Follow us

Λιανεμπόριο: Μουδιασμένη η εορταστική αγορά - Υπάρχει όμως και η... εξαίρεση στον κανόνα

Υποτονικά κινείται το λιανεμπόριο στην πρώτη εβδομάδα ισχύος του εορταστικού ωραρίου, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Υποτονικά κινείται το λιανεμπόριο στην πρώτη εβδομάδα ισχύος του εορταστικού ωραρίου, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, σύμφωνα με το capital.

Σε ό,τι αφορά την αγορά των αθλητικών ειδών, ο γενικός διευθυντής της Sport Vision στην Ελλάδα, Βασίλης Καραμανλής, επισημαίνει ότι η εβδομάδα αυτή έχει κινηθεί με πολύ υποτονικούς ρυθμούς. Όπως εξηγεί, το γεγονός ότι η Black Friday επεκτάθηκε σε περισσότερες της μίας ημέρας που είναι η κανονική της διάρκεια, περιόρισε στη συνέχεια την καταναλωτική κίνηση. Ο ίδιος εκτιμά ότι η εικόνα θα διαφοροποιηθεί από την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θα καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων. Επισημαίνει ότι η Black Friday για τα καταστήματα της αλυσίδας (Sport Vision και Buzz) εξελίχθηκε ιδιαίτερα ικανοποιητικά.

"Πλέον τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί σημαντικά. Δεχόμαστε πελάτες, οι οποίοι αποχωρούν από τα καταστήματά μας με αγορές 1.000 και 1.200 ευρώ για την αγορά δώρων. Ωστόσο, τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα. Διότι σε γενικές γραμμές έχει μειωθεί τόσο η επισκεψιμότητα, όσο και οι αγορές. Εκτιμώ πάντως ότι το προσεχές Σαββατοκύριακο θα αποτελέσει το πρόκριμα της εορταστικής περιόδου και θα σηματοδοτήσει την άνοδο των πωλήσεων στην αγορά”.

Η εξαίρεση στον γενικότερο κανόνα

Στην αγορά, ωστόσο, δεν παύουν να υπάρχουν και εξαιρέσεις. Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Altex Α.Ε, εταιρείας που έχει δημιουργήσει την εμπορική ονομασία Funky Buddha, η πρώτη εβδομάδα κινείται ιδιαίτερα ικανοποιητικά για τα καταστήματα του δικτύου της αλυσίδας.

"Συνολικά μέχρι στιγμής στη χρονιά βρισκόμαστε κατά 20% πάνω σε σχέση με τον αρχικό στόχο πωλήσεων που είχαμε θέσει. Αυτήν τη στιγμή το δίκτυό μας αριθμεί 57 καταστήματα, ενώ στη διάρκεια της φετινής χρονιάς λειτούργησαν 11 νέα. Η πρώτη εβδομάδα εορταστικού ωραρίου κινείται ανοδικά σε πωλήσεις κατά 9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή σε συγκρίσιμα καταστήματα. Αυτό που παρατηρούμε εμείς στα δικά μας καταστήματα, είναι ότι η αγορά έχει αρχίσει να παίρνει τα πάνω της ενόψει εορτών”.

Πτωτικά και τα πολυκαταστήματα με διψήφιο ποσοστό

Ωστόσο, πτωτική είναι και η πορεία μεγάλων πολυκαταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας, όπως μας πληροφορούν στελέχη με γνώση του θέματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η πρώτη εβδομάδα του εορταστικού ωραρίου ήταν πτωτική με διψήφιο ποσοστό σε πωλήσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη πρώτη εβδομάδα του 2019 για τα μεγάλα πολυκαταστήματα και malls.

Οι προσδοκίες της αγοράς αυτήν τη στιγμή τοποθετούνται και σε αυτήν την περίπτωση, στην ενίσχυση των πωλήσεων που θα προέλθει το προσεχές διάστημα από την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων και που αναμένεται ότι θα ενισχύσει πρόσκαιρα την καταναλωτική δυναμική των Ελλήνων.

Διαβάστε Επίσης

Έντονα πτωτική η αγορά ηλεκτρικών - Σώζει την παρτίδα το voucher του "Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή”

Στον τομέα των ηλεκτρικών συσκευών, ο διευθύνων σύμβουλος της Expert Hellas, Ηλίας Παπαδόπουλος, αναφέρει ότι η τρέχουσα χρονική περίοδος της πρώτης εβδομάδας ήταν έντονα υποτονική. "Εάν δεν υπήρχε το voucher των ηλεκτρικών συσκευών μέσα από το πρόγραμμα ‘Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή’ η αγορά θα ήταν εντονότερα πτωτική αυτήν τη στιγμή”.

Έτσι, εάν αφαιρέσει κανείς την ψύξη από το σύνολο της κατηγορίας των λευκών συσκευών, η συγκεκριμένη κατηγορία κινείται πτωτικά με διψήφιο ποσοστό. Μάλιστα, για πρώτη φορά κινούνται έντονα πτωτικά συσκευές όπως τα πλυντήρια πιάτων και τα πλυντήρια ρούχων. Εν τέλει σε έναν βαθμό το voucher της ανακύκλωσης φάνηκε να δίνει μία ώθηση στην αγορά, έστω και με σημαντική χρονική καθυστέρηση, λόγω και της καθυστερημένης έναρξης υλοποίησης του προγράμματος. Το voucher ενίσχυσε επί της ουσίας την αγορά έως και τα μέσα Νοεμβρίου καθώς και τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Η αγορά ηλεκτρικών συσκευών αυτήν τη στιγμή δεν αναμένει ότι θα κινηθεί σε καλύτερους ρυθμούς, σύμφωνα με τον κύριο Παπαδόπουλο, με τον ίδιο να εκτιμά ότι μία σημαντική μερίδα πολιτών θα ταξιδέψει εκτός αστικών κέντρων στη διάρκεια των εορτών και ότι μόνο όσοι έχουν προγραμματισμένες αγορές θα τις πραγματοποιήσουν. Εν τέλει οι προσδοκίες της αγοράς αυτής εναπόκεινται στα 160.000 vouchers που έχει προαναγγείλει ότι θα φέρει η κυβέρνηση προσεχώς προσθέτοντας έναν νέο κύκλο δικαιούχων στο "Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή”.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟ ΦΩΣ 01 Ιουν 2023 | 08:33

Ρέστης και υποψήφιος του κόμματος ΝΙΚΗ συνέταιροι για το φιλέτο της Βουλιαγμένης - Το αποκαλυπτικό έγγραφο

Εταιρεία για την εκμετάλλευση και διαχείριση ακινήτων σύστησε ο Βίκτωρας Ρέστης, προκειμένου να διαχειριστεί το ακίνητο - φιλέτο της Εκκλησίας της Ελλάδος, το Ορφανοτροφείο στη Βουλιαγμένη, όπως αποκαλύπτει το Capital.gr.

ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ "ΦΙΛΕΤΟ" 01 Ιουν 2023 | 07:33

Αργύρης Παπαργυρόπουλος: Στο σφυρί το σπίτι του γνωστού επιχειρηματία της κοσμικής Αθήνας, στη Γλυφάδα

Στο σφυρί βγαίνει ακίνητο του Αργύρη Παπαργυρόπουλου, ενός από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες της κοσμικής Αθήνας, που άλλαξε τον "χάρτη" της νυχτερινής ζωής της Αθήνας.

ΑΑΔΕ 31 Μαϊ 2023 | 21:12

Από αύριο 1η Ιουνίου τα νέα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ

Τα νέα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ διευκολύνουν τους πολίτες στις μεταβιβάσεις ακινήτων

31 Μαϊ 2023 | 19:38

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Συνεχιζόμενες υψηλές επιδόσεις και περαιτέρω ενίσχυση της ηγετικής θέσης σε όλες τις δραστηριότητες

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (Bloomberg: GEKTERNA GA / RIC: HRMr.AT) ανακοινώνει τα συνοπτικά οικονομικά αποτελέσματα για το Α’ Τρίμηνο του 2023.

ΟΠΕΚΑ 31 Μαϊ 2023 | 19:20

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ

31 Μαϊ 2023 | 17:10

Yπάρχουν τα 3,5 δισ. ευρώ που θέλει να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις επιχειρήσεις; - Η... δημιουργική ασάφεια της Κουμουνδούρου

Η κυβέρνηση της ΝΔ επέβαλε τρεις έκτακτες επιβαρύνσεις στον ενεργειακό κλάδο. Και οι τρεις έχουν νομοθετηθεί, αλλά προς το παρόν έχει καταβληθεί μόνο η μία.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 332.367.461 ΕΥΡΩ 31 Μαϊ 2023 | 12:39

ΟΠΕΚΑ: Καταβάλλονται σήμερα τα προνοιακά επιδόματα σε 1,37 εκατ. δικαιούχους

Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΑ, το συνολικό ποσό των επιδομάτων ανέρχεται σε 332.367.461 ευρώ και αφορά 1.374.269 δικαιούχους

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ 31 Μαϊ 2023 | 10:05

Πόσο κοστίζει μια βουτιά σε τρεις οργανωμένες παραλίες της Αττικής [πίνακες]

Πόσο θα κοστίσει μια βουτιά για μια οικογένεια στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής και πόσο ανεβαίνουν οι τιμές το Σαββατοκύριακο.

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ 31 Μαϊ 2023 | 09:07

Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς να αποφύγετε πρόσθετες χρεώσεις - Πέντε χρήσιμες συμβουλές

Συμβουλές προς τους καταναλωτές για την αποφυγή πρόσθετων χρεώσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, δίνει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 31 Μαϊ 2023 | 08:11

Τέλος χρόνου για πληρωμή ΕΝΦΙΑ και δικαιολογητικά επιστρεπτέας προκαταβολής

Περισσότεροι από 6,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται σήμερα να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 31 Μαϊ 2023 | 07:37

Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Ποια ΑΦΜ κάνουν σήμερα αίτηση - Ποιοι δεν μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά - Ολοι οι δικαιούχοι.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 30 Μαϊ 2023 | 17:04

Παρασκήνιο: Το ακίνητο φιλέτο της Εκκλησίας στη Βουλιαγμένη, ο Βίκτωρ Ρέστης και οι Ρώσοι επενδυτές που στηρίζουν το ΝΙΚΗ στις εκλογές

Τελευταία ευκαιρία για το επενδυτικό σχήμα του Βίκτωρα Ρέστη και των Ρώσων επενδυτών να κλειδώσουν τη μίσθωση του ακίνητου φιλέτου της Εκκλησίας

30 Μαϊ 2023 | 16:22

Με οδηγό το VISION2025 η HELLENiQ ENERGY δείχνει τον δρόμο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη

Ο Όμιλος συνειδητοποίησε νωρίς ότι η αγορά ενέργειας αλλάζει και πρέπει να εξελιχθεί και ο ίδιος, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιό του και προωθώντας πιο καθαρές μορφές ενέργειας.