Μ. Γκλεζάκος: Πιθανό το bail in αν δεν αντιμετωπιστούν τα κόκκινα δάνεια

Οσο δεν λύνουμε τα προβλήματα μας ως χώρα ,αλλά λέμε πράγματα που δεν ισχύουν. Όσο κάνουμε όλα αυτά το bail in θα είναι δυστυχώς στην εικόνα ανέφερε

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μ. Γκλεζάκος: Πιθανό το bail in αν δεν αντιμετωπιστούν τα κόκκινα δάνεια

“Είναι στα πιθανά ενδεχόμενα και δεν πρέπει να αποκλείουμε το bail in, όσο δεν ξεκινάμε να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα κόκκινα δάνεια, όσο δεν λύνουμε τα προβλήματα μας ως χώρα και όσο λέμε πράγματα που δεν ισχύουν. Όσο κάνουμε όλα αυτά το bail in θα είναι στην εικόνα.” δήλωσε στην Τρόικα του Αθήνα 9.84 και στους Νεκτάριο Νώτη και Σταμάτη Ζαχαρό, ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Παν/μιο Πειραιά, Μιχάλης Γκλεζάκος

Σε ερώτημα για τα κόκκινα δάνεια, απάντησε: “Το πρόβλημα έχει κακοφορμίσει. Όσο συνεχίζουμε να μην διαχειριζόμαστε με έναν αποτελεσματικό τρόπο,αυξάνονται. Ακόμα και εκείνοι που μπορούν να πληρώσουν σκέπτονται ότι αν ενταχθούν στους οφειλέτες, που πρέπει να ρυθμιστούν, κάτι έχουν να κερδίσουν. Έχουμε καθυστερήσει 3 χρόνια να τα διαχειριζόμαστε.”

Αναλυτικά:

Δημοσιογράφος : Θα συζητήσουμε για ακόμη μια φορά κ.Γκλεζάκο τι θα γίνει με το θέμα των τραπεζών, το οποίο έχει να κάνει και με την πιστωτική χαλάρωση που ακούμε και δεν βλέπουμε, με την επίλυση του θέματος των κόκκινων δανείων, καθώς και με την οριστική διευθέτησή του, όπως και με την επιστροφή καταθέσεων, που επίσης ακούμε και δεν βλέπουμε.

Μ Γκλεζάκος: “Είναι πολλά τα θέματα που αλληλοσυνδέονται.Οπως για παράδειγμα εκείνο του χρέους για το οποίο συζητάμε ότι δεν θα υπάρχει κάποια λύση. Το γεγονός ότι ακόμα συζητάμε-έστω και λιγότερο- την πιθανότητα ενός γκρέξιτ, έχει σχέση με τις τράπεζες. Αν δεν λυθούν τα μείζονα θέματα που είναι η επιβίωη της ελληνικής οικονομίας, προφανώς δεν θα λυθεί τίποτε για τις τράπεζες, οι οποίες είναι η καρδιά ενός συστήματος, που έχει έννοια όταν αυτό το σύστημα υπάρχει. Ακόμα δεν έχουμε λύσει το θέμα της επιβίωσής μας ως οικονομία.Ολα αυτά τα περί ανάπτυξης και καταπληκτικών πλεονασμάτων για μεγάλες περιόδους είναι θεωρητικά και εκτός πραγματικότητος. Γιαυτό και παραμένει η αμφιβολία για το κατά πόσον είναι βιώσιμες οι τράπεζες, και κατα πόσον αύριο θα έχουμε κανένα bail in κλπ.”

Δημοσιογράφος: Είναι δεδομένο ότι το τραπεζικό σύστημα είναι αλληλένδετο με τις δημοσιονομικές εξελίξεις στη χώρα.Ομως επειδή είναι αυτονόητο, ενδεχομένως ξεχνούμε ως κοινωνία ότι ενδεχομένως πέραν των συνεπειών της δημοσιονομικής κατάστασης στο τραπεζικό σύστημα, υπάρχουν και αποφάσεις - χειρισμοί εκ μέρους τραπεζιτών που επιδεινώνουν την κατάσταση και θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος, το οποίο αποτελεί τη βάση του συστήματος καταθέσεων, που βασίζεται στη πίστη.Γιατί το κάνουμε αυτό;

Μ Γκλεζάκος: “Οντως , έχει κακοφορμίσει το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια. Όσο συνεχίζουμε να μην τα διαχειριζόμαστε με έναν αποτελεσματικό τρόπο,αυξάνονται. Ακόμα και εκείνοι που μπορούν να πληρώσουν σκέπτονται ότι αν ενταχθούν στους οφειλέτες που πρέπει να ρυθμιστούν, κάτι έχουν να κερδίσουν. Έχουμε καθυστερήσει τουλάχιστον 3 χρόνια στο να ξεκινήσουμε να τα διαχειριζόμαστε και καθημερινά αναφύονται θέματα που έπρεπε να είχαμε αντιμετωπίσει. Οπως η ποινική ευθύνη των τραπεζικών στελεχών που θα διευθετήσουν τέτοια δάνεια.”

Δημοσιογράφος: Την ώρα όμως που όλα τα τραπεζικά στελέχη γκρινιάζουν για το ότι δεν τα απαλλάσσουν των ποινικών ευθυνών τους για να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις κόκκινων δανείων, εμφανίζεται η υπόθεση της μεταβίβασης μετοχών του ΜΕΓΚΑ από την “ Πήγασος” στον Ιβάν Σαββίδη και βλέπουμε ότι δεν χρειάστηκε καμμία απαλλαγή για να προχωρήσουν ή να αποδεχθούν ρυθμίσεις ή ακόμη και να μην αντιδράσουν σε αυτές τα τραπεζικά στελέχη.Να μην ξεχνάμε και την υπόθεση Μαρινόπουλου, με τη χορήγηση δανείων χωρίς ισολογισμούς κλπ .

Μ Γκλεζάκος: “ Αυτό πού γίνεται σε μεγάλη έκταση είναι ότι πχ μια επιχείρηση σε φάση πτώχευσης,με πολύ καλά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία μεταβιβάζονται με τις τράπεζες να κάνουν ότι δεν βλέπουν και όταν η επιχείρηση οδηγείται σε εκκαθάριση δεν έχει τα φιλέτα της,που κάποιοι έχουν πάρει από την πίσω πόρτα. Με την ανοχή, ίσως και την σύμπραξη τραπεζικών στελεχών, διότι υπάρχει και οικονομικό όφελος.

Αυτά γίνονται καθημερινά και στο τέλος τον λογαριασμό τον πληρώνουμε εμείς, είτε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είτε με το ενδεχόμενο του αν θα σκάσει στη συνέχεια κανένα bail in, διότι και αυτό δεν θα πρέπει να αποκλείεται, έτσι όπως πάμε.Είναι στα πιθανά ενδεχόμενα και δεν πρέπει να αποκλείουμε το bail in, όσο δεν ξεκινάμε να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα κόκκινα δάνεια, όσο δεν λύνουμε τα προβλήματα μας ως χώρα ,αλλά λέμε πράγματα που δεν ισχύουν. Όσο κάνουμε όλα αυτά το bail in θα είναι δυστυχώς στην εικόνα”

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ 4ΗΣ ΦΑΣΗΣ 26 Νοε 2020 | 08:19

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Εξαντλήθηκε σε 4 ημέρες και... επανακυκλοφορεί με άλλα 400 εκατ. ευρώ

Τα λεφτά της επιστρεπτέας προκαταβολής που είχαν προϋπολογιστεί να πέσουν στην αγορά εξαντλήθηκαν μέσα σε τέσσερα 24ωρα.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ-ΒΟΡΙΔΗ 25 Νοε 2020 | 23:07

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4: Δικαιούχοι και αγρότες – Έως 30 Νοεμβρίου οι αιτήσεις

Το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής θα καταβληθεί εφάπαξ και θα κυμαίνεται στα 1.000 ευρώ.

ΟΙ 10 ΚΑΔ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΡΙΘΜΟ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ 25 Νοε 2020 | 21:47

Σταϊκούρας: 700,3 εκατ. ευρώ σε επιπλέον 143.169 δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4

Πιστώθηκε σήμερα στους λογαριασμούς 143.169 δικαιούχων ποσό 700,3 εκατ ευρώ του 4ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής

ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ 25 Νοε 2020 | 21:41

Χριστούγεννα 2020: Μόνο 3 στους 10 Έλληνες θα πραγματοποιήσουν περισσότερες αγορές

Τέσσερις στους 10 σκοπεύουν να αφήσουν τα ψώνια τους την τελευταία στιγμή

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 25 Νοε 2020 | 20:41

Η άνοδος και η πτώση του Μπάμπη Βωβού- Ο εμβληματικός εργολάβος που άλλαξε την εικόνα των Βορείων Προαστίων

Ο επιχειρηματίας άλλαξε την όψη των Βορείων Προαστίων έπεσε θύμα της κρίσης και του Βοτανικού

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 25 Νοε 2020 | 19:00

Επίδομα θέρμανσης: Ποια είδη καυσίμων επιδοτούνται φέτος - Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις

Διευρύνονται οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης - Από 80 έως και 700 ευρώ τα ποσά

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΕΤΤ 25 Νοε 2020 | 17:54

Αποζημίωση στους καταναλωτές για αποκλίσεις από την πραγματική ταχύτητα σύνδεσης στο ίντερνετ

Δικαίωμα αποζημίωσης θα έχουν οι καταναλωτές για αποκλίσεις στην ταχύτητα του ίντερνετ

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗΣ 25 Νοε 2020 | 14:59

Εκτός σχεδίου δόμηση: Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη σε 15 ερωτήσεις και απαντήσεις

Αναλυτικά τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Νοε 2020 | 14:30

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Για μισθωτό των 800 ευρώ σημαίνει αύξηση 183 ευρώ- Αναλυτικά παραδείγματα

"Είναι ένα νομοσχέδιο που ενώνει", είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Νοε 2020 | 14:01

Σταϊκούρας για προϋπολογισμό: Εκτός πραγματικότητας η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ - Αυτά είναι τα 4 σημάδια ανθεκτικότητας

Ο προϋπολογισμός στοχεύει στην υπέρβαση της κρίσης με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια, ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ 25 Νοε 2020 | 13:12

Click away: Πώς θα γίνονται οι παραγγελίες για τα καταστήματα που δεν έχουν e-shop

Η μέθοδος του "click away" θα εφαρμοστεί από τα καταστήματα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών, επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

Γ.Γ. ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 25 Νοε 2020 | 13:03

Σταμπουλίδης: Παράταση του lockdown έως τις 6 Δεκεμβρίου

Το lockdown θα παραταθεί έως τις 6 Δεκεμβρίου ανέφερε ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

25 Νοε 2020 | 12:59