Follow us

Λογαριασμοί ρεύματος: Οδηγός επιβίωσης για καταναλωτές - Οι 3 παράγοντες που κρίνουν την αλλαγή παρόχου

Ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι, βάσει των στατιστικών, οι δύο μήνες με τις χαμηλότερες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας ολόκληρης της χρονιάς.

ΡΕΥΜΑ

Ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι, βάσει των στατιστικών, οι δύο μήνες με τις χαμηλότερες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας ολόκληρης της χρονιάς. Αυτό από μόνο του μας δίνει το περιθώριο να πάρουμε μια "ανάσα" μετά την αντιμετώπιση των εκρηκτικών λογαριασμών του φετινού χειμώνα.

Ειδικά αν διατηρηθούν ή υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που για τον Απρίλιο εμφανίζονται μειωμένες κατά περίπου 10% σε σχέση με τον Μάρτιο. Επειδή όμως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι κοντά –και αυτοί είναι οι δύο χειρότεροι μήνες από πλευράς καταναλώσεων- το ζητούμενο είναι να υπάρξει μια στρατηγική αντίδρασης μέχρι τότε.

Το βασικό ερώτημα που απασχολεί τα νοικοκυριά είναι το αν θα πρέπει να αλλάξουν πάροχο ή αν θα πρέπει να αλλάξουν το μοντέλο χρέωσης από κυμαινόμενο σε "σταθερό" ώστε να αποφύγουν την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Διαβάστε Επίσης

Τα στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, είναι τα εξής:

1. Αυτή η περίοδος δεν ενδείκνυται για ανάληψη οποιασδήποτε δέσμευσης με συμβόλαιο καθώς το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει. Και δεν ενδείκνυται διότι η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού "απορρόφησης" των μεγάλων ανατιμήσεων στην ενέργεια. Μέχρι να φανεί στην πράξη πώς θα λειτουργήσει αυτός ο μηχανισμός, και –το κυριότερο- ποιους θα αφορά, καλό είναι να αποφευχθούν οι κινήσεις που δεσμεύουν για ένα ή δύο χρόνια.

2. Αυτή τη στιγμή, οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας "πουλάνε" τη σταθερή χρέωση προς 0,24 έως και 0,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν φανταστεί κανείς ότι μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο, οι καταναλωτές μπορούσαν να "κλειδώσουν" στα 0,1 ευρώ και να αποφύγουν την ρήτρα αναπροσαρμογής (κάτι που έκαναν περίπου 500.000 νοικοκυριά) αντιλαμβάνεται πόσο ακριβότερη έχει γίνει πλέον η ασφάλεια. Δεδομένου ότι σε αυτά τα 0,24 έως 0,35 ευρώ προστίθενται και οι λεγόμενες μη ανταγωνιστικές χρεώσεις, ο τελικός λογαριασμός εκτοξεύεται ακόμη και πάνω από τα 0,4 ευρώ. Γι’ αυτό και συστήνεται να μην ληφθούν τέτοιες αποφάσεις τώρα., Άλλωστε, ακόμη και αν δεν υπάρξει καμία αλλαγή παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, η τιμή των 0,35 ευρώ είναι αυτή τη στιγμή υψηλότερη ακόμη και από τη χρέωση που προκύπτει με την ρήτρα αναπροσαρμογής και μάλιστα χωρίς καμία κρατική επιδότηση (σ.σ κάτι που αφορά όσους έχουν δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες οι οποίες δεν δικαιούνται καμίας επιδότησης).

Διαβάστε Επίσης

3. Το καθοριστικό στοιχείο είναι το πώς θα παρέμβει το κράτος από εδώ και στο εξής. Το ένα σενάριο είναι να συνεχιστούν οι κρατικές επιδοτήσεις με ποιο εντατικό τρόπο και το δεύτερο –που είναι και το επικρατέστερο- είναι να επιδοτηθούν ουσιαστικά οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο ώστε να μειωθεί η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας και κατά συνέπεια και η ρήτρα αναπροσαρμογής. Ποια όμως θα είναι η επιδότηση; Πόσο θα πέσει η ηλεκτρική ενέργεια; Θα είναι μια οριζόντια παρέμβαση θα αφορά σε όλη την αγορά; Για πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρηθεί αυτή η κρατική παρέμβαση; Επειδή εκτιμάται ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα προκύψει ένα "παράθυρο" τουλάχιστον έξι μηνών ώστε να βγει όλο το 2022, καλό θα ήταν οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν μετά τον Μάιο και μετά την υλοποίηση της νέας κυβερνητικής πολιτικής.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 07 Αυγ 2022 | 11:17

Ακρίβεια: "Φρενάρει" ο πληθωρισμός, αλλά οι τιμές στα ύψη - Το "ράλι" σε ενέργεια και τρόφιμα

Τα δύο καυτά μέτωπα της ενέργειας και των τροφίμων. Οι τάσεις για Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

ΣΤΗΝ ΕΡΤ 03 Αυγ 2022 | 21:34

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς επιλέγουμε το φθηνότερο - Τι να προσέχουν οι καταναλωτές στην επιλογή παρόχου ενέργειας

Έκκληση από τον Παναγιώτη Γεωργιάδη, εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Νέο ΙΝΚΑ, στους καταναλωτές να διαβάζουν τα "ψιλά γράμματα" στα συμβόλαια που υπογράφουν - Τι άλλαξε από 1η Αυγούστου

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 02 Αυγ 2022 | 11:57

Σκρέκας: Στήριξη των νοικοκυριών για όσο διαρκέσει η ενεργειακή κρίση– Βαρύς ο πέλεκυς για αθέμιτες πρακτικές

Στη σκιά της ανακοίνωσης της ΡΑΕ για φαινόμενα παραπλανητικών διαφημίσεων από προμηθευτές ο κ. Σκρέκας προειδοποίησε ότι ο πέλεκυς της Πολιτείας θα είναι βαρύς σε φαινόμενα αθέμιτων πρακτικών.

ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ 02 Αυγ 2022 | 11:24

Τι αλλάζει (ξανά) στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας από τις 20 Αυγούστου

Νέες αλλαγές στην τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος θα ισχύσουν από τον Αύγουστο.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 02 Αυγ 2022 | 09:50

ΡΑΕ: Παραπλανητικές διαφημίσεις από Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας

Η ΡΑΕ εντόπισε παραπλανητικές διαφημίσεις από Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας σε σχέση με τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ 02 Αυγ 2022 | 08:40

Σε υψηλά επίπεδα οι τιμές του ρεύματος παρά το πλαφόν

Η αύξηση στο χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος, αναμένεται να επιβαρύνει τα τελικά κόστη του ρεύματος στη λιανική για τους καταναλωτές.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Αυγ 2022 | 23:58

Ρεύμα: Πώς μπορούμε να μειώσουμε το κόστος των ηλεκτρικών μας συσκευών έως και 200 ευρώ τον χρόνο [Βίντεο]

Χρήσιμες συμβουλές για να εξοικονομούμε ρεύμα και χρήμα - Πώς οι ηλεκτρικές μας συσκευές μπορούν να σώσουν την τσέπη μας αν χρησιμοποιούνται σωστά

ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΞΗΓΕΙ 31 Ιουλ 2022 | 15:53

Ηλεκτρικό ρεύμα: Όλα όσα αλλάζουν από 1η Αυγούστου – Τι να προσέχουμε ανά πάροχο και στον τρόπο τιμολόγησης [βίντεο]

"Ο μηχανισμός που έχει μπει αντισταθμίζει αυτόματα τις αυξήσεις του φυσικού αερίου" είπε ο κ. Γκίκας, τονίζοντας ότι οι τιμές θα κυμανθούν γύρω στα 16 – 17 λεπτά την κιλοβατώρα.

ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ 29 Ιουλ 2022 | 08:24

Η ακρίβεια γονατίζει τους Έλληνες: "Ψαλίδι" σε ψώνια, ρεύμα και διακοπές

Το κόστος για τα νοικοκυριά είναι δυσβάστακτο και πολλοί είναι αυτοί που "κόβουν" από παντού, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα.

«ΚΑΙΝΕ» ΟΙ ΤΙΜΕΣ 28 Ιουλ 2022 | 11:58

Πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής για την ακρίβεια: Ιδιοκτήτης μηχανής έβαλε 1 ευρώ βενζίνη [βίντεο]

Όπως είπε η Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττική, Μαρία Ζάγκα, οδηγός μηχανής ζήτησε να του βάλουν 1 ευρώ βενζίνη για μια διαδρομή μέχρι το Σύνταγμα.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ 27 Ιουλ 2022 | 11:43

Λογαριασμοί ρεύματος: "Φρένο" στις αυξήσεις των παγίων φέρνει νέα διάταξη - Με αναδρομική ισχύ από 4 Ιουλίου

Φρένο στις αυξήσεις παγίων στους λογαριασμούς ρεύματος, φέρνει η κυβέρνηση μέσω διάταξης νόμου, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ 25 Ιουλ 2022 | 14:01

Τι θα πληρώσουμε για το ηλεκτρικό τον Αύγουστο: Στα 16 σεντς η κιλοβατώρα με την επιδότηση

Στα 16 σεντς υπολογίζεται η τιμή της κιλοβατώρας, μετά και την εφαρμογή και της κρατικής επιδότησης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των τιμολογίων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ 25 Ιουλ 2022 | 07:55

Σήμερα ανακοινώνονται τα τιμολόγια ρεύματος χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής - Τι ισχύει από 1η Αυγούστου

Ανακοινώνονται από τους προμηθευτές ρεύματος τα τιμολόγια χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής που θα ισχύσουν από την επόμενη Δευτέρα, 1η Αυγούστου.