Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς να γλιτώσουμε το χαράτσι με το "κόλπο" των σταθερών τιμών

Σταθερό ή κυμαινόμενο τιμολόγιο για το ηλεκτρικό ρεύμα; Ένα δίλημμα που τα νοικοκυριά είχαν μέχρι σήμερα μόνο για τα επιτόκια των δανείων τους πλέον προκύπτει και για τιμολόγια ρεύματος.

ΔΕΗ

Σταθερό ή κυμαινόμενο τιμολόγιο για το ηλεκτρικό ρεύμα;

Ένα δίλημμα που τα νοικοκυριά είχαν μέχρι σήμερα μόνο για τα επιτόκια των δανείων τους, πλέον προκύπτει και για τιμολόγια του ρεύματος και μάλιστα μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες καθώς η ενεργειακή κρίση έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που παραλαμβάνουν τα νοικοκυριά. Η έρευνα αγοράς δείχνει ότι αυτή τη στιγμή οι αποκλίσεις είναι πολύ μεγάλες.

Σε ένα "κυμαινόμενο" τιμολόγιο ρεύματος, ο προμηθευτής μπορεί να έχει ονομαστική τιμή ρεύματος 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα και η τελική τιμή που θα πληρώσει να φτάσει πάνω από τα 12-13 λεπτά αφού αφαιρεθεί και η κρατική επιδότηση. Αν μάλιστα επιβεβαιωθεί ότι τον Οκτώβριο η χονδρική τιμή ρεύματος θα κλείσει στα 19-20 λεπτά, τότε η τελική τιμή μπορεί να εκτοξευτεί και στα 20 λεπτά. Τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος από την άλλη, αυτή τη στιγμή κυμαίνονται από 10 έως 15 λεπτά.

Ποια είναι η διαφορά; Ότι αυτές οι τιμές παραμένουν κλειδωμένες για δύο χρόνια ενώ επειδή ακριβώς δεν υπάρχει η "ρήτρα αναπροσαρμογής" (δηλαδή ο παράγοντας που ανεβάζει αυτή την περίοδο της τιμές), δεν υπάρχει και κρατική επιδότηση. Έτσι, λοιπόν, ο κάθε καταναλωτής καλείται να βάλει ένα "στοίχημα" χωρίς προφανώς να γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Ή θα ποντάρει στο ότι η ενεργειακή κρίση θα κρατήσει καιρό τις τιμές ψηλά (πάνω από τα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα) και θα επιλέξει το σταθερό τιμολόγιο, ή θα ρισκάρει προσβλέποντας σε ταχεία αποκλιμάκωση επιλέγοντας την πολύ χαμηλή ονομαστική τιμή του κυμαινόμενου τιμολογίου το οποίο φτάνει ακόμη και στα 4 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Ακόμη και αυτοί που θα επιλέξουν το σταθερό τιμολόγιο πάντως, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν είναι όλα τα σταθερά τιμολόγια των εταιρειών ίδια, καθώς εξαρτώνται από τις μεγάλες εμπορικές συμφωνίες που έχει συνάψει η κάθε εταιρεία. Έτσι, στην αγορά αυτή τη στιγμή υπάρχει σταθερό τιμολόγιο ρεύματος που χρεώνει 9-10 λεπτά την κιλοβατώρα και με πάγιο 1,5 ευρώ, υπάρχει σταθερό τιμολόγιο που χρεώνει 15 λεπτά την κιλοβατώρα και με πάγιο 15 ευρώ, υπάρχει και σταθερό τιμολόγιο που χρεώνει προς 20 λεπτά την κιλοβατώρα.

Διαβάστε Επίσης

Οι καταναλωτές δεν είναι εκπαιδευμένοι στο να απαντούν στο δίλημμα σταθερό ή κυμαινόμενο και για τα τιμολόγια ρεύματος καθώς ακόμη και η ανάγνωση του λογαριασμού είναι πολύπλοκη ειδικά τώρα που έχουν προστεθεί καινούργιες έννοιες όπως η "ρήτρα αναπροσαρμογής" η κρατική επιδότηση κλπ. Γι’ αυτό, η ΡΑΕ αναμένεται ότι από τις αρχές του χρόνου θα προχωρήσει σε ειδική σήμανση των τιμολογίων, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει πότε αναλαμβάνει ρίσκο και πότε όχι. Το θέμα είναι τι γίνεται μέχρι τότε καθώς το φθινόπωρο και ο χειμώνας εξελίσσονται δυσάρεστα όσον αφορά στο ύψος των τιμών.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 26 Νοε 2021 | 09:03

Πώς θα αποφύγουμε τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος - Πρακτικές συμβουλές

Πρακτικά παραδείγματα για να μειώσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος. Πώς θα γλιτώσουμε χρήματα.

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ 24 Νοε 2021 | 11:13

Εφιάλτης με τις τιμές του ρεύματος: Ποιοι θα παραλάβουν εκκαθαριστικό λογαριασμό με πάνω από 600 ευρώ - Παραδείγματα

Ο εφιάλτης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχει τέλος καθώς τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Νοε 2021 | 10:03

Αυξήσεις έως και 120% στους λογαριασμούς ρεύματος - Ποιοι μήνες επιδοτούνται και πόσο

Οι τιμές χονδρικής του ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκονται στα ύψη και σε 4 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

ΑΠΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ «Α» ΩΣ ΤΟ «Ω» 22 Νοε 2021 | 16:40

Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι: Πώς θα ξοδέψετε λιγότερα για πετρέλαιο, ρεύμα, φυσικό αέριο και ξύλα - Πρακτικές οδηγίες

Πόσο κοστίζει η θέρμανση ανά σύστημα και περιοχή - Για εξοικονόμηση ενέργειας, βασική προϋπόθεση αποτελεί η υιοθέτηση νέας και διαφορετικής νοοτροπίας

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ 18 Νοε 2021 | 18:42

Γιατί αξίζει να ψωνίσω στην Black Friday 2021;

Καθώς οι επιχειρήσεις συναγωνίζονται μεταξύ τους για την παροχή των καλύτερων προσφορών, συχνά ως καταναλωτές βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα "τσουνάμι" από διαφορετικά Black Friday Deals.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ 2000 Η ΚΑΙ 3000 WATT 17 Νοε 2021 | 11:20

"Φαρμακείο" η χρήση ηλεκτρικής σόμπας: Γιατί μπορεί να κοστίζει έως και… ένα ευρώ την ώρα

Oι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας δεν υποχωρούν, μια κιλοβατώρα φτάνει να κοστίζει έως και 30 λεπτά του ευρώ.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 13 Νοε 2021 | 14:24

Σε ποιους έρχονται λογαριασμοί ρεύματος "σοκ" των 400 - 600 ευρώ και γιατί

Πολύ μεγάλα ποσά που φτάνουν να ξεπερνούν ακόμη και τα 500 ή τα 600 ευρώ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες καταναλωτές.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 13 Νοε 2021 | 12:27

Επίδομα θέρμανσης - Σταϊκούρας: Τη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα

Τη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης δηλώνει ο Χ. Σταϊκούρας. Ανοιχτό ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήρηξης λόγω ενεργειακής κρίσης.

ΠΙΝΑΚΕΣ 11 Νοε 2021 | 08:22

Επιδότηση λογαριασμών ρεύματος: Πόσα κερδίζουμε με τον υπερδιπλασιασμό - Αναλυτικά παραδείγματα

Ο υπερδιπλασιασμός της κρατικής επιδότησης για τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος θα καλύψει τα 2/3 της επιβάρυνσης που προκύπτει από την αύξηση της τιμής του ρεύματος για όσους καταναλώνουν έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα.

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ SITECORE 10 Νοε 2021 | 12:54

Black Friday: Το 59% των καταναλωτών θα πραγματοποιήσει χριστουγεννιάτικες αγορές

Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες καταναλωτές (59%) σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους την περίοδο της Black Friday.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ 10 Νοε 2021 | 09:58

Υπερδιπλασιάζεται η επιδότηση ρεύματος: 39 ευρώ προς όλους για Νοέμβριο και Δεκέμβριο - Μειώνονται και τα τέλη του αερίου

Σε ανακοινώσεις για την αύξηση του κονδυλίου για την επιδότηση των καταναλωτών ρεύματος προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 09 Νοε 2021 | 13:44

Κλειδώνει πακέτο έξι μέτρων για την ενέργεια και τους λογαριασμούς του ρεύματος – Τι θα περιλαμβάνει

Για το Νοέμβριο, τα νοικοκυριά θα επιδοτηθούν με 24-25 ευρώ για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από 18 ευρώ που ήταν η αντίστοιχη επιδότηση για τον Οκτώβριο.

ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 08 Νοε 2021 | 07:48

Ερχεται νέο πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος: Αύξηση επιδότησης και αναστολη χρεωσεων

Νέο πακέτο μέτρων για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια ετοιμάζει η κυβέρνηση.