Μείωση εισφορών: Πόσα θα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Το 2020 θα είναι το έτος εκκίνησης της διαδικασίας μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Μείωση εισφορών: Πόσα θα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Το 2020 θα είναι το έτος εκκίνησης της διαδικασίας μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι με δηλωθέντα κέρδη άνω των 10.000 ευρώ αλλά και όλοι οι μισθωτοί, θα έχουν μικρότερη επιβάρυνση.

Οι αυτοαπασχολούμενοι με κέρδη άνω των 10.000 ευρώ θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν πάνω από 50%. Όσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν συστηματικά κέρδη κάτω των 8000-9000 ευρώ τον χρόνο, θα υποστούν μια επιβάρυνση με το που θα ενεργοποιηθεί το νέο σύστημα καθώς οι εισφορές τους από τα 186 ευρώ ανά μήνα που είναι σήμερα, θα πληρώνουν 210 ευρώ.

Στην πραγματικότητα όμως, αυτή την επιβάρυνση δεν θα την απέφευγαν ούτως ή άλλως καθώς με το υφιστάμενο σύστημα υπολογισμού –το οποίο και καταργείται σε λίγες εβδομάδες- οι εισφορές θα αυξάνονταν ούτως ή άλλως λόγω αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού. Με το νέο σύστημα, τέτοια «απειλή» δεν θα υπάρχει και οι εισφορές θα αυξάνονται μόνο με αλλαγή νόμου.

Στους «υπερ-τυχερούς» της χρονιάς κατατάσσονται από την άλλη οι έχοντες διπλή ιδιότητα: και μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτοί θα πάψουν να πληρώνουν διπλές εισφορές. Εφόσον από τη μισθωτή τους εργασία καλύπτουν το απαιτούμενο όριο εισφορών (σ.σ οποιοσδήποτε εργαζόμενος με 8ωρο ακόμη και αν αμείβεται με τον κατώτατο μισθό θα το καλύπτει) τότε δεν θα πληρώνουν τίποτα περισσότερο για την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος.

Ο νέος νόμος με τις εισφορές των αυτοαπασχολουμένων θα ψηφιστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να ενεργοποιηθεί το νέο σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, η δυνατότητα των αυτοαπασχολουμένων να πληρώνουν ένα συγκεκριμένο ποσό ανά μήνα (από 210 έως 566 ευρώ) θα ισχύει αναδρομικά από 1/1/2020. Ο ΕΦΚΑ, θα επιδιώξει να πατήσει… γκάζι στην ενεργοποίηση του νέου συστήματος ακριβώς για να μην υπάρξει κενό στη διαδικασία είσπραξης. Το τι σημαίνει στην πράξη η εφαρμογή του νέου συστήματος, φαίνεται από τα ακόλουθα παραδείγματα:

1. Επαγγελματίας με κέρδη 15.000 ευρώ, με την κατώτατη εισφορά των 210 ευρώ, θα δίνει 2520 ευρώ σε ετήσια βάση, αντί για 3042 ευρώ που πλήρωνε μέχρι τώρα.

2. Επαγγελματίας με κέρδη 20.000 ευρώ που θα επιλέξει το κατώτερο ποσό των 210 ευρώ ανά μήνα, θα επιβαρύνεται ετήσια με 2520 ευρώ αντί με 4056 ευρώ που πλήρωνε μέχρι τώρα.

3. Ο επαγγελματίας των 10.000 ευρώ, θα πληρώσει λίγο περισσότερο: από τα 2232 ευρώ πέρυσι, θα φτάσει στα 2520 ευρώ. Βέβαια, αυτά τα χρήματα θα του επιστραφούν και με το παραπάνω μέσω της μείωσης του φόρου εισοδήματος αλλά αυτό θα γίνει το 2021. Επίσης, θα γλιτώσει από τις μελλοντικές αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών λόγω αποσύνδεσης του ποσού από τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό.

Ο έχων διπλή ιδιότητα –και μισθωτός και αυτοαπασχολούμενος- θα γλιτώσει πάνω από 1000 ευρώ τον χρόνο σε κάθε περίπτωση καθώς δεν θα έχει υποχρέωση να πληρώνει διπλές ασφαλιστικές εισφορές. Πολύ φθηνότερη γίνεται μεταξύ άλλων και η έκδοση της λεγόμενης απόδειξης δαπάνης η οποία δεν θα υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές. Έτσι, θα μπορεί κάποιος να εκμεταλλευτεί μια έκτακτη επαγγελματική ευκαιρία που του παρουσιάστηκε, χωρίς να χρειαστεί να δώσει τα μισά χρήματα στο κράτος για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Το συνολικό όφελος για τους επαγγελματίες, προκύπτει αν συνυπολογιστεί και η εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας. Εκεί φαίνεται ότι ένας επαγγελματίας με κέρδη 25.000 ευρώ μπορεί να κερδίσει πάνω από 3900 ευρώ τον χρόνο. Ιδού και ο πίνακας που το αποδεικνύει:

Μείωση εισφορών: Πόσα θα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Οι εισφορές των μισθωτών

Όλοι οι μισθοί στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθούν κατά περίπου 0,4% από την 1η Ιουλίου λόγω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχούν στους εργαζόμενους. Συνολικά, η μείωση θα φτάσει στο 0,9% αλλά το υπόλοιπο ποσοστό θα αφορά στις εργοδοτικές εισφορές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 27 Ιουν 2020 | 14:54

Οι τρεις μειώσεις φόρων από το 2021 για την τόνωση της οικονομίας: Ποιες παρεμβάσεις βρίσκονται στο τραπέζι

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να αυξηθεί το καθαρό εισόδημα των μισθωτών.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 06 Ιουλ 2020 | 08:17

Θερινός εφιάλτης για ανεργία στο 20%: Γιατί δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια ως τον Σεπτέμβριο

Προκειμένου να καταγράψει καλύτερα το "φαινόμενο" η ΕΛΣΤΑΤ έχει ήδη αρχίσει να μετράει επιμέρους δείκτες με στόχο να βοηθηθεί και η κυβέρνηση στη λήψη αποφάσεων.

ΑΠΟ 2.000 ΕΩΣ 500.000 ΕΥΡΩ 05 Ιουλ 2020 | 08:03

Πώς θα πάρετε χαμηλότοκο δάνειο από το Taxis - Η διαδικασία

Έτσι, θα πάρετε δάνεια με επιτόκιο 0,9% από 2.000 έως 500.000 ευρώ μέχρι την επόμενη Παρασκευή

Ο ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ 04 Ιουλ 2020 | 08:05

Ποιοι και γιατί δεν θα πληρώσουν φέτος καθόλου φόρο - Τα νέα μέτρα με αριθμούς και παραδείγματα

Η μείωση της προκαταβολής φόρου - Ο νέος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής - Οι εργοδοτικές εισφορές

ΠΑΚΕΤΟ ΥΨΟΥΣ 3,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 03 Ιουλ 2020 | 14:11

Ένα προς ένα τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης – Οι νέοι συντελεστές της προκαταβολής φόρου

Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2020.

ΓΙΑ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 02 Ιουλ 2020 | 07:51

Νέο "θερινό" πακέτο μέτρων θα εξαγγείλει ο Μητσοτάκης: Επιδόματα, ρυθμίσεις οφειλών, χαμηλότοκα δάνεια, επιδοτήσεις εισφορών

Θα ανακοινωθεί η γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου ή ακόμη και ο μηδενισμός της.

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ 01 Ιουλ 2020 | 08:24

Φορολογικό προσκλητήριο σε συνταξιούχους χωρών της ΕΕ για μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα- Φορολογικοί συντελεστές 7- 10%

Από τους ξένους συνταξιούχους –Ευρωπαίους και μη- δεν θα ζητούνται αυστηρές προϋποθέσεις όπως η αγορά ακινήτου μεγάλης αξίας (όπως ισχύει στο πρόγραμμα της χρυσής βίζα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Ιουν 2020 | 15:26

ΑΑΔΕ: Λήψη αναγκαστικών μέτρων και κατά τον πρώτο μήνα του lockdown σε βάρος των οφειλετών του δημοσίου

Ο αριθμός των φορολογουμένων που έχουν υποστεί δέσμευση του τραπεζικού τους λογαριασμού αυξήθηκε στα 1,27 εκατομμύρια άτομα.

ΕΥΚΟΛΙΕΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ 30 Ιουν 2020 | 08:12

Οφειλές στην εφορία: Οι νέες ρυθμίσεις και οι αλλαγές στις δόσεις - Αναλυτικά ολοι οι τρόποι πληρωμής

Μόλις χθες το βράδυ ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο η διάταξη για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις και του ΕΝΦΙΑ σε έξι μηνιαίες δόσεις.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 28 Ιουν 2020 | 12:19

Σενάριο ακόμα και για μηδενική προκαταβολή φόρου εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών

Το σενάριο που σχεδιάζει η κυβέρνηση προβλέπει μια ευρεία γκάμα συντελεστών που καλύπτουν όλο το εύρος –από 0 έως 100%.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 27 Ιουν 2020 | 14:54

Οι τρεις μειώσεις φόρων από το 2021 για την τόνωση της οικονομίας: Ποιες παρεμβάσεις βρίσκονται στο τραπέζι

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να αυξηθεί το καθαρό εισόδημα των μισθωτών.

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 26 Ιουν 2020 | 07:46

Προβληματισμός για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Μειωμένο ενδιαφέρον εργοδοτών - Ποιες αλλαγές προωθούνται

Συμπληρώθηκαν 10 ημέρες εφαρμογής και το πρόγραμμα έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μόλις 3000 εργοδοτών.