La Tribune: Οι Βρυξέλλες δεν απαιτούν περικοπή συντάξεων

Οι Βρυξέλλες έδωσαν στο πράσινο φως στο πρώτο σχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας χωρίς να απαιτούν την εφαρμογή της περικοπής σύνταξης, γράφει η La Tribune.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
La Tribune: Οι Βρυξέλλες δεν απαιτούν περικοπή συντάξεων

Οι Βρυξέλλες έδωσαν στο πράσινο φως στο πρώτο σχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας μετά την άρση του μνημονιακού καθεστώτος στη χώρα, χωρίς να απαιτούν την προγραμματισμένη εφαρμογή της περικοπής σύνταξης που προβλεπόταν για τον Ιανουάριο του 2019, γράφει η γαλλική οικονομική εφημερίδα La Tribune.

«Η Ελλάδα βγήκε στα τέλη Αυγούστου από το τελευταίο πρόγραμμα διεθνούς σχεδίου διάσωσης, το οποίο παρείχε χρηματοδοτική στήριξη στη χώρα με αντάλλαγμα την επιβολή μέτρων λιτότητας. Από τότε, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πιέζει για την εφαρμογή της μη μείωσης των συντάξεων που προβλεπόταν για τον Ιανουάριο στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό χωρίς μείωση στις συντάξεις μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας", δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης, Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για "επιτυχία", τονίζει η γαλλική εφημερίδα.

Σύμφωνα με την La Tribune, «ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει την ελάφρυνση της δημοσιονομικής λιτότητας για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων στις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2019. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν είναι αναγκαία η εφαρμογή περικοπών στις συντάξεις που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές, επειδή υπάρχουν καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα όσον αφορά τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού.

«Η Ελλάδα έχει υποσχεθεί στους πιστωτές της στην Ευρωζώνη και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα επιτύχει ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ εφέτος, δηλαδή χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση του χρέους. Στην πρότασή του για τον προϋπολογισμό του 2019 που βασίζεται στην υπόθεση οικονομικής ανάπτυξης 2,5% το 2019, έναντι 2,1% εφέτος. Χωρίς την εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων, η κυβέρνηση εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 3,56%» καταλήγει το δημοσίευμα της La Tribune.

Εν τω μεταξύ η Le Figaro γράφει ότι η Ευρωπαικη Επιτροπή δέχθηκε τελικά το αίτημα της Ελλάδας να μην εφαρμόσει μία ακόμη περικοπή συντάξεων όσο η χώρα συνεχίζει να σέβεται τις δεσμεύσεις της και κυρίως να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 (και μέχρι το 2022) 3,5% του ΑΕΠ. H εφημερίδα παραθέτει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι η «Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Παρασκευή το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 χωρίς να απαιτεί νέες περικοπές μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας». Η ανακοίνωση του Αλ. Τσίπρα έγινε με την ευκαιρία της ανάληψης του Υπουργείου Εξωτερικών μετά την παραίτηση του Ν. Κοτζιά, τονίζει η γαλλική εφημερίδα.

«Είναι μάλλον θέμα πολιτικής επιβίωσης για αριστερή κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: Μετά το τέλος του τρίτου πακέτου και του προγράμματος λιτότητας των διεθνών πιστωτών θα πρέπει τώρα ενόψει εκλογών να δείξει ένα κοινωνικό πρόσωπο» γράφει η γερμανική Νeues Deutschland.

«Για το γεγονός ότι θα γλιτώσει τους συνταξιούχους από περικοπές συντάξεων, έχει καλό λόγο: αποτελούν ένα σημαντικό δυναμικό ψηφοφόρων και στα μαύρα χρόνια της κρίσης τους ζητήθηκε να πληρώσουν. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει το πράσινο φως και ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει παράπονο. Ενόψει της πολύ πιο σημαντικής δημοσιονομικής διαμάχης με την ιταλική δεξιά κυβέρνηση, μπορεί να μην θέλουμε μια δεύτερη σκηνή συγκρούσεων. Και η Αθήνα δεν θέλει να αυξήσει το έλλειμμα, αλλά μπορεί να επιδείξει πολύ καλά στοιχεία του προϋπολογισμού» τονίζει η γερμανική εφημερίδα. «Η επιτυχία, όμως, είναι βούτυρο στο ψωμί της κριτικής από αριστερά, οι υπέρμαχοι της οποίας πιστεύουν ότι ο Τσίπρας δεν αντέδρασε γενικά στους πιστωτές. Εάν θα μπορούσαν να αντληθούν περισσότερα, είναι ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί σοβαρά. Αλλά ίσως όλοι θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι, αν η κατάσταση στην Ελλάδα δεν επιδεινωθεί», σημειώνει η Νeues Deutschland.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΕ ΣΚΑΙ ΚΑΙ MEGA 22 Νοε 2020 | 11:36

Αναδρομικά, συντάξεις, Δώρο Χριστουγέννων: Πότε καταβάλλονται - Οι δηλώσεις Βρούτση

Τι ισχύει με συντάξεις, αναδρομικά, δώρο Χριστουγέννων και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα - Διευκρινίσεις από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 20 Νοε 2020 | 07:50

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα αναδρομικά συντάξεων στους κληρονόμους – Πώς θα κάνετε την αίτηση – Πόσα θα πάρετε [πίνακας]

Το υπουργείο Εργασίας, έχει υπολογίσει ότι οι αιτήσεις για τα αναδρομικά συντάξεων θα φτάσουν στις 172.222 ενώ το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί στους κληρονόμους, θα φτάσει στα 167,8 εκατομμύρια.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Νοε 2020 | 08:05

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2020: Αυτές είναι οι ημερομηνίες καταβολής για κάθε Ταμείο

Πότε θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2020.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ 19 Νοε 2020 | 07:51

Ζεστό χρήμα 4 δισ. ευρώ για μισθωτούς, επαγγελματίες, συνταξιούχους, ανέργους - Σήμερα οι ανακοινώσεις για το έκτακτο επίδομα

Ζεστό χρήμα 4 δις. ευρώ στην αγορά μέχρι το τέλος του χρόνου- Μισθωτοί, επαγγελματίες, συνταξιούχοι και άνεργοι.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΝΑ ΤΑΜΕΙΟ 16 Νοε 2020 | 14:50

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2020: Αυτές είναι οι ημερομηνίες καταβολής τους

Δείτε τις μερομηνίες καταβολής των συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2020.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 15 Νοε 2020 | 20:43

Συντάξεις, επιδόματα και τέλη κυκλοφορίας – Οι ημερομηνίες πληρωμής και καταβολής των χρημάτων

Ο "οδικός χάρτης" με όλες τις ημερομηνίες έως τις εορτές των Χριστοιυγέννων.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 12 Νοε 2020 | 08:11

Συντάξεις Δεκεμβρίου και επιδόματα: Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα ταμεία

Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η πληρωμή των συντάξεων Δεκεμβρίου 2020, στους δικαιούχους.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΦΚΑ 05 Νοε 2020 | 18:43

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι, ημερομηνίες - Ταμεία

Οι ημερομηνίες που θα λάβουν οι δικαιούχοι συνταξιούχοι τις συντάξεις Δεκεμβρίου

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 30 Οκτ 2020 | 13:41

"Κληρώνει" για εθνικό lockdown και στο Βέλγιο - Έχουν ήδη κλείσει εστίαση, γυμναστήρια, πολιτισμός

Σήμερα αναμένεται να αποφασίσει η κυβέρνηση του Βελγίου αν θα επιβάλει εθνικό lockdown.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ 27 Οκτ 2020 | 20:22

Κορονοϊός: "Βόμβα" από Βρυξέλλες - Δεν θα υπάρξουν εμβόλια για όλους στην ΕΕ μέχρι το 2022

Αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποιούν ότι ενδέχεται οι δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό να μην είναι επαρκείς για όλη την Ένωση.

ΑΤΥΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 24 Νοε 2020 | 20:06

Μιχαηλίδου: "Στο τραπέζι" η καταβολή επιδομάτων με τη μορφή προπληρωμένης κάρτας

Η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου αποκάλυψε ότι εξετάζεται και αυτό το ενδεχόμενο για τα προνοιακά επιδόματα.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΧΡΟΝΙΑ 24 Νοε 2020 | 16:53

ΟΑΕΔ: Προπληρωμή δώρου Χριστουγέννων και επιδομάτων από τις 7 Δεκεμβρίου

Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020, θα ξεκινήσει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 24 Νοε 2020 | 16:10

Στουρνάρας: Bιώσιμο έως το 2030 το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας

Ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε πως το χρέος της χώρας παραμένει βιώσιμο τουλάχιστον ως το 2030.