Μείωση του ΦΠΑ και 13η σύνταξη - Τι προβλέπουν οι τροπολογιες

Πως υπολογίζεται η 13η σύνταξη και οι μειώσεις στον ΦΠΑ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μείωση του ΦΠΑ και 13η σύνταξη - Τι προβλέπουν οι τροπολογιες

Κατατέθηκε από την κυβέρνηση η τροπολογία με την οποία θεσμοθετείται η 13η σύνταξη για τους συνταξιούχους, όπως επίσης και αυτή της μείωσης του ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση, ενέργεια και υπηρεσίες.

Οι ρυθμίσεις στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου των οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση θα ψηφιστεί την Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη ενώ η αντιπολίτευση αναμένεται να υπερψηφίσει αν και έχει ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για προεκλογικές παροχές.

Ο Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στη Βουλή κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία και για λογικές Μαυρογιαλούρου. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση μοιράζει τώρα επιδόματα, ενώ η ίδια έχει κόψει δύο φορές τις συντάξεις και υποστήριξε ότι η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στην μείωση μισθών.

Σε ότι αφορά το ζήτημα που προέκυψε με το εργοστάσιο της "Παπαστράτος" ο εισηγητής της ΝΔ επέμεινε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για 7ημερη λειτουργία του εργοστασίου και όχι για 7ημερη εργασία. Χαρακτήρισε μάλιστα την επένδυση "δυνατή" και είπε ότι η εταιρία έχει κάνει επενδύσεις στη χώρα που ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια. Παράλληλα κατέθεσε ΦΕΚ με τη συλλογική κλαδική σύμβαση εργαζομένων στον τουρισμό για 7ημερη εργασία. "Πρέπει να απολογηθείτε τώρα" δήλωσε απευθυνόμενος προς την υπουργό Εργασίας.

"Οι συλλογικές κλαδικές συμβάσεις δεν εγκρίνονται από τον υπουργό" απάντησε η Έφη Αχτσιόγλου και εξήγησε ότι αν το 51% των επιχειρήσεων ενός κλάδου ζητεί αλλαγές στο κλάδο τότε ο υπουργός είναι υποχρεωμένος να τις υπογράψει.

Οξύς ήταν και ο Γιάννης Κουτσούκος που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αν δεν είχε χάσει το 50% της εκλογικής της δύναμης, ο Αλέξης Τσίπρας δεν προχωρούσε στις πρόσφατες εξαγγελίες.

Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ αναφέρθηκε και στους πρόθυμους βουλευτές και υπουργούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. "Δεν έχουν τσίπα, αλλά Τσίπρα" ανέφερε χαρακτηριστικά. Χαρακτήρισε εξαπάτηση τις παροχές διότι όπως είπε η κυβέρνηση δίνει μέρος των όσων πήρε.

Πως υπολογίζεται η 13η σύνταξη

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, θεσμοθετείται ως μόνιμο μέτρο η καταβολή στους συνταξιούχους της 13ης σύνταξης, με σκοπό την ενίσχυση και την επαύξηση των εισοδημάτων των συνταξιούχων, των δικαιούχων επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και των ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Ειδικότερα, η 13η σύνταξη χορηγείται τόσο σε όσους λαμβάνουν κύρια σύνταξη την 1η Μαΐου κάθε έτους, όσο και σε όσους δικαιούνται την καταβολή κύριας σύνταξης με ημερομηνία έναρξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος που ανατρέχει στην ως άνω ημερομηνία. Επίσης, η 13η σύνταξη καταβάλλεται στους δικαιούχους επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και στους ανασφάλιστους υπερήλικες του ν. 1296/1982 (Α' 128), του ν. 4093/2012 (Α' 222) και του ν. 4387/2016 (Α' 85).

Βάση υπολογισμού αποτελεί το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) μηνός Μαΐου του έτους χορήγησής της, ενώ, ειδικά, στην περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή/και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, το ποσό της 13ης σύνταξης υπολογίζεται επί του αθροίσματός τους.

Περαιτέρω, ορίζεται ότι η 13η σύνταξη δεν κατάσχεται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν συμψηφίζεται με χρέη προς το Δημόσιο εν γένει, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα, υπόκειται στις κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις και καταβάλλεται εντός του μηνός Μαΐου κάθε έτους.

Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης κοινής απόφασης των υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, με την οποία δύναται να αυξάνονται τα ποσοστά υπολογισμού της 13ης σύνταξης, να ανακαθορίζεται ο χρόνος καταβολής της και να ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Αναλυτικότερα, το ποσό της εν λόγω σύνταξης καθορίζεται ανάλογα με το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ, μηνός Μαΐου του έτους χορήγησής της, ως εξής:

α) Για ποσό έως και 500 ευρώ, σε ποσοστό 100%.

β) Για ποσό από 500,01 έως και 600 ευρώ, σε ποσοστό 70%.

γ) Για ποσό από 600,01 έως και 1.000 ευρώ, σε ποσοστό 50%.

δ) Για ποσό από 1.000,01 ευρώ και άνω, σε ποσοστό 30%.

Αν το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, το ποσό της 13ης σύνταξης καθορίζεται με βάση το άθροισμά τους.

Από την ερχόμενη εβδομάδα η μείωση του ΦΠΑ

Στο μεταξύ, από την ερχόμενη Δευτέρα τίθεται σε ισχύ και η μετάταξη τροφίμων και υπηρεσιών εστίασης από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον μειωμένο συντελεστή 13% όπως προβλέπεται στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον, νομοτεχνική βελτίωση εξετάζει να καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου μια σειρά από προϊόντα που ανήκουν στην κατηγορία των ροφημάτων να μεταταχθούν και αυτά στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% από 24% που είναι σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες η νομοθετική βελτίωση σχεδιάζεται να κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε τη Δευτέρα, μετατάσσονται σε χαμηλότερο συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), διάφορα αγαθά και υπηρεσίες.

«Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, μετατάσσονται σε μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. (13%) από είκοσι τέσσερα τοις εκατό (24%) που ισχύει σήμερα:

1) είδη λαδιών, παρασκευάσματα κρεάτων και ψαριών, κακάο, ζύμες, αλάτι, ξύδια κλπ.,

2) η παροχή υπηρεσιών από οικοτροφεία, δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες και δομές που παρέχουν κατάλυμα σε άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών,

3) η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.

Επίσης, μειώνεται από δεκατρία τοις εκατό (13%) που είναι σήμερα σε έξι τοις εκατό (6%): ο συντελεστής του φόρου για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο.

Τα ανωτέρω ισχύουν από 20.5.2019».

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους «από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται ετήσια απώλεια των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, από τη μετάταξη σε χαμηλότερο συντελεστή Φ.Π.Α. διαφόρων αγαθών και υπηρεσιών, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να προσδιορισθεί καθόσον εξαρτάται από το μέγεθος της κατανάλωσης αυτών. Εκτιμάται πάντως ότι για το έτος 2019 (σε επτάμηνη βάση) και για το έτος 2020 αναμένεται να ανέλθει στο ποσό των 441 εκατ. ευρώ περίπου και 667 εκατ. ευρώ περίπου, αντίστοιχα».

Τσακαλώτος: Ανάκαμψη της οικονομίας

Να διασκεδάσει τις ενστάσεις των θεσμών που έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τις εξαγγελίες, αλλά και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που κάνει λόγο για προεκλογικές παροχές επιχείρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος "ανοίγοντας" τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι τροπολογίες αυτές εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο ανάκαμψης της οικονομίας σε όλους τους τομείς.

Αναφέρθηκε λεπτομερώς (κάνοντας και το σχετικό χιούμορ) στα προιόντα που μειώνονται ο ΦΠΑ "στα μακαρόνια για εμάς που είμαστε μακαρονάδες και στα δημητριακά για αυτούς που τους αρέσουν τα υγιεινά, εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε λίγοι δεν ξέρω αν στην ΝΔ είναι περισσότεροι" αστειεύτηκε και υποστήριξε ότι σιγά ο κάθε Έλληνας βλέπει ότι στην τσέπη του ότι η κατάσταση βελτιώνεται.

"Δεν λέμε βέβαια ότι όλα είναι ρόδινα και πως να είναι όταν έχει χαθεί το 1/4 του ΑΕΠ" παρατήρησε επικρίνοντας πάντως την ΝΔ ότι έχει πέσει έξω όλες οι προβλέψεις της.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε και άλλα στοιχεία από τα οποία όπως είπε προκύπτει η ανάκαμψη της οικονομίας.​ Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ έχει μειωθεί κατά 2% το ποσοστό της φτώχειας, η ανισότητα στην κατανομή εισοδήματος έφτασε στο επίπεδο προς κρίσης, η σχολική διαρροή έπεσε στο 4% από το 9%, ο δείκτης για την μεταποίηση παρέμεινε σε θετικά επίπεδα κα.

Καταλήγοντας σημείωσε ότι με τα μέτρα αυτά αλλά και τα θετικά σημάδια "θα πάμε στις ευρωεκλογές και θα κερδίσουμε και τις εθνικές εκλογές.

Στο ίδιο πνεύμα και η Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στην καταβολή της 13ης σύνταξης λέγοντας ότι στηρίζουμε τους συνταξιούχους που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος κατά την διάρκεια της κρίσης

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 25 Νοε 2020 | 23:07

Πέτσας: "Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών" - Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή

Έντονες αντιδράσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν υπερψηφίζει τη διάταξη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 25 Νοε 2020 | 20:20

Στα πορτοκαλί η Βουλή για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών [Εικόνες]

Η Βουλή συμμετέχει στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 25 Νοε 2020 | 19:10

Βουλή: Κόντρα Τασούλα-Βαρουφάκη για το βίντεο για τις Ένοπλες Δυνάμεις στην πρόσοψη της Βουλής

Επανήλθε στο θέμα του βίντεο στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης, "Απόλυτα ενσωματωμένες στο Πολίτευμα η ΕΔ", απάντησε ο Κώστας Τασούλας.

«ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΘΗΚΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ» 25 Νοε 2020 | 19:00

"Καρφιά" ΝΔ: Ανεπαρκής η εμφάνιση Τσίπρα, απογοητεύθηκαν ακόμη και οι σύντροφοί του

Το σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή δείχνει ανεπάρκεια και απογοήτευση από την εμφάνιση Τσίπρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 25 Νοε 2020 | 15:53

Βουλή: Το ανέκδοτο Τσίπρα με τις 3 επιστολές "ρίξε τα όλα στους προηγούμενους"- Η πληρωμένη απάντηση Μητσοτάκη

Ποιο ήταν το ανέκδοτο που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή και ποια ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού

Ο 52ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ 25 Νοε 2020 | 15:10

Ο Μητσοτάκης στο ιατρείο της Βουλής - Τα συλλυπητήριά του για τον καρδιολόγο που "έφυγε" από κορονοϊό

Το ιατρείο της Βουλής επισκέφθηκε ο Κ. Μητσοτάκης για να συλλυπηθεί τους εργαζομένους για τον θάνατο του 52χρονου γιατρού Γιάννη Μητρόπουλου.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Νοε 2020 | 14:30

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Για μισθωτό των 800 ευρώ σημαίνει αύξηση 183 ευρώ- Αναλυτικά παραδείγματα

"Είναι ένα νομοσχέδιο που ενώνει", είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

25 Νοε 2020 | 14:19

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: "Δεν σας ζητάμε να γίνετε Μεσσίας ούτε Μωυσής- Μην σκοτώνετε την λογική"

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Νοε 2020 | 14:01

Σταϊκούρας για προϋπολογισμό: Εκτός πραγματικότητας η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ - Αυτά είναι τα 4 σημάδια ανθεκτικότητας

Ο προϋπολογισμός στοχεύει στην υπέρβαση της κρίσης με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια, ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 25 Νοε 2020 | 13:44

Κ. Μητσοτάκης: Διπλασιάζουμε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα τον Δεκέμβριο- Για 500 χιλιάδες δικαιούχους

Δείτε live την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ 25 Νοε 2020 | 12:31

Βουλή: Ομόθυμη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από τα κόμματα - "Τρικ που δεν πείθουν"

Στη Βουλή όλα τα κόμματα καταδίκασαν τους "παιδαριώδεις χειρισμούς" της Άγκυρας.

ΤΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 25 Νοε 2020 | 11:51

Ομιλία Μητσοτάκη στις 13:00 στη Βουλή: Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές - Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στις 13:00, στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων και ευάλωτων ομάδων.

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 25 Νοε 2020 | 08:01

Πορείες Πολυτεχνείου: Η Κρατική Ασφάλεια αρχίζει έρευνα για τους Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη - Ζητά ονόματα βουλευτών

Η παραγγελία για την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας έφθασε στα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.