Follow us

Lamda Development: Έκδοση "πράσινου" ομολόγου για επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια - Οι πρωτιές του Ελληνικού

Ξεκινάει αύριο η δημόσια προσφορά για το επταετές "πράσινο" ομόλογο της Lamda Development που θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Με στόχο να χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια, βιώσιμα κτήρια και συστήματα που δημιουργούν μια "έξυπνη" ενεργειακή πόλη στο Ελληνικό, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης που είναι σε πλήρη εξέλιξη στην Ευρώπη, ξεκινάει αύριο Τετάρτη 6 Ιουλίου η δημόσια προσφορά για το επταετές "πράσινο" ομόλογο της Lamda Development.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό της Lamda Development τα αντληθέντα κεφάλαια του κοινού ομολογιακού δανείου (ΚΟΔ) ύψους έως 230 εκατ.ευρώ αφαιρουμένων των εκτιμώμενων δαπανών έκδοσης του (καθαρό ποσό που εκτιμάται σε 223 εκατ.ευρώ) θα διατεθούν από την εταιρεία και θυγατρικές της αποκλειστικά σε πράσινες επενδύσεις.

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό θα διατεθούν σε:

(i) Βιώσιμα κτίρια και βιώσιμοι αστικοί εξωτερικοί χώροι. Οι συγκεκριμένες αφορούν την ανάπτυξη και κατασκευή νέων κτιρίων ή την ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων του Ομίλου (ήτοι εμπορικά κέντρα και μαρίνες ή/και υφιστάμενα κτίρια εντός του Μητροπολιτικού Πόλου), τα οποία έχουν ή θα αποκτήσουν διεθνείς πιστοποιήσεις βιωσιμότητας ή θα βελτιώσουν την ενεργειακή τους αποδοτικότητα, μειώνοντας τη ζήτηση πρωτογενούς ενέργειας ή/και την προσαρμογή τους σε συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, καθώς επίσης την ανάπτυξη βιώσιμων αστικών εξωτερικών χώρων που θα διασφαλίζουν τους φυσικούς πόρους και θα συμβάλλουν στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τα κριτήρια του πλαισίου πράσινου ομολόγου. Για τις επενδύσεις αυτής της κατηγορίας θα διατεθεί ποσό ύψους από 85 εκατ. ευρώ έως 110 εκατ. ευρώ των καθαρών αντληθέντων κεφαλαίων του ΚΟΔ, μέχρι το τέλος του έτους 2025.

Διαβάστε Επίσης

(ii) Πράσινη ενέργεια. Οι επενδύσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας αφορούν στην αδειοδότηση, απόκτηση (όπως ενδεικτικά αγορά οικοπέδου, εξαγορά εταιρίας κ.λπ.), κατασκευή, ανάπτυξη και εγκατάσταση μονάδων παραγωγής και εγκαταστάσεων ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ή/και παραγωγής υδρογόνου και μονάδων αποθήκευσης ενέργειας (εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται ενέργεια από ΑΠΕ ή υδρογόνο και επιστρέφεται αργότερα), για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Έργου του Ελληνικού αλλά και των υπολοίπων ακινήτων του Ομίλου (εμπορικά κέντρα, μαρίνες). Για τις επενδύσεις αυτής της κατηγορίας θα διατεθεί ποσό ύψους από 65 εκατ. ευρώ έως 85 εκατ. ευρώ των καθαρών αντληθέντων κεφαλαίων του μέχρι το τέλος του έτους 2025.

(iii) Έξυπνη πόλη. Οι επενδύσεις αυτής της κατηγορίας αφορούν την απόκτηση, κατασκευή, ανάπτυξη και εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων στο έργο του Ελληνικού με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης και την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης και τη βιώσιμη χρήση και προστασία των υδατικών πόρων. Οι επενδύσεις, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν μερικώς από τα κεφάλαια του ΚΟΔ, ενδεικτικά θα περιλαμβάνουν έξυπνα συστήματα ελέγχου και διαχείρισης ενέργειας, υδάτινων πόρων, πρόληψης και ελέγχου ρύπανσης, βιώσιμων μεταφορών ή/και συστήματα που εξυπηρετούν σκοπούς κυκλικής οικονομίας.

Για τις επενδύσεις αυτής της κατηγορίας θα διατεθεί ποσό, ύψους από 45 εκατ. ευρώ έως 60 εκατ. ευρώ των καθαρών αντληθέντων κεφαλαίων του ΚΟΔ, μέχρι το τέλος του έτους 2025.

Διαβάστε Επίσης

Σε πλήρη εξέλιξη η ανάπλαση του Ελληνικού - Οι πρωτιές του έργου

Η χρηματοδότηση του έργου του Ελληνικού που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τα εργοτάξια που ήδη λειτουργούν και εκείνα που θα λειτουργήσουν να είναι τα μεγαλύτερα στην χώρα, όπως έχει αναφέρει κατ' επανάληψη ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου είναι ήδη πλήρως εξασφαλισμένη ακόμη και πριν το ξεκίνημα των έργων, με την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου 650 εκατ., ευρώ, την έκδοση ομολόγου 320 εκατ. ευρώ καθώς και τις συμβάσεις δανειοδότησης 1 δισ. ευρώ που έχουν υπογραφεί με Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με τις δημόσιες παρουσιάσεις που έχει πραγματοποιήσει η Lamda Development και τις συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους στο Ελληνικό δημιουργείται από τα θεμέλιά της η πρώτη έξυπνη πράσινη πόλη σε διεθνές επίπεδο. 'Αλλες πρωτιές του Ελληνικού σε διεθνές, ευρωπαϊκό ή εθνικό επίπεδο είναι:

*Το The Ellinikon Park, το μητροπολιτικό πάρκου που δημιουργείται, με ένα μέρος του, το Experience Park, να έχει ήδη δοθεί στο κοινό από τον περασμένο Δεκέμβριο, είναι το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο πάρκο διεθνώς. Θα είναι το πρώτο "έξυπνο" πάρκο στην Ελλάδα που θα ενσωματώνει έξυπνες λύσεις για την ασφάλεια των επισκεπτών και τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, όπως συστήματα φωτισμού που θα προσαρμόζουν την ένταση ανάλογα με την εποχή και την ώρα της ημέρας, αλλά και συστήματα για τη συνεχή παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών, την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού.

*Το Experience Centre, το κέντρο επισκεπτών, που δόθηκε στο κοινό πριν μερικές εβδομάδες, είναι το μεγαλύτερο στο είδος του σε διεθνές επίπεδο. Τα ιστορικά ορόσημα και τα έργα που συνθέτουν τον σχεδιασμό του The Ellinikon "ζωντανεύουν" μπροστά στα μάτια των επισκεπτών στην μεγαλύτερη διαδραστική μακέτα στην Ελλάδα κόσμο 45 τ.μ.

* Το κτήριο για την στέγαση τεσσάρων σωματείων ΑΜΕΑ, οι εργασίες του οποίου έχουν ήδη ξεκινήσει και ολοκληρώνονται το 2023 με δαπάνη του επενδυτή, αποτελεί ένα κτήριο πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα του. Για λόγους συμβολικούς, αλλά και ουσιαστικούς, είναι το πρώτο έργο που ξεκίνησε στο Ελληνικό και το πρώτο που θα παραδοθεί.

*Το δικό του ταξίδι στο χρόνο έχει ξεκινήσει και το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, η ανέγερση του οποίου γίνεται με αποκλειστική δαπάνη του Σπύρου Λάτση. Αναμένεται να παραδοθεί εντός της επόμενης τριετίας και στις εγκαταστάσεις τους θα στεγαστούν μεταξύ άλλων ο τοπικός ποντιακός σύλλογος, η βιβλιοθήκη του, συνεδριακοί χώροι και αίθουσες εκδηλώσεων. Το οικόπεδο ανήκει στους κοινωφελείς χώρους που βρίσκονται εντός της επένδυσης του Ελληνικού και το κόστος κατασκευής του έργου αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο Σπύρος Λάτσης, κατόπιν αποδοχής του σχετικού αιτήματος από τον Δήμο Αργυρούπολης-Ελληνικού. Το κτίριο θα αποτελέσει τοπόσημο για το Ελληνικό, την Ελλάδα και τον οικουμενικό ποντιακό ελληνισμό.

*Το Commercial Hub του Ελληνικού, ο νέος εμπορικός, ψυχαγωγικός και επιχειρηματικός προορισμός εκτείνεται σε περισσότερα από 185.000 τ.μ. επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, θα βρίσκεται το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα. Ένα εμπορικό πάρκο, όπως έχει ανακοινωθεί, επόμενης γενιάς με καταστήματα μεγάλης επιφάνειας, καθώς και υπερσύγχρονους χώρους γραφείων.

*Ο πύργος κατοικιών Marina Residential Tower θα είναι ο υψηλότερος πράσινος ουρανοξύστης στην Μεσόγειο και φιλοδοξεί να γίνει ένα νέο τοπόσημο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η κοινοπραξία των εταιρειών Intrakat - Bouygues Batiment International και Intakat που έχει ήδη επιλεγεί ως σύμβουλος, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες πριν από την κατασκευή αναφορικά με το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα και τη διαχείριση κατασκευής του έργου με τη μορφή του Early Contractor Involvement (ECI), έχει αναλάβει ανάλογα έργα για την κατασκευή 80 φημισμένων ουρανοξυστών στο κόσμο.

*Οι κατεδαφίσεις που έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί έγιναν μετά από μια σειρά μελετών που προέβλεπαν μεταξύ άλλων το διαχωρισμό και την αξιοποίηση υλικών, μέσα από διαδικασίες ανακύκλωσης και μάλιστα εντός του εργοταξίου κατά ένα μεγάλο μέρος, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να αποφευχθεί η επιβάρυνση της κυκλοφορίας στην περιοχή. Επίσης έγινε πλήρης αξιοποίηση των υδάτινων πόρων για εξοικονόμηση νερού κλπ, μοναδική στο είδος της διαδικασία για το μέγεθος του έργου.

Στρατηγικές συνεργασίες στο πλαίσιο της ανάπλασης

Στο πλαίσιο της αστικής ανάπλασης του Ελληνικού η Lamda έχει ήδη προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνιών με την ΤΕΜΕΣ ΑΕ, του ομίλου Κωνσταντακόπουλου για την από κοινού ανάπτυξη δύο σύγχρονων, πολυτελών ξενοδοχείων και των αντίστοιχων τουριστικών-οικιστικών συγκροτημάτων στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, κατά την πρώτη πενταετή φάση της υλοποίησης του έργου, με την Brooklane για πύργο μικτής ανάπτυξης καθώς και συμφωνίες με Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank για τη μεταστέγαση των κεντρικών γραφείων τους στο νέο Επιχειρηματικό κέντρο που δημιουργείται. Επίσης έχει υπογράψει στρατηγικής συνεργασία με την Fourlis SA. για την ανάπτυξη ενός μοναδικού Εμπορικού Πάρκου Λιανικής (Retail Park), εντός του εμπορικού κέντρου. Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε και η σύναψη μνημονίου συνεργασίας με σκοπό την ίδρυση ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού οργανισμού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Ελληνικό (CGS Ellinikon"), μεταξύ Lamda Development, μέσω της θυγατρικής της Ελληνικό ΜΑΕ, της Prodea Investments και του Costeas - Geitonas School (CGS).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 24 Σεπ 2022 | 11:41

Σταϊκούρας: "Δεν είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης το Fuel Pass 3" - Γιατί καθυστέρησε η καταβολή του Power Pass

Τι είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΣΚΡΕΚΑ 24 Σεπ 2022 | 09:29

Ηλεκτρικό ρεύμα: Με βάση την περσινή κατανάλωση το μπόνους εξοικονόμησης - Η μείωση που καλούνται να πετύχουν τα νοικοκυριά

Ποιο είναι το ποσό του μπόνους εξοικονόμησης στην κατανάλωση ρεύματος - Τι είπε ο υπουργός Ενέργειας για το "Ανακυκλώνω–Αλλάζω Συσκευή" και το πετρέλαιο κίνησης

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΣΙΑ 24 Σεπ 2022 | 08:59

Ρεβυθούσα: Το νησί του Σαρωνικού που έγινε η κύρια πύλη εισόδου σε φυσικό αέριο - "Κλειδί" για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί σε επίπεδα - ρεκόρ τα πλοία LNG που εξυπηρετεί ο σταθμός της Ρεβυθούσας.

ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 23 Σεπ 2022 | 23:46

Εξοικονόμηση ενέργειας: Πόσο ρεύμα καίνε οι συσκευές του σπιτιού σε ευρώ - Αναλυτικά παραδείγματα

Ειδικοί εξηγούν ποιες είναι οι οικιακές συσκευές που καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα και ποιες λιγότερο - Πώς θα εξοικονομήσετε ενέργεια

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ 23 Σεπ 2022 | 18:42

Φυσικό αέριο: Ποια είναι η χώρα "'εκπληξη" που μπορεί να αναπληρώσει τις ρωσικές προμήθειες

Η Ρωσία χρησιμοποιεί τους αγωγούς στην Ευρώπη ως όπλα και η Γηραιά Ήπειρος αναζητά εναλλακτικές λύσεις για προμήθεια ενέργειας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 23 Σεπ 2022 | 18:08

Δωρεάν καυσόξυλα αξίας 4,5 εκατ. ευρώ - Ποιοι τα δικαιούνται

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε πως: "δίνουμε τη δυνατότητα στους κατοίκους να υλοτομήσουν και οι ίδιοι ξυλεία για να ζεστάνουν τα σπίτια τους"

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 23 Σεπ 2022 | 18:02

Ευρωζώνη: Προ των πυλών η ύφεση - Υποχωρούν ομόλογα και ευρώ

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 0,9754 δολάρια.

LIDL ΕΛΛΑΣ 23 Σεπ 2022 | 15:26

Η Lidl Ελλάς πιστή στη δέσμευσή της για την προστασία του περιβάλλοντος μειώνει διαρκώς το ενεργειακό της αποτύπωμα

Η εταιρεία πιστοποιήθηκε και αυτό το έτος κατά ISO 50001 για το σύστημα διαχείρισης ενέργειάς της και εξασφάλισε για πέμπτη συνεχή χρονιά πράσινα πιστοποιητικά για το 100% της ενέργειας που προμηθεύεται από την Protergia, τον Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας της MYTILINEOS.

ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ 111.220 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ 23 Σεπ 2022 | 12:58

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Ξεκινά η απογραφή για το σύνολο των εργαζομένων

Στην δεύτερη φάση της εφαρμογής της μπαίνει η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 20-49 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 23 Σεπ 2022 | 11:31

Η Netsteps στην κορυφή της Ευρώπης: #3 Best Workplace in Europe

Στην κατηγορία μικρών επιχειρήσεων (20-49 εργαζόμενοι) έλαβε την 3η θέση, ξεχωρίζοντας για την ικανότητά της να δημιουργεί ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον.

ΔΥΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ 23 Σεπ 2022 | 10:34

ΤΑΙΠΕΔ: Δύο προσφορές για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Οι οικονομικές προσφορές των επενδυτών που πληρούν τους όρους του διαγωνισμού θα αποσφραγιστούν σε επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ 23 Σεπ 2022 | 09:10

Χαμός με την εφαρμογή "appodixi": 2.000 καταγγελίες με το καλημέρα για πλαστές αποδείξεις

Tην πρώτη μέρα λειτουργία της εφαρμογής "appodixi" περισσότεροι από 20.000 την κατέβασαν στο κινητό τους και άρχισαν να σκανάρουν τις αποδείξεις.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 23 Σεπ 2022 | 08:55

Συναγερμός για τις δόσεις των στεγαστικών δανείων - Αυξάνονται για τρίτη φορά τα επιτόκια

Στο τέλος Οκτωβρίου η ΕΚΤ θα αυξήσει για 3η φορά από τον Ιούλιο τα επιτόκιά της και το μόνο ερώτημα είναι αν η αύξηση θα είναι 0,75% ή 0,5%.