Follow us

Πολιτική συμφωνία τριών σημείων στις Βρυξέλλες για τις τιμές στην ενέργεια - Στον πάγο το πλαφόν που ζήτησαν 15 χώρες

Οι υπουργοί της ΕΕ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με μέτρα για τον μετριασμό των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας κατέληξαν πριν από λίγο οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ στο έκτακτο Συμβούλιο των Βρυξελλών.

Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν είναι τα εξής:

  • Υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
  • Ανώτατο όριο στα έσοδα από την αγορά από παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους και
  • Συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

"Οι υπουργοί κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με μέτρα για τον μετριασμό των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας: υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ανώτατο όριο στα έσοδα παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων", γνωστοποίησε η τσεχική προεδρία της ΕΕ σε ανάρτηση της.

Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ πρότεινε στις χώρες που προμηθεύουν φυσικό αέριο στην ΕΕ, στις οποίες περιλαμβάνονται η Νορβηγία και οι ΗΠΑ, να μην εκμεταλλευτούν την εκτίναξη των τιμών σε βάρος της Ευρώπης.

"Καλώ την ΕΕ να εργαστεί για μια διαφορετική διαπραγματευτική θέση με τα κράτη που προμηθεύουν φυσικό αέριο", δήλωσε στους δημοσιογράφους. "Διότι σε αυτή την κατάσταση, βρισκόμαστε σε μια εταιρική σχέση και η εταιρική σχέση δεν μπορεί να σημαίνει εκμετάλλευση".

Δεκαπέντε κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας, ζήτησαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα από τις Βρυξέλλες να καταθέση πρόταση για ανώτατο όριο τιμών σε όλες τις χονδρικές συναλλαγές φυσικού αερίου προκειμένου να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Το ανώτατο όριο θα πρέπει να τεθεί σε επίπεδο που να είναι "αρκετά υψηλό και ευέλικτο ώστε να επιτρέψει στην Ευρώπη να προσελκύσει τους απαιτούμενους πόρους", ανέφεραν το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Πολωνία και η Ιταλία σε σημείωμά τους όπου εξηγούσαν την πρότασή τους, σύμφωνα με το Reuters.

Οι χώρες αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό της Επιτροπής ότι ένα ευρύ ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου θα απαιτούσε "σημαντικούς οικονομικούς πόρους" για τη χρηματοδότηση έκτακτων αγορών φυσικού αερίου εάν οι τιμές της αγοράς σπάσουν το ανώτατο όριο της ΕΕ.

Ο Βέλγος υπουργός Ενέργειας Tinne Van der Straeten είπε ότι θα απαιτηθούν μόνο 2 δισ. ευρώ, καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές εισαγωγές εμπίπτουν σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια ή φτάνουν μέσω αγωγών χωρίς εύκολους εναλλακτικούς αγοραστές.

Ποσό που αποτελεί κλάσμα των 140 δισ. ευρώ που αναμένει η ΕΕ να αυξήσει τις απροσδόκητες εισφορές κερδών στις ενεργειακές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και άλλες χώρες προειδοποίησαν ότι ένα ευρύ ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό άεριο θα μπορούσε δυσκολέψει χώρες να αγοράσουν φυσικό αέριο εάν δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους αγοραστές στην παγκόσμια αγορά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ 01 Δεκ 2022 | 15:05

Σβήνετε τα φώτα, περπατάτε και μην τρώτε φέτα... - Οι οδηγίες στους Βρετανούς για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας

Βρετανική έρευνα στοχοποιεί τη φέτα ως ενεργοβόρο προϊόν - Τι αντικαταστάσεις προτείνονται

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ LNG 30 Νοε 2022 | 11:00

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας - Η κρίση αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη

"Η κρίση αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της αλλαγής", τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 28 Νοε 2022 | 17:40

Από την ελίν η χαμηλότερη τιμή ρεύματος για το Δεκέμβριο

Η εταιρεία με μία διαδρομή 68 ετών στην αγορά της ενέργειας πραγματοποιεί από το 2019 δυναμικό άνοιγμα στην αγορά του ηλεκτρισμού.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 25 Νοε 2022 | 15:40

Άρθρο Μητσοτάκη: Στηρίζουμε και πάλι αποφασιστικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχοντας δαπανήσει σχεδόν 13 δισεκατομμύρια

Άρθρο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ειδική έκδοση του Euro2day με τους New York Times "World Review 2022".

ΝΕΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 24 Νοε 2022 | 15:06

Ελλάδα και 14 χώρες έβαλαν βέτο στην "αστεία" πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στο αέριο- Κόντρα με Γερμανία

Στις 11 ή 13 Δεκεμβρίου η νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

ΚΟΙΝΗ ΣΤΑΣΗ 24 Νοε 2022 | 10:45

Φυσικό αέριο: Φουντώνει η μάχη για το πλαφόν - Νέα πρόταση από την Κομισιόν ζητούν οι "15" της ΕΕ

Οι "15" της ΕΕ επιβεβαίωσαν ότι θα τηρήσουν κοινή στάση και θα ζητήσουν την παρουσίαση καινούριας πρότασης με σημαντικές βελτιώσεις για το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΚ 18 Νοε 2022 | 14:32

Σκρέκας: Ο σημερινός σχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να επανεκτιμηθεί

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι ο σημερινός σχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να επανεκτιμηθεί, καθώς δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα την πράσινη μετάβαση και την κοινωνική συνοχή.

ΤΙ ΣΥΝΤΕΛΕΙ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΤΙΜΗ 18 Νοε 2022 | 09:52

Πόσο ακριβό είναι το πετρέλαιο θέρμανσης στην Ελλάδα - Η έκτη φθηνότερη χώρα της Ε.Ε.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα είναι 1,414 ευρώ/λίτρο, σημαντικά χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που ήταν 1,584 ευρώ το λίτρο.

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ 17 Νοε 2022 | 16:43

Κομισιόν: Η Ελλάδα είναι η 6η φθηνότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης

Στην επίδοση αυτή συντελούν, τόσο η επιδότηση στην αντλία από τον κρατικό προϋπολογισμό που είναι 25 λεπτά ανά λίτρο, όσο και η έκπτωση 7,5 λεπτών ανά λίτρο που παρέχει η HELLENiQ ENERGY.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 16 Νοε 2022 | 11:56

Bloomberg: Αυτό είναι το τελικό σχέδιο της Κομισιόν για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει πλαφόν τιμής για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 14 Νοε 2022 | 20:20

Βρετανία: Παμπ και εστιατόρια μειώνουν το ωράριο τους, για εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ενέργειας

Πάνω από το 1/3 των βρετανικών παμπ, επιχειρήσεων και εστιατορίων έχουν μειώσει το ωράριο λειτουργίας τους, για εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ενέργειας.

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 11 Νοε 2022 | 16:01

Τζεντιλόνι: Τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα για την ενέργεια, όπως και άλλες χώρες της ΕΕ, δεν είναι αρκετά στοχευμένα

Ο Επίτροπος Οικονομίας ανέφερε ότι αυτό που βλέπουμε στα σχέδια της Ελλάδας είναι ότι η ποιότητα των μέτρων δεν είναι όσο στοχευμένη θα θέλαμε" και ότι αυτόσυναντάται και σε άλλες χώρες.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ 08 Νοε 2022 | 17:45

Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο COP27: Χωρίς ενεργειακή ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει ενεργειακή μετάβαση [Εικόνες]

"Η ενεργειακή μετάβαση θα μας επιτρέψει να επαναπροσδιορίσουμε το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.