
Η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας θα είναι πιο σκληρή όσον αφορά την Ελλάδα, τη Γαλλία και άλλες χώρες της ευρωζώνης εάν συμπεριληφθεί στο κυβερνητικό σχήμα το FPD, ο παραδοσιακός σύμμαχος του κόμματος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, όπως δήλωσε ο ο ηγέτης των Γερμανών Φιλελευθέρων .
Ο Christian Lindner, 38 ετών, επιδιώκει να οδηγήσει το FDP στο επίκεντρο μετά από τετραετή απουσία, επιστρέφοντας στο Bundestag ένα κόμμα που αντιτάχθηκε στη διάσωση της Ελλάδας και υποστηρίζει ότι η Γερμανία πρέπει να χαράξει γραμμή με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν .
Η Γαλλία και η Γερμανία δεν θα λύσουν τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την εξάντληση του χρέους τους, δήλωσε η Lindner σε συνέντευξη του στο Bloomberg.
«Η δική μου εντύπωση είναι ότι η κ. Μέρκελ έχει ήδη συμφωνήσει με τον κ. Macron να δημιουργήσει νέα ροή χρήματος προς την Ευρώπη για το διάστημα μετά την εκλογή μας», δήλωσε.
Αντίθετα, το FDP επιμένει ότι «οι χώρες του ευρώ πρέπει να είναι υπεύθυνες για τη δική τους δημοσιονομική πολιτική».
Ενώ οι αγορές χαιρέτισαν τον συνασπισμό της Μέρκελ με την FDP το 2009, ενδέχεται να υπάρξουν μεγαλύτερες πιθανότητες για τριβές αυτή τη φορά.
"Έχουμε πολύ λίγη ανταγωνιστικότητα στη ζώνη του ευρώ", δήλωσε στη συνέχεια ο Lindner. "Η γενική άποψη είναι ότι πρέπει να κινητοποιηθούν περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, αλλά έχουμε αρκετά χρήματα γι 'αυτό. Το πρόβλημα είναι η τάξη των αγορών, η έλλειψη ευελιξίας, η υπερβολική γραφειοκρατία σε πολλά μέρη. "
"Ευρωομόλογα, νέα δάνεια, που δεν έχουν νόημα", είπε. "Εάν υπάρχει έλλειψη επενδύσεων, τότε θα τεθεί υπό σκέψη, αλλά εάν αναληφθεί νέο χρέος αυτό θα υπερεκτιμήσει την αλληλεγγύη στη ζώνη του ευρώ".
Τι λέει για την Ελλάδα
Μια άλλη πηγή σύγκρουσης θα ήταν η επιμονή του FDP ότι η ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα θα συνδεθεί με την αποχώρηση της χώρας από τη νομισματική ένωση, ενώ θα μείνει μέλος της ΕΕ, μια ιδέα που η Μέρκελ αρνήθηκε κατηγορηματικά.
"Αν υπήρχε μείωση χρέους για την Ελλάδα, όπως προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο , τότε θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στο να λύσουμε τελικά το πρόβλημα", δήλωσε ο Lindner. Η Ελλάδα λαμβάνει τότε μια ελάφρυνση χρέους, τα χρήματα εξαφανίζονται, αλλά γι' αυτό η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη, να αποκτήσει δικό της νόμισμα το οποίο θα μπορεί να υποτιμήσει και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα στον τομέα του τουρισμού" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λίντνερ.
Το FDP κατέγραψε το 14,6% των ψήφων το 2009 και εντάχθηκε στο μπλοκ της Μέρκελ για να σχηματίσει κυβέρνηση, τέσσερα χρόνια αργότερα όμως κατέρρευσε στη Bundestag, αφού απέτυχε να επιβάλει την ατζέντα της μείωσης των φόρων και την καταπολέμηση της διάσωσης της Ελλάδας. Αυτή τη φορά, το FDP ζητά φορολογική περικοπή ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ (36 δισεκατομμύρια δολάρια), δύο φορές το ποσό της πολιτικής Μέρκελ και Schaeuble.
Φωτό EPA
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr