Με ρυθμούς χελώνας η ψηφιακή ανάπτυξη στην Ελλάδα

Η Ελλάδα παραμένει στην 26η θέση της κατάταξης στην ΕΕ-28 στο δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Με ρυθμούς χελώνας η ψηφιακή ανάπτυξη στην Ελλάδα

Στα $12 τρισ. έως το 2035 εκτιμάται από τη Verizon η προστιθέμενη αξία των 5G στην παγκόσμια οικονομία και στα 22 εκατ. οι θέσεις εργασίας παγκοσμίως. O Ronan Dunne, πρόεδρος του γκρουπ VerizonWireless, ενός από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας για την αμερικανική ήπειρο που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, ότι η ώθηση που θα δώσει η τεχνολογία 5G στην οικονομία συγκρίνεται με τις εφευρέσεις της τυπογραφίας, του ηλεκτρισμού και της ατμομηχανής. Ο Dunne προέτρεψε μάλιστα όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συνεργαστούν για την αξιοποίηση της δυναμικής του 5G.

Ψηφιακή διείσδυση: 50.000 θέσεις εργασίας και αύξηση έως +7,6 δισ. στο ελληνικό ΑΕΠ
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει εδώ και καιρό τις τηλεπικοινωνίες στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού της και στοχεύει έως το 2020 στην ανάπτυξη δικτύων 5G τουλάχιστον σε μία πόλη κάθε κράτους μέλους και με το 2025 να αποτελεί χρονιά – στόχο για την εμπορική διάθεσή τους. Η επίδραση των 5G στο ΑΕΠ της ΕΕ εκτιμάται, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Επιτροπής σε +€910 δισ. και στην απασχόληση στη δημιουργία 1,3 εκατ. νέων θέσεων εργασίας. Για την Ελλάδα η Accenture στη μελέτη της για την Ψηφιακή Στρατηγική (2017) που διενήργησε για λογαριασμό του ΣΕΒ υπολογίζει ότι η βελτίωση της ψηφιακής ωριμότητας της Ελλάδας αναμένεται να οδηγήσει σε ενίσχυση του ΑΕΠ από 2,6% έως 4% (αύξηση κατά €4,9 δισ. - 7,6 δισ.) και σε περισσότερες από 50.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ο πρωθυπουργός έχει πολλές φορές δηλώσει ότι η ψηφιακοποίηση της οικονομίας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης εντάσσει στις άμεσες προτεραιότητές του την εφαρμογή ολοκληρωμένης ψηφιακής στρατηγικής για τη διαμόρφωση των κατάλληλων προϋποθέσεων για τον ταχύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο η αγορά βρίσκεται σε αναμονή των πρωτοβουλιών που θα ληφθούν. Με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να έχουν αναδειχθεί σε έναν από τους σταθερότερους επενδυτές της ελληνικής οικονομίας και κατά τη διάρκεια της κρίσης, θα περίμενε κανείς να οι ψηφιακές επιδόσεις να έχουν βελτιωθεί. Σημειώνεται ότι μόνο το 2016 οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, €340 εκατ. σε νέα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων και να προγραμματίζουν επιπλέον επενδύσεις €1,2 δισ. έως το 2018 και €4,49 δισ. έως το 2020.

Ελλάδα: 34% των κατοίκων χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο & 90% των ΜΜΕ χωρίς e-shop
Ωστόσο η Ελλάδα παραμένει στην 26η θέση της κατάταξης στην ΕΕ-28 στο δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (Digital Economic and Society Index - DESI) και το 2017 με το ρυθμό διείσδυσης στον πληθυσμό να προχωρά με πολύ αργό ρυθμό. Συγκεκριμένα, μόλις το 66% των κατοίκων στην Ελλάδα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο έναντι 79% στην ΕΕ, ενώ και οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να μεταβούν στην ψηφιακή εποχή, υιοθετώντας νέες τεχνολογίες, όπως το cloud computing με επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητά τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι 90% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα, παραμένοντας αποκλεισμένες από τη διεθνή αγορά. Και είναι αναμενόμενο, όταν, παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις, συνεχίζουν να υφίστανται στρεβλώσεις και κωλύματα. Τρανταχτό παράδειγμα το έργο του rural broadband στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Ήπειρο, την Εύβοια και τα νησιά των Κυκλάδων που προχωρά, σημειώνοντας σημαντικές καθυστερήσεις. Ο όμιλος Intracom, ο οποίος έχει αναλάβει την υλοποίηση, επέλεξε να φέρει το γρήγορο ίντερνετ στις απομακρυσμένες αυτές περιοχές μέσω της κινητής τηλεφωνίας και ήρθε αντιμέτωπος με τα γνωστά κωλύματα στην αδειοδότηση των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας. Οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και η εμπλοκή πολλών και διαφορετικών φορέων του Δημοσίου, από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες και τα δασαρχεία έως τις πολεοδομίες, παρατείνουν την έκδοση των απαιτούμενων αδειών, ενώ και οι τεχνοφοβικές αντιλήψεις σε μερίδα του πληθυσμού προκαλούν επιπλέον προβλήματα από την άσκηση πίεσης στην τοπική αυτοδιοίκηση για τη μη εγκατάσταση σταθμών βάσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 09 Αυγ 2020 | 11:56

Με διαδικασίες εξπρές η μείωση της προκαταβολής φόρου απο την ΑΑΔΕ

Οι δικαιούχοι θα λάβουν ένα εξατομικευμένο μήνυμα στη θυρίδα τους στο myTaxisnet

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ 09 Αυγ 2020 | 10:11

Εφορία-Επιδοτήσεις: O Αύγουστος των δηλώσεων - Και έξι διαφορετικές μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού

Ενα εκατομμύριο νοικοκυριά δεν έχουν υποβάλει ακόμη τις φορολογικές τους δηλώσεις

09 Αυγ 2020 | 09:53

Το 2023 το πρώτο εργοστάσιο εκχύλισης στέβιας στην Ελλάδα

"θεμέλια" για την περαιτέρω ανάπτυξη του συνεταιρισμού "La Mia Stevia" ήρθε να βάλει η απόφαση της EBRD

ΟΛΗ Η ΚΥΑ 08 Αυγ 2020 | 10:02

"Κινούμαι Ηλεκτρικά": Ξεκινά το πρόγραμμα, από σήμερα οι προκαταβολές - Δείτε τις επιδοτήσεις

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τη δράση "Κινούμαι Ηλεκτρικά"-επιλέξιμες από σήμερα οι δαπάνες για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων

Η ΑΠΟΦΑΣΗ 07 Αυγ 2020 | 20:19

Πώς θα γίνει η μείωση προκαταβολής φόρου - Ποιοι δικαιούνται έκπτωση

Η ενημέρωση του myTAXISnet με τους νέους μειωμένους συντελεστές προκαταβολής φόρου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα

ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥΣ 07 Αυγ 2020 | 16:16

ΔΕΗ: Μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος - Ποιοι ωφελούνται

Πως επωφελούνται οι καταναλωτές από τα νέα τιμολογιακά μέτρα

ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 106Α ΤΟΥ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ 07 Αυγ 2020 | 15:26

Folli Follie: Δεκτό το αίτημα προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές

Την υπαγωγή της Folli Follie στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα ενέκρινε το αρμόδιο δικαστήριο.

ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 07 Αυγ 2020 | 11:38

Πέτσας: Έρχεται μείωση φόρων, εισφορών και ΕΝΦΙΑ

Οι μειώσεις φόρων και ΕΝΦΙΑ θα αφορούν όλες τις κατηγορίες φορολογούμενων.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 07 Αυγ 2020 | 10:10

Στα έσοδα από τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια προσβλέπει η κυβέρνηση

Έρχεται η αδειοδότηση τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 07 Αυγ 2020 | 09:11

Τουρισμός: Κάθετη πτώση 78% της κίνησης επιβατών στα αεροδρόμια

Όλοι οι δημοφιλείς προορισμοί καταγράφουν πτώση πάνω από 70% σε σχέση με το 2019.

Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΗ ΓΙΑ 2Ο ΚΥΜΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 06 Αυγ 2020 | 13:55

Γεωργιάδης: Τα μέτρα Πισαρίδη μου αρέσουν - Έχουμε ευκαιρία να φτιάξουμε ανοιχτή οικονομία

"Ο κ. Πισσαρίδης είναι ένας κορυφαίος άνθρωπος. Τα μέτρα μου αρέσουν, τα θεωρώ στη σωστή κατεύθυνση", τόνισε ο υπουργός μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

05 Αυγ 2020 | 21:38

Αυξήθηκαν τον Ιούνιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Σύμφωνα με αυτά τον Ιούνιο οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων σημείωσαν αύξηση στα 576 εκατ. ευρώ, έναντι του ποσού των 498 εκατ. ευρώ που ήταν τον Μάιο.