«Ξέφραγο αμπέλι» ο τζόγος στο διαδικτυακό στοίχημα

Χαοτικό καθεστώς σε ένα χώρο που οργιάζουν οι φήμες για τζίρους της τάξεως ακόμη και τον 4 δισ. ετησίως και τεράστιες απώλειες για το δημόσιο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Ξέφραγο αμπέλι» ο τζόγος στο διαδικτυακό στοίχημα

Τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί αυτήν την στιγμή στον λεγόμενο διαδικτυακό τζόγο περιέγραψε προ ημερών με τα μελανότερα χρώματα ο καθ' ύλην αρμόδιος πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) Αντώνης Στεργιώτης.

Σήμερα υπάρχει ένα «μεταβατικό στάδιο» το οποίο αποτελεί μια ελληνική πατέντα που ο κ. Στεργιώτης χαρακτηρίζει «καταγέλαστη».

Ο κ. Στεργιώτης, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με θέμα: «Τυχερά Παίγνια στην Ελλάδα της κρίσης: Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των τυχερών παιχνιδιών» περιέγραψε ένα χαοτικό καθεστώς σε ένα χώρο που οργιάζουν οι φήμες για τζίρους της τάξεως ακόμη και τον 4 δισ. ετησίως και τεράστιες απώλειες για το δημόσιο.

Τι ισχύει σήμερα

Όπως είπε ο κ. Στεργιώτης από την τελείως παράνομη αγορά μέχρι το 2011 ήρθε ο νόμος 4002 ο οποίος έθεσε κάποιες προϋποθέσεις οι οποίες όμως «ουδέποτε ετέθησαν σε εφαρμογή». Επί της ουσίας σήμερα υπάρχει ένα «μεταβατικό στάδιο» το οποίο αποτελεί μια ελληνική πατέντα που ο κ. Στεργιώτης χαρακτηρίζει «καταγέλαστη».

«Εκείνο που πέτυχε ο 4002», λέει ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής, «είναι να δημιουργήσει μια τεράστια γκρίζα περιοχή. Μεταβατική περίοδος τεσσάρων ετών δεν είναι μεταβατική περίοδος. Είναι κοροϊδία. Έχει παγιωθεί μια κατάσταση η οποία έχει δημιουργήσει τα μύρια όσα και η οποία εξελίσσεται σε καρκίνωμα», καταλήγει.

«Ξέφραγο αμπέλι» ο τζόγος στο διαδικτυακό στοίχημα
«Ξέφραγο αμπέλι» ο τζόγος στο διαδικτυακό στοίχημα - εικόνα 2

Αυτή τη στιγμή υπ' αυτό το καθεστώς λειτουργούν 24 εταιρείες οι οποίες κυριολεκτικά θησαυρίζουν αφού δεν τους έχουν επιβληθεί οι περιορισμοί που ισχύουν για τον ΟΠΑΠ, όπως το bonus εγγραφής, οι εμπορικές καμπάνιες ή το θέμα ταυτοποίησης των παικτών, ενώ οι περισσότερες εξ αυτών φορολογούνται βάσει εσόδων που κατά δήλωσή τους πραγματοποιούν.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι το τελευταίο νούμερο που έχει κυκλοφορήσει για το μέγεθος της εν λόγω αγοράς αγγίζει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και ότι το 2014 οι εν λόγω εταιρείες κατέβαλλαν περί τα 40 εκατ. ευρώ και άλλα τόσα και λίγο παραπάνω για το 2015, ενώ με βάση το gaming tax, πρέπει να καταβάλλουν στο κράτος κάθε τρίμηνο το 30% επί των μεικτών τους εσόδων και όχι επί των κερδών (τα οποία βέβαια φορολογούνται με 10%), αντιλαμβάνεται το μέγεθος της φοροαποφυγής.

Παίρνω δικογραφίες σαν πρόεδρος της ΕΕΕΠ από την αστυνομία για καραμπινάτες παρανομίες, σε ποινικά δικαστήρια, για κακουργήματα και δεν μπορώ να πάρω ούτε διοικητικά μέτρα.

Βέβαια οι εταιρείες αντιτείνουν ότι από τον συνολικό τους τζίρο αφαιρείται το λεγόμενο pay out, οι επιστροφές προς τους παίκτες αλλά από τη στιγμή που η φορολόγισή τους γίνεται με βάση τα έσοδα που δηλώνουν οι ίδιες αντιλαμβάνεται κανείς τον τρόπο με τον οποίο το κράτος αντιμετωπίζει το σοβαρό αυτό θέμα.

Αναφερόμενος στο καθεστώς λειτουργίας αυτών των εταιρειών ο κ. Στεργιώτης, σημειώνει ότι οι 24 εταιρείες είναι πολλές, ότι αυτό το γνωρίζει η επιτροπή το γνωρίζει και η κυβέρνηση αλλά δεν γίνεται τίποτε. «Καθόμαστε και ανεχόμαστε παρανομίες εν γνώση μας. Παίρνω δικογραφίες σαν πρόεδρος της ΕΕΕΠ από την αστυνομία για καραμπινάτες παρανομίες, σε ποινικά δικαστήρια, για κακουργήματα και δεν μπορώ να πάρω ούτε διοικητικά μέτρα», παραδέχεται με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ δεν διστάζει να κάνει λόγο για «παράνομο επίγειο στοιχηματισμό» την ώρα που οι 24 εταιρείες που λειτουργούν στην Ελλάδα έχουν άδειες που τους επιτρέπει να προσφέρουν on line υπηρεσίες εξ αποστάσεως.

Στην ίδια ημερίδα ο κ. Στεργιώτης αναφέρθηκε και στο μείζων θέμα των internet cafe λέγοντας ότι καθημερινά από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη βρίσκουν διασυνδέσεις τερματικών με διαδικτυακούς παρόχους για μοίρασμα προμήθειας, που εξαπατούν το ελληνικό δημόσιο φοροαποφεύγοντας ακόμη και ξεπλένοντας βρώμικο χρήμα.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, τα πρόσθετα δημόσια έσοδα από τη φορολόγηση των αδειοδοτημένων ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών και η εφαρμογή του νόμου μπορεί να ξεπεράσουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΖΑΚ ΠΟΤ 18 Νοε 2021 | 22:10

Τζόκερ κλήρωση 2365: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για σήμερα (18/11/2021)

Ποιοι αριθμοί κερδίζουν σήμερα, Πέμπτη στην κλήρωση του τζόκερ.

ΤΖΑΚ ΠΟΤ 16 Νοε 2021 | 22:32

Τζόκερ κλήρωση 2364: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για σήμερα (16/11/2021)

Ποιοι αριθμοί κερδίζουν σήμερα, Τρίτη στην κλήρωση του τζόκερ.

ΔΙΠΛΟ ΤΖΑΚ ΠΟΤ 11 Νοε 2021 | 22:18

Τζόκερ κλήρωση 2362: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για σήμερα (11/11/2021)

Ποιοι αριθμοί κερδίζουν σήμερα, Πέμπτη στην κλήρωση του τζόκερ.

ΔΙΠΛΟ ΤΖΑΚ ΠΟΤ 09 Νοε 2021 | 22:23

Τζόκερ κλήρωση 2361: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για σήμερα (9/11/2021)

Ποιοι αριθμοί κερδίζουν σήμερα, Τρίτη στην κλήρωση του τζόκερ.

ΤΖΑΚ ΠΟΤ 02 Νοε 2021 | 22:11

Τζόκερ κλήρωση 2358: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για σήμερα (2/11/2021)

Ποιοι αριθμοί κερδίζουν σήμερα, Τρίτη στην κλήρωση του τζόκερ.

ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΙΚΗΤΗΣ 31 Οκτ 2021 | 22:16

Τζόκερ: Τζακποτ στην κλήρωση 2357 - Αυτοί είναι οι αριθμοί για σήμερα Κυριακή 31/10/2021

Δεν βρέθηκε νικητής στη σημερινή κλήρωση της Κυριακής στο τζόκερ, καθώς υπήρξε τζακποτ.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 27 Νοε 2021 | 09:57

Ανοδικές τάσεις στις τιμές ακινήτων - Σε ποιες περιοχές είναι απλησίαστα

Η ανοδική τάση στις τιμές ακινήτων θα συνεχιστεί; Αφορά όλες τις περιοχές; Εάν όχι, ποιες θα έχουν μεγαλύτερη άνοδο;

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Νοε 2021 | 08:53

Επίδομα θέρμανσης: Τι πρέπει να κάνετε για να το πάρετε έως τις 10 Δεκεμβρίου - 21 ερωτήσεις και απαντήσεις

Περίπου 200.000 νοικοκυριά ακόμη μπορούν να λάβουν την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου

ΒΑΡΙΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 26 Νοε 2021 | 20:56

Wall Street: Βουτιά εξαιτίας της μετάλλαξης από την Μποτσουάνα - Η χειρότερη Black Friday τα τελευταία 50 χρόνια

Με βαριές απώλειες έκλεισαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ 26 Νοε 2021 | 20:06

Πετρέλαιο: "Βουτιά" πάνω από 10% εξαιτίας της νέας μετάλλαξης "Μποτσουάνα" που προκαλεί παγκόσμιο συναγερμό

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου έρχεται μαζί με την βουτιά που καταγράφει η Wall Street σήμερα, μετά την ανακάλυψη της νέας παραλλαγής κορονοϊού

26 Νοε 2021 | 14:06

Bitcoin: Κατρακυλά σχεδόν 8% λόγω της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού

Το Bitcoin υποχώρησε έως 7,8% στα 54.377 δολάρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Οκτωβρίου

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 26 Νοε 2021 | 11:58

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βουτιά στο κενό στη σκιά της νέας μετάλλαξης - Πτώση άνω του 3%

Απώλειες που ξεπερνούν το 3% καταγράφουν τόσο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο και το Χρηματιστήριο Αθηνών, αποτυπώνοντας την ανησυχία που προκάλεσε η νέα μετάλλαξη κορονοϊού.

ΚΑΤΩ ΑΠΟ 75 ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ Ο "ΜΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ" 26 Νοε 2021 | 11:50

Μετάλλαξη Μποτσουάνα - Διεθνείς αγορές: Μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια και στην τιμή του πετρελαίου

Μεγάλη πτώση καταγράφουν σήμερα οι τιμές των μετοχών και του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς ο εντοπισμός μίας νέας, πιθανόν ανθεκτικής, μετάλλαξης του κορονοϊού προκαλεί ανησυχία