Λαγκάρντ: Είναι σημαντικό που γυρίζουμε σελίδα όλοι μαζί

Σε πανηγυρικούς τόνους, οι δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, της Κριστίν Λαγκάρντ, του Κλάους Ρέγκλινγκ και του Μάριο Ντράγκι.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Λαγκάρντ: Είναι σημαντικό που γυρίζουμε σελίδα όλοι μαζί

Στις δηλώσεις τους, σε πανηγυρικούς τόνους, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χαιρέτισαν την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων της τελευταίας αξιολόγησης και έτσι του προγράμματος, ενώ έκαναν αναφορές και στο θέμα της μεταμνημονιακής εποπτείας με τον Πιερ Μοσκοβισί να σημειώνει ότι οι αξιολογήσεις δεν θα είναι όμοιες με αυτές που γίνονται στο πλαίσιο ενός προγράμματος και τον κ. Ρέγκλινγκ να τονίζει πως η εποπτεία θα είναι πιο στενή από άλλες χώρες που εξήλθαν από προγράμματα.

Στην δική της τοποθέτηση, η κ. Λαγκάρντ εμφανίστηκε ικανοποιημένη από τα μέτρα για το ελληνικό χρέος όσον αφορά τον μεσοπρόθεσμα ορίζοντα, εξέφρασε ωστόσο επιφυλάξεις για τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σεντένο: Θα θυμόμαστε το σημερινό Eurogroup

“Ηταν ένα eurogroup που θα το θυμόμαστε. Επιβεβαιώσαμε ότι εκπληρώθηκαν τα προαπαιτούμενα και έτσι η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα του ΕSM. Δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα. Η Ελλάδα υιοθέτησε συνολικά 450 δράσεις σε αυτό το πρόγραμμα” σημείωσε, στη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Και πρόσθεσε:

“Η ανάλυση βιωσιμότητας έδειξε ότι η Ελλάδα χρειαζόταν περαιτέρω ελάφρυνση. Εχουμε εκδώσει μια δήλωση με τις λεπτομέρειες. Πρώτον, το τέλος του προγράμματος επιφέρει κάποιες ευθύνες, η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Αυτό το ονομάζουμε ιδιοκτησία και αποτελεί προϋπόθεση ώστε η Ελλαδα να συνεχίσει να είναι στα πόδια της. Δεύτερον, πακέτο του χρέους. Περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα όπως 10 χρονια επιμήκυνση, 10 χρόνια περίοδο χάριτος. Τα μέτρα αυτά θα επιτρέψουν την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Τρίτον, οι θεσμοί θα παρακολουθούν μέσα από την ενισχυμένη επιτήρηση. Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει σε αυτή την αποστολή ενεργά. Τέταρτον, αποφασίστηκε η εκταμίσευση δόσης 15 δισ. Έτσι, η Ελλάδα θα φύγει από το πρόγραμμα με ένα μαξιλάρι 24.1 δισ. ευρώ. για τους επόμενους 22 μήνες. Με όλα αυτά τα μέτρα μπορούμε να πούμε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο”.

Moσκοβισί: Είναι μια ιστορική στιγμή

“Είναι μια ιστορική στιγμή. Η ελληνική κρίση τελειώνει σήμερα στο Λουξεμβούργο. Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα μετά από 8 χρόνια θυσιών. Αλλά και για την ευρωζώνη γιατί η ακεραιότητά μας απειλήθηκε. Αλλά τα καταφέραμε. Πρέπει να θυμόμαστε ότι αποφύγαμε το 2012 και το 2015 ένα Grexit” σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε: “Υπάρχει λοιπόν μια ικανοποίηση. Εγιναν προσπάθειες που ήταν αναγκαίες και μεγάλες θυσίες”.

Ρέγκλινγκ: Είχαμε δραματικές νύχτες

“Είχαμε δραματικές νύχτες με την Ελλάδα, το 2010, το 2012 και το 2015, όταν η Ελλάδα ήταν πραγματικά κοντά στο να εγκαταλείψει την νομισματική ένωση. Θέλω να συγχαρώ την Ελλάδα για την ολοκλήρωση του προγράμματος” τόνισε ο επικεφαλής του ESM. Όπως ξεκαθάρισε η μεταμνημονιακή εποπτεία θα είναι στενότερη από τις άλλες χώρες που εξήλθαν από προγράμματα, τόσο λόγω της μεγαλύτερης ελάφρυνσης χρέους όσο και λόγω της μεγαλύτερου ποσού χρημάτων που δόθηκαν στην Ελλάδα.

Λαγκάρντ: Επιφυλάξεις για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα

“Νιώθουμε αυτή τη στιγμή μεγαλη συγκίνηση. Είναι σημαντικό που γυρίζουμε σελίδα όλοι μαζί. Αυτό που θέλουμε στο ΔΝΤ είναι να οδηγήσουμε την Ελλάδα και τους εταίρους στην ολοκληρωση της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης. Τα προσθετα μέτρα ελάφρυνσης χρέους μειώνουν τους κινδύνους για την Ελλαδα και βελτιώνουν τις προοπτικές χρέους της Ελλάδας” ανάεφερε από τη μεριά της η επικεφαλής του ΔΝΤ. “Υπογραμμίζουμε τη δέσμευση της Ελλάδας και των εταίρων να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους και να λάβουν νέα μέτρα ελάφρυνσης εφόσον κριθεί αναγκαίο. Το ΔΝΤ θα εξετάσει τη βιωσιμότητα του ελληνικου χρέους κατά τη διάρκεια της επόμενης ανάλυσης του άρθρου 4 την επόμενη εβδομάδα από κοινου με την Ελλάδα. Το ΔΝΤ θα παραμείνει 100% δεσμευμένο ως προς την προσπάθεια να ανακάμψει η Ελλάδα. Η δεσμευση του ΔΝΤ συμπεριλαμβάνει τη μεταμνημονιακή εποπτεία όπως στην Κυπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία” ανέφερε.

“Εχουμε εμπιστοσύνη ότι μεσοπρόθεσμα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα επανέλθει στις αγορές. Είμαστε άνετα με αυτά. Στο μακροπρόθεσμο έχουμε επιφυλάξεις. Σημειώνουμε τη δέσμευση που έχει αναλάβει και έχει επιδείξει στο παρελθόν το Eurogroup ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα” ανέφερε η κ. Λαγκάρντ.

Δηλώσεις Ντράγκι και Γιούνκερ

Την απόφαση του Eurogroup χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Κομισιόν καθώς και ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

“Η συμφωνία του Eurogroup ανοίγει δρόμο για επιτυχή ολοκλήρωση προγράμματος και ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα. Θα αγωνίζομαι πάντα για να είναι η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για τη δύναμη και την ευρωπαϊκή δέσμευσή του. Οι προσπάθειές του δεν ήταν μάταιες” ανέφερε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

“Καλωσορίζουμε την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων που ανοίγουν το δρόμο για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα. Κλειδί αποτελεί να μείνει η Ελλάδα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δέουσας οικονομικής πολιτικής. Καλωσορίζουμε την ετοιμότητα του Eurogroup να εξετάσει περαιτέρω μέτρα για το χρέος μακροπρόθεσμα στην περίπτωση που υπάρξουν αντίθετες οικονομικές εξελίξεις” ανέφερε στη δήλωσή του ο Μάριο Ντράγκι.

φωτο EUROKINISSI / WORLD ECONOMIC FORUM / JAKOB POLACSEK

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΟΣΜΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ 16 Σεπ 2021 | 14:42

Το νέο σούπερ- λουξ 5άστερο ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος- Athens Capital Hotel

Το νέο σούπερ λουξ ξενοδοχείο Athens Capital Hotel στην πλατεία Συντάγματος έκανε χθες εγκαίνια

ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 16 Σεπ 2021 | 13:54

Κωστής Χατζηδάκης: Από 160 έως και 691 ευρώ, το όφελος για τους εργαζόμενους από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης, που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό, από τον Κ. Χατζηδάκη. Τι θα ισχύσει για την επιδότηση των 1.200 ευρώ.

ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 16 Σεπ 2021 | 13:00

Τέλος εποχής για το TaxisNet: Ήρθε το myAADE - Πώς λειτουργεί η νέα ψηφιακή πύλη για 250 συναλλαγές

Μέσα από το myAADE οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις ψηφιακές εφαρμογές της ΑΑΔΕ. Ποιες είναι οι λειτουργίες της νέας πλατφόρμας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 16 Σεπ 2021 | 12:34

Πιερρακάκης: "Σχέδιο Μάρσαλ" έξι δισ. ευρώ στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών

Πόροι συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στους τομείς πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΤΟ ΑΕΠ ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 12,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 16 Σεπ 2021 | 12:32

Στον διάδρομο απογείωσης η ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη άνω του 7% βλέπουν για φέτος οι θεσμοί

Ευχάριστα νέα για το οικονομικό επιτελείο από το μέτωπο των θεσμών με την ελληνική οικονομία να μεγεθύνεται κατά τουλάχιστον 7%.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ 16 Σεπ 2021 | 12:17

Στα ύψη οι τιμές των ενοικίων: Έως 30% οι αυξήσεις στο κέντρο της Αθήνας

Η αύξηση των τιμών στα ενοίκια μετά το 2017 στο κέντρο της πρωτεύουσας έχει φτάσει το 30%, ενώ πέριξ του κέντρου σημειώνεται άνοδος τιμών της τάξεως του 10% με 15%.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ 16 Σεπ 2021 | 12:12

Φοιτητική στέγη: Τα πιο ακριβά και τα πιο φτηνά ενοίκια - Πανελλαδική έρευνα του Spitogatos [πίνακες]

Το κόστος της φοιτητικής ζωής στα μεγάλα αστικά κέντρα παραμένει παραδοσιακά υψηλότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Σεπ 2021 | 07:54

Φορολογικές δηλώσεις: Αυξάνονται οι δικαιούχοι έκπτωσης ΕΝΦΙΑ και επιδομάτων τέκνων, θέρμανσης και ρεύματος

Με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν στις φετινές δηλώσεις θα προκύψει ο αριθμός των δικαιούχων έκπτωσης 50% για το φετινό ΕΝΦΙΑ.

"ΠΑΡΑΘΥΡΟ» ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΤΟ 2022 16 Σεπ 2021 | 06:20

Ξαναγράφεται ο φορολογικός χάρτης - Τι αλλαγές έρχονται το επόμενο χρονικό διάστημα

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μία σειρά από παρεμβάσεις στη φορολογία οι οποίες και θα τεθούν σε εφαρμογή το αμέσως προσεχές διάστημα.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 15 Σεπ 2021 | 20:47

Νέος πρόεδρος του ΕΒΕΑ ο Γιάννης Μπρατάκος - Τι είπε για τον Κωνσταντίνο Μίχαλο

Ο Γιάννης Μπρατάκος αποτελεί μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ από το 2006, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2017 ήταν αντιπροέδρος.

ΑΝΑΛΥΣΗ 15 Σεπ 2021 | 20:36

Evergrande: Είναι η νέα Lehman Brothers της παγκόσμιας οικονομίας; Φοβίζει το χρέος 302 δισ. δολαρίων του κινεζικού κολοσσού

Πώς η Evergrande, από τον μεγαλύτερο όμιλο ακινήτων, μετετράπη πλέον στην πιο υπερχρεωμένη εταιρεία ακινήτων στην Κίνα

15 Σεπ 2021 | 19:13

Το ιαπωνικό street urban style σήμα AAPE by a Bathing Ape έρχεται στην Ελλάδα

Η Shop & Trade ξεκινά συνεργασία με την εταιρία BAPE a Bathing Ape

Η ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΥΨΗΛΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ 15 Σεπ 2021 | 16:56

Η Vodafone στηρίζει την διαφορετικότητα μέσα από το δίκτυο καταστημάτων της με το μήνυμα "Athens Home for All"

H Vodafone τοποθετηθεί το διακριτικό αυτοκόλλητο "Athens Home for All", στις εισόδους όλων των καταστημάτων της αλυσίδας Vodafone στην Αττική.