Μάνουελ Βάλς: «Το ευρώ είναι υπερβολικά ισχυρό»

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς επανέλαβε τη θέση ότι το ευρώ είναι «υπερβολικά ισχυρό», επισημαίνοντας ότι ο Φρανσουά Ολάντ θα αναλάβει πρωτοβουλίες μετά τις ευρωεκλογές.

manouel-bals-to-eurw-einai-uperbolika-isxuro
SHARE THIS
0
SHARES

«Υπερβολικά ισχυρό» χαρακτήρισε το ευρώ για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, ο οποίος προανήγγειλε ότι Φρανσουά Ολάντ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

«Χρειαζόμαστε μια μείζονα αλλαγή»

Ο Γάλλος πρωθυπουργός επισήμανε ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να γίνει ένα εργαλείο που θα υπηρετεί το λαό

«Χρειαζόμαστε μια πιο κατάλληλη νομισματική πολιτική, διότι το επίπεδο (της συναλλαγματικής ισοτιμίας) του ευρώ είναι πολύ υψηλό. Χρειαζόμαστε μια μείζονα αλλαγή η οποία θα καταστήσει τη νομισματική πολιτική ένα εργαλείο για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ένα εργαλείο το οποίο θα υπηρετεί το λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βαλς σε ομιλία του, ενώπιον νεολαίων που ανήκουν σε Σοσιαλιστικά κόμματα κοντά στο Παρίσι.

«Με αυτό το σκοπό κατά νου, ο πρόεδρος της δημοκρατίας θα αναλάβει πρωτοβουλίες μετά τις ευρωεκλογές», συνέχισε ο Βαλς, επαναλαμβάνοντας αυτό που είχε πει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας.

Μετά τις ευρωεκλογές

Υπενθυμίζεται ότι ο Βαλς, την περασμένη Τρίτη, είχε επισημάνει πως η κυβέρνησή του θέλει να εξεταστεί η υπερβολικά υψηλή συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να υιοθετήσει μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης.

Τον περασμένο μήνα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, είχε δηλώσει πως η Γαλλία επιθυμεί οι χώρες της ευρωζώνης να συζητήσουν σύντομα σχετικά με τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ και τη νομισματική πολιτική.

 

Ο Αρνό Μοντεμπούρ μάλιστα είχε καλέσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής για να συμβάλει να μειωθεί η ισοτιμία του ευρώ, ενώ είχε ζητήσει να χαραχθεί νέα νομισματική πολιτική βάσει του υποδείγματος εκείνης της Fed (ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ), προσθέτοντας πως ο Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, πρέπει να φροντίσει να αποδυναμωθεί κατά τι η ισοτιμία του ευρώ.

Πιο ισχυρό έναντι του δολαρίου

Συγκριτικά με το 2013, το ευρώ είναι κατά 5% ισχυρότερο έναντι του δολαρίου, γεγονός το οποίο πλήττει τις εξαγωγές καθώς τις καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές και επιβαρύνουν την κερδοφορία ευρωπαϊκών εταιρειών.

Τις τελευταίες εβδομάδες αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις επικαλέστηκαν την ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος ως έναν από τους λόγους που μειώνεται η κερδοφορία τους, όταν ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook