"Μαιμού" δικαιούχοι των μέτρων στήριξης: "Σαφάρι" των αρχών για τον εντοπισμό τους - Οι 4 κατηγορίες

Οι προσπάθειες "διείσδυσης", ώστε να επωφεληθούν ακόμη και όσοι δεν έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, είναι συνεχείς.

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Μάρτυρες μιας απίστευτης "εφευρετικότητας" από την πλευρά επιτήδειων φορολογουμένων γίνονται οι ιθύνοντες των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας οι οποίοι και έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της εφαρμογής και παρακολούθησης των μέτρων στήριξης.

Οι προσπάθειες "διείσδυσης", ώστε να επωφεληθούν ακόμη και όσοι δεν έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού είναι συνεχείς, και υποχρεώνουν το οικονομικό επιτελείο να αλλάζει συνεχώς τους όρους και τις προϋποθέσεις των μέτρων στήριξης ώστε να μην γίνεται "κατάχρηση".

Τα παραδείγματα ουκ ολίγα:

1. Ιδιοκτήτες ακινήτων εμφάνισαν στην πλατφόρμα του Taxis εικονικά ενοικιαστήρια προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού η οποία φτάνει στο 80% του αναγραφόμενου στο συμβόλαιο ενοικίου. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με εξωνυχιστικό έλεγχο των δηλώσεων κάτι βεβαίως που προκαλεί καθυστερήσεις την αποζημίωση ακόμη και των νομοταγών και πραγματικά πληττόμενων ιδιοκτητών.

2. Εργοδότες εμφανίστηκαν να κάνουν δυσθεώρητες αυξήσεις σε "υπαλλήλους" τους προκειμένου να λάβουν υπέρογκες αποζημιώσεις μέσα από το πρόγραμμα "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ" (σ.σ αυτό το πρόγραμμα πληρώνει μέρος του μισθού σε εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης που καλούνται να δουλέψουν με μειωμένο ωράριο για να περιοριστεί το μισθολογικό κόστος). Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, μπήκε "πλαφόν" στις αποδοχές για τις οποίες μπορεί να γίνεται η αποζημίωση του εργαζόμενου.

3. Στις "επιστρεπτέες προκαταβολές" τα οικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεων "προσαρμόστηκαν" στις απαιτήσεις των όρων χορήγησης των οικονομικών επιδόσεων. Χιλιάδες επαγγελματίες έφτιαξαν με τέτοιο τρόπο τα τιμολόγια ώστε ο Ιανουάριος να κλείσει με -20% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό. Η πρόσθετη ρήτρα που μπήκε (να μην έχουν οι εταιρείες αύξηση εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019) "έκοψε" πάνω από 200.000 επαγγελματίες οι οποίοι εμφανίστηκαν να έχουν καλύτερες οικονομικές επιδόσεις μέσα στην πανδημία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

4. Στις αναστολές συμβάσεων εργασίας, επίσης επήλθε "απάντηση" στους επιτήδειους με την ρήτρα προκαταβολικής δήλωσης των αναστολών. Για να μην ρισκάρουν το ενδεχόμενο να εντοπιστούν με τον υπάλληλο εντός της επιχείρησης ο οποίος έχει δηλωθεί σε αναστολή, οι επιτήδειοι υποχρεώθηκαν να αναλάβουν το κόστος της μισθοδοσίας και αυτό φάνηκε και από τη μείωση των αναστολών τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο. Σήμερα, θα πληρωθούν 532.208 εργαζόμενοι με τα 534 ευρώ, αριθμός μικρότερος από τον αντίστοιχο του Ιανουαρίου (623.557). Μετά την μείωση των δικαιούχων για τον Φεβρουάριο, έρχεται νέο "χτύπημα" από το υπουργείο Εργασίας με την προσθήκη πρόσθετων κριτηρίων. Ήδη οι εργοδότες ενημερώνονται ότι θα γίνουν έλεγχοι για το ποιοι πληρούν και ποιοι όχι αυτά τα κριτήρια. Χαρακτηριστική η σχετική χθεσινή ανακοίνωση από το "ΕΡΓΑΝΗ":

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Για όσες επιχειρήσεις – εργοδότες υποβάλλουν σήμερα 4/3/2021 δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους για τον μήνα Μάρτιο 2021, ως πληττόμενες, θα διενεργηθεί επανέλεγχος για την επιλεξιμότητά τους. Για τον λόγο αυτό, παρακαλούνται οι ως άνω επιχειρήσεις – εργοδότες και οι λογιστές αυτών να ενημερωθούν από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ από αύριο 5/3/2021 και ώρα 12:00. Διευκρινίζεται ότι μόνο στις επιχειρήσεις – εργοδότες που δεν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας θα εμφανίζεται μήνυμα "Δεν πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας πληττόμενης επιχείρησης" μέσω της επιλογής "ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ" σε κάθε δήλωση αναστολής που έχει υποβληθεί κατά την 4/3/2021 στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Στην περίπτωση αυτή, οι δηλώσεις αναστολών λογίζονται ως μη γενόμενες και οι εργαζόμενοι δεν είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Στις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας που υποβλήθηκαν στις 4/3/2021 από επιχειρήσεις-εργοδότες που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας ως πληττόμενες δεν θα εμφανίζεται μήνυμα. Επιπλέον, σημειώνεται ότι από 5/3/2021 και μετά όσες επιχειρήσεις δεν είναι επιλέξιμες δεν θα μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις αναστολών".

Η προσπάθεια να έρθουν στην "επιφάνεια" όσοι επιχειρούν να καταστρατηγήσουν τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστεί και με την 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής η οποία θα "τρέξει" από τον Απρίλιο. Την τελική "συνταγή", δηλαδή το απαιτούμενο ποσοστό μείωσης των εσόδων για να μπορεί να καταστεί κάποιος δικαιούχος, το υπουργείο Οικονομικών θα την αποκαλύψει την τελευταία στιγμή και σίγουρα μετά τη λήξη του τριμήνου, ώστε να αποφευχθεί η "προσαρμογή" και το μαγείρεμα των οικονομικών δεδομένων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 19 Απρ 2021 | 14:28

Νοσοκομείο Ξάνθης: Να εμβολιαστούν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ηλικιακές ομάδες - Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Έκκληση του νοσοκομείου για άμεσο εμβολιασμό όλων των προβλεπόμενων ηλικιών.

ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ 14 ΜΑΙΟΥ 19 Απρ 2021 | 14:01

Πατέλης: Πιθανό ένα πακέτο στήριξης για τις επιχειρήσεις του τουρισμού

Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Α. Πατέλης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί ειδικά για τον τουρισμό ένα πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 19 Απρ 2021 | 13:48

Καρφιά Φίλη για την απουσία Τσακαλώτου από τις πρωτοβουλίες Τσίπρα: "Είναι αναγκαίος, πρέπει να συμμετέχει παντού"

Τι είπε ο Νίκος Φίλης για την απουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τη σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με το ΔΣ του ΤΧΣ.

ΠΟΣΟ ΥΨΟΥΣ 2.127.366 ΕΥΡΩ 19 Απρ 2021 | 13:43

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Καταβάλλεται την Τρίτη σε 4.226 δικαιούχους - Ποιους αφορά

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας καταβάλλεται αύριο, 20 Απριλίου, η αποζημίωση ειδικού σκοπού - Δείτε αναλυτικά ποιοι είναι οι δικαιούχοι.

ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ 19 Απρ 2021 | 13:41

Κορονοϊός: Οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν εμβολιαστεί - Η κουρασμένη Ευρώπη αίρει τα περιοριστικά μέτρα

Αισιόδοξα μηνύματα με τους εμβολιασμούς στις ΗΠΑ, αίρονται σιγά σιγά οι περιορισμοί στην Ευρώπη.

ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ 19 Απρ 2021 | 13:33

Στο φως τα πρακτικά των λοιμωξιολόγων: Οι βόμβες, η "Δημοκρατία", η "ΕφΣυν" και η αλήθεια

Τι προκύπτει από την δημοσίευση των πρακτικών των λοιμωξιολόγων - Τι γράφουν η "Δημοκρατία" και η "ΕφΣυν".

ΤΙ ΕΚΤΙΜΑ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ 19 Απρ 2021 | 12:46

Γιατί η αστυνομία δεν παρεμβαίνει στα κορονοπάρτι των πλατειών: Το μοντέλο "Βαρνάβα" και ο ρόλος των μπαχαλάκηδων

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι παρέμβαση της ΕΛΑΣ στα κορονοπάρτι θα οδηγούσε σε χειρότερα επεισόδια.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 19 Απρ 2021 | 12:30

Γεννηματά για τουρισμό: Άμεση προτεραιότητα ο εμβολιασμός των εργαζομένων - Μη γίνουν τα περσινά λάθη

Η κ. Γεννηματά τόνισε πως η κυβέρνηση απέτυχε ενώ σημείωσε πως είναι άμεση προτεραιότητα ο εμβολιασμός των εργαζομένων.

"Η ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ" 19 Απρ 2021 | 11:59

Γκάγκα: Δεν πεθαίνουν ασθενείς επειδή δεν προλάβαμε να τους πάμε σε ΜΕΘ

Η Μίνα Γκάγκα αναφερόμενη στους θανάτους που καταγράφονται σε θαλάμους, τόνισε ότι δεν πεθαίνουν οι άνθρωποι εκτός ΜΕΘ γιατί δεν βρίσκουν κρεβάτι σε εντατική.

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΤΕ 19 Απρ 2021 | 11:48

Δικαστικός εμφύλιος για τους εμβολιασμούς: 3 δικαστικές ενώσεις διαμαρτύρονται γιατί εμβολιάζονται πρώτοι οι... εισαγγελείς

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών αναφέρουν ότι εμβολιάζονται μόνο κάποιοι εισαγγελικοί λειτουργοί.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΕΝΑΡΙΟ 19 Απρ 2021 | 11:25

Κορονοϊός: Φρένο από Γιαμαρέλλου και Σαρηγιάννη για το άνοιγμα το Πάσχα - Αύξηση στα λύματα μετά τα κορονοπάρτι

Το άνοιγμα το Πάσχα απασχολεί κυβέρνηση και ειδικούς με την κ. Γιαμαρέλλου και τον κ. Σαρηγιάννη να βάζουν "φρένο" στα σενάρια.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ 19 Απρ 2021 | 11:20

Παπαθανάσης: Μεγαλύτερο κακό αν επέμβει η αστυνομία στο κορονοπάρτι των πλατειών

Ο Νίκος Παπαθανάσης μίλησε για τις πρόσφατες εικόνες συνωστισμού, σημειώνοντας πως δεν θα τελειώσει η περιπέτεια εάν δεν υπάρχει ατομική ευθύνη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 19 Απρ 2021 | 09:33

Ανοίγουν οι σχολές οδηγών - Διευκρινίσεις για τα υγειονομικά μέτρα και τις εξετάσεις

Μετά την εισήγηση του υφυπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη ανοίγουν οι σχολές οδηγών.