Follow us

Μείωση ενοικίων: Κούρεμα 80% για τον ενοικιαστή - Αποζημίωση έως… 112% για τον ιδιοκτήτη - Ποιοι εντάσσονται

Κούρεμα ενοικίου μεν έως και 80%, αλλά με κριτήρια θα προσφέρει αυτή τη φορά η κυβέρνηση στους επαγγελματίες που θα παραμείνουν κλειστοί.

Κούρεμα ενοικίου μεν έως και 80% αλλά με κριτήρια θα προσφέρει αυτή τη φορά η κυβέρνηση στους επαγγελματίες που θα παραμείνουν κλειστοί (και κατά τη διάρκεια των εορτών).

Μετά την χθεσινοβραδινή εξαγγελία του πρωθυπουργού, τη σκυτάλη παραλαμβάνει το οικονομικό επιτελείο για να εξειδικεύσει το μέτρο που συνιστά πλέον τη μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση στις σχέσεις ιδιωτών.

Με δεδομένα τα τεράστια προβλήματα που έχουν αντιμετωπιστεί κατά την λειτουργία της πλατφόρμας COVID (στην οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων δηλώνουν την απώλεια εισοδήματος προκειμένου να αποζημιωθούν από το κράτος), αυτή τη φορά θα επιδιωχθεί να λειτουργήσει ένα καλύτερο πλαίσιο.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες:

1. Το μέτρο θα αφορά μόνο τις κλειστές επιχειρήσεις και όχι τους εργαζόμενους σε αναστολή καθώς για τους τελευταίους δεν είναι ακόμη σαφές αν θα παραμείνουν σε αναστολή (και για πόσες ημέρες) μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους. Σε αυτή τη φάση, η χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού αφορά σε κλειστές επιχειρήσεις.

2. Εξετάζεται ο κωδικός αριθμός δραστηριότητας να μην είναι το μοναδικό κριτήριο βάσει του οποίου ο ενοικιαστής θα μπορεί να κάνει χρήση του μέτρου. Να μπει δηλαδή και κάποιο οικονομικό κριτήριο ώστε να μην ευεργετηθούν επαγγελματίες που είχαν ικανοποιητικές επιδόσεις μέσα στην 2η καραντίνα. (π.χ εστιατόρια που είχαν μεγάλο όγκο εργασιών σε παραγγελίες ή εμπορικές επιχειρήσεις που δούλεψαν καλά μέσω του ηλεκτρονικού τους καταστήματος. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από το υπουργείο Οικονομικών.

3. Εννοείται ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις, στις οποίες επετράπη η λειτουργία με click away θα είναι δικαιούχοι του μέτρου.

4. Η επιχείρηση θα δικαιούται να καταβάλλει το 20% του αρχικού ενοικίου και να "κουρέψει" το 80%. Από την άλλη, ο ιδιοκτήτης θα εισπράττει το 60% του αρχικού ενοικίου από το κράτος και το 20% του ενοικίου από τον ενοικιαστή. Ωστόσο, η κρατική αποζημίωση θα είναι αφορολόγητη. Έτσι, θα υπάρξουν περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης θα βρεθεί με περισσότερα "καθαρά" στα χέρια του από όσα θα έπαιρνε αν ο ενοικιαστής του κατέβαλε κανονικά όλο το μίσθωμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα: Ο ενοικιαστής πρέπει να πληρώσει 1000 ευρώ ενοίκιο. Θα δώσει όμως μόνο τα 200 ευρώ και κερδίζει τα 800 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης παίρνει 200 ευρώ από τον ενοικιαστή και 600 ευρώ από το κράτος, σύνολο 800 καθαρά. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι ο ιδιοκτήτης χάνει 200 ευρώ. Δεν είναι όμως έτσι. Αν ο ιδιοκτήτης δεν υφίστατο το κούρεμα του ενοικίου, θα έπρεπε να πληρώσει φόρο επί των 1000 ευρώ με συντελεστή 15% (τουλάχιστον καθώς υπάρχει και η εισφορά αλληλεγγύης η οποία προς το παρόν δεν έχει καταργηθεί για τα εισοδήματα του 2021 εξ’ ενοικίων). Στα 1000 ευρώ, ο φόρος είναι 150 ευρώ.

Αν μάλιστα υπάρχουν και άλλα εισοδήματα από ενοίκια, ο ιδιοκτήτης μπορεί να πληρώσει φόρο ακόμη και με συντελεστή 40% δηλαδή 400 ευρώ. Τι φόρο θα πληρώσει μετά το κούρεμα του ενοικίου; Το 15% των 200 ευρώ που θα εισπράξει ή κατά μέγιστο το 40% των ενοικίων που θα εισπράξει ήτοι 30 ευρώ έως 80 ευρώ. Άρα εκτός από τα 800 ευρώ που θα λάβει ο ιδιοκτήτης σε μετρητά, θα γλιτώσει και 120 έως 320 ευρώ από φόρους. Μπορεί δηλαδή, να φτάσει το καθαρό του κέρδος να είναι μεγαλύτερο συγκριτικά με αυτό που θα είχε αν δεν υπήρχε το κούρεμα του ενοικίου.

Τη ζημιά τη φορτώνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Η ζημιά θα προέλθει και από την καταβολή της αποζημίωσης στον ιδιοκτήτη και από την απώλεια φορολογικών εσόδων που θα προκαλέσει το γεγονός ότι θα φορολογηθεί μόνο το μηνιαίο ενοίκιο που θα καταβάλει το κράτος. Και επειδή ακριβώς ο μηχανισμός αποζημίωσης είναι τόσο "γενναιόδωρος" θα πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα ελέγχου ώστε να μην γίνει καταστρατήγηση (όπως συνέβη σε χιλιάδες περιπτώσεις με τα κουρέματα ενοικίου μέχρι τώρα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 22 Ιουν 2022 | 08:30

Αναλυτικός οδηγός για το Fuel Pass 2: Ποιοι το δικαιούνται και οι προϋποθέσεις για ολόκληρο το ποσό

Με το Fuel Pass 2, αν αναδειχθείτε δικαιούχος, θα μπορέσετε να εξαργυρώσετε ένα ποσό που θα φτάνει υπό προϋποθέσεις και στα 100 ευρώ.

ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ 400 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 21 Ιουν 2022 | 07:40

Ανακοινώσεις για το νέο Fuel Pass: Μεγαλύτερη επιδότηση ως 75 ευρώ και σε περισσότερους

Στα 20 λεπτά η οριζόντια επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης – Εως και 75 ευρώ ενίσχυση μέσω του fuel pass – Μέτρα για φθηνότερα ακτοπλοϊκά εισιτήρια – Επιστροφή φόρων στους αγρότες.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ 18 Ιουν 2022 | 11:38

Ιδού πώς θα αλλάξετε κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες – Χωρίς δικαιολογητικά και έως 50% η επιδότηση

Χωρίς δικαιολογητικά και έως 50% η επιδότηση για ανακύκλωση συσκευών. Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις.

ΣΤΙΣ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΛΗΓΕΙ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ 17 Ιουν 2022 | 08:18

Τι σημαίνει η έξοδος από τη μεταμνημονιακή εποπτεία: Μπορούν να γίνουν αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς;

Τι αλλάζει στην Ελλάδα με τη λήξη της μεταμνημονιακής περιόδου. Μπορούν να γίνουν αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς του δημοσίου;

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 15 Ιουν 2022 | 08:39

Fuel pass: Επιδότηση καυσίμων 60-70€ και σε περισσότερους - Αναδρομικά ως 600 ευρώ στο ρεύμα, επιδότηση και στα εξοχικά

Επιχείρηση "ανοικτά εξοχικά" ετοιμάζει η κυβέρνηση για το καλοκαίρι με τα μέτρα που θα συνθέσουν το σχέδιο να ενεργοποιούνται σταδιακά από τον Ιούλιο.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ 12 Ιουν 2022 | 13:59

Ενεργειακή κρίση: Τέσσερις πλατφόρμες που φέρνουν ενισχύσεις 1 δισ. ευρώ - Πότε θα ενεργοποιηθούν

Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, προγραμματίζεται η λειτουργία τεσσάρων διαφορετικών ηλεκτρονικών πλατφορμών με κοινή συνισταμένη τη στήριξη των νοικοκυριών.

ΣΤΙΣ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ 11 Ιουν 2022 | 14:38

Πώς θα μοιραστούν 220.000 κουπόνια για αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών-Πώς θα "κουρέψετε" τον λογαριασμό του ρεύματος

Πώς θα "κουρέψετε" τον λογαριασμό του ρεύματος ακόμη και πάνω από 200 ευρώ τον χρόνο με την αντικατάσταση τριών ηλεκτρικών συσκευών

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Ιουν 2022 | 09:09

Νέα δεδομένα: Πώς θα γίνουν οι μειώσεις από 1η Ιουλίου στον λογαριασμό ρεύματος και στη δόση στεγαστικού δανείου

Σε νέα δεδομένα θα κληθούν να προσαρμοστούν εκατομμύρια νοικοκυριά από την 1η Ιουλίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 09 Ιουν 2022 | 17:39

Πώς θα λειτουργήσει το "fuel pass Vol 2" - Διευρυμένα τα κριτήρια, αυξάνεται το ποσό

Οι ανακοινώσεις για το fuel pass τοποθετούνται στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου, ενώ η κάρτα θα ισχύσει για το τρίμηνο του καλοκαιριού.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ 09 Ιουν 2022 | 12:05

Εκτίναξη του πληθωρισμού στο 11,3% τον Μάιο: "Φωτιά" καύσιμα και τρόφιμα - Αύξηση 173% στο φυσικό αέριο

Σε νέο υψηλό διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Μάιο, σκαρφαλώνοντας στο 11,3%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ - Ξέφρενο ράλι τιμών.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 07 Ιουν 2022 | 12:31

Δείτε και υπολογίστε αν θα πάρετε και πόση θα είναι η αύξηση στη σύνταξή σας- Τα βήματα ένα προς ένα

Πώς θα μάθετε αν ανήκετε στους περίπου 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους που θα πάρουν αύξηση στην ονομαστική τους σύνταξη.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 07 Ιουν 2022 | 12:16

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στο ΑΕΠ με ανάπτυξη 7% στο α΄ τρίμηνο του 2022

Κατά 7% αυξήθηκε το ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ 07 Ιουν 2022 | 09:43

Επιδότηση ρεύματος: Από 14 Ιουνίου οι αιτήσεις για επιστροφή έως 600 ευρώ - Ολη η διαδικασία

Δείτε την απόφαση στο ΦΕΚ για την επιδότηση ρεύματος και την επιστροφή έως 600 ευρώ από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.