Ερχεται νέο ψαλίδι στις αμοιβές υπουργών & βουλευτών

Η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο φέρνει νέο ψαλίδι στις αμοιβές υπουργών και διοικητών ΔΕΚΟ. Αλλάζει και το φορολογικό καθεστώς της βουλευτικής αποζημίωσης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ερχεται νέο ψαλίδι στις αμοιβές υπουργών & βουλευτών

Λίγες ώρες πριν η κυβέρνηση συμφωνήσει και καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή το τρίτο μνημόνιο, σε κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου αποφασίστηκε αλλαγή στο καθεστώς φορολόγησης της βουλευτικής αποζημίωσης και νέος «εξορθολογισμός» στις αμοιβές υπουργών , διοικητών ΔΕΚΟ και προέδρων των ανεξάρτητων αρχών.

Κατά την εισήγησή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά «ομολόγησε» ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει τις αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών χωρίς ένα...συμβολικό και ουσιαστικό «αντίβαρο» προερχόμενο από το λεγόμενο πολιτικό σύστημα.

Πάντως κατά δήλωση του ιδίου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα μετά τη σύσκεψη δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί το δημοσιονομικό όφελος από τη νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των βουλευτών.

'Οπως είπε ο κ. Μάρδας «θα υπολογιστεί στο Γενικό Λογιστηρίου του Κράτους»

Το 2010 επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου και πρώτου μνημονίου καταργήθηκε το ειδικό προνομιακό φορολογικό καθεστώς των βουλευτών αλλά παρέμεινε αφορολόγητο ποσοστό 25% της μεικτής βουλευτικής αποζημίωσης.

Τι είπε ο Τσίπρας στην σύσκεψη

Στην σύσκεψη που συγκλήθηκε υπό τον πρωθυπουργό μετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός για θέματα Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Δημήτρης Μάρδας και ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς.

«.. Όταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μπαίνει το ζήτημα της κατάργησης των φορολογικών εξαιρέσεων που ισχύουν για τους αγρότες, δεν μπορούμε να κάνουμε τους δήθεν αδιάφορους για τις φορολογικές εξαιρέσεις που ισχύουν για εμάς τους ίδιους…» είπε σύμφωνα με την ενημέρωση από το Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας πως «το πολιτικό σύστημα οφείλει να ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα»

Για το λόγο αυτό και προανήγγειλε την άμεση κατάθεση νομοσχεδίου που καταργεί το αφορολόγητο των βουλευτών, και εξορθολογίζει τις αποδοχές των Υπουργών, των Διοικητών Οργανισμών και των Προέδρων των ανεξάρτητων αρχών...

«Είναι μια πολιτική πρωτοβουλία όχι μόνο με οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά και με συμβολικό περιεχόμενο. Και η πρωτοβουλία αυτή δεν επιβάλλεται από την τρέχουσα διαπραγμάτευση, αλλά από την υποχρέωση του πολιτικού συστήματος να μην εξαιρεί τον εαυτό του από τα μέτρα τα οποία λαμβάνει...» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Εντός της ημέρας στη Βουλή το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο το οποίο προφανώς ήταν ήδη έτοιμο αναμένεται να πάρει το δρόμο για τη Βουλή σήμερα και σύμφωνα με πληροφορίες οι μειώσεις των αποδοχών που προβλέπονται είναι:

* 25% για τους υπουργούς που είναι και βουλευτές

* 15% για τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς δηλ όσους δεν είναι εκλεγμένοι βουλευτές.

* κοντά στο 40% για τα μέλη των Διοικητών Συμβουλίων των Ανεξάρτητων Αρχών.

Κατά μέσο όρο οι μειώσεις που αποφασίστηκαν είναι της τάξης του 30%.

Τι θα γίνει με τους βουλευτές

Η μηναία βουλευτική αποζημίωση και η αποζημίωσης συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές θα φορολογούνται στο σύνολό τους, σύμφωνα με όσα ισχύουν για την φορολογία φυσικών προσώπων

Τι ισχύει σήμερα με τη φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης

Σήμερα ότι το 25% της μεικτής βουλευτικής αποζημίωσης είναι αφορολόγητο και φορολογείται το 75% του ποσού, ενώ η αποζημίωση συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές είναι αφορολόγητη.

Από τη φορολόγηση εξαιρούνται και τα επιδόματα των βουλευτών (επιτροπές, ταχυδρομική ατέλεια, τηλέφωνα, γραφεία, οχήματα, κ.α.).

Η βουλευτική αποζημίωση, μετά τις μειώσεις περίπου 50% που έγιναν στα χρόνια του μνημονίου, φτάνει σήμερα περί τις 6.000-6.500 ευρώ μηνιαίως.

Το 2010 επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου και πρώτου μνημονίου έγιναν οι πρώτες αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των βουλευτών, καθώς έως τότε ίσχυε ένα ειδικό προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Βερναρδάκης: Θα υπάρξει συνολική μείωση αποδοχών και προνομίων

Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχε στη σχετική σύσκεψη που αποφασίστηκε νέο μαχαίρι σε αμοιβές υπουργών, βουλευτών στελεχών ΔΕΚΟ ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση βλέπει την συνολική μείωση των αποδοχών και προνομίων του κεντρικού πολιτικού προσωπικού της χώρας.

«Η λογική είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση του πολιτικού προσωπικού και μάλιστα του ανώτερου πολιτικού προσωπικού, τη στιγμή που ο λαός βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Eπομένως πρέπει να δούμε μια συνολική μείωση των αποδοχών και των προνομίων που απολαμβάνει το κεντρικό πολιτικό προσωπικό της χώρας» είπε.

Διαβάστε ακόμη

Απίστευτη αιτιολογική έκθεση του ν.σχ για τις μειώσεις μισθών βουλευτών

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 53 26 Σεπ 2020 | 11:15

Καζάνι που "βράζει" ο ΣΥΡΙΖΑ: Δεν κάνει πίσω ο Τσίπρας στο εσωκομματικό "αντάρτικο"

Το πραγματικό "μπρα ντε φερ" είναι μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 25 Σεπ 2020 | 15:11

Ξαναχτύπησε η Ζαννέτ Τσίπρα μετά την επίθεση σε Τσακαλώτο: "Δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη, δικές μου οι απόψεις"

Σε νέα ανάρτησή η Ζαννέτ Τσίπρα τονίζει ότι "δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη, οι απόψεις μου εκφράζουν εμένα αποκλειστικά".

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ 25 Σεπ 2020 | 13:05

Επίσκεψη Τσίπρα στον Ευαγγελισμό: "Η κυβέρνηση δείχνει εγκληματική αμέλεια στο ΕΣΥ" [εικόνες - βίντεο]

Toν φόβο ότι "με την εγκληματική αμέλεια που δείχνει η κυβέρνηση το ΕΣΥ πολύ γρήγορα θα επιβαρυνθεί" εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ευαγγελισμό

25 Σεπ 2020 | 11:40

Και όμως, ο Ευκλείδης έχει δίκιο

Το βαθύ πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ δεν λύνεται με ύβρεις σε αντιπάλους ή διώξεις εσωκομματικών επικριτών.

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ 25 Σεπ 2020 | 10:51

Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει πολιτικό νεκροταφείο, αλλά ο καθένας να εκπέμπει το σωστό στίγμα

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις. Δεν θα γίνουμε νεκροταφείο, δηλώνει ο Κ. Ζαχαριάδης.

ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 25 Σεπ 2020 | 10:12

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης έχει νεύρα - "Πρόεδρος είμαι εγώ", φώναξε στον Τσακαλώτο - Στο "πειθαρχικό" όσοι του κάνουν κριτική

Σε δίνη εσωστρέφειας βυθίζεται εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αιχμές Τσακαλώτου και την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στην κριτική που δέχεται. Ολοι εναντίον όλων.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΕΤΡΑΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ "ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ" 24 Σεπ 2020 | 20:24

"Αναβρασμός" στον ΣΥΡΙΖΑ: Προειδοποίηση Τσίπρα σε Τσακαλώτο για την επόμενη... φορά - "Θα υπάρχουν κυρώσεις"

Eπιτροπή "δεοντολογίας" που θα αναλάβει να "συνετίζει" τα στελέχη που κινούνται εκτός γραμμής πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 24 Σεπ 2020 | 14:47

Καρφιά της αδελφής Τσίπρα Ζαννέτ, για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ- "Οποιος έχει πρόβλημα παραιτείται…"

Την παρέμβαση της Ζαννέτ Τσίπρα για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πολιτευτής της ΝΔ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 24 Σεπ 2020 | 10:52

Τρικυμία εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω Τσακαλώτου και Τζάκρη - Στον αέρα η αντιπολιτευτική ατζέντα του κόμματος

Υπό κανονικές συνθήκες, στον σημερινό "πρωινό καφέ" υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου, σήμερα η ατζέντα θα ήταν "μονοθεματική":

ΜΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΕΑ ΦΑΓΩΜΑΡΑ 23 Σεπ 2020 | 13:06

Δημόσιο "χαστούκι" Τσακαλώτου σε Τσίπρα: Δεν μπορούμε να λέμε τον Μητσοτάκη απατεώνα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνει θέση κατά των όσων είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 21 Σεπ 2020 | 17:06

Τσίπρας από την Καρδίτσα: "Με 5 και 8 χιλιάρικα δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα - Ασπιρίνες τα μέτρα της κυβέρνησης"

"Ασπιρίνες" τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις καταστροφές τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τις πληγείσες περιοχές στην Καρδίτσα

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ [ΕΙΚΟΝΕΣ] 21 Σεπ 2020 | 14:15

Σε ταβέρνα γλεντούσε ο Πολάκης την ώρα της συνέντευξης Τύπου Τσίπρα: "Να σου δώσω μια να σπάσεις αχ βρε κόσμε γυάλινε"

Σε ταβέρνα της Ηλιούπολης, το γλεντούσε ο Παύλος Πολάκης το μεσημέρι της Κυριακής, την ώρα της συνέντευξης Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21 Σεπ 2020 | 13:01

Έξαλλος ο Κούλογλου: Καταγγέλλει "λίστα Πέτσα" και στον ΣΥΡΙΖΑ για αποκλεισμό του Tvxs από τη συνέντευξη Τσίπρα

Άρθρο στο Tvxs του Στέλιου Κούλογλου που καυτηριάζει το γεγονός ότι το μέσο αποκλείστηκε από τη συνέντευξη Τσίπρα επειδή ασκούσε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.