τις τιμές των ενοικίων να έχουν σκαρφαλώσει στα ύψη, την ίδια στιγμή που η διαθεσιμότητα παραμένει χαμηλή.

ΚΙΝΗΤΡΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ 25 Σεπ 2022 | 13:03

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι κερδίζουμε στην πράξη αν μειώσουμε την  κατανάλωση κατά 15% - Πώς θα γίνεται η σύγκριση με πέρυσι

Ποιοι έχουν το μεγαλύτερο όφελος από την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω της μείωσης κατανάλωσης ρεύματος.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 23 Σεπ 2022 | 08:55

Συναγερμός για τις δόσεις των στεγαστικών δανείων - Αυξάνονται για τρίτη φορά τα επιτόκια

Στο τέλος Οκτωβρίου η ΕΚΤ θα αυξήσει για 3η φορά από τον Ιούλιο τα επιτόκιά της και το μόνο ερώτημα είναι αν η αύξηση θα είναι 0,75% ή 0,5%.

ΠΟΣΟ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ 21 Σεπ 2022 | 15:15

Πόσα θα πληρώσουμε για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο τον Οκτώβριο- Αναλυτικά παραδείγματα ανάλογα με την κατανάλωση

Ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι λίγο αυξημένος σε σχέση με τον Σεπτέμβριο

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΤΕΣ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ 21 Σεπ 2022 | 07:29

Πόσο μειώνονται οι τιμές λιανικής του ρεύματος - Σήμερα οι ανακοινώσεις για τις κρατικές επιδοτήσεις

Μειώνεται η τιμή της της κιλοβατώρας τον Σεπτέμβριο, μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 20 Σεπ 2022 | 07:56

Ανησυχία στους δανειολήπτες για τις αυξήσεις επιτοκίων - Πότε συμφέρει η μετατροπή του σε σταθερό

Στις τάξεις των δανειοληπτών στην Ελλάδα έχει ήδη σημάνει συναγερμός με τους δανειολήπτες να σπεύδουν στα καταστήματα των τραπεζών για να βρουν λύση.

ΑΝΑΛΥΣΗ 19 Σεπ 2022 | 08:12

H παροχολογία, οι εκλογές και η επικίνδυνη στροφή για την ελληνική οικονομία - Δύο οι δύσκολες περίοδοι

Η αγωνία για το πού θα χρειαστεί να φτάσουν τα επιτόκια για να ανακοπεί το πληθωριστικό κύμα που σαρώνει όλον τον πλανήτη έχει ήδη αποτυπωθεί στις αποδόσεις των ομολόγων.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 18 Σεπ 2022 | 21:54

Το ελληνικό σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος - φυσικού αερίου χωρίς… δελτίο - Μέσα στην εβδομάδα οι ανακοινώσεις

Με τις κυβερνητικές εξαγγελίες να τοποθετούνται χρονικά μέσα στην εβδομάδα, η Ελλάδα θα επιδιώξει να αποφύγει τα… δελτία στην ενέργεια

ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 16 Σεπ 2022 | 08:16

Φθηνή στέγη: Πώς με 350 ευρώ τον μήνα (και 12.000 ευρώ μετρητά) παίρνεις σπίτι - Παραδείγματα

Πώς μπορείς να πάρεις "τζάμπα χρήμα" 20.000 ευρώ για να κάνεις βελτιώσεις 35.000 ευρώ στο ακίνητό σου.

ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ 4 ΥΠΟΥΡΓΟΙ 15 Σεπ 2022 | 08:23

Στεγαστική κρίση: Αυτό είναι το κυβερνητικό σχέδιο για τη συγκράτηση των ενοικίων - Τι περιλαμβάνει

Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο "ΣΠΙΤΙ μου" που παρουσιάζουν τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης.

ΠΟΣΟ 14 Σεπ 2022 | 14:23

Επίδομα θέρμανσης: Υπολογίστε το ποσό που δικαιούστε- Ανάλογα με τη διεύθυνση κατοικίας σας

Η βάση υπολογισμού για κάθε νοικοκυριό πολλαπλασιάζεται με έναν διαφορετικό συντελεστή, ο οποίος είναι συνδεδεδεμένος με τον ταχυδρομικό κώδικα.

13 Σεπ 2022 | 07:41

Πετρέλαιο ή φυσικό αέριο; - Ποια είναι η φθηνότερη λύση για τη θέρμανση με τα σημερινά δεδομένα

Το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου -σε περίπου έναν μήνα από σήμερα- στην τιμή των 1,35 ευρώ ανά λίτρο.

12 Σεπ 2022 | 09:58

Πετρέλαιο θέρμανσης: Η επιδότηση με 25 λεπτά στην "αντλία" και το νέο επίδομα- Ξεκινάει από τα 350 ευρώ, μπορεί να φθάσει τα 1500

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμασης θα είναι όσοι έχουν εισόδημα έως 16 χιλιάδες ευρώ για τους εργένηδες και 24 χιλιάδες για τους παντρεμένους- Συν 3 χιλιάδες για κάθε παιδί