Mε 334.000 ευρώ το χρόνο στην ΕΚΤ ο ισπανός ΥΠΟΙΚ;

Μισθός 334.000 ευρώ αναμένει τον υπουργό Οικονομικών Λουΐς ντε Γκινδος εάν ευοδωθούν τα σχέδια της Άνγκελα Μέρκελ να τον διορίσει αντιπρόεδρο της ΕΚΤ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Mε 334.000 ευρώ το χρόνο στην ΕΚΤ ο ισπανός ΥΠΟΙΚ;

Οι πιθανότητες του Ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουΐς ντε Γκίνδος να καταλάβει ένα μεγαλόπρεπο αξίωμα στην ΕΕ δεν εξαϋλώθηκαν μετά την αποτυχημένη του διεκδίκηση της θέσης του προέδρου του Eurogroup, από την οποία αποχώρησε διότι δεν συγκέντρωνε την απαραίτητη στήριξη.

Το όνομά του συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ εκείνων που προτείνονται για να καταλάβουν τη θέση του δεύτερου τη τάξει στην ηγεσία της παντοδύναμης ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, της οποίας το ΔΣ θα ανανεωθεί το 2019 όταν θα λήξει η οκταετής θητεία του σημερινού της προέδρου, του Ιταλού Μάριο Ντράγκι.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιθυμεί τη θέση του Ντράγκι να διαδεχθεί ο σημερινός πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γιενς Βάιντμαν, διαπρύσιος εχθρός της νομισματικής ευελιξίας ιδίως απέναντι στις χώρες εκείνες που θεωρεί ότι δεν προωθούν επαρκώς την εξυγίανση και τις μεταρρυθμίσεις. Όπως τονίζει η ισπανικής εφημερίδα El Mundo, η καγκελάριος έχει υπ’ όψη της για την αντιπροεδρία τον σημερινό Ισπανό υπουργό Οικονομικών, μία κίνηση που θα της επιτρέψει να καλύψει υπό την επιρροή της το νότιο τόξο της Ευρώπης, αλλά και να προσφέρει γόητρο στον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, πιστό εκτελεστή της πολιτικής της λιτότητας, που προώθησε η Γερμανία στη διάρκεια της κρίσης.

Στην περίπτωση που επικρατήσει η επιλογή της Μέρκελ, ο ντε Γκίνδος όχι μόνο θα αναρριχηθεί σε μία από τις πιο βαρυσήμαντες θέσεις της ΕΕ, αλλά και σε ένα από τα πιο καλά αμειβόμενα αξιώματα στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών—που βέβαια δεν έχουν καμμία σχέση με τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα. Βάσει των σημερινών στοιχείων, ο τωρινός αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Πορτογάλος Βίτορ Κονστάνσιου έλαβε το 2106 βασικό μισθό 334.080 ευρώ, που σε αυτόν θα πρέπει να προστεθούν τα διάφορα συμπληρωματικά επιδόματα που προβλέπονται από τον κανονισμό της Τράπεζας (επίδομα κατοικίας, εκπαιδευτικά βοηθήματα για τα παιδιά του, συνταξιοδοτικό πλάνο, ιατρική κάλυψη).

Αυτό σημαίνει πως ο ντε Γκίνδος θα πολλαπλασιάσει επί πέντε τον σημερινό του μισθό, χωρίς να υπολογίζει κανείς και τις έκτακτες εκτός μισθού αμοιβές, που είναι επιπλέον αφορολόγητες. Καθώς η θητεία στην ΕΚΤ είναι οκταετής και ο ντε Γκίνδος είναι ήδη 57 ετών, ο διορισμός του εκεί θα ισοδυναμεί με μία ‘χρυσή συνταξιοδότηση’, καθώς θα τον οδηγήσει στην ηλικία συνταξιοδότησης με πλεονεκτικά κριτήρια και συνθήκες.

Από μισθολογικής άποψης, η διαφορά της αμοιβής του προέδρου από εκείνην του αντιπροέδρου είναι αναλογικά ελάχιστη, αν και ο πρώτος επωφελείται από την επίσημη κατοικία, ιδιοκτησίας της ΕΚΤ, που αρμόζει στο αξίωμά του. Το 2016 ο βασικός μισθός του Ντράγκι ανήρχετο στα 389.760 ευρώ, μόλις 14% παραπάνω από του Κονστάνσιου, μολονότι ότι οι ευθύνες και η έκθεσή του στο προσκήνιο της δημοσιότητας είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου της ΕΚΤ λαμβάνουν το καθένα από 277.896 ευρώ ετησίως.

Σε σύκγριση με τους μισθούς που λαμβάνουν ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι (78.967 ευρώ ετησίως), η αντιπρόεδρος Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία (74.221) και ο ίδιος ο ντε Γκίνδος (69.671), οι αμοιβές αυτές φαντάζουν αστρονομικές. Βέβαια και η αμοιβή του Ντράγκι υπολείπεται αυτής της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εισέπραξε 458.700 ευρώ το 2016, πλήρως απαλλαγμένα από φόρους και άλλες κρατήσεις. Και παρ’ όλο που κατά τη διάρκεια της κρίσης αμφότεροι οι θεσμοί (ΕΚΤ και ΔΝΤ) επέβαλαν αιματηρές μειώσεις στους μισθούς και δημοσιονομικές θυσίες. Από την έναρξη της κρίσης, το 2οο7 εκτιμάται πως ο μισθός του προέδρου της ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 13%, ενώ και η Λαγκάρντ απαίτησε αύξηση 11% των απολαβών της όταν διαδέχθηκε το 2011 τον Ντομνίκ Στρος-Καν στο τιμόνι του ΔΝΤ.

Πηγή: El Publico, El Mundo / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 20 Ιαν 2021 | 14:46

Μικρές πράξεις στο σπίτι, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά!

Η P&G ενθαρρύνει μικρές πράξεις στο σπίτι που μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στο μεγαλύτερο σπίτι μας, τον Πλανήτη μας

ΚΑΙ DRONES 20 Ιαν 2021 | 14:17

Εξοπλιστικά: Τι θα αγοράσει η Ελλάδα μετά τα Rafale - Αναβάθμιση φρεγατών και drones

Ανακοινώσεις για τα εξοπλιστικά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή.

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ 20 Ιαν 2021 | 13:35

Πώς κινήθηκε ο τζίρος των καταστημάτων τις δύο πρώτες ημέρες των εκπτώσεων

Σε κατάσταση αποσυμπίεσης βρίσκονται αγορά και καταναλωτές, από τη Δευτέρα όπου "επανήλθαν" σε μια νέα μορφή κανονικότητας μετά από δύο και πλέον μήνες καραντίνας.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 20 Ιαν 2021 | 13:05

Βεσυρόπουλος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ορίου του 30% για ηλεκτρονικές αποδείξεις το 2020

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο μείωσης του ορίου του 30% για ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 2020, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος

145 ΗΜΕΡΕΣ LOCKDOWN 20 Ιαν 2021 | 13:04

Γεωργιάδης: Άνοιγμα της εστίασης "όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν"

Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι είναι επιτακτική η ασφαλής και βιώσιμη επανεκκίνηση του κλάδου εστίασης.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 20 Ιαν 2021 | 12:58

Παπαθανάσης: Είναι πολύ νωρίς ακόμα για άνοιγμα της εστίασης

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο άνοιγμα της εστίασης δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης

ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 20 Ιαν 2021 | 10:37

Αστυπάλαια: Πώς μπορεί να αναδειχθεί σε παγκόσμιο πρότυπο ανάπτυξης - Μελέτη της Deloitte

Ένα ακριτικό νησί όπως η Αστυπάλαια, μπορεί α επιτύχει ένα βιώσιμο μέλλον, να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο και να αυξήσει τον πληθυσμό του.

732.000  ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 20 Ιαν 2021 | 10:36

Σταϊκούρας: Δεν εξετάζεται κούρεμα οφειλών - Στο τραπέζι πρόγραμμα 9 μηνών για τα δάνεια πληγέντων από την πανδημία

Τι είπε ο Χ. Σταϊκούρας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

ΟΛΑ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ 20 Ιαν 2021 | 09:52

Σταμπουλίδης: Αυτό είναι το σχέδιο για την επαναλειτουργία δραστηριοτήτων - Σχολεία, μετακινήσεις, εστίαση [βίντεο]

Το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που θα προσκομίσει στην Επιτροπή των Ειδικών - Τι αποκάλυψε ο Π. Σταμπουλίδης.

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ 20 Ιαν 2021 | 08:41

To Netflix είναι ο μεγάλος κερδισμένος της πανδημίας: Έφθασε τους 204 εκατ. συνδρομητές

Η πανδημία ωφέλησε το Netflix που έφθασε τους 204 εκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως και μπορεί πια να "φρενάρει" τα χρέη του.

ΗΜΕΡΕΣ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 20 Ιαν 2021 | 07:59

Πότε ανοίγουν γυμνάσια, λύκεια, χιονοδρομικά, πρακτορεία ΟΠΑΠ και σχολές οδηγών - Γιατί είναι κρίσιμο το Σαββατοκύριακο

Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για την εξέλιξη της πανδημίας και τις επόμενες κινήσεις "απελευθέρωσης" της οικονομίας. Τι θα πρέπει να περιμένουμε από τη συνεδρίαση των επιδημιολόγων την Παρασκευή.

ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ 19 Ιαν 2021 | 14:11

Ταμείο Ανάκαμψης: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι τα εθνικά σχέδια χρειάζονται ακόμη πολλή δουλειά

"Πολύ αδύναμα για να προχωρήσουν" χαρακτήρισε η Κομισιόν τα εθνικά σχέδια για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις ζημιές από την πανδημία

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ 19 Ιαν 2021 | 14:10

Κατεβάζει ρολά το Notos Home στο Golden Hall

Η απόφαση για το κλείσιμο του πολυκαταστήματος στο Golden Hall είχε ληφθεί ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020.