Κυπριακή ΑΟΖ: Η ελληνική απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις

«Από τη συμπεριφορά της Τουρκίας εξαρτάται τόσο η ευρωπαϊκή της πορεία όσο και οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό», διαμηνύει ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ.

kupriaki-aoz-i-elliniki-apantisi-stis-tourkikes-prokliseis
SHARE THIS
0
SHARES

Με μήνυμα για την ευρωπαϊκή της πορεία ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας, απάντησε σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που θέτει θέμα αξιοποίησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Από τη συμπεριφορά της Τουρκίας εξαρτάται η ευωπαϊκή της πορεία»

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Κούτρας ανέφερε: «Η Τουρκία γνωρίζει, και πάντως οφείλει να γνωρίζει, ότι ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι υποχρέωση όλης της διεθνούς κοινότητας.

Η Κύπρος δεν αντέχει καμία περαιτέρω παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Από τη συμπεριφορά της Τουρκίας εξαρτάται και η ευρωπαϊκή της πορεία και η πορεία των διαπραγματεύσεων στη Κύπρο». 

Το θέμα ετέθη από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που με χθεσινοβραδυνή του ανακοίνωση σχετικά με τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καλεί τη διεθνή κοινότητα «να κινητοποιηθεί, προκειμένου να εμποδιστούν τα προκλητικά και μονομερή βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Και επισημαίνει: «Μέχρι τότε θα υποστηρίζουμε τα βήματα, στα οποία θα προβεί η ΤΔΒΚ για να κάνει τις αναγκαίες σεισμικές έρευνες, να προμηθευτεί την πλατφόρμα για γεωτρήσεις και να την τοποθετήσει στον χώρο που θα οριστεί, έτσι ώστε να υπερασπιστεί τα κύρια δικαιώματά της επί των πηγών αυτών».

Με επιπτώσεις στις συνομιλίες προειδοποιεί η Κύπρος

Η κυπριακή κυβέρνηση προειδοποίησε με σοβαρές επιπτώσεις στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό, εάν οι τουρκικές προκλήσεις, συνεχιστούν στην κυπριακή ΑΟΖ και υπάρξει παρενόχληση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτήν.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε: «Η παρενόχληση, με οιονδήποτε τρόπο, της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών».

Μάλιστα, ανέφερε ότι την Παρασκευή το βράδυ η Τουρκία εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλομένους, με την οποία δεσμεύει κάποιες περιοχές εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως άμεσα η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε οδηγία με την οποία αποδείκνυε το παράνομο της τουρκικής οδηγίας.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook