Ντράγκι: Νωρίτερα τα στρες-τεστ για τις ελληνικές τράπεζες

H Ευρωπαϊκή Τράπεζα ενδέχεται να επισπεύσει τα stress tests της το επόμενο έτος, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ντράγκι: Νωρίτερα τα στρες-τεστ για τις ελληνικές τράπεζες

H Ευρωπαϊκή Τράπεζα ενδέχεται να επισπεύσει τα stress tests της το επόμενο έτος, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε ερώτηση για το κατά πόσο οι εποπτικές αρχές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν νωρίτερα ελέγχους στην υγεία των ελληνικών τραπεζών.

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί πιέσεις για νέα αξιολόγηση της ποιότητας των παγίων των ελληνικών τραπεζών (ΑQR), στο πλαίσιο της επικείμενης τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στήριξης.

"Η ΕΚΤ έχει απορρίψει το αίτημα, λέγοντας ότι ο επόμενος έλεγχος θα γίνει με τα προγραμματισμένα stress tests του 2018, ωστόσο οι δηλώσεις του Ντράγκι για εμπροσθοβαρή tests υπονοούν πως μπορεί η ΕΚΤ να δείξει ευελιξία ως προς το ζήτημα", σχολιάζει σχετικά το Reuters.

"Ο SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) θα λάβει την απόφασή του με πλήρη ανεξαρτησία", είπε ο Ντράγκι μιλώντας στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

"Και αυτό που σχεδιάζει να κάνει ο SSM το επόμενο έτος είναι να πραγματοποιήσει το stress test, πιθανότατα να κάνει ένα εμπροσθοβαρές stress test και βασικά ο SSM έστειλε στο ΔΝΤ επιστολή που αφορά ακριβώς αυτή την αναμενόμενη γραμμή δράσης", είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Το υπονοούμενο Ντράγκι

Η νύξη του Ντράγκι ότι η ΕΚΤ μπορεί να καταστήσει "εμπροσθοβαρή" τα στρες τεστ του 2018 αποτυπώνει και την αυστηρότητα με την οποία θα διενεργηθούν, καθώς θα εμπεριέχουν κριτήρια αντοχής των τραπεζών στη βάση στόχων που καλούνται να επιτύχουν μέχρι και το 2019. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναλάβει τη δέσμευση έναντι του SSM να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κατά περίπου 40 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2016. Το 2017 οι επιδόσεις των στόχων στη μείωση των κόκκινων δανείων κινήθηκαν με αργούς ρυθμούς και πλέον πέφτει μεγάλο βάρος ειδικά στην επόμενη χρονιά κατά την οποία οι τράπεζες θα πρέπει να υλοποιήσουν εμπροσθοβαρώς και στόχους του 2019, ώστε να καλύψουν το χαμένο έδαφος του 2017.

Να σημειωθεί ότι με ο SSM έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ελέγχου των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών και ο έλεγχος ο οποίος θα ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους θα είναι ουσιαστικά ενδεικτικός για την κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών, διαγιγνώσκοντας εκ των προτέρων πιθανές νέες κεφαλαιακές ανάγκες. Έτσι, ουσιαστικά το stress test για τις ελληνικές τράπεζες μπορεί να είναι "εμπροσθοβαρές".

Την παρούσα φάση ο SSM έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο έλεγχο δανειακών χαρτοφυλακίων στις τράπεζες Εθνική και Alpha Bank, ενώ το Νοέμβριο θα ακολουθήσει αντίστοιχος έλεγχος σε Eurobank και Πειραιώς. Οι έλεγχοι εστιάζουν στη βιωσιμότητα των ρυθμίσεων των κόκκινων δανείων από τις οποίες θα προκύψει στο τέλος του χρόνου "πόρισμα" του SSΜ για τυχόν κεφαλαιακές τρύπες των ελληνικών τραπεζών ενόψει των πανευρωπαϊκών stress test της Άνοιξης του 2018.

H θέση Ντάισελμπλουμ για τις τράπεζες

Υπερ του να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών πριν ολοκληρωθεί το 3ο μνημόνιο τάχθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερουν Νταϊσενμπλουμ. Απέφυγε μεν να τοποθετηθεί για το αν θα απαιτηθούν stress tests ή έλεγχοι χαρτοφυλακίου δηλώνοντας αναρμόδιος ωστόσο, επισήμανε ότι «καθώς κατευθυνόμαστε προς το τέλος του προγράμματος πρέπει να διασφαλίσουμε αν οι τράπεζες είναι ασφαλείς, εάν θα επιβιώσουν ή όχι». Ουσιαστικά, ο πρόεδρος του Eurogroup κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο από τον Ιούλιο έχει ζητήσει επίσπευση των ελέγχων των τραπεζών και ολοκλήρωσή τους πριν τη λήξη του 3ου μνημονίου.

Στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Νταϊσενμπλουμ στον τηλεοπτικό σταθμό Σκαι, ερωτήθηκε: «υπάρχει πολύ συζήτηση σε σχέση με το τι είδους τεστ θα επιλεγεί. Το AQR ή το τυπικό στρες τεστ». Και απάντησε: «Δεν έχω άποψη αν θα πρέπει να υπάρξει AQR ή στρες τεστ. Το θέμα κλειδί εδώ είναι ότι καθώς κατευθυνόμαστε προς το τέλος του προγράμματος πρέπει να διασφαλίσουμε αν οι τράπεζες είναι ασφαλείς, εάν θα επιβιώσουν ή όχι. Και δεδομένης όλης της δουλειάς που έχει γίνει, της ανακεφαλαιοποίησης που έχει γίνει, των νέων κεφαλαίων που έχουν μπει είναι πολύ σημαντικό να τελειώσουμε για τώρα με το θέμα των τραπεζών. Να είναι σταθερές και ισχυρές. Αν αυτό μπορεί να γίνει με το στρες τεστ τότε μια χαρά. Αν χρειάζεται AQR ας είναι. Αυτό νομίζω ότι είναι απόφαση των τραπεζικών αρχών. Δεν νομίζω ότι είναι πολιτική απόφαση».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤ 13 Ιαν 2021 | 12:36

Λαγκάρντ: Θα είναι ανησυχητικό αν συνεχιστεί το lockdown και στο δεύτερο τρίμηνο του 2021

Η πρόβλεψη της ΕΚΤ για οικονομική ανάκαμψη φέτος συνεχίζει να ισχύει παρά τους νέους περιορισμούς στη δραστηριότητα σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης.

ΔΕΙΚΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ 07 Ιαν 2021 | 13:08

ΕΚΤ: Μείωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο τελευταίο τρίμηνο του 2020

Οι δείκτες για το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη υποδηλώνουν ότι η οικονομία της συρρικνώθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, ανέφερε η ΕΚΤ.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΥΠΑΣ 23 Δεκ 2020 | 15:20

Ο γόρδιος δεσμός...

Κατ’ αρχήν το κλειδί για την άνοδο των τραπεζικών μετοχών το 2021 θα είναι η εξάλειψη της ανάγκης να πραγματοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου

ΤΟ 50% ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΙΣΘΩΜΑΤΟΣ 18 Ιαν 2021 | 21:08

Μειωμένα ενοίκια Νοεμβρίου: Πιστώνονται σήμερα 15,3 εκατ. ευρώ σε 137.049 ιδιοκτήτες

Οι δικαιούχοι θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς που έχουν δηλώσει στο Taxisnet έως το βράδυ, ανάλογα με τις ροές πίστωσης της κάθε τράπεζας

ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Ιαν 2021 | 20:26

Τσακλόγλου: Εξετάζονται το να θεωρείται εργατικό ατύχημα ο θάνατος από κορονοϊό και η ένταξη υγειονομικών στα βαρέα ανθυγιεινά

Το ενδεχόμενο να αναγνωριστεί ο κορονοϊός ως παράγοντας κινδύνου για την υγεία των εργαζομένων εξετάζει το υπουργείο Εργασίας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΣ 18 Ιαν 2021 | 19:41

Στους 20.842 οι νέοι συνταξιούχοι με οριστική απόφαση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο

Η μέση κύρια σύνταξη διαμορφώνεται στα 733,22 ευρώ και η μέση επικουρική στα 194,38 ευρώ.

18 Ιαν 2021 | 16:46

Ανοικτά και χωρίς ραντεβού από σήμερα τα καταστήματα Public

Αγορές με απόλυτη ασφάλεια και Orange Days με μεγάλες εκπτώσεις σε αμέτρητα προϊόντα

ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΥΓΧΡΩΤΙΣΜΟΥ 18 Ιαν 2021 | 16:23

Άνοιγμα λιανεμπορίου: Mε μάσκες, αποστάσεις αλλά και ουρές σε καταστήματα - Τι έγινε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα

Ζωντάνεψε το λιανεμπόριο με το άνοιγμα των καταστημάτων - Ουρές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα,

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 18 Ιαν 2021 | 12:59

Κρατικός προϋπολογισμός: Πρωτογενές έλλειμμα 18,2 δισ. ευρώ το 2020

Καλύτερες των προβλέψεων κατά 1,5 δις. ευρώ ήταν οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας το 2020.

18 Ιαν 2021 | 11:05

Υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ: Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία καλλιεργεί μια ισχυρή κουλτούρα υπευθυνότητας

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αναδεικνύει τη σημασία της υπεύθυνης διάθεσης και κατανάλωσης αλκοόλ, εκπαιδεύοντας τους σημαντικότερους κρίκους στην αλυσίδα πώλησης του αλκοόλ στον τελικό καταναλωτή, που είναι οι Bartenders.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΦΥΡΑ 18 Ιαν 2021 | 10:39

"Καλησπέρα, είμαι ο Χρήστος Σταϊκούρας": Όταν ο υπουργός πήρε τηλέφωνο πολίτες για να ακούσει τις καταγγελίες τους

Ο κ. Σταϊκούρας, επικοινώνησε με δύο πολίτες άμεσα, μετά την καταγγελία τους, και διευθέτησε το ζήτημα που τους απασχολεί.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ 18 Ιαν 2021 | 08:33

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ρεκόρ αιτήσεων - Η πλατφόρμα κλείνει την Τρίτη 19 Ιανουαρίου

Οι συμμετοχές έχουν σπάσει ήδη όλα τα ρεκόρ, αφού ξεπέρασαν ήδη τις 650.000 και κινούνται αυξητικά πλέον προς τις 700.000.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ 18 Ιαν 2021 | 07:49

Ανοίγει επιτέλους η αγορά - Τι ισχύει για κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής - Το ωράριο και το SMS

Λειτουργούν από σήμερα ξανά τα καταστήματα λιανικής με αυστηρά μέτρα και περιορισμούς.