Follow us

Μαργαρίτης Σχοινάς: Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας πιθανόν να περιλαμβάνουν το πετρέλαιο

Η ΕΕ βρίσκεται πιο κοντά στον Ευρωπαϊκό Στρατό από ό,τι πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως αποκάλυψε στο Φόρουμ των Δελφών ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Μετά τις γαλλικές εκλογές αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις ως προς τις πιέσεις κατά της Ρωσίας, τις αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, το μεταναστευτικό και την άμυνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στις εργασίες του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Σχοινάς ξετύλιξε την ευρωπαϊκή ατζέντα, τις προτεραιότητες και τους προβληματισμούς, ξεκινώντας από την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαχωρίζει τη θέση της από τα αυταρχικά και βίαια μοντέλα διακυβέρνησης, τα οποία, όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικά, αλλά οδηγούνται μόνα τους στην αυτοκαταστροφή.

Η σημείωση αυτή έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης για τη στάση της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας και των νέων ισορροπιών που δημιουργούνται. Ο κ. Σχοινάς εξήγησε ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν λέγεται αποπαγκοσμιοποίηση, ούτε φοβάται ο ίδιος σενάρια για νέο ψυχρό πόλεμο ή για καταστροφή των δημοκρατικών θεμελίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, προβλέψεις καταστροφής είχαν γίνει και παλαιότερα, οι οποίες, όμως δεν επιβεβαιώθηκαν. Αντίθετα, η ΕΕ κινήθηκε ενιαία και πραγματοποίησε ιστορικής σημασίας αποφάσεις, όπως η κοινή παραγγελία εμβολίων κατά την πανδημία, η ομόφωνη απόφαση για την αγορά εξοπλισμού από την ΕΕ για την υποστήριξη της Ουκρανίας και η αυτόματη προστασία των μεταναστών από την Ουκρανία και τη νόμιμη μετακίνησή τους.

Διαβάστε Επίσης

Η ομοφωνία και η αποτελεσματικότητα των αποφάσεων αποτελούν κλειδί για την περαιτέρω ενοποίηση και ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μήνυμα αυτό διέτρεξε όλη τη συζήτηση με τον κ. Σχοινά στο πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο συντόνισε η δημοσιογράφος των Financial Times, Ελένη Βαρβιτσιώτη.

Έτσι, για το θέμα της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι "η εξέλιξη αυτή επιταχύνει την πράσινη μετάβαση της Ε.Ε., με ανάπτυξη ευρωπαϊκών τεχνολογιών και χρηματοδοτικών πόρων. Ταυτόχρονα, ενισχύεται η πράσινη ατζέντα με τη δημιουργία ενιαίας αγοράς ενέργειας και με αναθεώρηση της σύνδεσης της τιμής του φυσικού αερίου με εκείνης της ηλεκτρικής ενέργειας".

Στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη πίεση κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, κάθε απόφαση για νέες κυρώσεις θα πρέπει είναι ομόφωνη. Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγαλύτερη εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, σε σχέση με το πετρέλαιο, ο κ. Σχοινάς θεωρεί πιο πιθανή την απόφαση για εμπάργκο και στο ρωσικό πετρέλαιο, παρά στο φυσικό αέριο.

Εξελίξεις θα υπάρξουν και στο μεταναστευτικό, όταν υπάρξει πιο ξεκάθαρη εικόνα για το που θα εγκατασταθούν οι μετανάστες, ώστε να υπάρξει ένα σχέδιο απορρόφησής τους από την αγορά εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύστημα πιστοποίησης προσόντων και δημιουργία θέσεων εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα δημογραφικά προβλήματα της Ε.Ε. αλλά και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη και ταχύτερη πρόοδος προς την ενοποίηση, κατά τον κ. Σχοινά, αναμένεται να συμβεί στην άμυνα, με καταλύτη τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ήδη έχει αποφασιστεί η δημιουργία Δύναμης Ταχύτατης Επέμβασης με 5.000 στρατιώτες. Στη συνέχεια αναμένεται η σύγκλιση στα εξοπλιστικά προγράμματα, με ευρωπαϊκούς πόρους και, μετά, ο Ευρωπαϊκός Στρατός.

Ήδη, η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε συμφωνίες για αγορά ευρωπαϊκού εξοπλισμού με ρήτρες αμοιβαίας συνδρομής, με τη Γαλλία κλπ. Πάντως, όλα αυτά, κατά τον κ. Σχοινά, αναμένεται να επιταχυνθούν μετά τις γαλλικές εκλογές, με το βλέμμα στραμμένο στον 2ο γύρο, καθώς τότε θα έχουν κατασταλάξει οι τάσεις μεταξύ άκρας αριστεράς και άκρας δεξιάς, όπως και άλλες τάσεις που παρατηρούνται και εκτός Γαλλίας, όπως εκείνες για την αποτελεσματικότητα των αυταρχικών μοντέλων διακυβέρνησης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ 08 Αυγ 2022 | 18:40

Μόσχα για πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια: Το Κίεβο κρατά την Ευρώπη όμηρο βομβαρδίζοντας τον σταθμό

Νέες κατηγορίες εναντίον του Κίεβο για την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια εξαπέλυσε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 06 Αυγ 2022 | 17:14

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε πως η Τουρκία θα πληρώνει σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι οι πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο θα γίνονται σε ρούβλια.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ 06 Αυγ 2022 | 16:23

Ουκρανία: Πυρηνικός αντιδραστήρας στη Ζαπορίζια σταματησε να λειτουργεί μετά από βομβαρδισμούς - Κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας

Ένας από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια σταμάτησε να λειτουργεί, έπειτα από βομβαρδισμούς.

ΔΗΛΩΣΗ ΖΑΧΑΡΟΒΑ 06 Αυγ 2022 | 11:34

Επίθεση Μόσχας στην Αθήνα: "Είμαστε εξοργισμένοι με μη φιλικές ενέργειες" για την έκδοση του Mr. Bitcoin στις ΗΠΑ

"Μη φιλικές ενέργειες" αναφορικά με την έκδοση του προγραμματιστή Βίνικ, ή αλλιώς Mr. Bitcoin, προσάπτει στην Αθήνα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ 05 Αυγ 2022 | 23:48

Κενό επικοινωνίας Μακρόν και Πούτιν: Δεν μιλάνε στο τηλέφωνο εδώ και δύο μήνες - "Η Γαλλία είναι μη φιλικό κράτος"

"Μη φιλική" χώρα χαρακτήρισε τη Γαλλία ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 05 Αυγ 2022 | 22:26

Συμφωνία Πούτιν και Ερντογάν: Εμπορικές συναλλαγές και συνεργασία σε ενέργεια και οικονομία

Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν να "ενισχύσουν τις εμπορικές ανταλλαγές" μεταξύ των χωρών τους και "να ανταποκριθούν στις αμοιβαίες προσδοκίες στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας"

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΜΕΡ 05 Αυγ 2022 | 19:45

Κομισιόν: "Δικαιολογίες της Ρωσίας τα επιχειρήματα της Gazprom σχετικά με την τουρμπίνα του Nord Stream 1"

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, τόνισε ότι καμία δέσμη κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία δεν απαγορεύει την επιστροφή και εγκατάσταση της τουρμπίνας της Siemens στη Ρωσία.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 05 Αυγ 2022 | 17:38

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Ερντογάν: "Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ευγνώμων στην Τουρκία για τη μεταφορά του φυσικού αερίου"

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τις κινήσεις του για την εξεύρεση μιας συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΟΤΣΙ 05 Αυγ 2022 | 15:12

Μηνύματα πριν το τετ-α-τετ Πούτιν - Ερντογάν: "Μην αποσταθεροποιήσετε τη Συρία - "Όχι λύση χωρίς τη Μόσχα στην Ουκρανία"

Λίγο πριν τη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στο Σότσι, το Κρεμλίνο ζητά από την Άγκυρα να δείξει αυτοσυγκράτηση στη Συρία.

Ο ΙΣΠΑΝΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ 05 Αυγ 2022 | 11:01

Ουρές στη Μόσχα για το ξεστοκάρισμα του H&M: "Θα αγοράσω ό,τι υπάρχει" λένε οι καταναλωτές - Φεύγουν οι δυτικές μάρκες

Για μια τελευταία φορά άνοιξε τις πόρτες του το σουηδικό πολυκατάστημα ένδυσης και στη Μόσχα έγινε χαμός.

ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ 04 Αυγ 2022 | 22:34

ΕΕ: Περιοριστικά μέτρα στον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τον γιο του, Ολεξάντρ

Το Συμβούλιο των Υπουργών αποφάσισε να τους επιβάλει περιοριστικά μέτρα ως απάντηση στη συνεχιζόμενη αδικαιολόγητη και απρόκλητη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΕ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗ 04 Αυγ 2022 | 20:35

Μπρίτνεϊ Γκράινερ: Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε την Αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ σε ποινή φυλάκισης εννέα ετών

Έντονη αντίδραση Μπάιντεν: "Απαράδεκτη η καταδίκη Γκράινερ, να απελευθερωθεί αμέσως" - Έφεση από την υπεράσπιση κατά της απόφασης

ΠΡΩΗΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ 03 Αυγ 2022 | 22:00

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ προτείνει σχέδιο τύπου Ελβετίας για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Γκερχαρντ Σρέντερ πρότεινε σχέδιο για το τέλος του πολέμου στη Γερμανία.