Follow us

Μεγάλη κατρακύλα στο Χρηματιστήριο Αθηνών... λόγω ΗΠΑ

Μεγάλες απώλειες σημειώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την παραδοχή για επικείμενη ύφεση στις ΗΠΑ από τον επικεφαλής της Fed.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πού οφείλεται η τραπεζική 'βουτιά' στο Χρηματιστήριο Αθηνών

To Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται σήμερα Δευτέρα 29/8 σταθερά στην περιοχή των 870 μονάδων. Οι απώλειες φτάνουν τις 25 μονάδες, μετά την παραδοχή επικείμενης ύφεσης από τον επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ, στο πλαίσιο της προσπάθειας για συγκράτηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Διαβάστε Επίσης

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ιστότοπος Capital.gr, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,97% υποχωρώντας στις 867,18 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 25 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 3,18% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.089,64 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 5,38% στις 554,76 μονάδες.

Δεδομένης της αργίας του Λονδίνου, το ΧΑ δείχνει να υπεραντιδρά στις κινήσεις μείωσης του ρίσκου που επιδίδονται οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές, προσπαθώντας να κρατήσει έστω κάποιες στηρίξεις στη ζώνη των 870 μονάδων. Χωρίς αποτέλεσμα όμως, καθώς μετά την απώλεια των 881 μονάδων - με χαρακτηριστική ευκολία μάλιστα - το επόμενο επίπεδο στήριξης είναι στις 860 μονάδες, ήτοι σε χαμηλά άνω των τριών εβδομάδων.

Αυτό που επισημαίνεται πάντως από χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, αναφορικά με την υπεραντίδραση της ελληνικής αγοράς στην επιδείνωση του κλίματος, μεγάλο μερίδιο παίζει και η άνοδος της απόδοσης του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, η οποία σήμερα έχει φτάσει τα 4%. Και αυτό το επίπεδο είναι εν πολλοίς και το όριο παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο πλαίσιο του νέου εργαλείου της κατά του κατακερματισμού της Ευρωζώνης.

Η ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού εν προκειμένω, συνοδεύεται και με όρους που για πολλούς θύμισαν μνημονιακές δημοσιονομικές δεσμεύσεις, κάτι για το οποίο η αγορά διατηρεί τις επιφυλάξεις της δεδομένου του ότι η χώρα σταδιακά εισέρχεται στο τελευταίο έτος της παρούσας Βουλής. Και η Ελλάδα χρειάζεται να συνεχίσει να δίνει το μήνυμα της δημοσιονομικής σταθερότητας εάν θέλει να αποκτήσει κάποια στιγμή την αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενόψει μάλιστα και των ετυμηγοριών του Σεπτεμβρίου από τους περισσότερους οίκους.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα η Πειραιώς χάνει 7,94%, με την Alpha Bank, την Εθνική και τη ΔΕΗ να ακολουθούν με απώλειες άνω του 5%. Άνω του -4% κινούνται οι Eurobank, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ και Λάμδα, και άνω του 3% οι Aegean και Τιτάν.

Διαβάστε Επίσης

Οι μετοχές των Quest, Μυτιληναίος, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, ΕΛΧΑ και Motor Oil σημειώνουν απώλειες άνω του 2% και αυτές των ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακής άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ, ενώ ο Σαράντης κερδίζει 0,30%.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΣΑ 29 Σεπ 2023 | 13:11

Market Pass: Ξεκινούν οι πληρωμές σε 2,61 εκατ. δικαιούχους - Από σήμερα έως 2 Οκτωβρίου

Από σήμερα και έως τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου καταβάλλεται συνολική οικονομική ενίσχυση 227 εκατομμυρίων ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 29 Σεπ 2023 | 13:06

Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς για νοικοκυριά, ευάλωτους καταναλωτές, αγρότες τον Οκτώβριο

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τον μήνα Οκτώβριο.

ΣΤΟ 4,3% ΣΤΗΝ ΕΕ 29 Σεπ 2023 | 12:39

Σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού: Έπεσε στο 2,4% στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ελλάδα υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 2,4% ετησίως από το 3,5% του Αυγούστου, στην τρίτη χαμηλότερη μέτρηση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

ΣΕΙΡΑ ΔΡΑΣΕΩΝ 29 Σεπ 2023 | 11:13

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον: Η δέσμευση της Ελληνικός Χρυσός για ανάπτυξη της νέας γενιάς μέσω καινοτόμων δράσεων εκπαίδευσης

Η Ελληνικός Χρυσός, έχει εντάξει στη στρατηγική του πλάνου Εταιρικής Υπευθυνότητάς της, μια σειρά δράσεων και κοινωνικών επενδύσεων σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

29 Σεπ 2023 | 11:05

Από την Τήλο στη Σέριφο το πρόγραμμα "Just Go Zero"

Από τις αρχές του 2022 οπότε και ξεκίνησε το πρόγραμμα και μέχρι σήμερα πάνω από 350 τόνοι υλικών έχουν ανακυκλωθεί.

ΣΤΑ 5,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 29 Σεπ 2023 | 07:39

Πρόστιμο 230.000 ευρώ στην BIC - Πωλούσε σχολικά είδη παραβιάζοντας το πλαφόν

Πρόστιμο 230.150 ευρώ επιβάλλεται, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα στην εταιρεία "BIC ΒΙΟΛΕΞ Μ.Α.Ε.", επειδή διέθεσε σχολικά είδη παραβιάζοντας το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 28 Σεπ 2023 | 17:36

Εταιρεία τροφίμων μειώνει 10% τις τιμές των προϊόντων της από τον Οκτώβριο

H γνωστή εταιρεία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι προχωρά σε μείωση τιμών για να σταθεί δίπλα στους Έλληνες καταναλωτές στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζουν σήμερα.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ "ΠΡΑΣΙΝΟΥ" ΤΕΛΟΥΣ 28 Σεπ 2023 | 15:41

"Παγώνει" το τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία κατά τους χειμερινούς μήνες; - Τι είχε πει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Θετικά βλέπουν φορείς του τουρισμού την αναστολή του τέλους διαμονής στα καταλύματα της χώρας τον χειμώνα.

28 Σεπ 2023 | 14:57

NBG Business Seeds: Τελευταία εβδομάδα για την υποβολή προτάσεων στον 14ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Γίνε και εσύ μέρος ενός θεσμού! Ξεχώρισε με τη συμμετοχή σου και κέρδισε μεγάλα χρηματικά βραβεία και πολύ σημαντική προβολή.

28 Σεπ 2023 | 12:59

Η Lidl Ελλάς στηρίζει πολύπλευρα τους πληγέντες στη Θεσσαλία

Η Lidl Ελλάς ανταποκρίνεται συνεχώς στις έκτακτες ανάγκες με δωρεές προϊόντων, κοινωνικές δράσεις και εκπτωτικές ενέργειες.

ΤΙΜΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΑ 3,3 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 28 Σεπ 2023 | 11:14

Ξανά στο σφυρί η βίλα του επιχειρηματία Γιώργου Γλου στην Καστέλλα

Τα λεγόμενα "κάστρα" που είχαν χτίσει τα αδέρφια Γλου στην Καστέλλα, στις χρυσές εποχές της Glou, έχουν βρεθεί εδώ και καιρό στο "στόχαστρο" των πλειστηριασμών.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ 28 Σεπ 2023 | 10:49

Νομοσχέδιο για τίτλους σε καταπατητές: Oι διαχρονικοί έξυπνοι και τα μεγάλα κορόιδα

Ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης για τις καταπατημένες εκτάσεις του δημοσίου, δείχνει ότι το κράτος δεν μπόρεσε να προστατεύσει την περιουσία του.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 28 Σεπ 2023 | 08:44

Ούτε για... δείγμα ενοίκιο κάτω από 700 ευρώ για σπίτι με δύο δωμάτια – Εκτός ελέγχου η αγορά ακινήτων

Ξεπερνά πλέον το 50% του διαθέσιμου εισοδήματος το κόστος διαμονής.