
Άλλη μια… light προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για να τα έχουμε καλά με τους δανειστές μας και… έξω από την πόρτα. Εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές δεν πρόκειται να υπάρξει καθώς κάτι τέτοιο θα έφερνε σημαντικές αυξήσεις τιμών στις φθηνότερες περιοχές της χώρας και μεγάλες μειώσεις αντικειμενικών αξιών στα φθηνότερα προάστια.
Δεδομένου ότι αυτό απέχει πάρα πολύ από την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης (σ.σ τη γνωστή γραμμή υπεράσπισης της λαϊκής κατοικίας και επιβάρυνσης της μεσαίας και της μεγάλης περιουσίας) θα επιχειρηθεί να γίνει μια… τρίπλα ώστε και η μνημονιακή απαίτηση να εκπληρωθεί και η κυβέρνηση να μην προκαλέσει δυσάρεστες εκπλήξεις στους ιδιοκτήτες (ειδικά τους μικρούς) μέσα από τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για την επόμενη χρονιά.
Ήδη, οι εκτιμητές ακινήτων έχουν μπει στη διαδικασία από τις αρχές της εβδομάδας να υποβάλλουν αιτήσεις προκειμένου να αναλάβουν τις μελέτες για τον καθορισμό των νέων τιμών. Με τέτοια ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που τους θέτει η κυβέρνηση, μόνο σημαντική μελέτη δεν θα μπορούν να κάνουν για κάθε περιοχή της χώρας. Από τη στιγμή που θα επιλεγούν –και αυτό θα γίνει μέσα στον Ιανουάριο- θα έχουν 20 ημέρες τη διάθεσή τους για να προσδιορίσουν τις τιμές ζώνης σε 100 περιοχές έκαστος.
Προφανώς ο χρόνος δεν επαρκεί για να γίνει μελέτη σε βάθος. Οι εκτιμητές θα παραδώσουν τις εκτιμήσεις που θα γίνουν στο… πόδι και στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών θα είναι αυτό που θα αναλάβει να βγάλει την τελική απόφαση. Σε τι βαθμό θα γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις των εκτιμητών και σε τι βαθμό θα υπάρξει πολιτική παρέμβαση, δεν θα το μάθουμε ποτέ. Αυτό πάντως που είναι το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι ο τελικός κατάλογος με τις τιμές να περιλαμβάνει μονοψήφιες αυξομειώσεις στις τιμές οι οποίες δεν θα επηρεάσουν σημαντικά τη φορολογητέα ύλη του ΕΝΦΙΑ.
Όποια τρύπα ανοίξει στα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να αντισταθμιστεί με αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Και αυτό γιατί οι δανειστές επιμένουν οι νέες τιμές να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2018. Η κυβέρνηση θα προτιμούσε ο ΕΝΦΙΑ να μείνει και το 2018 ως έχει αλλά αυτό φαίνεται να μην περπατάει, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Μικρές αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, σημαίνει ότι δεν θα θιγεί παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις ο ΕΝΦΙΑ της λαϊκής κατοικίας ενώ τα όποια δημοσιονομικά κενά προκύψουν, θα καλυφθούν με αύξηση συντελεστών για τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων τον οποίο πληρώνει η μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr