opap
Advertisement

Follow us

Έτσι θα εφαρμοστεί ο μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης - Όλα τα μέτρα για την οικονομία

Στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησαν οι υπουργοί της κυβέρνησης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
lalal

Στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησαν οι υπουργοί της κυβέρνησης. Ειδικότερα, o κ. Σταϊκούρας εξήγησε το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης ενώ επιβεβαιώσε τη μείωση του ΦΠΑ στα αεροπορικά και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από το 24% στο 13%, την αντίστοιχη μείωση για τον σερβιριζόμενο καφέ επίσης από το 24% στο 13%, τη μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και την ένταξη στον υπερχαμηλό συντελεστή του 6% του ΦΠΑ στα θερινά σινεμά, μεταξύ άλλων.

Aπό τη μεριά του ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης εξήγησε το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί ο μηχανισμός ενίσχυσης της εργασίας. Σύμφωνα με όσα είπε, από την 1η Ιουνίου ενεργοποιείται ο σχετικός μηχανισμός με προϋπολογισμό, αρχικά 1 δις. ευρώ και στόχο να εφαρμοστεί τουλάχιστον έως τις 30 Σεπτεμβρίου ή και αργότερα εφόσον χρειαστεί. Ουσιαστικά, αφορά στους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης οι οποίοι θα κληθούν από τον εργοδότη να απασχοληθούν για λιγότερες ώρες (έως και τις μισές ώρες). Για την απώλεια εισοδήματος που θα προκύπτει, ο εργαζόμενος θα εισπράττει το 60% από το κράτος ενώ σε καμία περίπτωση οι αποδοχές του δεν θα μπορούν να υποχωρήσουν κάτω από το όριο του κατώτατου μισθού δηλαδή από τα 650 ευρώ. Ο εργοδότης θα πρέπει να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζόμενου επί του αρχικού ονομαστικού μισθού.

Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν τον μηχανισμό θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ. Στο μηχανισμό θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες. Ο μηχανισμός θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Επίσης ο μηχανισμός θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.

Δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να λάβει η επιχείρηση το ευεργέτημα της συμμετοχής στον μηχανισμό.

Το δικαίωμα του εργοδότη να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, θα ασκείται υπό την αυστηρή προυπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας. Ταυτόχρονα, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού.

Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα:

Η Κυβέρνηση αποδεικνύεται ότι διαθέτει σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας. Σχέδιο συνεκτικό, ολοκληρωμένο και δυναμικό. Σχέδιο με στόχους την προστασία της δημόσιας υγείας, τη στήριξη της απασχόλησης, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής.

Σχέδιο που ξεδιπλώνεται, μεθοδικά και αποφασιστικά, σε 4 φάσεις, ώστε να απαντηθούν, κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, οι διαφορετικές ανάγκες που κάθε φορά προκύπτουν από τις ορθές επιλογές της χώρας στο υγειονομικό πεδίο.

Κατά την 1η φάση, τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, είχαμε περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα.

Στη 2η φάση, στην οποία σήμερα βρισκόμαστε, πραγματοποιείται σταδιακή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.

Η 3η φάση, από τον επόμενο μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο, θα χαρακτηρίζεται από την προοδευτική ανάκαμψη της οικονομίας.

Και στη συνέχεια, κατά την 4η φάση, υπό την προϋπόθεση της ομαλής και θετικής εξέλιξης της πανδημίας, θα έχουμε ανάταξη της οικονομίας.

Στόχος αυτού του προγραμματισμού είναι η ταχύτερη και πιο ισχυρή επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, ώστε η χώρα να ανακτήσει τη δυναμική που είχε αναπτύξει πριν την υγειονομική κρίση.

Ειδικότερα, κατά την 1η φάση, η Κυβέρνηση προτεραιοποίησε και μερίμνησε για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας.

Για το σκοπό αυτό ενίσχυσε τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, περίπου κατά 275 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, με οριζόντιες και έγκαιρες παρεμβάσεις, άπλωσε ένα ευρύ "δίχτυ προστασίας" πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

§ Προχώρησε σε αναστολές πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

§ Έδωσε φορολογικά κίνητρα σε εργαζόμενους και εργοδότες.

§ Μείωσε τα ενοίκια σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και φοιτητές.

§ Προχώρησε στην καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε μισθωτούς, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, στηρίζοντας περισσότερο τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα.

§ Χορήγησε επιπλέον επιδόματα ανεργίας και στήριξε μακροχρόνια ανέργους.

Συνολικά, σήκωσε το βάρος της λειτουργίας του συνόλου, σχεδόν, της οικονομίας, όπως είχε καθήκον μέσα στην πρωτοφανή αυτή κρίση, ενισχύοντας 2.000.000 πολίτες.

Όλα αυτά συνιστούν εμπροσθοβαρή δράση!

Στη 2η φάση, την οποία σήμερα διανύουμε, με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, η Κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

§ Επεκτείνει τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, σε εργαζόμενους και εργοδότες.

§ Επεκτείνει το δικαίωμα αναστολής σύμβασης εργασίας, την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.

§ Συνεχίζεται η μείωση των ενοικίων στο σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων.

§ Ολοκληρώνεται η καταβολή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Περισσότερες από 53.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και μεσαίες, οριστικοποίησαν την αίτησή τους.

Και μέχρι σήμερα, σε 34.000 από αυτές πιστώθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά στους λογαριασμούς τους.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πιστωθούν και στις υπόλοιπες.

Παράλληλα, προχωρούν τα εργαλεία της επιδότησης επιτοκίου, του κεφαλαίου κίνησης, των εγγυοδοτικών μηχανισμών, της διαμόρφωσης ενός νέου θεσμικού πλαισίου για πιστώσεις σε μικρές επιχειρήσεις, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Όλα αυτά συνιστούν ουσιαστική στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, στο μέτρο των δυνατοτήτων της χώρας.

Στην 3η φάση, από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο, τη φάση της προοδευτικής ανάκαμψης της οικονομίας, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις, όπως θα αναπτύξουμε στη συνέχεια, εδράζονται σε τέσσερις πυλώνες:

1ος. Στη συνέχιση και διεύρυνση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης.

2ος. Στη περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

3ος. Στη λήψη στοχευμένων φορολογικών μέτρων.

4ος. Στην αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

Τέλος, στην 4η φάση, από το φθινόπωρο, όσο θα σταθεροποιείται και θα ανατάσσεται η οικονομία, τόσο θα αποκτούμε περισσότερες δυνατότητες να δρομολογήσουμε πολιτικές με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, ώστε η χώρα να συνεχίσει από εκεί που ήταν πριν την πανδημία.

Συνεκτικές πολιτικές, ενδεικτικά, στα πεδία της πράσινης οικονομίας, της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και τεχνολογίας, που θα εμπεριέχονται στο Στρατηγικό μας Σχέδιο για την Ανάπτυξη της Οικονομίας.

Για να ατενίσουμε, με μεγαλύτερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, το μέλλον!

Γιατί έχουμε αποδείξει ότι τα καταφέρνουμε!

Τα καταφέρνουμε, όλοι μαζί!

Σήμερα λοιπόν, θα σας μιλήσουμε, κυρίως, για την 3η φάση.

Θα σας μιλήσουμε για συγκεκριμένες πολιτικές, οι οποίες θα αρχίσουν να ξετυλίγονται από την μεθεπόμενη εβδομάδα.

1ον. Επεκτείνεται, για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το δικαίωμα αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων, η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών τους.

Συνεχίζεται η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας, σε ποσοστό μάλιστα έως 100%, των εργαζομένων στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

2ον. Δημιουργείται νέος μηχανισμός στήριξης της βραχυχρόνιας απασχόλησης, ώστε να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα.

3ον. Παρέχεται επίδομα ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο.

Και παράλληλα, παρέχεται επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τους εποχικά εργαζόμενους μερικής απασχόλησης.

4ον. Δίδεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική αρχή σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, καθώς και στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, και για τον μήνα Ιούνιο.

Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε προσωρινή αναστολή, έχουν το δικαίωμα αναστολής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών.

5ον. Επεκτείνεται η δυνατότητα μείωσης ενοικίου κατά 40%, τον μήνα Ιούνιο, σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Επιπλέον, δίνεται η ίδια δυνατότητα και σε όσες επιχειρήσεις άνοιξαν τον Μάΐο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου.

Επιπρόσθετα, στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, δίδεται η δυνατότητα μείωσης του ενοικίου και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Τέλος, δικαίωμα μείωσης ενοικίου για την 1η τους κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους, διατηρούν και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής.

6ον. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αναστέλλονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών.

Επίσης, γι’ αυτούς τους ιδιοκτήτες, προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού μέρους του εισοδήματος που έχασαν, με φορολογικές υποχρεώσεις μετά τον Ιούλιο

7ον. Χορηγείται 2η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, με βάση την απώλεια τζίρου των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου.

Το αδιάθετο υπόλοιπο της πρώτης φάσης, που μόλις ολοκληρώθηκε, θα προστεθεί στη 2η φάση, ώστε το συνολικό ποσό που θα έχει χορηγηθεί, μέχρι τέλος Ιουνίου, να διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ.

8ον. Προβλέπεται μείωση της προκαταβολής φόρου.

Για τις επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν μείωση τζίρου κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, αθροιστικά άνω ενός ποσοστού, θα προβλεφθεί μείωση της προκαταβολής φόρου που καλούνται να πληρώσουν εντός του 2020 για το 2021, κατά ένα ποσοστό.

Το ποσοστό θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο, με βάση τα στοιχεία τζίρου που θα έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις για την προηγούμενη περίοδο.

9ον. Μειώνεται ο ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13%, για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.

Καλύπτει μεταφορές επιβατών με τρένο, με μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, με αεροπλάνο, με πλοίο, με συνδυαστικές μεταφορές.

Οι πολίτες, κυρίως τα πιο αδύναμα εισοδηματικά στρώματα, θα ωφεληθούν ιδιαίτερα από αυτή την πρόνοια της πολιτείας.

10ον. Μειώνεται ο ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.

11ον. Μειώνεται ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10 για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.

12ον. Μειώνεται ο ΦΠΑ στα εισιτήρια των κινηματογράφων από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.

13ον. Οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων προσαυξημένες κατά 100%, έναντι 30% που είναι σήμερα, για δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από 1η Σεπτεμβρίου.

14ον. Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ώστε να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο ανάπτυξης στοχευμένων πολιτικών υποστήριξης του οικοσυστήματος.

Δίνονται κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα που εισφέρουν επενδυτικά κεφάλαια [angel investors] για νεοφυείς επιχειρήσεις, με τη μορφή εκπτώσεων φόρου επί του ποσού που επενδύεται.

15ον. Δρομολογείται πρόγραμμα στο οποίο το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.

Καλύπτει όλα τα "κόκκινα δάνεια", τόσο αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, όσο και αυτά που μεταγενέστερα – μέχρι σήμερα – προέκυψαν, για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Καλύπτει όμως, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, και τα εξυπηρετούμενα δάνεια των συμπατριωτών μας που επλήγησαν από την πανδημία.

Παράλληλα, θέτει δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επωφεληθούν της επιδότησης οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Με το νέο πρόγραμμα, επιπροσθέτως προς την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου:

§ Ενισχύονται, για πρώτη φορά, οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία.

§ Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, και έχουν "κόκκινο" δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018.

§ Καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών.

§ Περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς "κόκκινων" δανείων.

§ Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.

§ Καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο.

Το συνολικό κόστος των μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή ή θα υλοποιηθούν διευρύνεται στα περίπου 14,5 δισ. ευρώ, και η προστιθέμενη αξία τους στα 20 δισ. ευρώ.

Όπως επιβεβαιώνει σήμερα, στην Έκθεσή της, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε αυτό το πλαίσιο παρεμβάσεων θα προστεθούν, το επόμενο διάστημα, νέες πολιτικές που συνδέονται και με την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών ταμείων, όπως είναι:

§ η ενίσχυση της απασχόλησης μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SURE,

§ η αξιοποίηση εγγυοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων,

§ και η αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που μελλοντικά θα δημιουργηθεί.

Το συνολικό κόστος των μέτρων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 24 δισ. ευρώ.

Για να υλοποιήσουμε όλες αυτές τις συνεκτικές πολιτικές, έχουμε διασφαλίσει τα αναγκαία "καύσιμα".

§ Διαχειριζόμαστε, με προνοητικότητα και σύνεση, τους εγχώριους πόρους, προκειμένου να μην εξαντληθούν στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της.

§ Αξιοποιούμε πλήρως τα αυξημένα περιθώρια δημοσιονομικής ευελιξίας και ενίσχυσης της ρευστότητας τα οποία πηγάζουν από τις αποφάσεις του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

§ Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε, στο βέλτιστο βαθμό και την κατάλληλη στιγμή, τα υφιστάμενα ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά εργαλεία.

§ Διεκδικούμε, περαιτέρω, δραστικές και καινοτόμες χρηματοδοτικές λύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

§ Δανειζόμαστε επιτυχώς από τις αγορές, παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον.

§ Υλοποιούμε διαρθρωτικές αλλαγές, με στόχο την τόνωση των επενδύσεων, την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Συμπερασματικά, η Κυβέρνηση σχεδίασε και εφαρμόζει πολιτικές σταθεροποίησης και ανάταξης της οικονομίας, μετά το αιφνίδιο "σοκ" από την πανδημία.

Οικοδομεί πάνω στο ενισχυμένο κεφάλαιο αξιοπιστίας, εντός και εκτός Ελλάδας.

Επενδύει στη σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτίσει με τους πολίτες.

Λειτουργεί με αίσθημα αλληλεγγύης, κατανέμοντας δίκαια τα βάρη της κρίσης, αναλαμβάνοντας το μεγαλύτερο.

Δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ισχυρή ανάκαμψη την επόμενη χρονιά.

Προσδοκούμε ότι επιχειρήσεις και πολίτες θα αξιοποιήσουν, με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, την κρατική στήριξη και θα αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης.

Ώστε, το συντομότερο, να ξαναπιάσουμε το "νήμα" από το σημείο που το είχαμε αφήσει προ της υγειονομικής κρίσης.

Πιστεύω ότι, όλοι μαζί, θα τα καταφέρουμε!

Άλλωστε, μέχρι σήμερα αποδείξαμε ότι με πίστη στις δυνάμεις μας, σκληρή δουλειά, ενότητα, αλληλεγγύη και συντεταγμένη δράση, ξέρουμε και μπορούμε να υπερνικούμε τις δυσκολίες!

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις του κ. Βρούτση

Μπροστά στο πρωτόγνωρο φαινόμενο της πανδημίας του κορωνοιού και της υγειονομικής κρίσης, το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και συνολικά η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή κινήθηκε με ταχύτητα, σχέδιο, ευαισθησία και υπευθυνότητα.

Δεσμευτήκαμε ότι αυτή τη δύσκολη κατάσταση θα την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί Πολιτεία, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι. Λάβαμε αποφάσεις ταχύτατες και επείγουσες μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, εφαρμόσαμε έκτακτα, προσωρινά αλλά απολύτως αναγκαία μέτρα που αφορούσαν την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Με τις 7 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τις δεκάδες Υπουργικές Αποφάσεις και Εγκυκλίους δημιουργήσαμε 5 δέσμες μέτρων για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους παγγελματίες, τους αυτοτελώς απασχολούμενους και τους ανέργους.

Αφουγκραστήκαμε τα αιτήματα μικρών και μεγάλων επαγγελματικών ομάδων και απλώσαμε το δίχτυ προστασίας στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Στο επίκεντρο όλων των δράσεων μας, όλων των πολιτικών μας, ήταν και παραμένει ο εργαζόμενος. Γι αυτό κοινός παρανομαστής σε όλες τις νομοθετικές μας παρεμβάσεις ήταν η ρήτρα διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για το μήνα Μάρτιο και Απρίλιο μας επιβεβαιώνουν:

Το μήνα Μάρτιο το ισοζύγιο της ΕΡΓΑΝΗ έδειξε ότι οι όποιες απολύσεις πραγματοποιήθηκαν, αυτές σημειώθηκαν μέχρι και τις 18 Μαρτίου καθώς εκείνη την ημέρα εφαρμόστηκαν τα πρώτα μέτρα και συγκεκριμένα η ειδική ρήτρα διατήρησης υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Μετά τις 18 Μαρτίου οι απολύσεις εκμηδενίστηκαν.

Τα ίδια στοιχεία έδειξε και η ΕΡΓΑΝΗ του μήνα Απριλίου. Παρά τη δυσμενή δημοσιονομική συγκυρία και το lock down της αγοράς εργασίας, ο μήνας Απρίλιος έκλεισε με θετικό ισοζύγιο (+7.205 προσλήψεις) ενώ και για τον μήνα Μάιο τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ είναι ενθαρρυντικά αφού το ισοζύγιο είναι θετικό μέχρι και σήμερα.

Όλα αυτά τα στοιχεία συντείνουν στα εξής:

1.Από την μία συγκρατήσαμε το μεγάλο κύμα απολύσεων που θα μπορούσε να λειτουργήσει αλυσιδωτά για όλους τους κλάδους και να επιφέρει πλήρη κατάρρευση της αγοράς εργασίας, κάτι που αποφύγαμε

2. Από την άλλη δυστυχώς δεν δημιουργήθηκαν οι αναμενόμενες θέσεις εργασίας στον τουρισμό και τον επισιτισμό, όπως συνέβαινε κάθε χρόνο. Για το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου ακολουθήσαμε πιστά τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας γιατί ήταν συνειδητή μας επιλογή να θέσουμε ως προτεραιότητα το πολύτιμο αγαθό της υγείας. Την ανθρώπινη ζωή!!!!Όμως αυτές οι αποφάσεις έκαναν την Ελλάδα παγκόσμιο υπόδειγμα και σήμερα είμαστε έτοιμοι να κόψουμε το νήμα της επανεκκίνησης.

Συγκεκριμένα, κατά την πρώτη χρονική περίοδο της κρίσης η οποία ξεκίνησε 18 Μαρτίου και λήγει 31

Μαΐου, κινηθήκαμε σε 3 βασικούς άξονες:

1. Την στήριξη της εργασίας μέσα από την ειδική ρήτρα διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

2. Την αποζημίωση και στήριξη όλων των εργαζομένων των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν με διοικητική εντολή ή χαρακτηρίστηκαν πληττόμενες βάσει ΚΑΔ.

3. Την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων μέσα από την πιστή τήρηση των πρωτοκόλλων υγείας και πρόληψης της διασποράς του ιού στους εργασιακούς χώρους.

Ωστόσο, πλέον αφήνουμε την πρώτη περίοδο της κρίσης και μπαίνουμε στη νέα φάση στήριξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Εισερχόμαστε πλέον σε ένα νέο περιβάλλον. Επιστρέφουμε με πολύ σταθερά, πολύ προσεκτικά και μελετημένα βήματα στην κανονικότητα.

Θα κινηθούμε επάνω σε τρεις βασικούς άξονες

1. Επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.

2. Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ"

3. Ενίσχυση εποχικά απασχολούμενων και ανέργων

1ος Άξονας

Επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.

ΜΑΙΟΣ

Για τον μήνα Μάιο έχει ήδη επεκταθεί το δικαίωμα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων. Επιχειρήσεις οι οποίες επαναλειτουργούν έχουν την δυνατότητα να διατηρήσουν μέχρι και το 60% των εργαζομένων τους σε αναστολή.

Ταυτόχρονα, επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές, καθώς και όλες οι επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού μπορούν να διατηρούν μέχρι και το 100% των εργαζομένων τους σε αναστολή. Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις παραμένουν σε αναστολή θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ΄ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού τους μισθού.

Επίσης, και τον μήνα Μάιο παρατείνουμε τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους όλων των πληττόμενων επιχειρήσεων.

ΙΟΥΝΙΟΣ

Για τον μήνα Ιούνιο παρατείνουμε την δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, αλλά και για επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ΄αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και πλήρους κάλυψης των ασφαλιστικών τους εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού.

Πρέπει να επισημάνω όμως ότι τον μήνα Ιούνιο παύει να ισχύει η δυνατότητα αναστολής πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για όλες τις επιχειρήσεις.

ΙΟΥΛΙΟΣ

Για τον μήνα Ιούλιο θα παρατείνουμε την δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο όμως για τις επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται.

Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ΄αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και πλήρους κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού.

2ος Άξονας

Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ"

Μπαίνοντας στη νέα φάση στήριξης της αγοράς εργασίας δημιουργούμε για πρώτη φορά έναν μηχανισμό οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων, οι οποίοι θα επιστρέψουν σε ένα εργασιακό περιβάλλον με νέα δεδομένα.Οι νέες συνθήκες ενδεχομένως να επηρεάσουν το ωράριο και κατά συνέπεια το εισόδημα των εργαζομένων. Για αυτό και ως Πολιτεία δεν μένουμε αδρανείς! Θα σταθούμε στο πλευρό τους και θα αναπληρώσουμε το εισόδημα τους, όπου αυτό καταστεί αναγκαίο. Και αυτό θα γίνει μέσω του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης "ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ".

Ο Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης τίθεται σε ισχύ για την χρονική περίοδο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020 με επέκταση της χρονικής ισχύος του εάν και εφόσον χρειαστεί. Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν τον μηχανισμό θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ.

Στο μηχανισμό θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες.

Ο μηχανισμός θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Επίσης ο μηχανισμός θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.

Δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να λάβει η επιχείρηση το ευεργέτημα της συμμετοχής στον μηχανισμό.

Το δικαίωμα του εργοδότη να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, θα ασκείται υπό την αυστηρή προυπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.

Η πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται.

Επιπλέον, σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή μετά την ανωτέρω προσαρμογή υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου.

Ταυτόχρονα, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού.

Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

Σε αυτό το σημείο θα σας υπενθυμίσω ότι, από την 1η Ιουνίου 2020 αρχίζει να εφαρμόζεται η μείωση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόληση κατά 0,90 μονάδες, όπως προβλέπεται στο άρθρο 48 του ν.4670/2020.

Η από 1η Ιουνίου μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα λειτουργήσει ευεργετικά στην διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και στην ανακούφιση των επιχειρήσεων, μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος.

3ος Άξονας

Χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο και κίνητρα επαναπρόσληψης τους.

Αναλογιζόμενοι τις επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας στον κλάδο του τουρισμού λαμβάνουμε μέτρα προστασίας υπέρ των εποχικά εργαζόμενων στον κλάδο αυτόν που πλήττονται σημαντικά. Ειδικότερα, χορηγούμε -ως μηνιαία οικονομική ενίσχυση- το επίδομα εποχικής ανεργίας έως και τον μήνα Σεπτέμβριο του 2020 στους περίπου 120.000 εποχικά ανέργους.

Παράλληλα, το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων μερικής απασχόλησης. Το συγκεκριμένο μέτρο θα λειτουργήσει ως κίνητρο επαναπρόσληψης των εποχικά εργαζόμενων.

Επίσης, επεκτείνουμε τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τον μήνα Μάιο κατά δύο μήνες. Τέλος, μειώνουμε τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50 για την λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ, για το οποίο θα τριπλασιάσουμε τον προυπολογισμό του από 10 σε 30

εκατ. ευρώ. Στόχος μας, ειδικά φέτος, είναι να ενισχύσουμε όσον μπορούμε τον εσωτερικό τουρισμό. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, ρίχνουμε όλα τα όπλα στη μάχη και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης από την πανδημία. Το σίγουρο είναι ότι το 2021 θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η άγνωστη ιστορία της πιο δολοφονικής Ελληνίδας γίνεται ταινία στο Sound of Silence

Το "α" επισκέφθηκε το μουσείο Βορρέ για να παρακολουθήσει τα γυρίσματα του "Sound of Silence" της Τζόις Νασαουάτι .

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 05 Φεβ 2026 | 17:41
ΕΟΔΥ 29 Ιαν 2026 | 18:15

Σε υψηλά επίπεδα η θετικότητα για γρίπη - 649 νέες εισαγωγές και 12 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 119 νέες εισαγωγές για κορονοϊό - Η έκθεση του ΕΟΔΥ

Η ΕΚΘΕΣΗ 22 Ιαν 2026 | 19:11

ΕΟΔΥ: 613 νέες εισαγωγές, 23 νέα σοβαρά κρούσματα και 7 θάνατοι από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

Ο ΕΟΔΥ κάνει ισχυρή σύσταση στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμβολιασμό χωρίς καθυστέρηση

ΑΝΟΔΙΚΗ Η ΤΑΣΗ 15 Ιαν 2026 | 18:53

Τρομάζει η έξαρση της γρίπης: 8 θάνατοι, 871 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία,15 σε ΜΕΘ

Η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 5-11 Ιανουαρίου καταγράφει υψηλά επίπεδα θετικότητας στη γρίπη

ΔΕΝ ΤΟ ΒΑΖΕΙ ΚΑΤΩ 30 Δεκ 2025 | 13:07

Στο νοσοκομείο ο Στηβ Ντούζος: Είμαι σκύλος, δεν καταλαβαίνω τίποτα [βίντεο]

"Τώρα φεύγοντας ο χρόνος ξανακόλλησα κορονοϊό. Είναι παλιό στέλεχος αλλά επειδή έχω ΧΑΠ, τις καρδιές και αυτά, νοσηλεύομαι για κάθε περίπτωση", λέει ο Στηβ Ντούζος

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 23 Δεκ 2025 | 09:16

Αγαπηδάκη: Σήμερα ξεκινάει το πρόγραμμα για την παχυσαρκία με 30.000 δικαιούχους

Όπως τόνισε η κ. Αγαπηδάκη οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα μπορούν να λάβουν δωρεάν τόσο τα φάρμακα όσο και συμβουλευτική για να χάσουν βάρος και να έχουν καλύτερη υγεία.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 18 Δεκ 2025 | 18:39

ΕΟΔΥ: Στα ύψη η γρίπη, χαμηλά η θετικότητα του κορονοϊού - Η εβδομαδιαία έκθεση

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα βρίσκεται άνω του επιδημικού ορίου έναρξης της εποχικής δραστηριότητας από τέλη Νοεμβρίου

ΑΥΞΗΣΗ ΓΙΑ ΓΡΙΠΗ 04 Δεκ 2025 | 18:15

ΕΟΔΥ: 131 νέες εισαγωγές και τέσσερις θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα

Μείωση της θετικότητας για κορονοϊό αναφέρει η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 24-30 Νοεμβρίου

ΜΥΟΚΑΡΔΙΤΙΔΑ ΩΣ ΠΙΘΑΝΗ ΑΙΤΙΑ 29 Νοε 2025 | 10:06

New York Times: Ο FDA σχετίζει θανάτους 10 παιδιών με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Μία έρευνα έδειξε ότι τουλάχιστον 10 παιδιά πέθαναν "μετά και εξαιτίας" της χορήγησης του εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ 28 Νοε 2025 | 06:21

Γρίπη, ίωση ή Covid; - Πώς θα ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα φέτος - Η σημασία του τεστ

Γρίπη και κορονοϊός εμφανίζουν πολλές ομοιότητες - Ποια συμπτώματα μπερδεύουν.

ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ 27 Νοε 2025 | 19:25

Ινστιτούτο Pasteur: Εάν μεταλλαχθεί ο ιός της γρίπης των πτηνών, θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη της Covid

"Μια πανδημία γρίπης των πτηνών θα ήταν πιθανόν αρκετά σοβαρή", δήλωσε η επικεφαλής του Κέντρου Αναπνευστικών Λοιμώξεων του Ινστιτούτου Pasteur

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 27 Νοε 2025 | 17:57

ΕΟΔΥ: 138 νέες εισαγωγές COVID19 και 12 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης

Σταθερή η θετικότητα για τον κορονοϊό την εβδομάδα 17-23 Νοεμβρίου - Σε χαμηλά επίπεδα η γρίπη

Η ΕΚΘΕΣΗ 20 Νοε 2025 | 18:32
ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ 18 Νοε 2025 | 18:25

Μ. Παγώνη: Συναγερμός για το νέο στέλεχος Κ της γρίπης - Τι συμβαίνει με τον Covid και τη γαστρεντερίτιδα

Η Ματίνα Παγώνη πρόεδρος της Εταιρείας Παθολογίας Ελλάδος δίνει την εικόνα από τα νοσήματα - Τα συμπτώματα

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 13 Νοε 2025 | 18:11

ΕΟΔΥ: Έξι νέοι θάνατοι από κορονοϊό και ένας νέος θάνατος από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

Ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση για την παρακολούθηση της κατάστασης και κάνει ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό κατά της γρίπης στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς και για τήρηση των μέτρων πρόληψης λοιμώξεων αναπνευστικού

30 Οκτ 2025 | 18:25

ΕΟΔΥ: Δύο θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα - Ενα σοβαρό κρούσμα γρίπης που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ

Μείωση της θετικότητας τόσο στον κορονοϊό όσο και στη γρίπη καταγράφει η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 20-26 Οκτωβρίου

ΕΧΕΙ ΗΠΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 29 Οκτ 2025 | 10:13

Με κορονοϊό ο Μητσοτάκης: Μέσω τηλεδιάσκεψης στο υπουργικό - Θα πάει στο υπουργείο Αμυνας το απόγευμα

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διαγνώστηκε το βράδυ της Τρίτης θετικός στον κορονοϊό.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟ ΕΟΔΥ 23 Οκτ 2025 | 19:17

Κορονοϊός: Αυξάνεται η θετικότητα, πέντε νέοι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - Ποια μετάλλαξη κυριαρχεί

Η θετικότητα που προκύπτει από το σύνολο των SARS-CoV-2 διαγνωστικών ελέγχων στην επικράτεια παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΟΣΟΥΝΤΕΣ 22 Οκτ 2025 | 20:32

Κορονοϊός: Το εμβόλιο mRNA έδωσε επιπλέον ζωή σε καρκινοπαθείς - Πυροδοτεί ανοσολογική αντίδραση κατά της νόσου

Η παρατήρηση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς ένα πολυαναμενόμενο καθολικό εμβόλιο κατά του καρκίνου

Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ 16 Οκτ 2025 | 20:48

Κορονοϊός: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν - Καμπανάκι από τον ΕΟΔΥ για 4 κατηγορίες

Καθημερινά στον ΕΟΔΥ καταγράφονται περιστατικά σοβαρής νόσησης και νεκρών από κορονοϊό, παρά τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Οκτ 2025 | 17:24

ΕΟΔΥ: Τρεις νέοι θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα

Από την αρχή του καλοκαιριού καταγράφονται σποραδικές περιπτώσεις διασωληνώσεων και θανάτων

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 09 Οκτ 2025 | 17:56

ΕΟΔΥ: Μία νέα διασωλήνωση και ένας θάνατος από Covid-19 την τελευταία εβδομάδα

Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή η θετικότητα για Covid-19 την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

ΕΟΔΥ 02 Οκτ 2025 | 17:45

Κορονοϊός: Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης - Αύξηση στη θετικότητα, κανένας θάνατος

Καταγράφηκαν δύο νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ από γρίπη και κανένας θάνατος από γρίπη και COVID-19

ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID 01 Οκτ 2025 | 20:53

"Φέρτε μου ένα Paxlovid": Το αστείο του Τραμπ στον Μπουρλά όταν ο Ρόμπερτ Κένεντι φτερνίστηκε δίπλα του [βίντεο]

Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωνε τη συμφωνία με τη Pfizer και τον Άλμπερτ Μπουρλά, ο Κένεντι Τζούνιορ φτερνίστηκε στον αγκώνα του, μόλις ένα μέτρο μακριά από τον Τραμπ

ΠΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 30 Σεπ 2025 | 21:48

Δημοσκόπηση ALCO: Δένδιας και Πιερρακάκης οι πιο πετυχημένοι υπουργοί - Το 70% ήθελε μείωση ΦΠΑ

Ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης προηγούνται και στο σύνολο, όπως και στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.

GREEK FREAK 29 Σεπ 2025 | 23:59

Με κορονοϊό διαγνώστηκε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο - Ενημέρωση από τους Μπακς

Ο Giannis βρίσκεται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα και, όπως ανέφερε ο Χορστ, οι Μπακς προσπαθούν να τον καταστήσουν διαθέσιμο για τους δημοσιογράφους μέσω Zoom

ΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗ 23 Σεπ 2025 | 11:38

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε εκπαιδευτικός που πήγε στο σχολείο χωρίς αρνητικό self-test εν μέσω κορονοϊού

Δέκα μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή είναι η ποινή που επιβλήθηκε στον εκπαιδευτικό που το 2021 είχε πάει στο σχολείο χωρίς να προσκομίσει αρνητικό self-test.

ΕΟΔΥ: 18 Σεπ 2025 | 18:08

Κορονοϊός: 226 νέες εισαγωγές και δύο θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

Ο αριθμός νέων εισαγωγών παρουσιάζει τάση σταθεροποίησης.

ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ 18 Σεπ 2025 | 15:59

Θάνατος 14χρονης στη Λαμία: Αναβλήθηκε η δίκη των δυο γιατρών του νοσοκομείου - Η τραγωδία για το κορίτσι με κορονοϊό

Αναβιώνει η τραγωδία της απώλειας της μαθήτριας τον Δεκέμβριο του 2021 όταν διακομίσθηκε στο ΓΝ Λαμίας λόγω ασθένειας από covid-19.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 10 Σεπ 2025 | 16:14

Νέα μελέτη: Ο COVID-19 και η γρίπη μπορεί να "ξυπνούν" καρκινικά κύτταρα

"Η ιογενής λοίμωξη επιταχύνει σημαντικά την ανάπτυξη αυτών των κυττάρων", σύμφωνα με τον John Alcorn, καθηγητή Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ

ΠΡΟΣΟΧΗ 29 Αυγ 2025 | 19:15

Σε έξαρση ο κορονοϊός: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων τον Αύγουστο σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Την τελευταία εβδομάδα, το σύνολο των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για COVID-19 ήταν 236

ΑΤΛΑΝΤΑ 09 Αυγ 2025 | 12:22

Ένοπλος σκότωσε αστυνομικό στα γραφεία του CDC - Πίστευε ότι η ασθένειά του είχε προκληθεί από το εμβόλιο του κορονοϊού

Ο δράστης, του οποίου η ταυτότητα δεν έγινε γνωστή, πίστευε ότι η ασθένειά του είχε προκληθεί από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

ΕΟΔΥ 07 Αυγ 2025 | 20:16

Κορονοϊός: Σε ανοδική τάση η θετικότητα - Τρεις θάνατοι και μία διασωλήνωση σε μία εβδομάδα

Ο αριθμός νέων εισαγωγών παρουσιάζει αύξηση κατά τις τελευταίες εβδομάδες

ΑΓΟΡΑΚΙ 05 Αυγ 2025 | 10:46

Νοσοκομείο Χανίων: Στη ΜΕΘ νεογέννητο 16 ημερών με κορoνοϊό

Στη ΜΕΘ Χανίων νεογέννητο 16 ημερών με κορoνοϊό.

05 Ιουλ 2025 | 11:38

Γκ. Μαγιορκίνης: Ο κορονοϊός επέστρεψε με τη νέα παραλλαγή "Nimbus" – Το σύμπτωμα όσων νοσούν

Αυτή την περίοδο η παραλλαγή του κορονοϊού που ακούγεται είναι η υπό παραλλαγή της "Ο", με το όνομα "Nimbus".

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 03 Ιουλ 2025 | 19:19

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από κορονοϊό και 107 εισαγωγές την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου

Δεν καταγράφηκαν νέες διασωληνώσεις. Καταγράφηκε ένας νέος θάνατος κατά την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ 02 Ιουλ 2025 | 16:35

Τζανάκης: Ο κορονοϊός επέστρεψε με νέα παραλλαγή – Το επίπονο και διαφορετικό σύμπτωμα

Πρόκειται για μια νέα παραλλαγή της ομάδας Όμικρον του κορωνοϊού, που δεν ανησυχεί τους ειδικούς αλλά προκαλεί ταλαιπωρία στους νοσούντες

30 Ιουν 2025 | 10:07

Ορκίστηκαν ο Θάνος Πλεύρης και οι τρεις νέοι υφυπουργοί της κυβέρνησης [εικόνες]

Στη θέση του Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τοποθετήθηκε ο Θάνος Πλεύρης. Στο κυβερνητικό σχήμα μπαίνουν και τρεις νέοι υφυπουργοί.

ΝΕΟΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ 27 Ιουν 2025 | 07:47

Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση από το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν θέλει να παραιτηθεί ο Βορίδης - Στα σκαριά νέα προανακριτική

Εμπλεκόμενοι στη δικογραφία είναι δύο υπουργοί της ΝΔ, με τον Μάκη Βορίδη να είναι σήμερα εν ενεργεία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 24 Ιουν 2025 | 16:06

Ο Άδωνις Γεωργιάδης κόλλησε κορονοϊό – Έχει πυρετό και παραμένει σπίτι [βίντεο]

Στο σπίτι του κλεισμένος παραμένει ο Άδωνις Γεωργιάδης λόγω κορονοϊού.

ΠΩΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ 10 Ιουν 2025 | 20:36

Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Νορβηγία ανακοίνωσαν κυρώσεις κατά ακροδεξιών Ισραηλινών υπουργών

Στα μέτρα περιλαμβάνονται το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων στον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Μπεν Γκβιρ - έναν έποικο της Δυτικής Όχθης - και στον Ισραηλινό υπουργό Οικονομικών, Σμότριτς.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ 08 Ιουν 2025 | 14:57

Γκ. Μαγιορκίνης: Πάντα υπάρχει έξαρση κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι - Εμφάνιση νέας παραλλαγής

Κάθε καλοκαίρι παρατηρείται μία μικρή αύξηση των κρουσμάτων, συνήθως γύρω στα μέσα Ιουλίου, πιθανώς λόγω νέων παραλλαγών

ΚΑΛΑ ΤΑ ΝΕΑ 07 Ιουν 2025 | 08:29

Ένα βήμα πιο κοντά στην οριστική θεραπεία του HIV χάρη στην τεχνολογία πίσω από τα εμβόλια Covid

Η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται ίσως μπροστά σε μια από τις πιο σημαντικές εξελίξεις στον αγώνα για την εξάλειψη του HIV.

Η ΕΚΘΕΣΗ 22 Μαϊ 2025 | 18:55

ΕΟΔΥ: Σε χαμηλά επίπεδα η θετικότητα για κορονοϊό και γρίπη - 5 νέοι θάνατοι

Δύο ασθενείς κατέληξαν από κορονοϊό και τρεις από γρίπη την εβδομάδα 12-18 Μαΐου, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 15 Μαϊ 2025 | 18:21
ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ 11 Μαϊ 2025 | 13:15

Ερευνα για 40 θανάτους από κορονοϊό σε νοσοκομείο την περίοδο της πανδημίας - Κλειδί οι εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης

Η θνητότητα έφτασε στο 100%, καθώς οι 40 ασθενείς, ηλικίας από 40 έως 67 ετών, πέθαναν εντός του νοσοκομείου.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 08 Μαϊ 2025 | 17:55

ΕΟΔΥ: Δύο θάνατοι από κορονοϊό και τρεις από γρίπη από τις 21 Απριλίου έως και τις 4 Μαΐου

Καταγράφηκαν 116 νέες εισαγωγές με κορονοϊό σε ΜΕΘ και 4 σοβαρά κρούσματα γρίπης για νοσηλεία στην εντατική

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 07 Μαϊ 2025 | 19:59

Σωτήρης Τσιόδρας: Ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 αποτελεί ουσιαστικό μέτρο πρόληψης του long Covid

Για τα πρόσθετα οφέλη του εμβολιασμού αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, σε άρθρο του στο ενημερωτικό δελτίο του ΕΟΔΥ

Η ΕΚΘΕΣΗ 25 Απρ 2025 | 17:33

ΕΟΔΥ: Υποχωρούν κι άλλο γρίπη και κορονοϊός - 5 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

Σε χαμηλά επίπεδά συνεχίζει να βρίσκεται η θετικότητα για COVID-19 και γρίπη - Τι ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

ΤΑ 5 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ 19 Απρ 2025 | 11:47

Ο Λευκός Οίκος ενστερνίζεται τη θεωρία ότι ο κορονοϊός βγήκε από εργαστήριο και επιτίθεται στον Δρ. Φάουτσι

Παρατίθενται πέντε "επιχειρήματα" υπέρ της θεωρίας πως ο ιός ξέφυγε από εργαστήριο.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 17 Απρ 2025 | 16:43

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από κορονοϊό και δύο από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

Σε χαμηλά επίπεδα η θετικότητα του κορονοϊού - Πτωτική τάση στα κρούσματα γρίπης αλλά πάνω από το όριο.

Η ΕΚΘΕΣΗ 10 Απρ 2025 | 16:29

ΕΟΔΥ: Δύο θάνατοι με covid-19 και 3 από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

Μείωση καταγράφει η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα, ενώ σε χαμηλά επίπεδα κινείται η θετικότητα για covid-19

ΕΚΘΕΣΗ 03 Απρ 2025 | 17:36

ΕΟΔΥ: Μικρή αύξηση στη θετικότητα γρίπης και τέσσερις θάνατοι -Πέντε από κορονοϊό

Σχετικά με την COVID-19 η θετικότητα βρίσκεται σε σταθερά χαμηλά επίπεδα. Καταγράφηκαν 83 νέες εισαγωγές με τρεις νέες διασωληνώσεις.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 27 Μαρ 2025 | 16:36

ΕΟΔΥ: 7 θάνατοι από γρίπη και 6 από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα

Η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις αναπνευστικές λοιμώξεις

Η ΕΚΘΕΣΗ 20 Μαρ 2025 | 17:31

ΕΟΔΥ: Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η γρίπη, δύο ασθενείς σε ΜΕΘ - 4 νέοι θάνατοι από κορονοϊό

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σε αντίθεση με τον κορονοϊό που είναι σε σταθερά χαμηλά επίπεδα.

ΜΕΛΕΤΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ 16 Μαρ 2025 | 11:23

Ερευνα: Τα συμπτώματα του long Covid μπορεί να διαρκούν ακόμα και δύο χρόνια μετά

To long Covid εκδηλώνεται με συμπτώματα που επιμένουν για τουλάχιστον τρεις μήνες

ΝΔ 15 Μαρ 2025 | 20:31

Αυτά είναι τα μεγάλα στοιχήματα της "νέας" κυβέρνησης – Τι περιείχαν οι μπλε φάκελοι που δόθηκαν στους υπουργούς

Τρεις ήταν οι λέξεις κλειδιά: Ανανέωση, δράση, χειροπιαστά αποτελέσματα ενώ επανέλαβε πως "δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο".

ΠΡΩΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 15 Μαρ 2025 | 08:10

Ανασχηματισμός: Το μήνυμα Μητσοτάκη στους υπουργούς μετά το "χαστούκι" με τα Τέμπη - Δουλειά, μετριοπάθεια, όχι τοξικότητα

Το πολιτικό κέντρο του Μαξίμου, ο διπλός ρόλος Χατζηδάκη μετά τον ανασχηματισμό και οι 40άρηδες υπουργοί.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ 13 Μαρ 2025 | 21:45

Φάρμακο μπορεί να αποτρέψει τη νόσηση με Covid-19 σε άτομα που εκτέθηκαν στον ιό

Οι ερευνητές περιγράφουν τη φαρμακευτική ουσία ως αποτελεσματική και γενικά καλά ανεκτή για την πρόληψη της Covid-19

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 13 Μαρ 2025 | 19:17

ΕΟΔΥ: Τρεις θάνατοι και επτά σοβαρά κρούσματα γρίπης την τελευταία εβδομάδα - 90 νέες εισαγωγές από κορονοϊό

Ψηλά η θετικότητα της γρίπης - Σε χαμηλά επίπεδα η covid-19 - Η τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 13 Μαρ 2025 | 07:30

Ο Μητσοτάκης ψάχνει υπουργό Οικονομικών: Οι δύο υποψήφιοι και το σενάριο της έκπληξης για τον ανασχηματισμό

Μειώνεται ο χρόνος αναμονής μέχρι τον ανασχηματισμό. Οποιαδήποτε στιγμή μετά την ορκωμοσία του Κωνσταντίνου Τασούλα, μπορεί ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει το νέο κυβερνητικό σχήμα.

ΒΟΥΛΗ 07 Μαρ 2025 | 20:17

Ο αμήχανος Κυριαζίδης μετά τη σεξιστική επίθεση στην Κωνσταντοπούλου και τα "παγωμένα" βλέμματα των γυναικών υπουργών

Ο ίδιος, δεν φάνηκε να κατανοεί τη θύελλα των αντιδράσεων που ξεσήκωσε, ακόμα και τη βαρύτητα των λεγομένων του, καθώς δεν ζήτησε συγγνώμη, παρά πολύ αργότερα, στον... Παύλο Γερουλάνο.

17-23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 27 Φεβ 2025 | 17:03

ΕΟΔΥ: Αύξηση της θετικότητας της γρίπης με 4 θανάτους - Επτά από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

Αυξάνεται η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα η οποία παραμένει σε υψηλά επίπεδα

ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 27 Φεβ 2025 | 07:29

Οδηγίες Μητσοτάκη σε "παραθυράτους" υπουργούς πριν τη μεγάλη διαδήλωση για τα Τέμπη: "Μην προκαλείτε, χαμηλοί τόνοι"

"Ψυχραιμία και διακριτικότητα" ζήτησε από τους υπουργούς του ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν τις μεγάλες διαδηλώσεις για τη μαύρη επέτειο των δύο χρόνων από την τραγωδία στα Τέμπη.

ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ 22 Φεβ 2025 | 17:58

Ανακαλύφθηκε νέος κορονοϊός νυχτερίδας - Εντοπίστηκε στο ίδιο εργαστήριο που είχε θεωρηθεί ύποπτο για την Covid-19

Ο ιός της νυχτερίδας, που αναφέρεται ως HKU5-CoV-2, χρησιμοποιεί τον ίδιο ανθρώπινο υποδοχέα με τον SARS-CoV-2

Η ΕΚΘΕΣΗ 20 Φεβ 2025 | 18:56

ΕΟΔΥ: Συνεχίζει να ταλαιπωρεί η γρίπη, δύο νέοι θάνατοι - Σε χαμηλά επίπεδα ο κορονοϊός

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 5 σοβαρά κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 2 νέοι θάνατοι - Σχετικά με την covid-19, δεν καταγράφηκαν νέες διασωληνώσεις, είχαμε 170 νέες εισαγωγές και 8 θανάτους

ΤΙ ΛΕΝΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 20 Φεβ 2025 | 06:30

"Σύνδρομο μετά τον εμβολιασμό": Τι συμβαίνει με τις σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου κατά του κορονοϊού

Σύμφωνα με μελέτη που επικαλούνται οι New York Times, σε έναν μικρό αριθμό ανθρώπων, ο εμβολιασμός μπορεί να έχει επιφέρει παρενέργειες που περιλαμβάνουν κόπωση, αδυναμία στην άσκηση, ζάλη…

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13 Φεβ 2025 | 17:34

ΕΟΔΥ: Πέντε θάνατοι από γρίπη και εννιά από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα - Αύξηση και για τον RSV

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 3-8 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν οκτώ νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ και πέντε νέοι θάνατοι από γρίπη.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 12 Φεβ 2026 | 16:00

FT: Έφοδος της βελγικής αστυνομίας στην Κομισιόν για πώληση 23 ακινήτων ύψους 900 εκατ. ευρώ

Το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε διάφορα γραφεία της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, μεταξύ των οποίων και το τμήμα προϋπολογισμού.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ 12 Φεβ 2026 | 12:53

Φωτιά στο καλάθι του νοικοκυριού: Ράλι 25% στο μοσχάρι και "κρυφός" πληθωρισμός στα ενοίκια

Η ακρίβεια στα τρόφιμα παραμένει επίμονη, καταγράφοντας αύξηση 4,5% σε ετήσια βάση.

12 Φεβ 2026 | 12:15

Όλα όσα ειπώθηκαν στην 1η Ημερίδα Άμυνας & Γεωπολιτικής του Capital.gr και του Forbes

Άμυνα, ενεργειακή ασφάλεια, τεχνολογική αυτονομία, στο επίκεντρο της 1ης Ημερίδας Άμυνας & Γεωπολιτικής που διοργάνωσαν το Capital.gr και το Forbes

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΤΕ 12 Φεβ 2026 | 11:20

Αγορά πολυτελούς κατοικίας: Η 5ετία που άλλαξε τα δεδομένα -Το προφίλ των αγοραστών σε Αθηναϊκή Ριβιέρα και Βόρεια Προάστια

Η Αττική διαθέτει δύο ξεκάθαρες, διεθνώς κατανοητές εκδοχές πολυτελούς διαβίωσης, τη μεσογειακή εξωστρέφεια της Ριβιέρας και τη διακριτική ποιότητα της Βόρειας Αττικής.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 12 Φεβ 2026 | 11:09

Τσικνοπέμπτη με ιστορικό ρεκόρ στην τιμή του κρέατος - Το μοσχάρι αυξήθηκε 27% μέσα σε έναν χρόνο

Τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να φέρουν το κρέας στις πρώτες θέσεις των προϊόντων και υπηρεσιών με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΥΝΑΣ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ CAPITAL 12 Φεβ 2026 | 09:24

Από την Ουάσιγκτον μέχρι την Ουκρανία: Ο Κάθετος Διάδρομος στο επίκεντρο των Γκιλφόιλ – Παπασταύρου

Τι είπαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και η Αμερικανίδα Πρέσβης στην Ελλάδα για τον Κάθετο Διάδρομο.

ΑΑΔΕ 12 Φεβ 2026 | 08:00

Νέοι πλειστηριασμοί της ΑΑΔΕ λόγω οφειλών – Στο "σφυρί" 40 ακίνητα μέχρι 3 Ιουνίου

"Έκρηξη" των ληξιπρόθεσμων οφειλών - Δεκάδες ακίνητα στο "σφυρί".

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΕΡΓΑΝΗ 12 Φεβ 2026 | 07:52

Κάτω από το 1% οι μισθωτοί που μπήκαν στο 13ωρο - Πόσες επιχειρήσεις εφάρμοσαν 6ημερο

Μικρή απήχηση έχουν τελικά οι δύο εργασιακές ρυθμίσεις για το 13ωρο και την 6ήμερη εργασία που ήταν κόκκινο πανί για τα συνδικάτα.

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ 12 Φεβ 2026 | 07:47

Τουρισμός: Τι δείχνουν τα early bookings για τη φετινή σεζόν - Ποια νησιά... πάνε μπροστά

Τα πρώτα στοιχεία από τις προκρατήσεις (early bookings) να αποτυπώνουν μια σταθερή εικόνα για τη χώρα.

ΕΦΥΓΕ ΑΠ ΤΗ ΖΩΗ 12 Φεβ 2026 | 06:31

Γιώργος Γεράρδος: Από τα 14 τ.μ. στη Στουρνάρη το '69 στην τεχνολογική αυτοκρατορία του "Πλαισίου"

Ποιος ήταν ο άνθρωπος πίσω από το Πλαίσιο, το brand που καθιερώθηκε ως συνώνυμο της τεχνολογίας στην Ελλάδα.

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ 11 Φεβ 2026 | 14:02

"Μπλόκαραν" τα ΕΛΤΑ- Οι επιστολές και τα πακέτα κάνουν έως και ένα μήνα να φθάσουν στους παραλήπτες…

Φέτος οι κάρτες των Χριστουγέννων έφθασαν στους περισσότερους μετά τις γιορτές

«ΔΕΝ ΦΟΒΗΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ» 11 Φεβ 2026 | 12:23

"Η Πλαίσιο αποχαιρετά τον κύριο Γιώργο" - Η ανακοίνωση της εταιρείας για τον θάνατο του Γ. Γεράρδου

"Ο Γιώργος Γεράρδος σε όλη τη ζωή του παρέμεινε καινοτόμος, διορατικός και ανθεκτικός" τονίζει η εταιρεία "Πλαίσιο"

ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ 11 Φεβ 2026 | 11:27

Reuters: Η ραγδαία αύξηση των ενοικίων απειλεί την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας

Παρά την οικονομική ανάκαμψη, πολλοί Έλληνες μένουν πίσω καθώς τα ενοίκια εκτοξεύονται και οι μισθοί δεν ακολουθούν, αναφέρει το Reuters.

11 Φεβ 2026 | 11:25

Η METLEN υποστηρίζει την ένταξη της Acciaieria Arvedi στο ιταλικό Energy Release 2.0

Η συμφωνία αφορά σε προμήθεια περίπου 2,4 TWh ενέργειας προς την Acciaieria Arvedi

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ 11 Φεβ 2026 | 11:20

Γιώργος Γεράρδος: Πέθανε ο ιδρυτής της εταιρείας "Πλαίσιο" σε ηλικία 80 ετών

Ο Γιώργος Γεράρδος σε ηλικία 23 ετών ίδρυσε την εταιρεία "Πλαίσιο" - Η επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην Βουλγαρία.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 11 Φεβ 2026 | 07:52

Ανείσπρακτα ενοίκια: Οι κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες για να αποφύγουν άδικους φόρους

Πώς το έντυπο Ε411 γλιτώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων από άδικους φόρους – Αναλυτικά η διαδικασία

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 11 Φεβ 2026 | 07:50

Τα τρία κλειδιά για αυξήσεις μισθών με τον νέο νόμο των συλλογικών συμβάσεων

Τρία είναι τα κλειδιά που ανοίγουν τον δρόμο για την υπογραφή περισσότερων συλλογικών συμβάσεων με αυξήσεις μισθών.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 11 Φεβ 2026 | 07:00

Συνταξιούχοι: Νέο πακέτο αναδρομικών και προσαυξήσεις συντάξεων -Τέλος του μήνα οι πληρωμές

Νέο πακέτο αναδρομικών για περίπου 50.000 συνταξιούχους βρίσκεται σε διαδικασία πληρωμής από τον ΕΦΚΑ.

11 Φεβ 2026 | 06:37

ΑΒ Βασιλόπουλος: Η εξαγορά στη Θεσσαλονίκη δίνει σινιάλο για τη συνέχιση της μάχης των σούπερ μάρκετ και το 2026

Τι δείχνει η εξαγορά της ΑΒ Βασιλόπουλος στη Θεσσαλονίκη για τη μάχη που μαίνεται στα σούπερ μάρκετ

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 10 Φεβ 2026 | 17:59

Η εκτόξευση των τιμών πώλησης και ενοικίασης στην Αθήνα, σπρώχνουν τον κόσμο στον Πειραιά και το Περιστέρι

Ολο και περισσότεροι είναι αυτοί που εγκαταλείπουν τις άλλοτε "σίγουρες" επιλογές και στρέφονται σε περιοχές όπως ο Πειραιάς και τα Δυτικά Προάστια.

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ 10 Φεβ 2026 | 17:34

Γιατί μπαίνει το… στοίχημα, ο τζόγος και οι αμοιβές delivery στο καλάθι του πληθωρισμού

Τα αποκαλυπτήρια του νέου τρόπου υπολογισμού του πληθωρισμού θα γίνουν την Πέμπτη οπότε θα ανακοινωθεί η πορεία των τιμών κατά τον μήνα Ιανουάριο

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ 10 Φεβ 2026 | 17:03

Υδρογονάνθρακες: Στις 16 Φεβρουαρίου οι υπογραφές με τη Chevron για τις έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο

"Tην επόμενη εβδομάδα θα έρθει η Chevron στην Ελλάδα και θα έχουμε τις υπογραφές των τεσσάρων συμφωνιών σε χρόνο ρεκόρ"

ΥΠ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 10 Φεβ 2026 | 14:28

ΥΠΕΝ: Παράταση στο "Εξοικονομώ – Επιχειρώ" - Μέχρι πότε γίνεται η υποβολή αιτήσεων

Η παράταση δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερες επιχειρήσεις να προετοιμάσουν και να υποβάλουν ολοκληρωμένες αιτήσεις για την ένταξη έργων ενεργειακής αναβάθμισης.

ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ 10 Φεβ 2026 | 09:25

Εξαπλώνεται η ΑΒ Βασιλόπουλος: Εξαγορά των σούπερ μάρκετ "Αγορά Ναταλί" στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα, το δίκτυο franchise της ΑΒ Βασιλόπουλος αριθμεί πάνω από 400 καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα, με τη συνεργασία άνω των 250 επιχειρηματιών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Φεβ 2026 | 07:49

Πώς οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι θα αποφύγουν τη φορολόγηση με το τεκμαρτό σύστημα

Αν δεν χαρακτηριστούν μισθωτοί, τα μπλοκάκια θα πέσουν στην παγίδα του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Φεβ 2026 | 06:18

Εφορία: Πώς θα εντοπιστούν τα αδήλωτα ενοίκια

Mπλόκο στα κρυφά ενοίκια και στις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι βάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

ΕΛΣΤΑΤ 09 Φεβ 2026 | 17:38

Νεανική ανεργία: Για πρώτη φορά έπεσε κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, στο 13% τον Δεκέμβριο

Στο μέσο της οικονομικής κρίσης η ανεργία των νέων έως 24 ετών είχε ξεπεράσει το 60%, ενώ μέχρι και τα τέλη του 2019 βρισκόταν κοντά στο 40%

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ 09 Φεβ 2026 | 16:36

Ακίνητα: Πώς θα δηλωθούν στην ΑΑΔΕ, η χρήση τους και το ενοίκιο από τους 1,7 εκατ. ιδιοκτήτες

Η ΑΑΔΕ θέλει να ζητήσει από 1,7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες -και άλλους τόσους ενοικιαστές- να πληρώνουν αποκλειστικά μέσω τράπεζας το ενοίκιο.

ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΠΡΟΙΟΝΤΑ 09 Φεβ 2026 | 15:32

Πρόστιμα 1,05 εκατ. ευρώ για υπέρβαση πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε τρία σούπερ μάρκετ και δύο εταιρείες τροφίμων

Τα πρόστιμα ύψους 1,05 εκατ. ευρώ επιβλήθηκαν μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς