Κύμα ανατιμήσεων: Σε ποια προϊόντα αναμένονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις και γιατί - Μύθοι και πραγματικότητα

"Αστικοί μύθοι" και πραγματικότητα για τις ανατιμήσεις σε καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και είδη σούπερμάρκετ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα των ανατιμήσεων στην αγορά με τις επιχειρήσεις -μικρές και μεγάλες- που δραστηριοποιούνται σε τομείς που χαρακτηρίζονται από έντονο ανταγωνισμό να επιχειρούν (προς το παρόν) να απορροφήσουν μέρος του πρόσθετου κόστους.

Αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό παντού.

Καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και αρκετά είδη σούπερμάρκετ έχουν ήδη ανατιμηθεί. Περισσότερα όμως θα είναι τα προϊόντα που θα ακριβύνουν τον Σεπτέμβριο, γι’ αυτό και έχει σημάνει συναγερμός.

Διαβάστε Επίσης

"Αστικοί μύθοι" και πραγματικότητα

Ακριβείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν καθώς πριν τις αλλαγές στους τιμοκαταλόγους, οι επιχειρήσεις θα σταθμίσουν τη ζημιά που μπορούν να υποστούν στον όγκο των πωλήσεών τους. Το κλίμα των ημερών, επέτρεψε να καλλιεργηθούν αρκετοί "αστικοί μύθοι" (π.χ ότι η τιμή του σερβιριζόμενου καφέ θα πάει από τα 2 στα πέντε ευρώ κάτι που όποιος το επιχειρήσει ειδικά σε επιχειρήσεις της γειτονιάς θα δει τις πωλήσεις του να γκρεμίζονται) χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει βάση στις ανησυχίες.

Η εκτόξευση του μεταφορικού κόστους ταυτόχρονα με την αύξηση στην χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, στην διεθνή τιμή του πετρελαίου και κυρίως του φυσικού αερίου αλλά και συγκυριακοί παράγοντες που σχετίζονται με την κλιματική κρίση (σ.σ ξηρασία και μετά παγωνιά που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της παραγωγής καφέ) δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Σουπερ-μάρκετ

Είδη σουπερ-μάρκετ: Κυρίως στα μικρά και στα μεσαία καταστήματα τα οποία έχουν πολύ μικρότερα περιθώρια απορρόφησης των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες, αναμένεται να εμφανιστεί μια μέση αύξηση στην τιμή των προϊόντων της τάξεως του 4-6%.

Μεταξύ των προϊόντων που αναμένεται να εμφανίσουν τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις θα είναι ο καφές στο ράφι (στιγμιαίος, ελληνικός κλπ) λόγω του ράλι που κάνει ο καφές διεθνώς. Ο κατάλογος όμως θα περιλαμβάνει και τη ζάχαρη, τα σιτηρά, τα ρύζια, τα τυριά, αρκετές κατηγορίες κρεάτων αλλά και τις ζωοτροφές.

Να σημειωθεί πάντως ότι η επικείμενη ανατίμηση στον σερβιριζόμενο καφέ από τα 2 ευρώ στα 5 ευρώ, συνιστά αυτή τη στιγμή "αστικό μύθο" ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται από τα δεδομένα της αγοράς. Μια καφετέρια, θα επηρεαστεί από την αύξηση στην τιμή χονδρικής του καφέ η οποία προς το παρόν δεν είναι μεγάλη και από την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

Πετρέλαιο, καύσιμα, φυσικό αέριο

Πετρέλαιο θέρμανσης: Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει και φέτος στις 15 Οκτωβρίου με την ενεργοποίηση της έκπτωσης στον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Ωστόσο, η τιμή του διυλιστηρίου είναι γνωστή και "επικαιροποιείται" σε καθημερινή βάση. Αν λοιπόν η διάθεση ξεκινούσε σήμερα, ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, θα το πληρώναμε περίπου 1,05 λεπτά στα μεγάλα αστικά κέντρα και από 1,1 έως 1,2 ευρώ στην επαρχία και ειδικά στην νησιωτική χώρα όπου η τιμή επηρεάζεται και από το υψηλό μεταφορικό κόστος.

Καύσιμα: Οι αυξήσεις έχουν ήδη αποτυπωθεί στην τιμή της αντλίας και είναι διψήφιες από τις αρχές του χρόνου για όλες τις κατηγορίες καυσίμων. Ένα λίτρο αμόλυβδη (πανελλαδική μέση τιμή) κοστίζει 1,682 ευρώ και είναι 17% ακριβότερο συγκριτικά με τις αρχές του χρόνου. Ένα λίτρο πετρελαίου κίνησης κοστίζει 1,39 ευρώ και επίσης είναι κατά 19 ευρώ ακριβότερο σε σχέση με τις αρχές του χρόνου ενώ στο 13% φτάνει η αύξηση στο υγραέριο κίνησης το οποίο κοστίζει 0,865 ευρώ κατά μέσο όρο.

Φυσικό αέριο: Η τιμή του φυσικού αερίου διεθνώς έχει ακριβύνει περίπου κατά 94,6% από τις αρχές του χρόνου και είναι δεδομένο ότι θα επηρεαστούν σημαντικά όσοι έχουν επιλέξει το συγκεκριμένο καύσιμο για θέρμανση. Αυξήσεις έχουν ήδη περάσει στους λογαριασμούς των νοικοκυριών αλλά οι μεγάλες μεταβολές θα γίνουν πολύ πιο αισθητές το φθινόπωρο εφόσον φυσικά συνεχιστεί το διεθνές φαινόμενο.

Ξεκινούν οι απεργίες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ - φόβοι για διακοπές ρεύματος

Ηλεκτρική ενέργεια

Ηλεκτρική ενέργεια: Για έναν μέσο λογαριασμό καταναλωτή (σ.σ η μέση κατανάλωση είναι περίπου 350 κιλοβατώρες ανά μήνα ή 1400 κιλοβατώρες το τετράμηνο) η επιβάρυνση από την ταυτόχρονη αύξηση του φυσικού αερίου (καυσίμου που καλύπτει πλέον περίπου τη μισή παραγωγή ρεύματος) και των ρύπων, διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή περίπου στα 20-25 ευρώ ανά μήνα.

Η τιμή της χονδρικής έχει ξεπεράσει πλέον τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα και ουσιαστικά έχει διπλασιαστεί μέσα στο καλοκαίρι.

Τις ανατιμήσεις τις βλέπουν ήδη στον λογαριασμό τους οι πελάτες ιδιωτών παρόχων καθώς οι καταναλωτές, υπογράφοντας τη σύμβαση με την ιδιώτη πάροχο έχουν δεχτεί τη μετακύλιση σε αυτούς του πρόσθετους κόστους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Σεπ 2021 | 10:09

Έκτακτες ενισχύσεις έως και 900 ευρώ σε 700.000 νοικοκυριά – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ανακοινωθεί στη ΔΕΘ θα ενεργοποιηθούν άμεσα ώστε να "πέσει χρήμα" στην αγορά ειδικά στα ευάλωτα νοικοκυριά ενόψει των ανατιμήσεων.

ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΕ ΟΔΗΓΟΥΣ 25 Σεπ 2021 | 17:03

Βρετανία: Ατελείωτες ουρές στα πρατήρια και δελτίο στα καύσιμα λόγω των ελλείψεων

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χορηγήσει προσωρινές θεωρήσεις εισόδου στους οδηγούς φορτηγών μπροστά στις ελλείψεις στα καύσιμα

Ο ΔΡΑΣΤΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ 24 Σεπ 2021 | 08:48

ΗΠΑ: Μακελειό μέσα σε σούπερ μάρκετ του Τενεσί - Δύο νεκροί και 12 τραυματίες - Κρύβονταν στα ψυγεία για να γλιτώσουν

Σκηνές τρόμου εκτυλίχθηκαν σε σούπερ μάρκετ στο Τενεσί των ΗΠΑ όταν ένας άνδρας μπήκε και άρχισε να πυροβολεί. Δύο νεκροί και 12 τραυματίες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Ο ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ 23 Σεπ 2021 | 11:32

Αύξηση "φωτιά" στο σουβλάκι - Ακριβότερο κατά 15% [βίντεο]

Το αγαπημένο ελληνικό σουβλάκι γίνεται στο εξής πιο... τσουχτερό, καθώς η τιμή του αυξήθηκε αισθητά.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 22 Σεπ 2021 | 21:42

Έτοιμη η Κομισιόν για "προσωρινά μέτρα" ανακούφισης από τις αυξήσεις σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό

Η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη να εγκρίνει "προσωρινά μέτρα" για να ανακουφιστούν οι καταναλωτές από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 21 Σεπ 2021 | 11:34

Γεωργιάδης: Οι ανεμβολίαστοι είναι προνομιακός χώρος ακροδεξιών και ακροαριστερών

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε πως το κύμα ανατιμήσεων θα απορροφηθεί με μείωση φόρων και εισφορών.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ 19 Σεπ 2021 | 09:50

Έκπτωση για όλους στο ηλεκτρικό ρεύμα - Aνεξάρτητα από ληξιπρόθεσμες οφειλές

Θα εξεταστεί η επέκταση του μέτρου και πέραν του 2021 αν συντρέχουν λόγοι

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 18 Σεπ 2021 | 12:14

Αποκάλυψη: Διεκδικούμε πακέτο από την Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια - "Ναι" των ηγετών του EUMED

Για το πακέτο που διεκδικούμε από την Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε τις αυξήσεις στην ενέργεια, μίλησε ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ 15 Σεπ 2021 | 08:20

Σκρέκας: Να συμβάλουν στην απορρόφηση των αυξήσεων οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας

Σύσταση προς τους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να συμβάλουν στην απορρόφηση των αυξήσεων, απηύθυνε ο Κώστας Σκρέκας.

ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΙΜΩΝ 13 Σεπ 2021 | 21:31

Ιταλία: Αύξηση 40% στο ρεύμα το επόμενο τρίμηνο - "Βρείτε λύση" λένε οι πολίτες

Σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών της Ιταλίας, κάθε νοικοκυριό της χώρας θα κληθεί να πληρώσει ετησίως 247 ευρώ από την αύξηση στο ρεύμα.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 13 Σεπ 2021 | 15:04

Τι ισχύει για τους λογαριασμούς ρεύματος: Τα 3 μέτρα που "ξεφουσκώνουν" τις αυξήσεις

Οι διευκρινήσεις για τα μέτρα αντιμετώπισης των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΚΡΕΚΑ 13 Σεπ 2021 | 11:27

Ηλεκτρικό ρεύμα: Επιπλέον έκπτωση έως 600 κιλοβατώρες το μήνα - Αφορά το 80% των νοικοκυριών

Μέχρι πότε θα ισχύσει το μέτρο της έκπτωσης στο ρεύμα και πότε θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ 12 Σεπ 2021 | 09:50

Οικονόμου: Το 80% της αύξησης του ρεύματος θα καλύπτεται από το κράτος - Έρχεται αύξηση 20% στο επίδομα θέρμανσης

Μήνυμα Οικονόμου ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα αφορά όλους τους πολίτες - Τι είπε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.