Με swap σχεδιάζει να βγει στις αγορές η Ελλάδα

Μια πρώτη έκδοση πενταετούς τίτλου τον Ιούλιο εξετάζει η χώρα, σύμφωνα με το Reuters, αρκεί να προχωρήσει η συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup της 22ας Μαϊου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Με swap σχεδιάζει να βγει στις αγορές η Ελλάδα

Η Ελλάδα εξετάζει, σύμφωνα με το Reuters, να προχωρήσει τον Ιούλιο στην πρώτη έκδοση ομολόγου την τελευταία τριετία, αν κι εφόσον οι δανειστές διευκρινίσουν τους μακροπρόθεσμους όρους χαλάρωσης του ελληνικού χρέους και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Πηγές που έχουν γνώση του συγκεκριμένου σχεδίου, δήλωσαν στο Reuters πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει με τον τρόπο αυτό να δοκιμάσει την «όρεξη» των αγορών για το ελληνικό χρέος πριν λήξει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.

Η τελευταία έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων έγινε το 2014, με δύο εκδόσεις χρέους, ένα χρόνο προτού διολισθήσει στην κρίση μιας τεταμένης σύγκρουσης ανάμεσα στους δανειστές και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η κρίση αυτή έληξε με την υπογραφή του νέου προγράμματος διάσωσης το 2016, του τρίτου από το 2010.

«Εξετάζουμε την ανταλλαγή ενός πενταετούς (ομολόγου) που εκδόθηκε το 2014, με ένα νέο πενταετές ομόλογο και πιθανότατα την άντληση ενός μικρού ποσού πέραν της έκδοσης αυτής», δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η κίνηση, ανέφεραν Έλληνες αξιωματούχοι, θα εξαρτηθεί από το αν οι δανειστές συγκεκριμενοποιήσουν τους όρους για το πώς η χώρα θα αναδιαρθρώσει το βουνό χρέους, το οποίο ανέρχεται στο 179% του ΑΕΠ και είναι το μεγαλύτερο της ευρωζώνης.

Μια δεύτερη έκδοση χρέους θα μπορούσε να ακολουθήσει ως το τέλος του έτους, ανέφερε δεύτερος Έλληνας αξιωματούχος, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες. Αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, η επιστροφή στις αγορές θα μεταφερθεί για το Φθινόπωρο, τόνισε άλλος αξιωματούχος.

Τρεις βασικοί διαπραγματευτές στο Λονδίνο επιβεβαίωσαν στο Reuters πως οι ελληνικές αρχές έχουν ξεκινήσει να συζητούν μια πιθανή επιστροφή στις αγορές.

Το κόστος δανεισμού υποχωρεί σταθερά από τότε που η Ελλάδα και οι δανειστές κατέληξαν σε μια συμφωνία για περαιτέρω οικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα απελευθερώσουν τις δόσεις που απομένουν από το πρόγραμμα διάσωσης.

Τα ομόλογα της ελληνικής κυβέρνησης έχουν την καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη το 2017, με κέρδη πάνω από 11% σύμφωνα με το Reuters.

«Θα έλεγα ότι το trade στα ελληνικά ομόλογα δεν είναι πλέον στην πιο ελκυστικό σημείο, δεδομένου του πόσο έχουν πέσει ήδη οι αποδόσεις, αλλά έχει ακόμα ζουμί» δήλωσε ο Louis Gargour, CIO της LNG Capital. «Θα εξετάζαμε σίγουρα τη συμμετοχή μας σε ένα νέο ομολογιακό ντιλ, ανάλογα βέβαια με τα επίπεδα» πρόσθεσε.

Η απόδοση του 5ετους ελληνικού ομολόγου, λήξης 2019, βρίσκεται στο 5,53% την Τρίτη, περίπου μια ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από την επίτευξη της προκαταρκτικής συμφωνίας με τους θεσμούς στις 2 Μαϊου.

Η απόδοση του 10ετους τίτλου, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την αναδιάρθρωση του Μαρτίου του 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Tradeweb.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Χρέους ξεκίνησε πρόσφατα τις συνομιλίες με τους βασικούς του διαπραγματευτές για τη δυνατότητα μιας επιστροφής στις αγορές, ανέφεραν διαπραγματευτές.

«Συνεχίζω να πιστεύω πως είναι ακόμα πολύ νωρίς, αλλά τουλάχιστον έχουμε αρχίσει να μιλάμε και πάλι για αυτό, ενώ λίγους μήνες πριν δεν ήταν καν στην ατζέντα» σημείωσε ένας διαπραγματευτής.

Ο ίδιος διαπραγματευτής, καθώς και ένας ακόμα, προειδοποιήσαν να μην βιαστεί η Ελλάδα να βγει στις αγορές: «Αν και πιστεύω πως μια συμφωνία με τους δανειστές είναι πιθανή, χρειαζόμαστε να δούμε πολλά ακόμα όσον αφορά την πρόοδο στην συμφωνία διάσωσης για να πειστούμε πως είναι η κατάλληλη στιγμή να πατήσουμε την σκανδάλη» τόνισε

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 03 Δεκ 2020 | 17:28

"Παγώνουν" οι δόσεις δανείων μέχρι και το τέλος Μαρτίου - Ποιους αφορά

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών γνωστοποιεί την απόφαση των Ελληνικών Τραπεζών για "πάγωμα" των δόσεων δανείων - Ποιους αφορά

ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 03 Δεκ 2020 | 17:23

"Πράσινο τέλος" στην τιμή του πετρελαίου κίνησης - Αυξήσεις κατά 3-4 λεπτά

Το "πράσινο τέλος" δεν αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης - Έσοδα 108,4 εκατ. ευρώ τον χρόνο προσδοκά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

ΥΨΟΥΣ 276 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 03 Δεκ 2020 | 16:57

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Εντός της ημέρας η πίστωση σε πάνω από 99.000 δικαιούχους

Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει τη χρηματοδότηση της επιστρεπτέας προκαταβολής ανέρχεται σε 418.847.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΑΛΜΠΕΡΤ ΜΠΟΥΡΛΑ 03 Δεκ 2020 | 15:06
ΩΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΑΕΠ 03 Δεκ 2020 | 13:08

ΟΟΣΑ: Τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας μειώθηκαν στο 38,7% το 2019

Μειώθηκαν ελαφρά όμως τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας για το 2019.

ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 03 Δεκ 2020 | 13:02

ΟΑΕΔ: Αποκλειστικά μέσω διαδικτυου η δήλωση παρουσίας των επιδοτούμενων ανέργων

Ο ΟΑΕΔ προσφέρει νέα ηλεκτρονική υπηρεσία μέσω της οποίας θα γίνεται η υποχρεωτική δήλωση παρουσίας των επιδοτούμενων ανέργων.

ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ 03 Δεκ 2020 | 12:38

Ξεκίνησε η διαδικασία αδειοδότησης του υδατοδρόμιου Ιεράπετρας Κρήτης

Επεσαν οι υπογραφές για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου Ιεράπετρας στην Κρήτη.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 03 Δεκ 2020 | 11:46

Γεωργιάδης: Με 2.000 κρούσματα την ημέρα δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε πρώτα το άνοιγμα της αγοράς

"Με 2000 κρούσματα κορονοϊού και 611 διασωληνωμένους το πρώτο μέλημα μας δεν μπορεί να είναι το άνοιγμα της οικονομίας", ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΜΕ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 03 Δεκ 2020 | 11:32

Χατζιδάκης: Τέλος στη φάμπρικα με βίλες από... ιδιωτικά εκκλησάκια εκτός σχεδίου

Ιδιώτες, έβγαζαν οικοδομικές άδειες ναϋδρίων σε εκτάσεις - στις οποίες απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη μορφή δόμησης, λέει ο κ. Χατζηδάκης

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΦΕΤΟΣ 03 Δεκ 2020 | 08:29

Δώρο Χριστουγέννων: Σε ποιους μειώνεται κατά 9% λόγω αναστολών και σε ποιους αυξάνεται κατά 12% [παραδείγματα]

Σε μια περίοδο που όλα είναι πρωτόγνωρα, δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό με το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ CEO ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 02 Δεκ 2020 | 22:36

Άλμπερτ Μπουρλά: Μεγάλη επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη - Σχέδιο για 1.200 θέσεις εργασίας

Ο Άλμπερτ Μπουρλά αποκάλυψε πως 15-20% των αιτήσεων που δέχθηκε η Pfizer για τις θέσεις εργασίας προέρχεται από Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ 02 Δεκ 2020 | 21:12

ΔΕΗ: Επενδύσεις 3,4 δισεκ. ευρώ ως το 2023 προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο

Επενδύσεις 3,4 δισ. ευρώ ως το 2023 σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα και τηλεπικοινωνίες περιλαμβάνει το επιχειρησιακό σχέδιο

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 02 Δεκ 2020 | 18:52

Ανοίγουν τα εποχικά καταστήματα ενόψει Χριστουγέννων - Τι αλλάζει για τα σούπερ μάρκετ

Το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης