«Λεφτά δεν υπάρχουν» παρά τη στάση πληρωμών του Δημοσίου

Όπως και το 2015, έτσι και φέτος, το υπουργείο Οικονομικών εκτελεί έναν προϋπολογισμό γεμάτο ταμειακά ελλείμματα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
«Λεφτά δεν υπάρχουν» παρά τη στάση πληρωμών του Δημοσίου

Λεφτά για να αποπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας μέχρι και τον Ιούλιο χωρίς να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές δεν… υπάρχουν. Τη σκληρή αυτή πραγματικότητα αναγνωρίζουν όσοι έχουν γνώση των δημόσιων οικονομικών της χώρας αλλά και της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα κρατικά ταμεία.

Η κατάσταση αυτή είναι πολύ συγκεκριμένη: μέχρι και τον Ιούνιο, τα έσοδα του δημοσίου δεν επαρκούν καν για να καλύψουν τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού. Έτσι, θα συνεχιστούν οι πρακτικές του «παγώματος» δαπανών και της δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου με τις συνέπειες στην πραγματική οικονομία να είναι προφανείς.

Ακόμη και το σύνολο των διαθεσίμων όλων των φορέων του δημοσίου να δέσμευε η κυβέρνηση, πάλι θα φτάναμε τον Ιούλιο να έχουμε οριακά αποπληρώσει τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ίδια στιγμή να έχουμε τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία χωρίς ένα ευρώ στα ταμεία.

Μπορεί η κυβέρνηση να μην δέχεται ότι το α’ εξάμηνο του 2017 είναι, ουσιαστικά, μια επανάληψη του α’ εξαμήνου του 2015, ωστόσο, τα κοινά χαρακτηριστικά αυξάνονται όσο περνούν οι ημέρες και εβδομάδες χωρίς να παρατηρούνται σημάδια σύγκλισης. Όπως και το 2015, έτσι και φέτος, είχαμε μια καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup του Φεβρουαρίου και στη συνέχεια πολλές εβδομάδες διαπραγματεύσεων χωρίς συμφωνία.

Όπως και το 2015, έτσι και φέτος, το υπουργείο Οικονομικών εκτελεί έναν προϋπολογισμό γεμάτο ταμειακά ελλείμματα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Αυτό συμβαίνει διότι τα φορολογικά έσοδα εισπράττονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στο β’ εξάμηνο του έτους. Το οικονομικό επιτελείο, έχει την …ατυχία όλες οι μεγάλης απόδοσης φορολογικές υποχρεώσεις, να είναι προγραμματισμένες για μετά τον Ιούλιο: φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας.

Το πρώτο εξάμηνο, στηρίζεται ουσιαστικά στον ΦΠΑ, στην παρακράτηση του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και στα έσοδα από τα Τελωνεία τα οποία όμως δεν επαρκούν για την κάλυψη των δαπανών. Είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία από τον προϋπολογισμό του 2017: Το ταμειακό ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού, ήταν προγραμματισμένο να είναι αρνητικό κατά 1,4 δις. ευρώ στο τέλος Μαρτίου κατά 2 δις. ευρώ στο τέλος Απριλίου, κατά 3,092 δις. ευρώ στο τέλος Μαίου και κατά 4,195 δις. ευρώ στο τέλος Ιουνίου. Αυτό το έλλειμμα, το υπουργείο Οικονομικών είναι υποχρεωμένο να το καλύψει με πάγωμα των δαπανών. Κάτι που σημαίνει ότι από τα τρέχοντα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

Η μόνη «δεξαμενή» είναι τα ταμειακά διαθέσιμα. Και αυτά όμως, μετά βίας έφταναν στα 11 δις ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου ενώ οι πληροφορίες από την Τράπεζα της Ελλάδας κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση και κατά τον Φεβρουάριο και κατά τον Μάρτιο δεδομένου ότι «τρέχουν» οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. Να σημειωθεί ότι αυτά τα 11 δις. ευρώ περιλαμβάνουν το αποθεματικό των ασφαλιστικών ταμείων για την κάλυψη των συντάξεων (περίπου 2,6 δις. ευρώ) αλλά και τα χρήματα των νοσοκομείων (περίπου 810 εκατ. ευρώ) όπως επίσης και τα ταμεία των δήμων όλης της χώρας (σ.σ εκεί υπάρχουν περίπου 2,5 δις. ευρώ).

Ήδη έχει φανεί το τι θα ακολουθήσει και τις επόμενες εβδομάδες μέχρι την επίτευξη της συμφωνίας με τους δανειστές: θα συνεχίσουν να αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου οι οποίες ήδη φούσκωσαν πάνω από 300 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Επίσης, θα περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι δαπάνες του δημοσίου έναντι του στόχου καθώς μόνο στο πρώτο δίμηνο, η διαφορά έχει φτάσει στα δύο δις. ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 24 Ιουλ 2020 | 08:25

Επιστροφές φόρου 500 εκατ. ευρώ με ...point system σε ένα εκατ. φορολογούμενους

Επιχείρηση "επιστροφές φόρων" από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 04 Αυγ 2020 | 13:03

Πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ": Άγγιξαν τις 4.000 οι αιτήσεις δανειοληπτών με το άνοιγμα της πλατφόρμας

Άγγιξαν τις 4.000 οι αιτήσεις δανειοληπτών που υποβλήθηκαν οριστικά κατά την 1η ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας για το πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ".

ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ 04 Αυγ 2020 | 09:45

Τράπεζες: Αυτές οι συναλλαγές δεν θα γίνονται από σήμερα στα γκισέ λόγω κορονοϊού

Τι αλλάζει από σήμερα στις συναλλαγές με την τράπεζα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

"ΠΑΡΑΘΥΡΟ" ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ 04 Αυγ 2020 | 09:15

Τα επτά "κλειδιά" για να πάρετε έως και 8.000 ευρώ επιδότηση για το στεγαστικό σας

H πλατφόρμα για το πρόγραμμα επιδότησης των στεγαστικών δανείων έχει ανοίξει από χθες Δευτέρα.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 03 Αυγ 2020 | 20:42

Επιτροπή Πισσαρίδη: Αυτό είναι το προσχέδιο με τις 14 δράσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Όραμα και στόχοι για την Ελληνική Ανάπτυξη - Ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 03 Αυγ 2020 | 20:02

ΟΑΕΔ: Oι οριστικοί πίνακες για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Απασχόλησης 36.500 ανέργων

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τον ΟΑΕΔ για την ηλεκτρονική τους αίτηση και τη μοριοδότησή τους

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ 03 Αυγ 2020 | 19:15

ΕΝΦΙΑ σε έξι δόσεις: Πότε ξεκινάμε να πληρώνουμε

Δείτε πότε πρέπει να πληρώσουμε την πρώτη από τις έξι δόσεις για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 03 Αυγ 2020 | 18:28

Τουρισμός για όλους: Έρχεται δεύτερο πρόγραμμα - Από τα 30 στα 100 εκατ. ευρώ το κονδύλι

Δεύτερο πρόγραμμα "Τουρισμός για Όλους" ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού

ΑΠΟ ΤΙΣ 4/8 03 Αυγ 2020 | 17:59

Συναλλαγές στις τράπεζες: Αλλάζουν όλα λόγω του κορονοϊού - Ποιες κόβονται από τα ταμεία

Τι αλλάζει από τις 4/8 στις συναλλαγές με την τράπεζα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού

ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 03 Αυγ 2020 | 17:28

Η Edenred δημιουργεί τη νέα κάρτα εταιρικών παροχών MyBenefits

Tη νέα κάρτα εταιρικών παροχών MyBenefits, δημιουργεί η Edenred

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 03 Αυγ 2020 | 16:51

Τουρισμός για όλους: 10+1 ερωτήσεις - απαντήσεις και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το υπουργείο Τουρισμού, δίνει απαντήσεις σε απορίες που προκύπτουν από την υλοποίησή του προγράμματος "Τουρισμός για όλους"

ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ 03 Αυγ 2020 | 16:33

"Εξοικονομώ - Αυτονομώ": Επιδότηση έως 85% και 50.000 ευρώ για κάθε σπίτι - Πλήρης οδηγός, ποιες εργασίες αφορά

Πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ - Στο "Εξοικονομώ - Αυτονομώ" μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες και πολυκατοικίες

ΒΗΜΑ- ΒΗΜΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 03 Αυγ 2020 | 13:51

Πρώτη κατοικία: Αυτός είναι ο οδηγός για την επιδότηση δανείου - Απαντήσεις σε 22 βασικές ερωτήσεις

Σήμερα η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων από τους δανειολήπτες.