Μέτρα στήριξης: Με έξι οικονομικές ενισχύσεις ξεκινάει το 2021 - Δείτε αναλυτικά

Με 600άρια σε μισθωτούς και 1.400άρια σε αυτοαπασχολούμενους ξεκινάει το 2021

1

Με έξι οικονομικές ενισχύσεις μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και ιδιοκτητών ακινήτων ξεκινάει η νέα χρονιά. Από Δευτέρα κιόλας, ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, για την καταβολή αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν κούρεμα ενοικίου τον Νοέμβριο, για την καταβολή του υπόλοιπου δώρου Χριστουγέννων αλλά και της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους μισθωτούς που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής.

Επίσης, δημοσιεύεται η απόφαση για την ενίσχυση των 400 ευρώ στους αυτοαπασχολούμενους ενώ δρομολογείται η πρώτη πληρωμή των αναδρομικών στους κληρονόμους συνταξιούχων. Αν προστεθεί το επίδομα των 534 ευρώ αλλά και η αναλογία του δώρου Χριστουγέννων του Δεκεμβρίου που θα πληρωθεί από το κράτος, η χρονιά θα ξεκινήσει με 600 ευρώ για τους μισθωτούς σε αναστολή. Για τους αυτοαπασχολούμενους, με την ελάχιστη ενίσχυση μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής των 1000 ευρώ αλλά και το "400άρι" της έκτακτης ενίσχυσης, το ποσό της χρηματοδότησης θα μπορεί να φτάσει στα 1400 ευρώ εκ των οποίων τα 900 ευρώ θα είναι χάρισμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επιστρεπτέα προκαταβολή

Η επιστρεπτέα προκαταβολή νούμερο 5 θα μοιράσει κοντά στο 1 δις. ευρώ. Η απόφαση αναμένεται άμεσα -ενδεχομένως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα- ενώ αυτή τη φορά θα ακολουθηθεί το μοντέλο των τριών πρώτων φάσεων. Δηλαδή, πρώτα θα δηλώσουν οι επαγγελματίες τα στοιχεία τους και θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για νέα χρηματοδότηση (50% επιδότηση και 50% δανεισμός) και μετά θα δημοσιευτεί η απόφαση με τον μαθηματικό τύπο βάσει του οποίου θα μοιράζονται τα χρήματα. Θα λαμβάνεται υπόψη η μεταβολή του τζίρου στο τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου ενώ θα αφαιρούνται τα χρήματα που καταβλήθηκαν στο πλαίσιο της 4ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ελάχιστο ποσό δανεισμού θα υπάρχει και θα είναι τα 1000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

H αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που βρέθηκαν σε καθεστώς αναστολής και τον Δεκέμβριο, θα καταβληθεί στις 12 Ιανουαρίου. Αυτή τη φορά και οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έμειναν κλειστές αλλά και εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται να πληρωθούν ταυτόχρονα. Για όσους έμειναν σε αναστολή για ολόκληρο τον μήνα θα καταβληθούν 534 ευρώ.

Μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου θα δοθεί από το δημόσιο και η αναλογία του δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους που έμειναν σε αναστολή για όλο τον μήνα Δεκέμβριο. Ο υπολογισμός γίνεται και πάλι επί της βάσης των 534 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι κληρονόμοι συνταξιούχων

Όσοι κληρονόμοι συνταξιούχων ολοκλήρωσαν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης για τη διεκδίκηση των αναδρομικών (σ.σ τα αναδρομικά της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαίου 2016 που κανονικά θα έπρεπε να εισπράξει ο ίδιος συνταξιούχος αν βρισκόταν στη ζωή) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, θα πάρουν τα χρήματά τους μέσα στον Γενάρη. Ολοκλήρωση της διαδικασίας σημαίνει κατάθεση της αίτησης (ηλεκτρονικά) αλλά και υποβολή των τριών δικαιολογητικών που ζητούνται (πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, πιστοποιητικό περί μη έκδοσης διαθήκης και πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς). Όσοι δεν υπέβαλαν τα δικαιολογητικά μέχρι 31/12 θα πρέπει να το κάνουν μέχρι τον Φεβρουάριο που εκπνέει η σχετική προθεσμία. Εννοείται ότι θα υπάρξει και νέος γύρος πληρωμών.

Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων υπέστησαν κούρεμα στα ενοίκια κατά τον μήνα Νοέμβριο, θα λάβουν τα χρήματά τους μέσα στον Ιανουάριο. Η καταβολή της αποζημίωσης θα γίνει για πρώτη φορά σε μετρητά. Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων έχει λήξει στις 31 Δεκεμβρίου και δεν δόθηκε παράταση. Χρονικό περιθώριο μέχρι τις 29 Ιανουαρίου, δόθηκε μόνο στους ιδιοκτήτες που υπέστησαν κούρεμα ενοικίου από τον Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο και έχουν κάνει κάποιο λάθος στη δήλωσή τους.

Μέσα το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου θα δημοσιευτεί η απόφαση για τα κριτήρια χορήγησης της έκτακτης αποζημίωσης ύψους 400 ευρώ σε συγκεκριμένες ομάδες αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών. Η έκτακτη ενίσχυση θα καταβληθεί μέσα στον μήνα ενώ το ποσό θα ανέλθει στα 400 ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ 25 Ιαν 2021 | 08:06

Επιστρεπτέα προκαταβολή, επίδομα θέρμανσης και δώρο Χριστουγέννων: Στο ταμείο για 1,7 δισ. ευρώ εντός της εβδομάδας

Στα ATM για είσπραξη ενίσχυση 500.000 επαγγελματίες, 700.000 καταναλωτές και 650.000 μισθωτοί. Παράλληλα, το 2021 ξεκινάει με ένα "βουνό" υποχρεώσεων, καθώς πρέπει να πληρωθούν δόσεις ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ 22 Ιαν 2021 | 10:55

Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τη χορήγηση επιδομάτων ασθενείας

Σε πιλοτική λειτουργία τίθεται σήμερα ηλεκτρονική υπηρεσία για τη χορήγηση των επιδομάτων ασθενείας προς τους εργαζόμενους.

ΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΩΦΕΛΗΣΕΙ 21 Ιαν 2021 | 16:19

Καλά νέα από την Capital Economics: Η ανάκαμψη της Ελλάδας θα είναι πιο έντονη από ό,τι σε άλλες χώρες

Η Ελλάδα η οποία εξαρτάται κατά πολύ από τον τουρισμό αναμένεται να επωφεληθεί περισσότερο από ότι άλλες χώρες, από τη διάθεση των εμβολίων.

ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΣΕ ΔΥΟ ΦΑΣΕΙΣ 21 Ιαν 2021 | 09:48

Επίδομα θέρμανσης: Τα ποσά για τους δικαιούχους - Πότε καταβάλλεται

Φέτος, για πρώτη φορά, το ύψος του επιδόματος θέρμανσης δεν αφορά μόνο στο πετρέλαιο, αλλά και σε άλλες μορφές θέρμανσης.

ΕΥΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ 21 Ιαν 2021 | 08:53

Citi: Η Ελλάδα, το απόλυτο story ανάπτυξης στην ευρωζώνη το 2022

Σε διόρθωση των εκτιμήσεών της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τόσο για το 2020 όσο και το 2021 προχωρά η αμερικάνικη τράπεζα.

21 Ιαν 2021 | 08:42

Μέχρι το τέλος του κόσμου...

Σύμπασα η κοινωνία μοιάζει να είναι προσηλωμένη σε οθόνες που προβάλουν συνεχώς ασήμαντες λεπτομέρειες ασήμαντων βίων.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ 21 Ιαν 2021 | 08:07

Εγκώμια από τη γερμανική Welt: Η Ελλάδα επενδύει επιτέλους στο μέλλον - Αισιόδοξες οι προοπτικές

"H Ελλάδα επιστρέφει στα επίπεδα ευημερίας που είχε πριν από την είσοδό της στην ευρωζώνη" αναφέρει ο οικονομολόγος Αλέξανδρος Κρητικός στη Die Welt.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ 21 Ιαν 2021 | 07:48

Τα επόμενα βήματα: Ανοίγουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, τα χιονοδρομικά χωρίς σαλέ, η συζήτηση για την εστίαση μετά τις 15 Φεβρουαρίου

Χιονοδρομίες με κλειστά σαλέ και χιονοδρόμους να καλύπτονται μόνο με σνακ και ροφήματα στο χέρι. Λειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ με αυστηρά μέτρα.

ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ 19 Ιαν 2021 | 08:24

Επίδομα θέρμανσης : Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι - Αίτηση από 692.879 νοικοκυριά

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης και με βάση αυτή θα γίνει ο υπολογισμός.

18 Ιαν 2021 | 11:49

Η επόμενη ημέρα ίσως καθυστερήσει...

Η κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας ήταν αναμενόμενη. Η ύφεση το 2020 που υπολογίζεται περί το 10% θα έχει και συνέχεια απ’ ό,τι φαίνεται τουλάχιστον στο α' τρίμηνο.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ 18 Ιαν 2021 | 08:33

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ρεκόρ αιτήσεων - Η πλατφόρμα κλείνει την Τρίτη 19 Ιανουαρίου

Οι συμμετοχές έχουν σπάσει ήδη όλα τα ρεκόρ, αφού ξεπέρασαν ήδη τις 650.000 και κινούνται αυξητικά πλέον προς τις 700.000.

ΒΟΗΘΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ 17 Ιαν 2021 | 16:47

Επίδομα 400 ευρώ σε επιστήμονες: Την άμεση καταβολή του ζητούν εννέα επιστημονικοί σύλλογοι

"Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι επιστήμονες έχουν φτάσει στα όριά τους" προειδοποιούν οι σύλλογοί τους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 13 Ιαν 2021 | 07:45

Το σχέδιο για το άνοιγμα των καταστημάτων από Δευτέρα: Επιστροφή στο click away, ένδυση και υπόδηση με click in shop

Το σχέδιο που έχει καταρτιστεί προβλέπει την άμεση επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων με τη μέθοδο του click away.