Λύση στο τραπέζι για κόκκινα δάνεια, ΦΠΑ & 100 δόσεις

Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις με το Κουαρτέτο. Στον σημερινό γύρο πρέπει να κλείσει το θέμα της πρώτης κατοικίας. Τι συμφωνήθηκε για τις 100 δόσεις.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Λύση στο τραπέζι για κόκκινα δάνεια, ΦΠΑ & 100 δόσεις

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών καθώς στον σημερινό νέο γύρο θα πρέπει να κλείσει –καθώς ούτε χθες κατέστη εφικτό- το ζήτημα της προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς θέμα που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποτελεί πλέον το μόνο θέμα που ουσιαστικά παραμένει ανοικτό.

Ύστερα από τον χθεσινό τρίωρο γύρο, συμφωνία επί των προϋποθέσεων για την προστασία της κύριας κατοικίας δεν υπήρξε. Ωστόσο, κυβερνητική πηγή προεξόφλησε χθες το βράδυ τη θετική κατάληξη μέχρι αύριο Σάββατο έτσι ώστε στο Euroworking Group της Κυριακής –χθες συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής και ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο όργανο της Ευρωζώνης θα συνεδριάσει τελικώς στις 15 Νοεμβρίου- να απελευθερωθεί η δόση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων φαίνεται να μετατίθεται –αν δεν αλλάξει κάτι μέσα στις επόμενες 48 ώρες- για την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο μιας «συμφωνίας κυρίων» που επιχειρείται να κλείσει ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η συμφωνία αυτή, εφόσον υλοποιηθεί θα φέρνει ποιο μπροστά χρονικά το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης από τη ψήφιση των μέτρων στη Βουλή. Αυτό κρίνεται απαραίτητο όχι μόνο εξαιτίας της πίεσης που ασκήθηκε από το Eurogroup για κατάληξη μέχρι τη Δευτέρα αλλά και εξαιτίας της χρονικής συγκυρίας. (σ.σ η κυβέρνηση δεν θα ήθελε η Βουλή να συνεδριάζει με διαδικασίες κατεπείγοντος, ώρες πριν από τον εορτασμό της επετείου της 17ης Νοέμβρη).

Η πρόταση του να αντιμετωπιστούν όλα τα δάνεια ως «πακέτο» και να μην επικεντρωθεί η συμφωνία στην προστασία της κύριας κατοικίας, φαίνεται να μην βρήκε έδαφος οπότε οι δύο πλευρές θα επιστρέψουν σήμερα το απόγευμα στο τραπέζι προκειμένου να καταλήξουν στα τελικά όρια: το εισοδηματικό, το κριτήριο της αξίας της κύριας κατοικίας αλλά και το κριτήριο της συνολικής περιουσίας. Η ελληνική πλευρά δεν θέλει να υποχωρήσει σε μια λύση που θα καλύπτει μόνο το 30% των δανειοληπτών ωστόσο, με δεδομένη και την ασφυκτική πίεση χρόνου, θα φανεί στην πράξη σε ποια επίπεδα θα επέλθει ο συμβιβασμός.

Για το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η λύση έχει βρεθεί: θα επιβληθεί εισφορά πέντε λεπτών του ευρώ σε κάθε στήλη των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ μέτρο που μπορεί να αποφέρει περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ και ουσιαστικά να καλύψει την «τρύπα» από τη μη επιβολή του ΦΠΑ σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία.

Όσον αφορά τέλος, στο θέμα των 100 δόσεων, το θέμα φαίνεται να κλείσει με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Από τη μία πλευρά υπήρχε η απαίτηση των δανειστών για απώλεια της ρύθμισης την επόμενη κιόλας ημέρα της μη καταβολής μιας τρέχουσας φορολογικής υποχρέωσης. Η ελληνική κυβέρνηση, είχε νομοθετήσει τον Αύγουστο με τέτοιο τρόπο ώστε ο οφειλέτης να έχει χρονικό περιθώριο ακόμη και δύο μηνών στη διάθεσή του. Η συμφωνία φαίνεται να έχει κλείσει «κάπου στη μέση» όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 23 Οκτ 2021 | 12:24

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου: "Διάδρομος" για φθηνή ενέργεια στην Ευρώπη

Στόχος η εκμετάλλευση της φθηνής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Αίγυπτο και η προώθηση της στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας.

ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 23 Οκτ 2021 | 11:37

Κίνδυνος "ηλεκτροπληξίας" για τα νοικοκυριά: Tιμή ρεκόρ πάνω από 22 λεπτά για μια κιλοβατώρα ρεύματος - Αναλυτικά παραδείγματα

Μάλιστα, τα χειρότερα φαίνεται ότι είναι μπροστά καθώς η τιμή χονδρικής τον Οκτώβριο έχει εκτοξευτεί ακόμη και πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΑΥΞΗΣΗ ΦΩΤΙΑ 22 Οκτ 2021 | 16:52

Ηλεκτρικό ρεύμα: "Θα καίνε" οι λογαριασμοί του Σεπτεμβρίου- Αύξηση 189% σε σχέση με το 2020

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 189% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά

ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑΣ 22 Οκτ 2021 | 14:05

Capital CEO Talks - Μιχαλίτσης (BAUSCH Health) : Ηγεσία σημαίνει να φαντάζεσαι το μέλλον

H έννοια CEO σημαίνει πρωταρχικά και Chief Energy Officer πολλών και διαφορετικών ανθρώπων, δηλώνει ο Ιάκωβος Μιχαλίτσης, Γενικός Διευθυντής της BAUSCH Health Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 22 Οκτ 2021 | 13:52

Capital CEO Talks - Giuseppe Zorgno (AIG): Τα τρία πράγματα που πρέπει να θυμάται κανείς όταν βρίσκεται στην εξουσία

Τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου CEO στην εποχή του πλήρους μετασχηματισμού σκιαγραφεί ο Giuseppe Zorgno CEO της AIG.

ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΣ 22 Οκτ 2021 | 13:15

Η επόμενη ημέρα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας μετά τη συμφωνία με τη ναυπηγική Fincantieri

Η συμφωνία με την Fincantieri που ανακοινώθηκε και επίσημα χθες Πέμπτη έκλεισε σε χρόνο-ρεκόρ, καθώς οι συνομιλίες των δύο πλευρών για σύμπραξη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ξεκίνησαν στα μέσα Αυγούστου.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ 22 Οκτ 2021 | 13:05

Νέα μέτρα για την παρενόχληση στην εργασία: Αυστηρές ποινές έως και απόλυση - Τι είναι ο "σύνδεσμος αναφοράς"

Νέα μέτρα την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία στις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 20 άτομα.

ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ 22 Οκτ 2021 | 12:49

Ηλεκτρονικά βιβλία και εφορία: Από 1η Νοεμβρίου MyData υποχρεωτικά για όλους

Ξεκινά υποχρεωτικά η έκδοσης και διαβίβασης τιμολογίων μέσω της πλατφόρμας MyData στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Οκτ 2021 | 11:37

Βολές Γεωργιάδη σε τράπεζες: Ακατανόητη η μη επιχορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις

Ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε στη Βουλή ακατανόητη τη μη επιχορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ 22 Οκτ 2021 | 10:47

Σταϊκούρας στο Capital.gr: Έτοιμοι για νέα μέτρα στην ενέργεια - Θετική η έκθεση της 12ης αξιολόγησης

Έτοιμος αν χρειαστεί να προχωρήσει και νέα μέτρα για την ανάσχεση των ανατιμήσεων στα προϊόντα ενέργειας, δηλώνει ο Χ. Σταϊκούρας στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Capital.gr.

21 Οκτ 2021 | 19:53

ΕΝΦΙΑ: Πληρωμή σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα πληρωμής μέχρι και σε 12 μηνιαίες δόσεις και την κάθε επιμέρους δόση του ΕΝΦΙΑ.

21 Οκτ 2021 | 18:02

Μ. Ρήγας - Energean: Να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες εξασφάλισης φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές

O CEO της Energean κ. Μαθιός Ρήγας τόνισε πως πρέπει "να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες εξασφάλισης φυσικού αερίου, σε ανταγωνιστικές τιμές"

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ 24ΩΡΕΣ ΤΟ 24ΩΡΟ 21 Οκτ 2021 | 14:28

ΕΦΚΑ - "Πύργος Ελέγχου" θα παρακολουθεί τις συντάξεις: Στόχος να εκδίδονται 3 ανά υπάλληλο την ημέρα

Για πρώτη φορά μπαίνει στον ΕΦΚΑ ποσοτικός στόχος για έκδοση τριών συντάξεων από τον κάθε υπάλληλο ανά ημέρα.