"Λευκός καπνός" στο Eurogroup - Συμφωνία και 500 δισ. άμεσα διαθέσιμα στη μάχη με τον κορονοϊό

Χειροκροτήματα με τη λήξη της τηλεδιάσκεψης - Ο μοναδικός όρος για κάθε χώρα που θα λάβει στήριξη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σεντένο: Θα αξιολογήσουμε την ελληνική πρόοδο και τις προκλήσεις

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης σε συμφωνία για μια κοινή οικονομική απάντηση απέναντι στον κοροναϊό μετά την εξεύρεση ενός κοινού πεδίου με την Ολλανδία, η οποία μπλόκαρε τις συνομιλίες από την Τρίτη, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

"Μας πήρε 16,5 ώρες, και πολλές ώρες τεχνικής δουλειάς, αλλά τελικά τα καταφέραμε" δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

"Η συνάντηση τελείωσε υπό τα χειροκροτήματα των υπουργών", ανακοίνωσε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για μια "εξαιρετική συμφωνία" που περιλαμβάνει "500 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα διαθέσιμα" και "ένα ταμείο ανάκαμψης".

H Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία συμφώνησαν σήμερα το βράδυ σε ένα πακέτο οικονομικής στήριξης κατά της επιδημίας του κορονοϊού, ανοίγοντας τον δρόμο για μία συμφωνία και των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Η συμφωνία προβλέπει ελάχιστους όρους για την πρόσβαση των χωρών στις πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα εστιάζουν στη χρηματοδότηση υγειονομικών δαπανών που σχετίζονται με τον ιό. Σε μία ένδειξη ότι η Ολλανδία υποχώρησε από την προηγούμενη σκληρή στάση της, δεν συνδέονται με τις πιστωτικές γραμμές οικονομικοί όροι, δήλωσαν οι πηγές.

Φαίνεται ότι η Ιταλία και η Ισπανία αποδέχτηκαν το συμβιβασμό βάσει του οποίου δεν θα υπάρχουν πρόσθετες υποχρεώσεις για τις χώρες που θα προσφύγουν στον ESM, ενώ στο κοινό ανακοινωθέν και τις προτάσεις τους προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων οι 19 υπουργοί θα συμπεριλάβουν τη χρήση "καινοτόμων εργαλείων" για τη μετά - πανδημική, έναν όρο τον οποίον απέρριπτε η Ολλανδία, καθώς θεωρούσε ότι μπορεί να μεταφραστεί στο μέλλον σε κοινά ευρω - ομόλογα.

Σύμφωνα με την καταρχήν συμφωνία, την οποία θα πρέπει να αποδεχθούν και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, ο μοναδικός όρος για την προσφυγή μιας χώρας στα κεφάλαια του ESM θα είναι η δέσμευσή της ότι τα χρήματα θα τα χρησιμοποιήσει για τις υγειονομικές ανάγκες, τις ανάγκες περίθαλψης και πρόληψης, άμεσα ή έμμεσα, λόγω του νέου ιού. Συνεπώς δεν θα υφίσταται καμία αναφορά σε "Μνημόνιο", κάτι που θα εθεωρείτο τοξικό για την Ιταλία ή την Ισπανία.

Αναφορικά με το ταμείο που θα χρηματοδοτήσει την μετά-πανδημική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, βάσει της καταρχήν συμφωνίας στο Eurogroup, το εν λόγω ταμείο "θα είναι προσωρινό και έκτακτο και θα στοχεύει ανάλογα με το κόστος που καλείται να επωμιστεί κάθε κράτος - μέλος στην κρίση του Covid-19"

Ο Μάριο Σεντένο θα στείλει επιστολή στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για να τους ενημερώσει σχετικά με το ποιά κράτη - μέλη ζητούν ευρω - ομόλογο και ποιοί όχι, ενώ δεν θα γίνεται καμία ρητή αναφορά στην "αμοιβαιοποίηση τους χρέους".

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο δήλωσε σήμερα το βράδυ πως επιτεύχθηκε μια "καλή συμφωνία" ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

"Καταλήξαμε σε μια καλή συμφωνία στο Eurogroup, ένα τριπλό δίχτυ ασφαλείας για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κράτη στην μάχη κατά του Covid-19", τόνισε με tweet της η Καλβίνο. "Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τους κοινούς οικονομικούς μηχανισμούς οικονομικής ανάκαμψης", πρόσθεσε.

Το χρονικό ενός θρίλερ

Με ενδείξεις συμβιβαστικής συμφωνίας ξεκίνησε στις 22.30 ώρα Ελλάδος, μετά από πολλαπλές αναβολές, η σύνοδος του Eurogroup.

Μια συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για επιπλέον κοινά μέτρα στήριξης των οικονομιών τους για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού είναι κοντά να επιτευχθεί, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

"Μια συμφωνία είναι αναγκαία, μια συμφωνία είναι εφικτή. Κάνουμε πρόοδο", ανέφερε σε ανακοίνωσή του πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Πάντως ακόμη και τις τελευταίες ώρες των σκληρών διαπραγματεύσεων και των συνεχών αναβολών στην εκκίνηση της συνεδρίασης του Eurogroup - τουλάχιστον από την πλευρά της Ολλανδίας - η στάση παρέμενε κάθετα αρνητική ως προς το ευρωομόλογο.

"Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη συνεδρίαση του Eurogroup. Θα αρχίσει στις 21.30 ώρα Βρυξελλών" έγραψε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο Λουίς Ρέγκο.

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για την οικονομική απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού, αρχικά επρόκειτο να ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα.

"Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία", δήλωσε, νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, την ώρα που η ώρα έναρξης μετετίθετο κατά ακόμη μία ώρα, για τις 20.00 ώρα Ελλάδος.

"Πιστεύω βαθιά - ακόμη - ότι αυτή τη φορά όλοι θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και θα δείξουμε το απαραίτητο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της Ένωσης", ανέφερε ο Πορτογάλος υπ. Οικονομικών, ο οποίος είναι ταυτόχρονα επικεφαλής του άτυπου οργάνου των ΥΠΟΙΚ των "19".

"Διακυβεύονται πολλά. Καλώ τους ΥΠΟΙΚ να συμφωνήσουμε σε ένα ισχυρό και φιλόδοξο σχέδιο προκειμένου να θωρακίσουμε τις οικονομίες μας έναντι αυτής της κοινής για όλους μας απειλής. Ένα δίχτυ ασφαλείας για να προστατέψουμε τους εργαζόμενούς μας, τις επιχειρήσεις μας και τα δημόσια οικονομικά των χωρών μας. Ένα σχέδιο που θα μας δίνει ελπίδα υπέρβασης της σημερινής κρίσης καθώς βυθιζόμαστε στην ύφεση.

Είμαστε μαζί σε αυτό, όλοι σε lockdown, με τις ανθρώπινες απώλειες να αυξάνονται ώρα με την ώρα και χωρίς να βλέπουμε φως στο τούνελ. Κάθε μέρα ο ιός μάς υπενθυμίζει ότι είναι τυφλός έναντι σημαιών, τάξεων, φυλής ή φύλου. Δεν υπάρχουν επιβάτες πρώτης θέσης, όλοι μαζί θα κολυμπήσουμε ή θα βυθιστούμε", είπε ακόμη ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σολτς: Φαίνεται πως μια συμφωνία είναι εφικτή

Των δηλώσεων Σεντένο είχε προηγηθεί η αισιοδοξία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Σύμφωνα με το Reuters ο Σολτς δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών φαίνεται ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να αρθεί το αδιέξοδο το οποίο μπλοκάρει το πρόγραμμα στήριξης δισεκατομμυρίων ευρώ για να αντισταθμιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από τον κορονοϊό.

"Φαίνεται πως μια συμφωνία είναι εφικτή" δήλωσε ο Σόλτς, σημειώνοντας πως η Ολλανδία η οποία είχε θέσει "σκληρές" απαιτήσεις για χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, έχει μαλακώσει τη στάση της.

"Το διάλειμμα της μιας ημέρας συνέβαλε στο να δυναμώσει η θέληση όλων να βρούμε μια κοινή λύση. Υπήρξε μεγάλος αριθμός διμερών συνομιλιών την Τετάρτη και την Πέμπτη. Τώρα είναι σημαντικό να τα καταφέρουμε τελικά. Η κρίση του κορονοϊού αφορά εξίσου όλους τους πολίτες της Ευρώπης, γι αυτό και πρέπει να υπάρχει μια κοινή και αλληλέγγυα απάντηση", συμπλήρωσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός.

Οχι Μέρκελ σε ευρωομόλογο

Στη συμφωνία πάντως δεν φαίνεται να βρίσκεται το ενδεχόμενο ενός ευρωομολόγου, καθώς η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, απέρριψε την απαίτηση της Ιταλίας για κοινά ομόλογα της ευρωζώνης, για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει άλλα μέσα για να βοηθήσει τις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση.

"Μίλησα σήμερα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε για αρκετή ώρα και συμφωνούμε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για αλληλεγγύη στην Ευρώπη, η οποία περνάει μια από τις πιο δύσκολες ώρες της, αν όχι την πιο δύσκολη", ανέφερε η Μέρκελ.

"Και η Γερμανία είναι έτοιμη για αυτή την αλληλεγγύη και δεσμεύεται σε αυτήν. Η ευημερία της Γερμανίας εξαρτάται από την καλή κατάσταση της Ευρώπης. Τώρα, ποια όργανα είναι κατάλληλα για το σκοπό αυτό, εδώ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Γνωρίζετε πως δεν πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε κοινό χρέος λόγω της κατάστασης της πολιτικής μας ένωσης και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το απορρίπτουμε αυτό", πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι για να δείξουμε αλληλεγγύη και πιστεύω ότι θα βρούμε μια καλή λύση".

"Τα τρία στοιχεία της βοήθειας, του Ταμείου διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης (ΕΤΕπ) και του ευρωπαϊκού κανονισμού για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, αποτελούν καλά εργαλεία για την επίδειξη αλληλεγγύης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", τόνισε.

Επιπλέον, "η Γερμανία θα συμμετάσχει σε ένα οικονομικό πρόγραμμα ή πρόγραμμα ανασυγκρότησης μετά την κρίση. Αυτό πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές ευρωπαϊκές δημοσιονομικές προοπτικές από το 2021 έως το 2027", πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε μάλιστα ειδικά στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι, ως πρώην υπουργός Εργασίας, γνωρίζει πολύ καλά το θέμα της ανεργίας και το πρόγραμμα που υπέβαλε αποτελεί "πραγματική λύση", κυρίως για χώρες με υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι οποίες δεν έχουν τα μέσα που διαθέτει η Γερμανία.

Τα μέτρα

Τα βασικά εργαλεία στήριξης που τέθηκαν σήμερα στο τραπέζι όπως τα απαρίθμησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είναι 3 και έχουν συνολική αξία 540 δισ. ευρώ. Ωστόσο με δηλώσεις του νωρίτερα σήμερα ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές πως τα λεφτά αυτά δεν φτάνουν και ζήτησε να ριχθούν στη μάχη και άλλα εργαλεία στήριξης, επικαλούμενος και την εκτίμηση της ΕΚΤ για ανάγκες 1,5 τρισ. ευρώ μόνο φέτος.

Το νέο, 4ο αυτό πεδίο στήριξης συναντά πολλές αντιδράσεις. Ενώ όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας αφορά πρόταση δημιουργίας ενός νέου ταμείου διάσωσης και επανέλαβε τη θέση των "11" για την "έκδοση ενός κοινού ευρωπαϊκού αξιογράφου".

Τα 3 μέτρα των 540 δισ. ευρώ είναι τα εξής:

1. Το μόνο μέτρο που είναι "νέο" χρήμα και συνδέεται με την πρόταση χρήσης μέρους των διαθέσιμων κονδυλίων του ESM (240 δισ. ευρώ επί συνόλου 410 δισ. ευρώ). Ο λόγος για ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ κάθε κράτους μέλος (σ.σ. δηλαδή περίπου 4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα). Εως σήμερα παρέμεναν έντονες διαφωνίες αναφορικά με το αν συνολικά ή έστω το πιο μεγάλο μέρος του εν λόγω ποσού (δηλαδή αυτό που δεν θα συνδέεται με άμεσες υγειονομικές δαπάνες) θα συνοδεύεται με τις γνωστές "αιρεσιμότητες" που συνοδεύουν τις προληπτικές πιστοληπτικές γραμμές (ECCL), οι οποίες προτείνεται να χρησιμοποιηθούν...

2. Οι εγγυήσεις που θα λάβει από τα κράτη-μέλη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (25 δισ. ευρώ), προκειμένου - μέσω μόχλευσης - να παράσχει δάνεια 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχειρήσεις. Θεωρείτο το πιο εύκολο πολιτικά μέτρο.

3. Ο δανεισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με 100 δισεκατομμύρια ευρώ από την αγορά, ούτως ώστε να στηρίξει το μισθολογικό κόστος εταιρειών με αντάλλαγμα τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης. Και σε αυτό κάποιες "ουρές" έμεναν αναφορικά κυρίως με το χρόνο ισχύος του μέτρου και με νομικά θέματα.

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ 30 Μαϊ 2020 | 18:01

Κορονοϊός: 7 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Κανένας νέος θάνατος

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.915, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΗ 30 Μαϊ 2020 | 17:47

Σοβαρές πνευμονικές επιπλοκές έχουν χειρουργεία σε ασθενείς με κορονοϊό

Ένας στους τέσσερις (24%) ασθενείς με Covid-19 που χειρουργήθηκαν (είτε εμφάνισαν επιπλοκές είτε όχι), πέθαναν στον επόμενο μήνα.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΝΕΑ 30 Μαϊ 2020 | 17:22

Κινέζικο εμβόλιο για τον κορονοϊό πιθανόν να κυκλοφορήσει στην αγορά μέχρι το τέλος του χρόνου

Εμβόλια του Ινστιτούτου Βιολογικών Προϊόντων της Ουχάν και του Πεκίνου έχουν εισέλθει στην Φάση ΙΙ των κλινικών δοκιμών.

ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 30 Μαϊ 2020 | 15:11

Γεραπετρίτης: Οι υβριδικές απειλές της Τουρκίας θα στραφούν εναντίον της

"Ο Ερντογάν βρίσκεται μπροστά από μια μεγάλη δίνη. Έχει υποστεί μεγάλες διπλωματικές ήττες. Ο Έβρος του στοίχισε στο κύρος και στη διεθνή του εικόνα", ανέφερε.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ 30 Μαϊ 2020 | 11:14

Θερινά σινεμά: Με ανοιχτά τα κυλικεία αλλά χωρίς διάλειμμα - Aνοίγουν τη Δευτέρα

Οι αιθουσάρχες καθαρίζουν τις αυλές, απολυμαίνουν, φρεσκάρουν τα λουλούδια, συντονίζουν τη λειτουργία τους για την ασφάλεια των θεατών.

ΑΡΝΗΘΗΚΕ Η ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ 30 Μαϊ 2020 | 10:50

Politico: Εριξε...πόρτα η Μέρκελ στον Τραμπ για τη σύνοδο G7 στην Ουάσινγκτον, λόγω κορονοϊού

Απέρριψε το ταξίδι στην Ουάσινγκτον λόγω της έξαρσης της πανδημίας στις ΗΠΑ, η Γερμανίδα Καγκελάριος.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 30 Μαϊ 2020 | 10:05

Χαρδαλιάς: Πώς θα αποφύγουμε ένα δεύτερο lockdown λόγω κορονοϊού

Εχουμε αναπτύξει και δοκιμάσει στην πράξη εργαλεία που δεν είχαμε στη διάθεσή μας τον Φεβρουάριο,

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΜΑΞΙ 29 Μαϊ 2020 | 20:21
ΜΕ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ 29 Μαϊ 2020 | 19:38
ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 29 Μαϊ 2020 | 19:11

Με σύστημα κρατήσεων και μάσκες ετοιμάζεται το Λούβρο να ανοίξει ξανά για το κοινό

Το διάστημα μεταξύ 12ης Μαρτίου και 22ας Μαΐου, στον ιστότοπο του Λούβρου εισήλθαν 10,5 εκατομμύρια επισκέπτες.

ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ LOCKDOWN 29 Μαϊ 2020 | 18:23

Παπούτσια νούμερο 75 (!) από τσαγκάρη στη Ρουμανία για να τηρούνται... οι αποστάσεις

Χρειάζεται εργασία δύο ημερών για να φτιιαχτείι ένα τέτοιο ζευγάρι, το οποίο απαιτεί σχεδόν ένα τετραγωνικό μέτρο δέρματος. Η δε τιμή του είναι 500 λέι (115 δολάρια) το ζευγάρι

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΕΞΑΠΛΩΣΗ 29 Μαϊ 2020 | 16:11

Απίστευτο: Συναγερμός στην Ινδία από αγέλη πιθήκων που έκλεψε δείγματα αίματος ασθενών με κορονοϊό!

Επιτέθηκε σε υπεύθυνο ιατρικού εργαστηρίου και άρπαξε δείγματα αίματος ασθενών που είχαν διαγνωσθεί θετικοί.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 29 Μαϊ 2020 | 15:52

Ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ: 360.000 θάνατοι παγκοσμίως και 5,8 εκατομμύρια κρούσματα - Η πανδημία ανά ήπειρο

Σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.