Λαγκάρντ: Είναι σημαντικό που γυρίζουμε σελίδα όλοι μαζί

Σε πανηγυρικούς τόνους, οι δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, της Κριστίν Λαγκάρντ, του Κλάους Ρέγκλινγκ και του Μάριο Ντράγκι.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Λαγκάρντ: Είναι σημαντικό που γυρίζουμε σελίδα όλοι μαζί

Στις δηλώσεις τους, σε πανηγυρικούς τόνους, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χαιρέτισαν την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων της τελευταίας αξιολόγησης και έτσι του προγράμματος, ενώ έκαναν αναφορές και στο θέμα της μεταμνημονιακής εποπτείας με τον Πιερ Μοσκοβισί να σημειώνει ότι οι αξιολογήσεις δεν θα είναι όμοιες με αυτές που γίνονται στο πλαίσιο ενός προγράμματος και τον κ. Ρέγκλινγκ να τονίζει πως η εποπτεία θα είναι πιο στενή από άλλες χώρες που εξήλθαν από προγράμματα.

Στην δική της τοποθέτηση, η κ. Λαγκάρντ εμφανίστηκε ικανοποιημένη από τα μέτρα για το ελληνικό χρέος όσον αφορά τον μεσοπρόθεσμα ορίζοντα, εξέφρασε ωστόσο επιφυλάξεις για τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σεντένο: Θα θυμόμαστε το σημερινό Eurogroup

“Ηταν ένα eurogroup που θα το θυμόμαστε. Επιβεβαιώσαμε ότι εκπληρώθηκαν τα προαπαιτούμενα και έτσι η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα του ΕSM. Δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα. Η Ελλάδα υιοθέτησε συνολικά 450 δράσεις σε αυτό το πρόγραμμα” σημείωσε, στη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Και πρόσθεσε:

“Η ανάλυση βιωσιμότητας έδειξε ότι η Ελλάδα χρειαζόταν περαιτέρω ελάφρυνση. Εχουμε εκδώσει μια δήλωση με τις λεπτομέρειες. Πρώτον, το τέλος του προγράμματος επιφέρει κάποιες ευθύνες, η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Αυτό το ονομάζουμε ιδιοκτησία και αποτελεί προϋπόθεση ώστε η Ελλαδα να συνεχίσει να είναι στα πόδια της. Δεύτερον, πακέτο του χρέους. Περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα όπως 10 χρονια επιμήκυνση, 10 χρόνια περίοδο χάριτος. Τα μέτρα αυτά θα επιτρέψουν την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Τρίτον, οι θεσμοί θα παρακολουθούν μέσα από την ενισχυμένη επιτήρηση. Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει σε αυτή την αποστολή ενεργά. Τέταρτον, αποφασίστηκε η εκταμίσευση δόσης 15 δισ. Έτσι, η Ελλάδα θα φύγει από το πρόγραμμα με ένα μαξιλάρι 24.1 δισ. ευρώ. για τους επόμενους 22 μήνες. Με όλα αυτά τα μέτρα μπορούμε να πούμε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο”.

Moσκοβισί: Είναι μια ιστορική στιγμή

“Είναι μια ιστορική στιγμή. Η ελληνική κρίση τελειώνει σήμερα στο Λουξεμβούργο. Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα μετά από 8 χρόνια θυσιών. Αλλά και για την ευρωζώνη γιατί η ακεραιότητά μας απειλήθηκε. Αλλά τα καταφέραμε. Πρέπει να θυμόμαστε ότι αποφύγαμε το 2012 και το 2015 ένα Grexit” σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε: “Υπάρχει λοιπόν μια ικανοποίηση. Εγιναν προσπάθειες που ήταν αναγκαίες και μεγάλες θυσίες”.

Ρέγκλινγκ: Είχαμε δραματικές νύχτες

“Είχαμε δραματικές νύχτες με την Ελλάδα, το 2010, το 2012 και το 2015, όταν η Ελλάδα ήταν πραγματικά κοντά στο να εγκαταλείψει την νομισματική ένωση. Θέλω να συγχαρώ την Ελλάδα για την ολοκλήρωση του προγράμματος” τόνισε ο επικεφαλής του ESM. Όπως ξεκαθάρισε η μεταμνημονιακή εποπτεία θα είναι στενότερη από τις άλλες χώρες που εξήλθαν από προγράμματα, τόσο λόγω της μεγαλύτερης ελάφρυνσης χρέους όσο και λόγω της μεγαλύτερου ποσού χρημάτων που δόθηκαν στην Ελλάδα.

Λαγκάρντ: Επιφυλάξεις για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα

“Νιώθουμε αυτή τη στιγμή μεγαλη συγκίνηση. Είναι σημαντικό που γυρίζουμε σελίδα όλοι μαζί. Αυτό που θέλουμε στο ΔΝΤ είναι να οδηγήσουμε την Ελλάδα και τους εταίρους στην ολοκληρωση της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης. Τα προσθετα μέτρα ελάφρυνσης χρέους μειώνουν τους κινδύνους για την Ελλαδα και βελτιώνουν τις προοπτικές χρέους της Ελλάδας” ανάεφερε από τη μεριά της η επικεφαλής του ΔΝΤ. “Υπογραμμίζουμε τη δέσμευση της Ελλάδας και των εταίρων να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους και να λάβουν νέα μέτρα ελάφρυνσης εφόσον κριθεί αναγκαίο. Το ΔΝΤ θα εξετάσει τη βιωσιμότητα του ελληνικου χρέους κατά τη διάρκεια της επόμενης ανάλυσης του άρθρου 4 την επόμενη εβδομάδα από κοινου με την Ελλάδα. Το ΔΝΤ θα παραμείνει 100% δεσμευμένο ως προς την προσπάθεια να ανακάμψει η Ελλάδα. Η δεσμευση του ΔΝΤ συμπεριλαμβάνει τη μεταμνημονιακή εποπτεία όπως στην Κυπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία” ανέφερε.

“Εχουμε εμπιστοσύνη ότι μεσοπρόθεσμα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα επανέλθει στις αγορές. Είμαστε άνετα με αυτά. Στο μακροπρόθεσμο έχουμε επιφυλάξεις. Σημειώνουμε τη δέσμευση που έχει αναλάβει και έχει επιδείξει στο παρελθόν το Eurogroup ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα” ανέφερε η κ. Λαγκάρντ.

Δηλώσεις Ντράγκι και Γιούνκερ

Την απόφαση του Eurogroup χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Κομισιόν καθώς και ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

“Η συμφωνία του Eurogroup ανοίγει δρόμο για επιτυχή ολοκλήρωση προγράμματος και ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα. Θα αγωνίζομαι πάντα για να είναι η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για τη δύναμη και την ευρωπαϊκή δέσμευσή του. Οι προσπάθειές του δεν ήταν μάταιες” ανέφερε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

“Καλωσορίζουμε την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων που ανοίγουν το δρόμο για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα. Κλειδί αποτελεί να μείνει η Ελλάδα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δέουσας οικονομικής πολιτικής. Καλωσορίζουμε την ετοιμότητα του Eurogroup να εξετάσει περαιτέρω μέτρα για το χρέος μακροπρόθεσμα στην περίπτωση που υπάρξουν αντίθετες οικονομικές εξελίξεις” ανέφερε στη δήλωσή του ο Μάριο Ντράγκι.

φωτο EUROKINISSI / WORLD ECONOMIC FORUM / JAKOB POLACSEK

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ 09 Αυγ 2020 | 10:11

Εφορία-Επιδοτήσεις: O Αύγουστος των δηλώσεων - Και έξι διαφορετικές μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού

Ενα εκατομμύριο νοικοκυριά δεν έχουν υποβάλει ακόμη τις φορολογικές τους δηλώσεις

09 Αυγ 2020 | 09:53

Το 2023 το πρώτο εργοστάσιο εκχύλισης στέβιας στην Ελλάδα

"θεμέλια" για την περαιτέρω ανάπτυξη του συνεταιρισμού "La Mia Stevia" ήρθε να βάλει η απόφαση της EBRD

ΟΛΗ Η ΚΥΑ 08 Αυγ 2020 | 10:02

"Κινούμαι Ηλεκτρικά": Ξεκινά το πρόγραμμα, από σήμερα οι προκαταβολές - Δείτε τις επιδοτήσεις

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τη δράση "Κινούμαι Ηλεκτρικά"-επιλέξιμες από σήμερα οι δαπάνες για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων

Η ΑΠΟΦΑΣΗ 07 Αυγ 2020 | 20:19

Πώς θα γίνει η μείωση προκαταβολής φόρου - Ποιοι δικαιούνται έκπτωση

Η ενημέρωση του myTAXISnet με τους νέους μειωμένους συντελεστές προκαταβολής φόρου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα

ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥΣ 07 Αυγ 2020 | 16:16

ΔΕΗ: Μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος - Ποιοι ωφελούνται

Πως επωφελούνται οι καταναλωτές από τα νέα τιμολογιακά μέτρα

ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 106Α ΤΟΥ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ 07 Αυγ 2020 | 15:26

Folli Follie: Δεκτό το αίτημα προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές

Την υπαγωγή της Folli Follie στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα ενέκρινε το αρμόδιο δικαστήριο.

ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 07 Αυγ 2020 | 11:38

Πέτσας: Έρχεται μείωση φόρων, εισφορών και ΕΝΦΙΑ

Οι μειώσεις φόρων και ΕΝΦΙΑ θα αφορούν όλες τις κατηγορίες φορολογούμενων.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 07 Αυγ 2020 | 10:10

Στα έσοδα από τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια προσβλέπει η κυβέρνηση

Έρχεται η αδειοδότηση τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 07 Αυγ 2020 | 09:11

Τουρισμός: Κάθετη πτώση 78% της κίνησης επιβατών στα αεροδρόμια

Όλοι οι δημοφιλείς προορισμοί καταγράφουν πτώση πάνω από 70% σε σχέση με το 2019.

Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΗ ΓΙΑ 2Ο ΚΥΜΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 06 Αυγ 2020 | 13:55

Γεωργιάδης: Τα μέτρα Πισαρίδη μου αρέσουν - Έχουμε ευκαιρία να φτιάξουμε ανοιχτή οικονομία

"Ο κ. Πισσαρίδης είναι ένας κορυφαίος άνθρωπος. Τα μέτρα μου αρέσουν, τα θεωρώ στη σωστή κατεύθυνση", τόνισε ο υπουργός μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

05 Αυγ 2020 | 21:38

Αυξήθηκαν τον Ιούνιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Σύμφωνα με αυτά τον Ιούνιο οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων σημείωσαν αύξηση στα 576 εκατ. ευρώ, έναντι του ποσού των 498 εκατ. ευρώ που ήταν τον Μάιο.

ΥΠΕΡΚΑΛΥΨΕ 2,22 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΠΟΣΟ 05 Αυγ 2020 | 16:13

Έντοκα γραμμάτια: Με αρνητικά επιτόκια δανείσθηκε το Δημόσιο

Το ύψος των προσφορών στη σημερινή δημοπρασία υπερκάλυψε 2,22 φορές το δημοπρατούμενο ποσό και ανήλθε στα 1,390 δισ. ευρώ