Follow us

Κριστίν Λαγκάρντ: Μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο - Δεν ήρθε ακόμη η ώρα του θριάμβου για τη νίκη επί του πληθωρισμού

"'Οχι μόνο έχει μειωθεί ο πληθωρισμός αλλά και ότι έχουμε εισέλθει σε φάση αποκλιμάκωσής του", τόνισε η πρόεδρος του ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Αισιόδοξη ότι η ΕΚΤ κερδίζει τη μάχη του πληθωρισμού, γεγονός που θα της επιτρέψει τον Ιούνιο να προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της εμφανίστηκε σήμερα η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της ΕΕ, Κριστίν Λαγκράντ, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Διαβάστε Επίσης

"Δεν θριαμβολογούμε και δεν γιορτάζουμε προς το παρόν" ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι τα "στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας καταδεικνύουν ότι όχι μόνο έχει μειωθεί ο πληθωρισμός αλλά και ότι έχουμε εισέλθει σε φάση αποκλιμάκωσής του (disinflation), η οποία μπορεί να μην είναι ευθύγραμμη ωστόσο διαφαίνεται ότι θα πετύχουμε τον στόχο μας το 2025. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την ορθότητα της νομισματικής πολιτικής που ακολουθούμε. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τα νέα δεδομένα κάθε φορά πριν λάβουμε τις αποφάσεις για τα επιτόκια".

Όσον αφορά τη χρονική στιγμή που η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων, η Κριστιν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Ιούνιο, θα υπάρχουν αρκετά περισσότερα στοιχεία διαθέσιμα ότι μόνο για την εξέλιξη του πληθωρισμού αλλά και οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας. Όπως απεκάλυψε μάλιστα οι ίδια, οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες που μετέχουν στο ΔΣ της ΕΚΤ συμφώνησαν οι αποφάσεις να ληφθούν τον Ιούνιο, ενώ λίγοι εξ αυτών τάχθηκαν υπέρ του "εδώ και τώρα".

Άλλωστε όπως αναφέρεται και στη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ "εάν η επικαιροποιημένη εκτίμησή μας για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, η δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και η ισχύς της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής ενισχύσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη μας ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο μας με διαρκή τρόπο, τότε θα είναι δυνατό να αρχίσει να χαλαρώνει η νομισματική πολιτική".

Σημειώνεται ότι σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση να διατηρήσει για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση αμετάβλητα τα επιτόκια καθώς οι εισερχόμενες πληροφορίες επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές την προηγούμενη εκτίμησή του για τις μεσοπρόθεσμες του πληθωρισμού.

Όσον αφορά στη πορεία του πληθωρισμού ειδικότερα, επισημαίνεται ότι ο πληθωρισμός συνέχισε να μειώνεται, οδηγούμενος από τον χαμηλότερο πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων και των αγαθών. Τα περισσότερα μέτρα του υποκείμενου πληθωρισμού μειώνονται, η αύξηση των μισθών μετριάζεται σταδιακά και οι επιχειρήσεις απορροφούν μέρος της αύξησης του κόστους εργασίας στα κέρδη τους. Οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν περιοριστικές και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων συνεχίζουν να επιβαρύνουν τη ζήτηση, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού. Ωστόσο, οι εγχώριες πιέσεις τιμών είναι ισχυρές και διατηρούν τον πληθωρισμό των τιμών των υπηρεσιών σε υψηλά επίπεδα.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο μέτωπο της ανάπτυξης, η ΕΚΤ εκτιμά ότι η οικονομία παρέμεινε αδύναμη το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ενώ ο τομέας των υπηρεσιών εμφανίζεται ανθεκτικός οι μεταποιητικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν χαμηλή ζήτηση και η παραγωγή εξακολουθεί να είναι υποτονική, ειδικά σε τομείς έντασης ενέργειας. Οι έρευνες δείχνουν σταδιακή ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, με "ατμομηχανή" τις υπηρεσίες. Αυτή η ανάκαμψη αναμένεται να υποστηριχθεί από την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, ως αποτέλεσμα του χαμηλότερου πληθωρισμού, της αύξησης των μισθών και των βελτιωμένων όρων εμπορίου.

Επιπλέον, η αύξηση των εξαγωγών της ζώνης του ευρώ αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα τρίμηνα, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει και οι δαπάνες μετατοπίζονται περαιτέρω προς τα εμπορεύσιμα προϊόντα.

Τέλος, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να ασκεί μικρότερη επιβάρυνση στη ζήτηση με την πάροδο του χρόνου.

Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του ευρώ. Ταυτόχρονα, η στενότητα στην αγορά εργασίας συνεχίζει σταδιακά να μειώνεται, με τους εργοδότες να δημοσιεύουν λιγότερες κενές θέσεις εργασίας.

Η ΕΚΤ ζήτησε για μία ακόμη φορά από τις κυβερνήσεις να αρχίσουν σταδιακά να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την ενέργεια, έτσι ώστε ο αποπληθωρισμός να προχωρήσει με βιώσιμο τρόπο. Εξάλλου, η πλήρης και χωρίς καθυστέρηση εφαρμογή του αναθεωρημένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις να μειώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τους δείκτες Δημοσίου Χρέους σε διατηρήσιμα επίπεδα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ 3,2% ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ 14 Μαϊ 2024 | 12:53

Επιμένει ο πληθωρισμός με επίκεντρο τα τρόφιμα - Οριακή υποχώρηση στο 3,1% τον Απρίλιο

Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα συνεχίζονται με αισθητά έντονους ρυθμούς.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 10 Μαϊ 2024 | 12:35

Σκρέκας: Εως 15% η εξοικονόμηση χρημάτων για τα νοικοκυριά μέσω του e-katanalotis

"Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τον αγώνα κατά της ακρίβειας μέχρι ο καταναλωτής να το νιώσει στην τσέπη του", τόνισε ο Κώστας Σκρέκας

ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 09 Μαϊ 2024 | 15:44

Σκρέκας: Ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ έχει σχεδόν μηδενιστεί

Ο Κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στην πλατφόρμα e-katanalotis, που δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να προβούν σε καταγγελίες.

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 19 Μαϊ 2024 | 21:56

Πότε θα αποδεσμευτεί το μνημονιακό μαξιλάρι

Μετά τις Ευρωεκλογές θα ανακοινώσει η Κομισιόν την ετυμηγορία της.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ 19 Μαϊ 2024 | 13:04

Ανατιμήσεις "φωτιά" στο ελαιόλαδο: Ξεπερνάει ακόμα και τα 26 ευρώ το λίτρο [βίντεο]

Και στη διεθνή αγορά, η χονδρική τιμή του ελαιόλαδου δείχνει να ανεβαίνει ξανά.

19 Μαϊ 2024 | 09:25

Πώς πληρώνουμε ακριβότερα τα προϊόντα των πολυεθνικών στην Ελλάδα - Τα "κόλπα" για να ανεβάζουν τις τιμές

Οι Έλληνες καταναλωτές αγοράζουμε ακριβότερα στη χώρα μας το ίδιο προϊόν που πωλείται φθηνότερα στο εξωτερικό

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ 19 Μαϊ 2024 | 09:03

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε 12 δήμους - Πότε ανακοινώνονται οι τελικές αποφάσεις

Ανεξάρτητα από τις αποφάσεις αυτές, από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν ότι δεν θα ισχύσουν αναδρομικά

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 18 Μαϊ 2024 | 19:57

Κώστας Σκρέκας: Βασική και κύρια κατεύθυνση της κυβέρνησης η στήριξη και προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας

"Η επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας με τη συγκροτημένη στρατηγική που εκπονείται, αποτελεί προτεραιότητα και εθνικό στόχο", τόνισε ο Κώστας Σκρέκας

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 18 Μαϊ 2024 | 18:17

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν οι δαπάνες για τις φυσικές καταστροφές - Η πρωτιά της Ελλάδας

H έκθεση θεωρεί απαραίτητη τη μεγαλύτερη εμπλοκή του τομέα των ιδιωτικών ασφαλίσεων στην κάλυψη ζημιών από φυσικές καταστροφές.

ΑΓΟΡΑ ΣΠΙΤΙΟΥ 18 Μαϊ 2024 | 10:25
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ 18 Μαϊ 2024 | 10:14
ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 18 Μαϊ 2024 | 09:09
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 17 Μαϊ 2024 | 17:05

Youth Pass 2024: Πάνω από 145.000 νέοι θα πάρουν τα 150 ευρώ - Πώς θα πιστωθούν στους δικαιούχους

Η πίστωση της ενίσχυσης 150 ευρώ του Youth Pass γίνεται με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, η οποία θα αποσταλεί στα πιστωτικά ιδρύματα έως και την Παρασκευή 31 Μαΐου.