X

Λάδι με... το σταγονόμετρο: Οι παραγωγοί χαρακτηρίζουν το 2025 ως τη χειρότερη χρονιά [βίντεο]

Το ελαιόλαδο, από σήμα κατατεθέν της Ελλάδας, κινδυνεύει να γίνει είδος πολυτελείας για τους λίγους καθώς τα προβλήματα με την παραγωγή του αυξάνονται

Γράφει: TheToc team

Μια άλλη κακή χρονιά για το ελαιόλαδο χαρακτηρίζεται από τους παραγωγούς το 2025. Ενώ πέρσι το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορούσε τα ιστορικά υψηλές τιμές στον "υγρό χρυσό" της Ελλάδας, φέτος "αγκάθι" αποτελεί η δραματικά μειωμένη παραγωγή.

Οι αλλαγές στην παγκόσμια προσφορά και ζήτηση, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη αναγνώριση της διατροφικής αξίας του ελαιόλαδου, το κατέστησαν όχι μόνο πολύτιμο προϊόν, αλλά και αντικείμενο εμπορικού ενδιαφέροντος.

Ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών "ΝΗΛΕΑΣ", μίλησε στο Mega και στο One, όπου περιέγραψε κυρίως πού οφείλεται η χαμηλή παραγωγή του ελαιόλαδου.

"Την τελευταία 5ετία, από το 2021 έως το 2025, καλή παραγωγική χρονιά ήταν μόνο το 2022. Τις υπόλοιπες χρονιές ήταν πολύ χαμηλή η παράγωγή και χαρακτηριστικά η φετινή, πιστεύω ότι είναι η χειρότερη χρονιά που έχω συναντήσει: από επίπεδο χαμηλής παραγωγής, πολλών προβλημάτων με εργάτες γης, χαμηλές τιμές και μία σειρά προβλημάτων που οξύνονται και έχουν κάνει την παραγωγή πολύ δύσκολη πλέον", τόνισε ο κ. Κόκκινος.

Διαβάστε Επίσης

Όπως πρόσθεσε: "Βλέπουμε και πολύ έντονα φαινόμενα εγκατάλειψης. Οι τιμές είναι κάτι διαφορετικό γιατί διαμορφώνονται στην παγκόσμια αγορά, από την παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου. Δυστυχώς, η Ελλάδα από τρίτη παραγωγική χώρα αρχίζει και γίνεται ουραγός".

Αναφορικά με τις βροχές ο κ. Κόκκινος σημείωσε: "Είναι πάντα καλοδεχούμενες, αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι οι θερμοί χειμώνες που διαταράσσουν τον φυσικό κύκλο του δέντρου. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μόνο καλοκαίρια χωρίς βροχή, είναι ένα φαινόμενο που αλλάζει τα πάντα στην καλλιέργεια".

Οι τιμές του ελαιόλαδου στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Για τις τιμές του ελαιολάδου: "Εχουμε μία διακύμανση σε σχέση με την τιμή, που έχει να κάνει με πολλούς λόγους και φυσικά με κερδοσκοπικά φαινόμενα. Η τιμή παραγωγού αυτήν την στιγμή είναι στα 4,80 με 5 ευρώ. Κανείς δεν ξέρει πώς θα κυμανθεί στην πορεία. Είναι τιμή που κινείται κοντά στο κόστος παραγωγής.

Παλαιότερα το κόστος παραγωγής ήταν στα 3,5 ευρώ και τώρα είναι στα 5 ευρώ. Αυτά που βλέπετε στα σούπερ μάρκετ μπορεί να έχουν αγοραστεί και πριν 6 μήνες, οπότε οι τιμές τους είναι γύρω στα 7-9 ευρώ και έχει να κάνει με την ποιότητας του λαδιού κ.τλ. Έχει πολλούς κρίκους η αλυσίδα αξίας μέχρι την τελική τιμή καταναλωτή".

Η Ισπανία ρυθμιστής της αγοράς στο ελαιόλαδο

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, η τιμή του διαμορφώνεται πια από την Ισπανία, τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, η φετινή παραγωγή στην ιβηρική χώρα είναι μειωμένη, λόγω ξηρασίας και παρατεταμένης ανομβρίας.

Ειδικότερα, από 1,3 εκατομμύρια τόνους που υπολογίζονταν αρχικά, οι εκτιμήσεις έχουν πέσει στα 1,2 εκατομμύρια, με την ανησυχία να αυξάνεται όσο καθυστερούν οι βροχές.

Αυτό σημαίνει ότι η περιορισμένη ισπανική παραγωγή, σε συνδυασμό με τις διεθνείς κερδοσκοπικές πιέσεις, κρατά τις τιμές τεχνητά ψηλά.

Η παραγωγή λαδιού απειλείται - Ένα επάγγελμα σε οριακό σημείο

Η φετινή ελαιοκομική χρονιά στη Μεσσηνία ξεκίνησε με απογοήτευση και ανησυχία, αναφέρει η ιστοσελίδα Tharros. Οι ελαιοπαραγωγοί κάνουν λόγο για μία από τις δυσκολότερες περιόδους των τελευταίων ετών, με χαμηλές αποδόσεις, αβεβαιότητα για τις τιμές και συσσωρευμένα προβλήματα, στοιχεία που κάνουν ολοένα και πιο δύσκολη τη συνέχιση της καλλιέργειας.

Όλα αυτά οδηγούν πολλούς Μεσσήνιους ελαιοπαραγωγούς σε απόγνωση. "Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τέτοια κόστη και τέτοιες τιμές", λένε χαρακτηριστικά και προσθέτουν: "Χρειάζεται στήριξη, επανασχεδιασμός της πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα και μέτρα για να ξαναγίνει η ελαιοκαλλιέργεια βιώσιμη".

Η Μεσσηνία, που κάποτε καμάρωνε για το ποιοτικό της ελαιόλαδο, βλέπει πια το προϊόν της να κινδυνεύει να γίνει είδος πολυτελείας για τους λίγους, την ίδια ώρα που η περιοχή παλεύει να κρατήσει ζωντανή μια παράδοση αιώνων.