«Μάχη» σε τέσσερα μέτωπα για τις διαπραγματεύσεις

Στις 14:00 ώρα Βρυξελλών ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους των «θεσμών» -Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM- και την ελληνική αντιπροσωπεία.

maxi-se-tessera-metwpa-gia-tis-diapragmateuseis
|
SHARE THIS
0
SHARES

Στις 14:00 ώρα Βρυξελλών ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους των «θεσμών» -Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM- αλλά και την ελληνική αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης.

Τον κ. Θεοχαράκη θα πλαισιώνουν η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Έλενα Παναρίτη αλλά και στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.  Στην Αθήνα, τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει το πρωθυπουργικό περιβάλλον, αναμένεται να καταφτάσουν μόνο «χαμηλόβαθμα» στελέχη από Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ και ΕΚΤ τα οποία θα μπορούν να αντλούν στοιχεία και να συναντώνται με «ομόβαθμούς» τους, όπως αναφέρει non paper από το Μέγαρο Μαξίμου.

Είναι πλέον σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει την έλευση στην Αθήνα των «πρωταγωνιστών» της τρόικας, τις επισκέψεις από υπουργείο σε υπουργείο αλλά και τις απευθείας συζητήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης.

Οι επαφές σε αυτό το επίπεδο, η ελληνική πλευρά θέλει να γίνονται στις Βρυξέλλες. Ούτως ή άλλως, η σύνθεση της «τρόικας» αναμένεται να αλλάξει καθώς ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ αναμένεται να αντικατασταθεί - λόγω αναβάθμισης- από έταιρο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στις θέσεις τους, παραμένουν ο Ντ. Κοστέλο (Κομισιόν) και ο Ρ. Γκογιάλ (ΔΝΤ).

Από τη Φραγκφούρτη, η ελληνική κυβέρνηση έχει στραμμένο το βλέμμα στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον ELA, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο. Η επανεξέταση του θέματος σε διάστημα μιας εβδομάδας - και όχι σε δύο εβδομάδες όπως γινόταν συνήθως- αποδίδεται από στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας στην αυξημένη ετοιμότητα, στην οποία βρίσκεται η ΕΚΤ για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Τα ίδια στελέχη, μιλούν για απόφαση που ελήφθη στην Κύπρο και όχι για έκτακτη συνεδρίαση. Παρά την αισιοδοξία που επικρατούσε την Δευτέρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο –το Μαξίμου μιλούσε για χαραμάδα αισιοδοξίας ότι η ΕΚΤ θα διευκολύνει την Ελλάδα μετά τις αποφάσεις στο Eurogroup- η αβεβαιότητα που επικρατεί αυτή τη στιγμή σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων περιορίζει τις πιθανότητες να υπάρξουν σημαντικές αποφάσεις, όπως η διεύρυνση του ορίου των εντόκων γραμματίων από τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι σήμερα.

Στο Παρίσι βρίσκεται ήδη από χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος και αναμένεται να συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στην αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία η οποία είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή. Από τη συνάντηση αναμένεται να προκύψουν νεώτερα για το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στους εταίρους στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Ανάλογου περιεχομένου, αναμένεται να είναι η συζήτηση και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία είναι προγραμματισμένη για το πρωί της Παρασκευής. 


 


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook