Μάχη με το χρόνο: 10 φοροεκκρεμότητες μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου

Οι τελευταίες 40 ημέρες του χρόνου είναι γεμάτες και από υποχρεώσεις οι οποίες αν δεν εκπληρωθούν θα φέρουν πρόστιμα, χαμένες ευκαιρίες για εκπτώσεις και άλλα δεινά.

Μάχη με το χρόνο: 10 φοροεκκρεμότητες μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου

Μπορεί το ενδιαφέρον να έχει μονοπωλήσει η επιστροφή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια και η καταβολή έκτακτου μερίσματος –για την οποία οι πολίτες θα είναι καλό να κρατούν πολύ μικρό καλάθι πριν κλειδώσουν τα νούμερα καθώς τα εκατοντάδες εκατομμύρια που ακούγονται μπορεί τελικώς να μην υπάρχουν- όμως οι τελευταίες 40 ημέρες του χρόνου είναι γεμάτες και από άλλες υποχρεώσεις οι οποίες αν δεν εκπληρωθούν θα φέρουν πρόστιμα, χαμένες ευκαιρίες για εκπτώσεις και άλλα… δεινά.

Η χρονιά δεν τελείωσε ακόμη κάτι που είναι προφανές με την πρώτη ματιά στον κατάλογο των εκκρεμοτήτων. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου πρέπει να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος –τα διπλά εκκαθαριστικά έχουν συνήθως ως αποτέλεσμα να εκτοξεύεται ο αριθμός των οφειλετών- να κατατεθεί η αίτηση για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ και να δηλωθούν τα μισθώματα και τα ακίνητα που ενοικιάζονται με βραχυχρόνιες συμβάσεις στην ειδική πλατφόρμα Airbnb του Taxis.

Και μετά θα έρθει ο Δεκέμβριος με τα τέλη κυκλοφορίας και την κατάθεση πινακίδων, την κατάθεση της προτελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ και φυσικά της τελευταίας ευκαιρίας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία βρίσκονται σε περιοχές όπου θα υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών αξιών από την 1/1/2019, να τα μεταβιβάσουν χωρίς να υποστούν την πρόσθετη επιβάρυνση. Εκπνέει βεβαίως και ο νόμος Κατσέλη ενώ στο τέλος του έτους, εκπνέει και η προθεσμία για τη δήλωση των αναδρομικών που εισέπραξαν οι συνταξιούχοι κατά τη διάρκεια του 2017.

Αν ο Σεπτέμβριος που είναι μήνας διπλών εκκαθαριστικών, έφερε τεράστια αύξηση στον αριθμό οφειλετών –τα στοιχεία που δόθηκαν από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής κάνουν λόγο για τουλάχιστον 320 χιλιάδες νέους οφειλέτες- κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί και τον Νοέμβριο. Μέχρι το τέλος του μήνα που διανύουμε θα πρέπει να πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο ΕΝΦΙΑ και για φυσικά πρόσωπα και για εταιρείες καθώς ο ΦΠΑ (δεύτερη δόση γ’ τριμήνου για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και Οκτωβρίου για όσους τηρούν διπλογραφικά). Ο λογαριασμός φτάνει στα 5 δις. ευρώ. Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ασχοληθούν:

Με το Κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας: Οι αιτήσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος, πρέπει να υποβάλλονται κάθε χρόνο προκειμένου κάθε φορά να λαμβάνονται υπόψη τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία για το ύψος των εισοδημάτων. Οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται μέσα σε έναν μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Εξαιτίας της παράτασης που δόθηκε φέτος για την υποβολή των δηλώσεων των πυρόπληκτων έως και τις 30 Οκτωβρίου, η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων –γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης- είναι η 30η Νοεμβρίου. Αιτήσεις πρέπει να γίνουν από όλους ακόμη και από αυτούς που είναι ήδη ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο. Όσοι παραβλέψουν, θα απενταχθούν από την 1/12 με αποτέλεσμα να υποστούν σημαντική επιβάρυνση στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος

Με την πλατφόρμα Airbnb: Οι ιδιοκτήτες που εκμεταλλεύονται ακίνητα μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, θα πρέπει να κάνουν εγγραφή στο ειδικό μητρώο ακινήτων που λειτουργεί στην ηλεκτρονική σελίδα της ΑΑΔΕ. Για όσους έχουν εισπράξει έστω και ένα ευρώ από τις αρχές του χρόνου, οι εγγραφές θα πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Όλες οι μισθώσεις από την 1/12 προϋποθέτουν και τον αριθμό εγγραφής στο μητρώο αλλά και τον ειδικό κωδικό του ακινήτου.

Ο Δεκέμβριος είναι επίσης δύσκολος μήνας καθώς έχει και πληρωμή τελών κυκλοφορίας και ΕΝΦΙΑ. Έχει επίσης τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Η μεταβίβαση ακινήτων μέσω γονικής παροχής ή δωρεάς δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι από την 1/1/2019 ενεργοποιούνται οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Στις περιοχές στις οποίες θα υπάρξει αύξηση στην τιμή ζώνης, θα αυξηθούν και τα έξοδα μεταβίβασης (συμβολαιογραφικά, έξοδα υποθηκοφυλακείου κλπ) αλλά ενδεχομένως και οι φόροι μεταβίβασης καθώς δεν καλύπτονται όλα τα ακίνητα από το αφορολόγητο των 150.000 ευρώ.

Φορολογικές δηλώσεις: Στο τέλος του χρόνου εκπνέει η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους οι συνταξιούχοι για να δηλώσουν τα αναδρομικά που πιστώθηκαν στον λογαριασμό τους πριν από έναν χρόνο. Τα αναδρομικά αυτά, μπορεί να εισπράχθηκαν το 2017 αλλά αφορούσαν σε προηγούμενα έτη (2016 και πριν). Έτσι, τώρα πρέπει να δηλωθούν και αυτά τα εισοδήματα με τις αντίστοιχες τροποποιητικές δηλώσεις. Το κίνητρο των φορολογουμένων –κυρίως συνταξιούχων- να ανταποκριθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι ότι θα γλιτώσουν από το πρόστιμο της εκπρόθεσμης τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης το οποίο ανέρχεται στα 100 ευρώ. Επίσης, θα πρέπει να υποβληθούν:

· Οι δηλώσεις των κατοίκων εξωτερικού, στην περίπτωση που έχει γίνει δεκτή η μεταφορά του ΑΦΜ τους, στην Δ.Ο.Υ κατοίκων εξωτερικού.

· Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., εμπρόθεσμα, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου (Δευτέρα 31/12/2018).

Τέλη κυκλοφορίας – κατάθεση πινακίδων: Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει ότι δεν θα κάνει καμία αλλαγή φέτος στα τέλη κυκλοφορίας ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να «ανέβουν» τα ειδοποιητήρια στο Taxis. Η πληρωμή γίνεται ηλεκτρονικά. Η κατάθεση των πινακίδων προκειμένου το όχημα να τεθεί σε καθεστώς ακινησίας, γίνεται στη Δ.Ο.Υ ενώ για να γίνει αποδεκτή η αίτηση θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματος για όλα τα προηγούμενα έτη. Και φέτος, δεκάδες χιλιάδες θα είναι οι σχετικές αιτήσεις ακινητοποίησης. Ειδικά μετά τη θέσπιση των «τελών κυκλοφορίας με τον μήνα» χιλιάδες είναι οι οδηγοί (και κυρίως εταιρείες ενοικιάσεως οχημάτων που δουλεύουν πρωτίστως τους καλοκαιρινούς μήνες) που σπεύδουν να «ακινητοποιήσουν» τα οχήματά τους για να γλιτώσουν έξοδα από τέλη κυκλοφορίας και από ασφάλιση ή ακόμη και τεκμήρια.

Νόμος Κατσέλη: Ο νόμος τελειώνει στο τέλος του χρόνου. Όσοι πιστοί προσέλθετε λοιπόν. Μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι κάποιος άλλος νόμος θα τον αντικαταστήσει αλλά στη μια περίπτωση μιλάμε για ενεργό νόμο και στη δεύτερη για μια αόριστη δέσμευση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ 20 Οκτ 2020 | 12:53

Oι "πλούσιοι" της Ελλάδας: Ποιοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ

Δηλώνουν ετήσιες αποδοχές άνω των 100.000 ευρώ. Υπάρχουν και αυτοί στη σημερινή Ελλάδα.

ΠΡΟΟΡΙΖΟΤΑΝ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΥΣ 13 Οκτ 2020 | 16:53

Ναρκωτικά σε Airbnb: Πάνω από 10 εκατ. ευρώ η αξία της "ξανθιάς" ηρωίνης - Ζευγάρι νοίκιασε το διαμέρισμα [βίντεο]

Στα ίχνη κυκλώματος ναρκωτικών οι Αρχές - Ζευγάρι Αλβανών νοίκιασε μέσω Airbnb το διαμέρισμα στην Αθήνα.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 11 Οκτ 2020 | 10:34

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι έχουν σίγουρη μείωση για το 2021

Το πιθανότερο -αν όχι βέβαιο- είναι ότι η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών θα συνδυαστεί και με αλλαγή στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΟΦΛΗΣΕΤΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 09 Οκτ 2020 | 08:49

Όλες οι ρυθμίσεις για τα χρέη στην Εφορία- Ποιοι κερδίζουν και πόσα [παραδείγματα]

Πώς θα γίνει η εξόφληση των συσσωρευμένων χρεών από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο, με 43 ευρώ τον μήνα.

08 Οκτ 2020 | 22:00

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Εκ των πραγμάτων αβέβαιες οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού

Τι αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ 08 Οκτ 2020 | 08:13

Ρυθμίσεις "ανάσα" για τις οφειλές στην εφορία ανακοίνωσε ο Χ. Σταϊκούρας- 12 άτοκες η 24 έντοκες δόσεις

Ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε τις ρυθμίσεις του 2021 για τα χρέη στην εφορία- Τι θα ισχύσει για τα χρέη σε δημόσιο και τράπεζες.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 07 Οκτ 2020 | 12:47

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 27,1% σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Αύγουστο

Το 8μηνο εφέτος, η συνολική αξία των εισαγωγών ανήλθε στο ποσό των 31.558,6 εκατ. ευρώ έναντι 37.149,7 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2019.

07 Οκτ 2020 | 09:35

Λάθος στη δήλωση του ΕΝΦΙΑ; Αυτός είναι ο τρόπος να το διορθώσετε

Μπορείτε να κάνετε διόρθωση υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση.

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΙ 06 Οκτ 2020 | 08:18

Φορολογία 2021: Ποιοι γλιτώνουν έως και 5.451€ και ποιοι θα πληρώσουν επιπλέον ως και 1.500€ [πίνακας]

"Πρωταθλητές" κερδών, θα είναι οι επαγγελματίες. Ο πίνακας αναδεικνύει το κέρδος ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

ΕΥΝΟΙΚΟΤΕΡΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ 04 Οκτ 2020 | 08:58

Εκκαθαριστικά 2021: "Ανάσα" για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους - Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι

Για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, το όφελος δεν θα φανεί στο εκκαθαριστικό του 2021 αλλά στη μισθοδοσία - Τι ισχύει ανά εισόδημα

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 03 Οκτ 2020 | 09:52

Τέλη Κυκλοφορίας 2021: Πόσα θα πληρώσουμε - Τι θα γίνει με τα καινούργια οχήματα

Νέα ευνοϊκότερη κλίμακα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας 2021 - Τι θα αλλάξει για τους νέους κατόχους ΙΧ

ΠΟΣΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ 02 Οκτ 2020 | 07:34

"Χτίζεται" ο ΕΝΦΙΑ του 2021:  Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα και ποιοι περισσότερα

Μειώνονται οι συντελεστές, αυξάνεται η αξία των ακινήτων επί της οποίας θα επιβληθεί ο φόρος.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ 01 Οκτ 2020 | 11:59

Κορονοϊός: Έκλεισε η ΔΟΥ Κορίνθου λόγω κρούσματος

Εργαζόμενη στη ΔΟΥ Κορίνθου "κόλλησε" κορονοϊό από στενό συγγενικό της πρόσωπο.