Follow us

Μεγάλες αλλαγές στη δικαιολόγηση τεκμηρίων και πόθεν έσχες - Στριμώχνουν όσους κρύβουν εισοδήματα

Το οικονομικό επιτελείο θα ξεκινήσει τον σχεδιασμό για τα νέα τεκμήρια που θα διαδεχθούν το σημερινό υφιστάμενο καθεστώς το οποίο έχει ξεπερασθεί.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Να κλείσει τις τρύπες που διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή επιθυμεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Ένα από τα μέτρα που εξετάζονται και έχουν συζητηθεί είναι ο τρόπος που χρησιμοποιείται σήμερα η επίκληση ανάλωσης κεφαλαίου από τους φορολογούμενους που τους επιτρέπει να σχηματίζουν ένα τεράστιο (σε αρκετές περιπτώσεις εικονικό) ποσό αποταμιεύσεων για να καλύψουν δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται εντάσσονται στον σχεδιασμό τόσο για τον εντοπισμό των φορολογούμενων, κυρίως των επαγγελματιών, που δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, πολλοί εκ των οποίων αποκρύπτουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, όσο και στις αλλαγές που προωθούνται για τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης με ταυτόχρονη όμως αλλαγή του υφιστάμενου συστήματος το οποίο δημιουργεί σημαντικά προβλήματα.

Αυτό που θα επιχειρήσει να αλλάξει το οικονομικό επιτελείο είναι το άρθρο 34 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013), το οποίο ορίζει ότι όλοι οι φορολογούμενοι μπορούν να καλύψουν την όποια πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος προκύπτει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων (λόγω του ότι το τεκμαρτό εισόδημα που προσδιορίζεται από την εφορία με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων είναι μεγαλύτερο από το δηλωθέν εισόδημα) επικαλούμενοι εισοδήματα και έσοδα δηλωθέντα ακόμα και πριν από πάρα πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες όταν οι φορολογούμενοι επικαλούνται την ανάλωση κεφαλαίων προηγούμενων ετών για να γλιτώσουν πρόσθετους φόρους και πρόστιμα, το υπουργείο Οικονομικών θα αφαιρεί δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν και δεν λαμβάνονται σήμερα υπόψη.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος έχει επικαλεστεί ανάλωση κεφαλαίων ύψους 50.000 ευρώ για την κάλυψη τμήματος για την αγορά ακινήτων, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα ξεκινούν την αφαίρεση. Από το ποσό των 50.000 ευρώ θα αφαιρούν τις δαπάνες που έγιναν με πιστωτικές κάρτες (σήμερα δεν αφαιρούνται). Επίσης, θα αφαιρούνται οι φόροι που πληρώθηκαν καθώς και τα ενοίκια που καταβλήθηκαν (επίσης δεν αφαιρούνται). Έτσι λοιπόν το αρχικό ποσό των 250.000 ευρώ μπορεί να μειωθεί κατά 5.000 ευρώ για δαπάνες πιστωτικών καρτών, 2.000 ευρώ για φόρους και 8.000 ευρώ για μισθώματα. Το ποσό που απομένει και εν προκειμένου τα 35.000 ευρώ θα δέχεται η εφορία ως ανάλωση κεφαλαίου.

Διαβάστε Επίσης

Σημειώνεται ότι σήμερα όλοι οι φορολογούμενοι έχουν δικαίωμα να επικαλεστούν εισοδήματα πολλών δεκαετιών πίσω, ακόμη και των δεκαετιών του 1970, ή του 1980 χωρίς να πραγματοποιηθεί σχετικό έλεγχος από τις φορολογικές Αρχές. Αρκεί να έχει διατηρήσει τις χειρόγραφες δηλώσεις του παρελθόντος. Με τον τρόπο αυτό όλοι μπορούν να σχηματίσουν κεφάλαια χρησιμοποιώντας τη νομοθεσία για την ανάλωση κεφαλαίου η διαφορετικά περί μη ανάλωση κεφαλαίου δημιουργώντας όπως προαναφέρθηκε ένα ποσό που θα μπορούσε εν δυνάμει να είναι εικονικό, καλύπτοντας πρόσθετα ποσά φορολογητέου εισοδήματος που του προσδιορίζουν τα τεκμήρια διαβίωσης και τυχόν πραγματικές δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που έχει δηλώσει.

Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο θα ξεκινήσει τον σχεδιασμό για τα νέα τεκμήρια που θα διαδεχθούν το σημερινό υφιστάμενο καθεστώς το οποίο έχει ξεπερασθεί και δημιουργεί στρεβλώσεις για νόμιμους και μη φορολογούμενους. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025. Σήμερα ακόμα και κάποιος εάν δεν έχει εισοδήματα η εφορία υπολογίζει ελάχιστο ποσό διαβίωσης. Για κάθε φορολογούμενο ο οποίος απέκτησε εισόδημα από οποιανδήποτε πηγή (π.χ. ακόμη κι από τόκους καταθέσεων, επιδόματα τέκνων κ.λπ.), η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι ισχύει ελάχιστο τεκμήριο διαβίωση.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 01 Δεκ 2023 | 17:11

Πόθεν έσχες: Παρατείνεται μέχρι και την 30η Ιουνίου 2024 η προθεσμία υποβολής

Μέχρι τις 30 Ιουνίου η παράταση για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης(πόθεν έσχες)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 30 Νοε 2023 | 07:58

Οι 4 κατηγορίες που κινδυνεύουν με τσουχτερά φορο-πρόστιμα ως 500.000 ευρώ από τον Ιανουάριο του 2024

Με πρόστιμα που "καίνε" θα βρεθούν αντιμέτωποι όσοι παραβιάσουν τις νέες φορολογικές διατάξεις και ξεχάσουν να διαβιβάσουν τις αποδείξεις στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ.

1.070.000 POS 27 Νοε 2023 | 10:38

ΑΑΔΕ: Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η διασύνδεση POS – ταμειακών

Συνεχίζεται, με αμείωτο ρυθμό και εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, η υλοποίηση του έργου της διασύνδεσης POS - ταμειακών μηχανών.

ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ 25 Νοε 2023 | 11:22

Καλούνται για εξηγήσεις 20.000 φορολογούμενοι με μικρά εισοδήματα και πλούσια ζωή - Πώς τους βρήκε η εφορία

Οι 20.000 θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στην εφορία. Καθώς είναι αδύνατο να διαβιώνεις για παράδειγμα με 100.000 ετησίως και να δηλώνεις εισοδήματα 10.000 ευρώ.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ 24 Νοε 2023 | 10:30

Πειραγμένο λογισμικό διέγραφε πάνω από το... 60% του τζίρου σε εστιατόριο - Αποκαλύφθηκε μέσω του Appodixi της ΑΑΔΕ

Ακόμα μία τρανταχτή περίπτωση "πειραγμένου" και παράνομου λογισμικού ήρθε στο φως, μέσω καταγγελίας στην εφαρμογή Appodixi της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

ΤΙ ΑΝΑΖΗΤΑ Η ΕΦΟΡΙΑ 19 Νοε 2023 | 09:04

Τέλος το "κρυφτό" των φορολογούμενων: Στο μικροσκόπιο καταθέσεις, θυρίδες και ηλεκτρονικά πορτοφόλια

Τους φορολογούμενους που κρύβουν εισοδήματα αναζητά ο ελεγκτικός μηχανισμός.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 17 Νοε 2023 | 10:08

Πώς και από ποιους επαγγελματίες μπορεί να αμφισβητηθεί η τεκμαρτή φορολόγηση

Είναι μαχητός ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων των επαγγελματιών;

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ 17 Νοε 2023 | 10:06

Πώς θα πληρώσουμε λιγότερα στην εφορία ανακαινίζοντας το σπίτι μας - Η ευκαιρία και οι παγίδες

Οι δαπάνες για ανακαινίσεις ακινήτων μέχρι του ύψους των 16.000 ευρώ θα αφαιρούνται από τον φόρο σε βάθος 5ετίας.

ΟΙ ΔΙΑΦΥΓΟΝΤΕΣ ΔΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΟΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΥΝ ΤΑ 195.000 ΕΥΡΩ. 14 Νοε 2023 | 21:03

Κρήτη: Κακουργηματική δίωξη σε δύο αδέλφια για 16 τόνους αδήλωτης τσικουδιάς - Ο ένας πήδηξε από όχημα που τον πήγαινε στο Τμήμα

Κατά τη μεταφορά του στο ΑΤ Μαλεβιζίου για να ολοκληρωθεί η σύλληψη, ο ένας από τα δύο αδέρφια κατόρθωσε να βγει από το εν κινήσει όχημα και να διαφύγει μέσα από τα χωράφια

ΑΥΤΟΜΑΤΑ 13 Νοε 2023 | 08:35

ΑΦΜ από σήμερα σε 350.000 ανήλικους άνω των 12 ετών - Αναλυτικά η διαδικασία

Στην αυτόματη απόδοση ΑΦΜ σε εξαρτώμενα ανήλικα άγαμα τέκνα, άνω των 12 ετών, προχωρά από σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 12 Νοε 2023 | 13:50

Σκέρτσος: Δεν είναι καθ' έξιν φοροφυγάδες οι ελεύθεροι επαγγελματίες

"Απορίας άξιο πώς η αντιπολίτευση συμβιβάζεται με μία κοινωνικά άδικη πραγματικότητα", σχολιάζει ο κ. Σκέρτσος.

ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 10 Νοε 2023 | 09:56

Ποιες αγοραπωλησίες ακινήτων βρίσκονται στο στόχαστρο της εφορίας

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα αναζητήσουν συγκεκριμένους αγοραστές ακινήτων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΑΔΕ 09 Νοε 2023 | 15:50

Αυτομάτως ΑΦΜ σε ανηλίκους άνω των 12 ετών - Δεν θα χρειάζεται να κάνουν τίποτα οι γονείς

Όσοι ανήλικοι συμπληρώσουν το 12ο έτος της ηλικίας τους μέχρι τις 31/12/2023 θα αποκτήσουν αυτόματα ΑΦΜ.