Ξανά στην ατζέντα τα «κόκκινα» δάνεια

Η καθιέρωση της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, οι δαπάνες διαβίωσης και η λύση για τα επιδοτούμενα δάνεια του ΟΕΚ, είναι στην ατζέντα του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Xρέους

ksana-stin-atzenta-ta-kokkina-daneia
|
SHARE THIS
0
SHARES

Χαρακτήρα «κατεπείγοντος» λαμβάνει για την κυβέρνηση η οριστικοποίηση του νέου μηχανισμού ρύθμισης των «κόκκινων δανείων». Η αύξηση του ποσοστού πάνω από τα επίπεδα του 31%, η προσφυγή ολοένα και περισσότερων νοικοκυριών στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά και οι προβλέψεις για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού των δανείων που θα σταματήσουν να εξυπηρετούνται επισπεύδουν τις διαδικασίες σε κυβερνητικό επίπεδο για την αναζήτηση της «μόνιμης λύσης».

Για σήμερα το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση του «Κυβερνητικού Συμβουλίου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους»

Για σήμερα το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση του «Κυβερνητικού Συμβουλίου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους». Εκτός από την… δια νόμου ορισμένη ατζέντα, (θεσμοθέτηση ενός ποσού ως ελάχιστο κόστος διαβίωσης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά), στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να τεθούν ακόμη δύο κρίσιμα θέματα:

1. Η αναζήτηση λύσης για τα κόκκινα δάνεια του ΟΕΚ. Το ζήτημα αφορά περίπου 200.000 δανειολήπτες οι οποίοι έχουν περιέλθει σε δεινή θέση. Τα περισσότερα από τα δάνεια του ΟΕΚ, είχαν υποχρεωτικά 15ετή διάρκεια με αποτέλεσμα οι μηνιαίες δόσεις να είναι εξαιρετικά υψηλές.

Η πρώτη προσπάθεια ρύθμισης έγινε με υπουργική απόφαση το 2012 την οποία όμως οι τράπεζες ουδέποτε εφάρμοσαν.

Η δεύτερη απόπειρα έγινε το 2013 με νομοθετική ρύθμιση η οποία όμως αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή.

Το αποτέλεσμα είναι, τα επιδοτούμενα δάνεια του ΟΕΚ (πρώην ΟΕΚ καθώς ο οργανισμός έχει απορροφηθεί πλέον από τον ΟΑΕΔ) να μην εξυπηρετούνται σε μεγάλο ποσοστό. Δάνεια είχαν χορηγηθεί είτε απευθείας με κονδύλια του ΟΕΚ, είτε μέσω των τραπεζών.

Προ ημερών, ο υφυπουργός Εργασίας είχε θέσει ανοικτά το θέμα απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή και μένει να φανεί αν στη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου θα δοθεί λύση.

Το ζήτημα αφορά περίπου 200.000 δανειολήπτες οι οποίοι έχουν περιέλθει σε δεινή θέση

2. Το δεύτερο ζήτημα, το οποίο έχει αναδειχτεί από το theTOC.gr έχει να κάνει με την ταχύτατη αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών που καταφεύγουν στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Εφόσον στη σημερινή συνεδρίαση παρευρεθεί και ο υπουργός Δικαιοσύνης, θα τεθεί το ζήτημα αλλαγής του νόμου Κατσέλη ώστε να προστεθεί ένα στάδιο υποχρεωτικής διαμεσολάβησης από το οποίο θα περνούν όλοι οι δανειολήπτες πριν καταλήξουν στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Προσχέδιο νόμου που έχει ήδη συνταχθεί – δείτε το σχετικό δημοσίευμα εδώ– προβλέπει ότι η διαμεσολάβηση θα διενεργείται από δικηγόρους.

Ωστόσο, ακόμη και κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται προβληματισμένα για να το αν θα πρέπει να προχωρήσει αυτή η λύση η οποία συνεπάγεται και αυξημένο κόστος για τον χρεοκοπημένο δανειολήπτη που θα θελήσει να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook