Follow us

Λαβράκια από την εφαρμογή "Appodixi" για τις μαϊμού αποδείξεις - Την κατέβασαν πάνω από 95.000 άτομα

Η ΑΑΔΕ είναι σε συναγερμό και εξετάζει όλες τις περιπτώσεις που αφορούν παραποιημένους μηχανισμούς και ήδη σε δύο περιπτώσεις έχουν σφραγιστεί πρατήρια καυσίμων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κάθε λεπτό θα ενημερώνουν την ΑΑΔΕ οι ταμειακές μηχανές από τον Ιούνιο

Βρήκαμε την καλύτερη task force για την πάταξη της φοροδιαφυγής ανέφερε χθες ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας μετά τα στοιχεία που έλαβε για παραποιημένες αποδείξεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 95.000 πολίτες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή "appodixi" στα κινητά τους και σκανάρουν τις αποδείξεις που λαμβάνουν στις συναλλαγές τους με τα καταστήματα λιανικής και τα πρατήρια καυσίμων. Η ΑΑΔΕ είναι σε συναγερμό και εξετάζει όλες τις περιπτώσεις που αφορούν παραποιημένους μηχανισμούς και ήδη σε δύο περιπτώσεις έχουν σφραγιστεί πρατήρια καυσίμων, καθώς οι πρατηριούχοι δεν δήλωναν τα πραγματικά στοιχεία στην εφορία αλλοιώνοντας τα πραγματικά στοιχεία των συναλλαγών. Και στις δύο περιπτώσεις τα πρατήρια σφραγίστηκαν και επιβλήθηκαν πρόστιμα.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΕ μέχρι στιγμής 95.000 πολίτες έχουν κατεβάσει στα κινητά τους τηλέφωνα την εφαρμογή, ενώ έχουν υποβληθεί 24.193 καταγγελίες. Από αυτές οι 12.983 είναι ανώνυμες και οι υπόλοιπες 11.210 επώνυμες.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν μη διαβίβαση των δεδομένων των συναλλαγών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Αν και οι επιχειρήσεις παραβιάζουν την υποχρέωση τους που προκύπτει από τη νομοθεσία προς το παρόν όμως δεν επιβάλλονται πρόστιμα. Από τις 31 Οκτωβρίου ενεργοποιείται η νομοθεσία που προβλέπει την επιβολή προστίμων για μη διαβίβαση δεδομένων. Στο πλαίσιο αυτό η ΑΑΔΕ απέστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα σε όσους δεν διαβιβάζουν και εντοπίστηκαν από την εφαρμογή appodixi. Σε όσους δεν τηρούν την υποχρέωση έγκαιρης διαβίβασης θα επιβάλλεται πρόστιμο και θα αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησής τους έως και 96 ώρες.

Διαβάστε Επίσης

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή λειτουργεί στα κινητά τηλέφωνα (Google Play Store και στο App Store) και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να ελέγξουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης την οποία λαμβάνουν στο πλαίσιο συναλλαγής τους, σκανάροντας με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτήν. Στη συνέχεια τα δεδομένα θα αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ και ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του ελέγχου και σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση θα έχει τη δυνατότητα να αναφέρει την απόδειξη στην ΑΑΔΕ.

Εφόσον από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι η απόδειξη δεν είναι αυθεντική και γίνει επώνυμη αναφορά στην ΑΑΔΕ, με τη βεβαίωση του προστίμου ο φορολογούμενος-καταγγέλλων θα λαμβάνει ποσό πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης.

Μέσω αυτής της εφαρμογής η ΑΑΔΕ θα ενημερώνεται έγκαιρα και έγκυρα για τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν και θα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει άμεσα στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Οι δύο περιπτώσεις παραποιημένων μηχανισμών

Η πρώτη περίπτωση αφορούσε σε πρατήριο στον Βύρωνα πριν από 10 ημέρες. Πολίτης σκάναρε την απόδειξη που έλαβε από το βενζινάδικο και τη διαβίβασε στην ΑΑΔΕ επειδή η εφαρμογή την αναγνώρισε ως προβληματική. Αμέσως κλιμάκιο ελεγκτών μετέβη στο πρατήριο καυσίμων, όπου και διαπίστωσε ότι οι υπεύθυνοι του πρατηρίου έδιναν αποδείξεις που αφορούσαν άλλο είδος, ποσότητα και αξία καυσίμου από αυτό που διαβιβαζόταν μέσω του συστήματος εισροών – εκροών και του φορολογικού μηχανισμού στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ. Δηλαδή, ο πολίτης για παράδειγμα είχε βάλει βενζίνη αξίας 80 ευρώ, έλαβε απόδειξη ίσης αξίας, αλλά όταν σκάναρε την απόδειξη διαπιστώθηκε από το σύστημα ότι η απόδειξη που είχε δηλωθεί στην εφορία ήταν αξίας 20 ευρώ. Στον πρατηριούχο επιβλήθηκαν πρόστιμα και φορολογικές κυρώσεις ύψους 500.000 ευρώ.

Η δεύτερη καταγγελία αφορά πρατήριο στην Αγία Παρασκευή. Σύμφωνα με αυτή, ο οδηγός του οχήματος διαπίστωσε ότι άλλα χρήματα πλήρωσε και ανέγραφε η απόδειξη, που πήρε, και άλλα τελικά καταγράφηκαν στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης.

Διαβάστε Επίσης

Όταν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ πήγαν στο πρατήριο για να το σφραγίσουν, ο δικηγόρος της επιχείρησης προσπάθησε να αμφισβητήσει τα ευρήματα της απόδειξης.

Εκείνη τη στιγμή, όμως, έφτασε πελάτης, που κρατούσε απόδειξη, με ημερομηνία, 01/10/2022, αξίας 63 ευρώ, προκειμένου να πιστωθεί τους πόντους από το προσφερόμενο πρόγραμμα επιβράβευσης, που ακολουθούσε η επιχείρηση. Οι ελεγκτές πήραν την απόδειξη, και διαπίστωσαν επί τόπου ότι η αξία, που είχε διαβιβαστεί στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, ήταν 20 ευρώ.

Οι ελεγκτές διασταύρωσαν επιπλέον την αναφορά POS με το αρχείο του φορολογικού μηχανισμού και βρήκαν άλλες 18 περιπτώσεις, κατά τις οποίες είχαν παραποιηθεί τα ποσά των αποδείξεων, σε ποσοστό 90%, δηλαδή στο 1/10 της πραγματικής τους αξίας . Βρήκαν ακόμα άλλες 15 περιπτώσεις, όπου η επιχείρηση δεν είχε διαβιβάσει τις εκδοθείσες αποδείξεις στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, μέσω του συστήματος E-SEND εισροών - εκροών.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΑΔΕ 17 Νοε 2022 | 21:00

myPROPERTY: Ψηφιακά οι δηλώσεις φόρου δωρεάς και οι γονικές παροχές κινητών και χρημάτων

Πότε η ψηφιακή υποβολή γίνεται υποχρεωτική - Η απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

ΑΘΗΝΑ 14 Νοε 2022 | 11:34

Χρυσή... φοροδιαφυγή από γνωστό ενεχυροδανειστήριο στο κέντρο της Αθήνας - Πώς το εντόπισαν

Φλέβα... φοροδιαφυγής μέσω χρυσού αποκάλυψαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στο κέντρο της Αθήνας.

ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ 13 Νοε 2022 | 11:41

ΑΑΔΕ: Τα νέα "όπλα" για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής - "Σάρκα μία" ταμειακές μηχανές και POS

Η ΑΑΔΕ έχει λάβει σειρά από πρωτοβουλίες και περιορίζουν σημαντικά τον χώρο που έχουν να δράσουν οι κατ' επάγγελμα φοροφυγάδες.

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 10 Νοε 2022 | 11:55

Εφορία: Με βάση τον ταχυδρομικό κώδικα πλέον η ΔΟΥ κάθε πολίτη - Δείτε πού ανήκετε

Η ΑΑΔΕ εγκαινιάζει νέο σύστημα από Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, με τη ΔΟΥ στην οποία ανήκει ο κάθε πολίτης να καθορίζεται με βάση τον ταχυδρομικό κώδικα (T.K.)

ΑΑΔΕ - ΝΕΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 03 Νοε 2022 | 15:25

Οι μπανάνες από την Κόστα Ρίκα έκρυβαν 16 κιλά κοκαΐνη με προορισμό την Κροατία

Οι ελεγκτές άνοιξαν τα ψυγεία, βρήκαν και κατάσχεσαν 14 συσκευασίες, που περιείχαν 16 κιλά κοκαΐνη.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Νοε 2022 | 09:49

Ποιες είναι οι φόρο-υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους

Ξεκίνησε η αποστολή σημειωμάτων από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, για υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 28 Οκτ 2022 | 08:55

Ποιους θα ελέγξει η εφορία το 2023 - Οι υποθέσεις που μπαίνουν στο στόχαστρο

Οι ελεγκτές θα διενεργήσουν 15.500 ελέγχους το 2023, ενώ θα δώσουν έμφαση σε 900 μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ 26 Νοε 2022 | 14:09
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΙΚ 26 Νοε 2022 | 09:56

Ακίνητα: Αναστέλλονται για άλλα 2 χρόνια ο ΦΠΑ και ο φόρος υπεραξίας 15% στις μεταβιβάσεις

Κατατέθηκε η διάταξη για παράταση της αναστολής επιβολής ΦΠΑ στα ακίνητα προς πώληση – Νομοσχέδιο υπουργείου Οικονομικών.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΤΣΑ 26 Νοε 2022 | 09:51

Το σχέδιο για τη στήριξη των δανειοληπτών με βάση το ισπανικό μοντέλο: Μισή δόση και πάγωμα επιτοκίου

Ο υπουργός τόνισε ότι είναι αναγκαία η στήριξη της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ 26 Νοε 2022 | 08:49

Φυσικό αέριο ή πετρέλαιο θέρμανσης: Η έκπληξη από τα νέα στοιχεία για τον Δεκέμβριο

Ήδη πρατήρια στο λεκανοπέδιο, πωλούν το πετρέλαιο θέρμανσης προς 1,12 ευρώ.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 25 Νοε 2022 | 19:24

Ταμείο Ανάκαμψης: Ζεστό χρήμα 3,56 δισ. ευρώ για την Ελλάδα αρχές 2023 - Συγχαρητήρια από Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Πρόκειται για επιδοτήσεις και δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης - Μέσα στο 2023 η εκταμίευση.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 25 Νοε 2022 | 18:32

Πόθεν έσχες: Παράταση έως τις 15 Ιανουαρίου για τις δηλώσεις

Η παράταση στο πόθεν έσχες κρίθηκε αναγκαία κατόπιν αιτημάτων φορέων