Μειώσεις-σοκ έως 20% στο νέο Ασφαλιστικό

Κυβερνητική σύσκεψη για το ασφαλιστικό. Έρχονται μειώσεις έως 20%. «Μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις ΔΕΚΟ, τραπεζών και ελλειμματικών ταμείων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μειώσεις-σοκ έως 20% στο νέο Ασφαλιστικό

Με μειώσεις – σοκ που θα φτάνουν έως και το 20% προωθείται το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, οι τελικές διατάξεις του οποίου αναμένεται να συζητηθούν στη σημερινή σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου κοινωνικής πολιτικής υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου.

Το «μαχαίρι» θα μπει τόσο σε επικουρικές όσο και σε κύριες συντάξεις, καθώς ο στόχος είναι να βρεθεί το ποσό των 1,8 δισ. (1% του ΑΕΠ), που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου. Ο χρόνος πιέζει, καθώς το ασφαλιστικό περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης και πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε χθες την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τα βασικά σημεία της μεταρρύθμισης και παρουσίασε τις βασικές αλλαγές στο ασφαλιστικό που στηρίζονται σε τρείς πυλώνες: στην εθνική σύνταξη για όλους που υπολογίζεται στα 382 ευρώ και θα εγγυάται το κράτος ενώ θα συνδέεται με ρήτρα ανάπτυξης, τα ποσοστά αναπλήρωσης ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας κάθε συνταξιούχου και εισοδηματικά κριτήρια και την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% προκειμένου να περιοριστούν οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι μειώσεις που θα επιβληθούν ακόμα και σε ήδη συνταξιούχους θα φτάνουν μεσοσταθμικά 20%. Με σοβαρές μειώσεις κινδυνεύουν οι επικουρικές συντάξεις σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και άλλα ελλειμματικά ταμεία. Το ίδιο θα συμβεί και με τις συντάξεις των ασφαλισμένων του ΤΕΒΕ που σήμερα έχουν ποσοστό αναπλήρωσης που ξεπερνάει το 100% μαζί με τα μπόνους. Το ποσοστό αναπλήρωσης για το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεκινά από χαμηλά 55% και φθάνει έως το 70% ή και παραπάνω αν η επικουρική σύνταξη είναι υψηλή.

Από τον ερχόμενο Μάρτιο αρχίζει η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, ενώ θα δημιουργηθεί ένα υπερ-Ταμείο για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, επιστήμονες και αγρότες. ΟΓΑ και ΝΑΤ θα παραμείνουν ως φορείς, αλλά όχι ως πάροχοι σύνταξης.

Ερώτημα παραμένει το τι θα συμβεί με τις επικουρικές συντάξεις και εάν θα ενσωματωθούν στις κύριες η θα παραμείνει αυτόνομο το ενιαίο επικουρικό ταμείο στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα επικουρικά.

Τα μέτρα που ήδη περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό

Μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση έχει προσδιορίσει το ποσό που πρέπει να εξοικονομηθεί από την περικοπή των συντάξεων περίπου στα 700 εκατομμύρια ευρώ τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα. Πώς θα φτάσουμε, κατά την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς στο 1% του ΑΕΠ; Ιδού τι αναφέρει το προσχέδιο:

· Ξεκινάει η πρώτη δόση της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρότες. Το 2016 αναμένεται τα έσοδα του ΟΓΑ από εισφορές να αυξηθούν κατά 100 εκατ. ευρώ, ήτοι στα 400 εκατ. ευρώ από 300 εκατ. ευρώ που εισπράττει με τις σημερινές εισφορές. Στην πράξη οι αγρότες θα κληθούν να καταβάλουν τις εισφορές του 2016 με αύξηση κατά 30% περίπου.

· Θα κοπεί το ΕΚΑΣ από περίπου 120.000 σημερινούς δικαιούχους, καθώς τα εισοδηματικά κριτήρια που θα ισχύσουν το 2016 θα είναι χαμηλότερα. Από το μέτρο αυτό η κυβέρνηση υπολογίζει ότι η δαπάνη για το ΕΚΑΣ θα μειωθεί κατά 223 εκατ. ευρώ.

· Ετοιμάζεται νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ που θα οδηγήσει σε περικοπές άνω του 20%, αφού η εξοικονόμηση που προσδοκά η κυβέρνηση είναι 86 εκατ. ευρώ.

· Προβλέπεται «ψαλίδι» 474 εκατ. ευρώ στις δαπάνες για κύριες συντάξεις του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΝΑΤ, του ΕΤΑΑ και των πρώην ταμείων ΔΕΚΟ και Τραπεζών, αλλά και του ΟΓΑ. Και εδώ τα μέτρα είναι αδιευκρίνιστα

· Θα επιβληθούν περικοπές συνολικού ύψους 188 εκατ. ευρώ στις δαπάνες για συντάξεις του Δημοσίου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 21 Οκτ 2021 | 13:19

Ο Πάιατ "κάρφωσε" τον ΣΥΡΙΖΑ για την συμφωνία με τις ΗΠΑ- Η αμήχανη απάντηση Κατρούγκαλου και τα καρφιά από τη ΝΔ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κάρφωσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις- Όλα ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε…

ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 20 Οκτ 2021 | 14:42

Τσακλόγλου: Ελλάδα, η πιο γερασμένη χώρα της ΕΕ το 2030

Απίστευτο βάρος πέφτει στη γενιά των εργαζομένων η οποία πληρώνει τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, τόνισε υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 20 Οκτ 2021 | 10:06

Χατζηδάκης: Εχω στείλει στο πειθαρχικό υπαλλήλους του ΕΦΚΑ που ταλαιπωρούν τον κόσμο

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 το θέμα των εκκρεμών συντάξεων θα έχει λυθεί και δεν θα υπάρχουν υπερημερίες, διαβεβαίωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 20 Οκτ 2021 | 08:15

Πώς συνταξιοδοτούνται όσοι χρωστούν στο Ταμείο τους - Τα 8 σημεία κλειδιά του ΕΦΚΑ

Τα οκτώ σημεία που ξεκαθαρίζει ο e-ΕΦΚΑ σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά έχουν οφειλές προς τα ταμεία τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Οκτ 2021 | 07:07

Συντάξεις Νοεμβρίου: Πότε ξεκινά η καταβολή τους - Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Οι συντάξεις Νοεμβρίου θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες στους δικαιούχους - Αναλυτικά οι ημερομηνίες.

ΑΠΟ ΤΙΣ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 13 Οκτ 2021 | 17:24

Συντάξεις Νοεμβρίου: Πότε ξεκινά η καταβολή τους - Oι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Ξεκινούν οι πληρωμές των κύριων και επικουρικών συντάξεων Νοεμβρίου του e-ΕΦΚΑ από την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ 444 ΧΗΡΕΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ 11 Οκτ 2021 | 11:49

Χατζηδάκης: Λύση στις εκκρεμείς συντάξεις από το πρώτο 6μηνο του 2022

Το πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις θα μπει σε τροχιά επίλυσης και εξαφάνισης από το πρώτο εξάμηνο του 2022, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης.

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 11 Οκτ 2021 | 08:00

Οι πληρωμές υπουργείου Εργασίας, e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ έως τις 15 Οκτωβρίου για 60.000 δικαιούχους

Περί τα 61,5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε πάνω από 60.000 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων πληρωμών.

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΦΚΑ 08 Οκτ 2021 | 15:41

Συνταξιούχοι: Πορεία διαμαρτυρίας για το Ασφαλιστικό εν μέσω καταρρακτώδους βροχής [εικόνες]

Υπό καταρρακτώδη βροχή πραγματοποιήθηκε σήμερα η πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων για το Ασφαλιστικό

ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ TAXISNET 04 Οκτ 2021 | 20:15

e-ΕΦΚΑ: Άνοιξε η ειδική πλατφόρμα για τον επανυπολογισμό των συντάξεων

Οι συνταξιούχοι μπορούν να έχουν άμεση και προσωποποιημένη ενημέρωση αναφορικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 01 Οκτ 2021 | 11:18

Οι κληρονόμοι των συνταξιούχων με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, θα εισπράξουν τα ανδρομικά- Ανοιξε η πλατφόρμα

Τα αναδρομικά για τους νέους συνταξιούχους (μετά τον Μάιο του 2016) πληρώθηκαν τον Ιούλιο και των παλαιών (πριν από τον Μάιο του 2016) στις 29 Σεπτεμβρίου.

29 Σεπ 2021 | 07:01

ΕΦΚΑ: Σήμερα η πληρωμή αναδρομικών σε 133.692 παλαιούς συνταξιούχους

Από τον επανυπολογισμό προκύπτουν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις που θα καταβάλλονται σταδιακά από τον επόμενο μήνα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 27 Οκτ 2021 | 19:31

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου η καταβολή της για επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού

Συνολικά θα γίνουν 33.547 πληρωμές δικαιούχων που αφορούν την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού